Dodaj do ulubionych

problemy z cerą

31.08.12, 22:57
Dziewczyny, czy orientujecie się może, co tak naprawdę odpowiada za problemy z cerą przed okresem? Ja odkąd odstawiłam tabletki anty mam prawdziwy dramat z krostkami. Zaczyna się już 1-1,5 przed okresem i im bliżej @ tym gorzej... wypryski wyskakują na twarzy, szyi, ramionach, dekolcie, plecach...nawet rękach, nogach i pośladkach sad to jest dramat normalnie, całe lato wstyd mi było i starałam się zakrywać jak się tylko dało. Tuż przed okresem moja twarz wygląda jakbym miała ospę, nie pomagają fluidy ani korektor. Okres dojrzewania to był pikuś przy tymsad
Badania hormonalne wszystkie wyszły w porządku, więc skąd to się może brać?
Obserwuj wątek
    • karmenk Re: problemy z cerą 01.09.12, 00:29
      nie odpowiem Ci na pytanie, ale mogę polecic kamuflaż ARTDECO (camouflage cream). nie jest tani, ale lepszy od najlepszych korektorów
      • kozica111 Re: problemy z cerą 01.09.12, 06:52
        Nie wiem z czego, ale wiem ze jak ja odstawiłam tabletki to coś takiego trzymało mnie z 4-5 miesięcy potem wygasło samoistnie.
        • silvanana Re: problemy z cerą 01.09.12, 09:55
          to hormony big_grin badania mogą być ok, ale jakieś mikrorównowagi się zaburzają, cera robi się tłustsza, i stąd krostki. nie pamiętam dokładnie tej teorii, no ale. Ja po krostkach poznaję, że będzie okres za 2-3 dni tongue_out
          • cibeles Re: problemy z cerą 01.09.12, 11:28
            mnie juz rok po odstawieniu tabletek tak trzyma...
            my kobiety nie mamy latwo! big_grin
      • cibeles Re: problemy z cerą 01.09.12, 11:29
        ooo, to musze wyprobowac smile
    • njut Re: problemy z cerą 01.09.12, 14:20
      Też należę do pryszczatek ale chyba nauczyłam się z tym żyć wink
      Oczywiście sprawdzałam hormony - są ok, więc pozostało mi tylko zapobiegać z zewnątrz. Od kilku lat stosuję kremy z Vichy, seria Normaderm. Trzeba unikać słońca, więc latem stosuję dodatkowo krem z filtrem min 30. Unikam pilingów ale 2-3 razy w roku chodzę na oczyszczanie z mikrodermabrazją.
      No a odkąd się staram i odkąd odkryłam wiesiołka stwierdziłam, że nie ma nic lepszego. Pryszczy jest dużo mniej i tylko przed @. Polecam! smile
    • lidek0 Re: problemy z cerą 01.09.12, 14:48
      Zamiast maskować problem poszłabym do lekarza i postarała się wyeliminowaćź przyczynę, pewnie to antyki czyli hormony i moim zdaniem je warto zbadać. Idź do dobrego dermatologa, powiedz o antykach.
    • malpkap Re: problemy z cerą 01.09.12, 15:18
      Też od kilku miesięcy mam "najazd" pryszczy, a w życiu nie miałam problemów z cerą. Tabletek antykoncepcyjnych nie biorę od lat, badania hormonalne wszystkie ok.
    • malpkap Re: problemy z cerą 07.09.12, 09:55
      oznaczałaś testosteron?
      Ja miałam oznaczone prawie wszystkie hormony, ale testosteronu nie i wczoraj nowy lekarz pierwsze co mnie skierował (powiedział, że to czesty objaw)
      • njut Re: problemy z cerą 07.09.12, 11:39
        Oznacz. Ja miałam robiony już w pierwszej serii hormonalnych jak powiedziałam o problemach z pryszczami, przetłuszczającymi się włosami i nadmiernym owłosieniem. Wyszedł ok a problemy mam cały czas sad
        Endo też twierdzi, że tragedii nie ma...
        • malpkap Re: problemy z cerą 07.09.12, 11:44
          Pobrali mi na miejscu u gina, więc na następnej wizycie będę mieć już wynik. To jest pierwszy lekarz, który zanim mu o tym powiedziałam sam zapytał czy od dawna mam taką cerę i że koniecznie trzeba testosteron oznaczyć.
        • malpkap Re: problemy z cerą 07.09.12, 11:46
          Nadmietnego owłosienia nie mam, włosy jakoś bardzo też mi się nie przetłuszczają, ale wiadomo, że to nie trzeba miec wszystkich typowych objawów.
          Liczę, że to jest wreszcie lekarz, który całościowo się mną zajmiesmile
          • cibeles Re: problemy z cerą 10.09.12, 19:16
            Mi hormony wyszly w normie, testosteron ok, nawet ponizej sredniej z normy. Ale pomimo tego, ze wszystko bylo w widelkach gin uznala, ze dheas zachwiane i swiadczy o hiperandrogenizmie. tym bardziej, ze mam podwyzszona prolaktyne po obciazeniu no i wlanie problemy z cera, szczegolnie przed okresem. Wyslala mnie na usg nadnerczy i do endo, zeby tez popatrzyl na moje wyniki. Raczej na pewno dostane bromek na regulacje cyklu, ale dopiero po usg i ewentualnych dodatkowych badaniach od endo. Uwielbiam ta gin! trafilam do niej dopiero 2 mies temu, ale widze, ze naprawde jej zalezy i sie stara. Gin u ktorego bylam 2 tyg temu powiedzial, ze hormony jak najbardziej w normie... troche mnie to skolowalo bo on ma tez opinie super lekarza...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka