Dodaj do ulubionych

czy duphaston ma wpływ na testy oulacyjne?

25.09.12, 09:05
Dziewczyny znowu proszę o pomoc smile
Czy wiecie może czy duphaston, czyli generalnie progesteron ma wpływ na poziom LH? moje testy owulacyjne w 25 i 26 dc wyszły pozytywne, a owulacje potwierdzoną monitoringiem miałam 20 dc. dodam, że od 21 dc biorę duphaston, i stąd moje pytanie, czy może on mieć wpływ na to, ze te testy wychodzą pozytywne, czy on w jakis sposób podwyższa LH? Cykle mam ok 32 dni, wiec jestem na ok 4-5 dni przed @.

Z góry dziekuje i pozdrawiam Was ciepło wink
Obserwuj wątek
    • aggip78 Re: czy duphaston ma wpływ na testy oulacyjne? 25.09.12, 10:08
      napisze jeszcze tylko, że test owulacyjny w 11 dc też miałam pozytywny, ale to chyba można wytłumaczyć tym, ze podobno LH pojawia się już na poczatku cyklu i utrzymuje aż do owulacji, ale 7 dni po owulacji?
      • silvanana Re: czy duphaston ma wpływ na testy oulacyjne? 25.09.12, 10:16
        Progesteron raczej nie powinien zaburzać. Ale LH jest wydzielane przez cały cykl, tylko "pikuje" w okolicy owulacji - może twój pozytywny test to jednak nie jest taki na 100% pozytyw? Może ta druga kreska jest słabsza?
        Ja osobiście nie ufam testom owulacyjnym. Za dużo interakcji, inne hormony mogą zaburzać, często wychodzi dodatni, eee, bez sensu tongue_out
      • 1klara79 Re: czy duphaston ma wpływ na testy oulacyjne? 25.09.12, 10:18
        Progesteron (czyli luteina, duphaston) nie powinny mieć żadnego wpływu na poziom LH, a tym bardziej na poziom wykrywany przez testy owulacyjne.
        A dla pewności - pozytywny test owulacyjny jest wtedy gdy dwie kreski sa takie same, nie po prostu gdy pojawi sie druga (pamiętasz o tym? - sorki jeśli tak, ale wolę się upewnić).
        Faktycznie LH pojawia się już na samym początku, ale poziom szczytowy, czyli ten który daje wynik pozytywny na teście pojawia sie dopiero na około 1-2 dni przed owulacją. Po owulacji hormon LH powinien opaść i testy owulacyjne nie powinny już wychodzić pozytywne. Czytałam jednak, że są kobiety które mają lekko podwyższony poziom hormonu LH i u nich standardowe czułości testów LH (owulacyjnych) mogą pokazywać pozytywny wynik przez wiekszą część cyklu. Czytałam jeszcze, że czasami testy owulacyjne wychodzą pozytywne przez wiekszą część cyklu u kobiet, które mają PCOS (czyli policystyczne jajniki).
        Ach no i jest jeszcze trzecia ewentualność, że jesteś w ciąży - czasami testy owulacyjne wychodzą pozytywne w ciąży, kiedy to hormon HCG krzyżuje się z LH wink
        • 1klara79 Re: czy duphaston ma wpływ na testy oulacyjne? 25.09.12, 10:19
          Ach no i zgadzam się z Silvaną ja też nie ufam za bardzo testom. Robię je jako uzupełnienie to pomiaru temperatury.
          • aggip78 Re: czy duphaston ma wpływ na testy oulacyjne? 25.09.12, 10:42
            Dzięki wielkie dziewczyny za odpowiedzi smile
            Jeśli chodzi o intensywność kresek to są identyczne wiem, że ta druga nie może być jaśniejsza smile, a poza tym pod sam koniec poprzedniego cyklu tez je robiłam i kreska była prawie niewidoczna, więc mam porównanie smile
            PCOS nie mam, lekarz monitorował mi cały cykl do owulacji - nie stwierdził PCOS
            testy robię LH Test Domowe Laboratorium z Rossmana o czułości 40, więc chyba nie są najczulsze.
            czyli pozostaje raczej kwestia wysokiego LH, tylko, co jeszcze świadczy o bardzo wysokim LH poza PCOS?
            na ciąże raczej nie licze, boje się rozczarowań, poza tym nie mam zadnych objawów, poiększonych bolesnych piersi, ani bóli brzucha, a poza tym starliśmy się nie w tej pozycji co trzeba i prawie wszystko wyleciało wink

No albo tak jak mówicie - one są po prostu do d........ wink

Muszę się chyba w takim razie zainteresować tym poziomem LH, ale słyszałam, że jak nie ma PCOS to LH jest ok?
            • nglka Re: czy duphaston ma wpływ na testy oulacyjne? 25.09.12, 10:48
              Jeśli nie masz zaburzeń w wydzielaniu LH [a podejrzewam, że możesz mieć... nie masz przypadkiem PCO?], to 2 kreski w lutealnej mogą wskazywać na... pojawienie się hCG; bo lh krzyżuje się z hcg i daje wynik pozytywny. Ale niekoniecznie tak musi być; niekiedy test owu wychodzi dodatni w lutealnej a ciąży niet, właśnie głównie w zaburzeniach cyklu.
              Duphaston nie ma z tym nic wspólnego.
            • nglka errata 25.09.12, 10:50
              ok; doczytałam, że PCOS nie masz smile ale samo zaburzenie w wydzielaniu LH możesz mieć, m.in. może o tym świadczyć wielokrotny plus [jak wspomniany w 11 dc]
              • aggip78 Re: errata 25.09.12, 11:12
                no właśnie tego się obawiam, a czy wiecie może czym skutkuje podwyższone LH? i jak bardzo to utrudnia zajście w ciąże?
                • nglka Re: errata 25.09.12, 11:47
                  To zależy. Przy cyklach owulacyjnych - utrudnia o tyle, że owu może wystąpić sobie raz 10, raz 20, raz 30 dnia cyklu. Ale wystąpi.
                  Gorzej, jeśli cykle są bezowulacyjne. Ale piszesz, że miałaś w tym cyklu owu potwierdzoną monitoringiem, więc pewnie problem braku owulacji co cykl - nie dotyczy Cię.
                  Zaburzenia w wydzielaniu LH mogą być spowodowane nieprawidłowym działaniem przysadki, na przykład. Wtedy też zazwyczaj [ale nie zawsze] są widoczne zaburzenia w działaniu innych hormonów przysadkowych, np prolaktyny, fsh, tsh. U mnie była nieprawidłowa wartość lh do fsh [jak przy PCO - a PCO nie mam], bo 2:1; TSH było raz 5 a raz 1; prolaktyna szalała przy nawet lekkim stresie ale nie zaburzała znacznie obrazu cyklu [regularność na granicy: do 14 dni różnicy w długości cykli], owulację miałam, lutealna faza była bardzo ładna, bo wynosiła 15-16 dni. Nie miałam większych problemów z zajściem - w pierwszą ciążę zaszłam po pół roku, w drugą - od razu pierwsza próba.
                  Gin mi mówił, że niewydolność przysadki, jeśli nie blokuje owulacji i nie wpływa na zaburzenie pracy c.żółtego - nie stanowi żadnej przeszkody w zajściu i nie leczy się [ale ta uwaga była odnośnie mojego przypadku, u mnie niewydolność przysadki była wynikiem przyjmowania latami źle dobranych leków hormonalnych].
                  • aggip78 Re: errata 25.09.12, 11:55
                    bardzo dziękuje za wyjaśnienia. no nic zrobie jeszcze dziś z ciekawości test owulacyjny i zobaczymy, tj. mój 27 dc. moze po prostu u mnie LH utrzymuje sie do 7-9 dni po owulacji, a potem spada. sama nie wiem. z badań miałam tylko estradiol po owulacji - podobno ok, potwierdził owulację i w piątek robiłam progesteron i prolaktynę, ale nie znam wyników.
                  • aggip78 Re: errata 25.09.12, 12:13
                    właśnie zadzwoniłam i podano mi wyniki, możecie ocenić?
                    23 dc, owulacja w 20 dc:

progesteron - 4,59
                    prolaktyna - 8,99

co sadzicie?
                    • nglka Re: errata 25.09.12, 12:43
                      musisz podac normy z wyniku, przy prl bedzie jedna norma a przy prog. istotna jest ta dla fazy lutealnej [bez tego interpretacja nie ma sensu; kazdy sprzet jest inaczej wyskalowany]
                      • aggip78 Re: errata 25.09.12, 12:45
                        no właśnie nie dopytałam sad spróbuje jeszcze raz zadzwonić
                      • aggip78 Re: errata 25.09.12, 13:11
                        zadzwoniłam i powiedziano mi, że dla progesteronuu nie ma podanej normy jest tylko wynik 4,58 ng/ml
                        prolaktyna 8,99 ng/ml (norma 1,2 - 25)

mam nadzieje, ze nic nie pomyliłam. co oznaczają te wyniki?
                        • nglka Re: errata 25.09.12, 13:19
                          Prolaktyna bardzo ładna, ale ten progesteron nie za ciekawy... świadczy oczywiście o przebyciu owulacji, ale ciałko żółte słabo pracuje.
                          Na pocieszenie dodam, że jednostkowy wynik badania poziomu progesteronu nie jest wyznacznikiem wszystkich cykli - żeby orzec problemy z pracą ciałka żółtego, wykonuje się badanie poziomu progesteronu między 6 a 8 dobą życia ciałka żółtego [6-8 dzień temperatur wyższych] przez 3 kolejne z rzędu cykle.
                          • aggip78 Re: errata 25.09.12, 13:39
                            a czy to, ze był to wynik z 3 dnia po owulacji a nie z 7 może mieć znaczenie? Podobno progesteron powinno się badać 7 dni po owulacji, a ja zbadałam 3 dni po? a czy nawet jesli jest bardzo niski, to barnie duphastonu pomoże?
                            • nglka Re: errata 25.09.12, 13:47
                              A, nie wiedziałam, że 3go robiłaś. Jak najbardziej ma znaczenie. Lekarz zlecił tak wykonać, czy na własną rękę robiłaś? Jeśli lekarz zlecił w ten sposób to prawdopodobnie chciał sprawdzić czy c. ż. dobrze się rozkręca z pracą - wtedy Twój wynik uznajemy za prawidłowy.
                              Natomiast celem sprawdzenia czy c. ż. pracuje odpowiednio i długo przez całą lutealną - sprawdza się między 6 a 8 dpo. Nie wcześniej i nie później.
                              • aggip78 Re: errata 25.09.12, 14:16
                                lekarz kazał zrobić 23-25 dc, a ponieważ 25 dc to była niedziela, więc lekarz kazał w piątek w 23 dc. Cykl miałam monitorowany więc wiedział, że owu była ok wtorku. W poniedziałek pecherzyk ok 18 mm, w środę już go nie było. Owulację podobno potwierdził estradiol. wiec lekarz chyba wiedział co robi każąc robić progesteron w 23 dc smile tylko już teraz troche zgłupiałam z tym wynikiem, bo niski progesteron świadczy o barku owu, a w końcu i monitoring i estradiol wskazują, że owu była. No nic zobaczymy, może faktycznie za wcześnie zrobiony. Tak czy inaczej biorę 1 tabl buphastonu dziennie smile

P.S. dziewczyny jesteście nieocenione wink całus
                                • nglka Re: errata 25.09.12, 14:22
                                  aggip78 napisał(a):

> tylko już teraz troche zgłupiałam z tym wynikiem, bo niski p
                                  > rogesteron świadczy o barku owu,

Ale niski [poniżej normy] oraz TYLKO w 6-8 dpo.
                                  W 3 dpo zupełnie w innym celu się go bada, co wyjaśniłam w swoim poprzednim poście.

Życzę cyklu trwającego nie krócej, niż 9 miesięcy smile
                                • jessica1986 aggip78 25.09.12, 14:25
                                  nooo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedz wink
                                  Ale w 3dpo, może ten prog. nie jest taki sły, wiesz może do 7-8 dnia po owulce on urósł do odpowiedniej wartości i nawet o tym nie wiesz wink oby ten duphaston Tobie pomógł, kciukasy!!!!
      • jessica1986 duphaston? 25.09.12, 13:52
        Kochane a powiedzcie, na co dokładnie działa ten Duphaston, Tylko na wspomaganiu ciałka żółtego? Czy może na coś jeszcze?
        Sorki, że pytam tu, ale nie mam w tym momencie dostępu do netu (TYLKO gazeta.pl) a zaciekawiło mnie rto i wiem, że Wy błyskawicznie odpisujecie wink
        • aggip78 Re: duphaston? 25.09.12, 14:11
          Bardzo proszę smile

Wskazaniem do zastosowania leku Duphaston są wszelkie stany charakteryzujące się niedostatecznym wytwarzaniem progesteronu, w tym między innymi niepłodność związana z niedomogą lutealną, poronienie zagrażające lub nawykowe, zaburzenia miesiączkowania, endometrioza, wtórny brak miesiączki, nieregularne cykle, czynnościowe krwawienia maciczne, potwierdzony niedobór endogennego progesteronu oraz bolesne miesiączkowanie. Lek stosowany jest również w skojarzeniu z estrogenami w hormonalnej terapii zastępczej.
    • peggy_su Re: czy duphaston ma wpływ na testy oulacyjne? 25.09.12, 15:26
      Tak jak już wyzej napisano - progesteron nie ma wpływu na LH jeśli jesteś już po owulacji. Tez może dawać wynik pozytywny bo pojawił się hormon hcg, albo... ot tak sobie. Ja tam szczególnego zaufania do testów owu nie mam, traktuję je tylko jako ewentualną dodatkowa pomoc.

Jeszcze co do wyników progesteronu - moja ginka powiedziała, ze badanie progesteronu powinno się robić 2-3 razy w ciągu fazy lutealnej, co 2 dni. I dopiero to daje prowdziwy obraz jaką mamy produkcję tego hormonu. Bo wahania wydzielania mogą być spore, wydzielanie nie jest jednostajne i właśnie dopiero kilka wyników daje nam prawdziwy obraz.
      Oczywiście gdy juz zacznie się brać luteinę lub duphaston, powtarzanie badania prog nie ma sensu bo zafałszuje obraz.
    • aggip78 Re: czy duphaston ma wpływ na testy oulacyjne? 26.09.12, 09:36
      Cześć dziewczyny smile

wczoraj też zrobiłam test owulacyjny, co prawda troche o innej porze, ale zrobiłam i wynik nie jest już taki pozytywny jak te z 25 i 26 dc. druga kreska jest bardzo wyraźna ale już bledsza niż kontrolna. chyba więc poziom LH spada, troche mi smutno, wiecie jak to jest, po cichutku liczyłam, że te pozytywne testy owu na kilka dni przez @ to dobry znak crying pozdrawiam Was ciepło
      • peggy_su Re: czy duphaston ma wpływ na testy oulacyjne? 26.09.12, 09:50
        Agip a o jakiej porze robisz testy owu?
        Ja też jestem w fazie lutealnej i wieczorem test wychodzi mi negatywny lub wątpliwy, a rano pozytywny.
        • aggip78 Re: czy duphaston ma wpływ na testy oulacyjne? 26.09.12, 11:51
          wczoraj zrobiłam ok 17, przedwczoraj chyba jeszcze później, ale raczej w zbliżonej porze. Testy owulacyjne pozytywne wychodzą czesciej rano, z uwagi na wieksze stężenie hormonu w porannym moczu, dlatego zaleca się robienie testów raczej w godzinach późniejszych.
          • peggy_su Re: czy duphaston ma wpływ na testy oulacyjne? 26.09.12, 13:12
            O właśnie, nie wiedziałam kiedy jest to zwiększone stężenie.
            W takim razie spróbuję robić wieczorem przez kolejne dni. Może mi wykryje jakieś hcg przez przypadek .)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka