Dodaj do ulubionych

kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomożecie

27.05.13, 07:35
Dziewczyny, pomóżcie.
1. W którym dniu cyklu najlepiej wybrać się do kliniki niepłodności po raz pierwszy? Mamy dość daleko i nie chciałabym jeździć do kliniki co tydzień - wiadomo koszta. W tym miesiącu porobiłam badania hormonów. Chciałabym zbadać w klinice męża, i może zrobić badanie prolaktyny z obciążeniem (lub dostać skierowanie). A to pewno w II fazie cyklu...
2. A oto wyniki moich badań:
tsh - 0,924 qIU/ml (0,27 - 4,2)
FT4 - 12,6 pmol/I (12-22)
FT3 4,52 pmol/I (3,9 - 6,7)
Estradiol 55,46 pg/ml (12,5 - 166)
FSH 4,65 U/I (2,4 - 12,6)
Prolaktyna - 19,05 ng/ml (4,79 - 23,3)
Testosteron 0,52 nmol/I -(0,29 - 1,67)

Badania wykonane w 3/4 dc.
Jakie jeszcze badania zrobić? Myślę o prolaktynie i progesteronie 7 dnia po owulacji.

Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 27.05.13, 09:12
      Jesteś pod opieką endokrynologa? Leczysz niedoczynność? Masz prawidłowy poziom tsh ale poziomy obu wolnych hormonów słabiutkie, fT4 na dolnej granicy normy - to nie są dobre wyniki do zachodzenia w ciążę, tzn. zajść z takim poziomem wolnych hormonów tarczycowych może być bardzo bardzo trudno, utrzymać ciążę jeszcze trudniej. Osobiście przy takich poziomach hormonów tarczycy byłabym wrakiem człowieka, kompletnie bez sił do życia, co dopiero mówić o staraniach o dziecko. Ja bym podrążyła na razie ten problem i poszła do dobrego endo, a wcześnie zbadała jeszcze typowe przy niedoczynności niedobory - ferrytynę, b12, d3 oraz przeciwciała atpo, atg.
      --
      • paskap Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 27.05.13, 15:21
        Dzięki za odpowiedź.
        W sumie jutro mam prywatną pierwszą wizytę u endo. Ja myślałam, że te moje wyniki nie są takie złe sad A faktem jest, że nie mam sił, nastrój lichy, libido ciągle słabe, więc może faktycznie coś jest na rzeczy. W takim razie zrobię jeszcze podane badania....
        • paskap Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 27.05.13, 15:32
          Rozumiem, że te badania ferrytynę, b12, d3 oraz przeciwciała atpo, atg - robi się obojetnie którego dnia cyklu?
          • semi-dolce Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 27.05.13, 15:38
            Tak, te badania możesz zrobić w każdym dniu cyklu. Wejdź na forum o chorobach tarczycy forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html tam dowiesz się więcej. Tam jest też test na niedoczynność, warto zrobić.
            • paskap Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 27.05.13, 15:47
              W tym internetowym teście wyszedł wynik wskazujący na niedoczynność - 34 pkt sad
              Także do klinki planuję udać się w 2/3 dc - by w razie powtórzyć badania. Kiedyś miałam badaną prolaktynę z obciążeniem - wynik wyszedł ponad 10 razy zwiększony poziom, ale moi lekarze ginekolodzy nie zwracali na to uwagi sad
              • semi-dolce Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 27.05.13, 23:36
                Ginekolodzy zazwyczaj niewiele wiedzą na temat chorób tarczycy. Nawet ginekolodzy endokrynolodzy niestety. Oni nie tymi hormonami się zajmują... Badają tsh i tyle. A samo tsh nic nie mówi, zdarza się jak u ciebie (i u mnie też), że przy niedoczynności jest niskie. U mnie w momencie diagnozy niedoczynności było wyższe niż u ciebie, ale wciąż poniżej 2. Wolne hormony też były wyższe niż u ciebie a ja czułam się okropnie, miałam szereg dolegliwości fizycznych i w ogóle byłam nie do życia - suplementacja tyroksyny przywróciła mnie światu. Podobno - co potwierdzają obecne na tym i sąsiednich forach dziewczyny z hashi i niedoczynnością - przy uregulowanych hormonach tarczycy reguluje się tez cykl i płodność i ciąża jest możliwa. Bardzo chcę w to wierzyć. Na moje oko masz trochę niski estradiol, wysoką prolaktynę. O prolaktynie wiem, że niedoczynność często sprawia, że jest za wysoka. Na estradiolu się kompletnie nie znam, tak mi się wydaje, że trochę niski u ciebie jak na pierwszą fazę cyklu. Myślę, że oprócz opieki dobrego ginekologa przyda ci się opieka dobrego endokrynologa. Przy niedoczynności pojawiają się niedobory - żelaza zgromadzonego w organizmie (dlatego bada się poziom ferrytyny), witaminy b12 i d3 (wykonuje się badanie 25oh d3) - one też zaburzają płodność. Oznaczenie przeciwciał pomoże odpowiedziec na pytanie o tło niedoczynności - czy to hashi, czyli choroba autoimmunologiczna czy niedoczynność prosta. Tak czy siak moim zdaniem najpierw warto wyregulować poziom hormonów tarczycy i niedobory pod okiem endo a dopiero potem kierować się do kliniki leczenia niepłodności, bo niewykluczone, że ta klinika w ogóle nie będzie potrzebna a z drugiej strony diagnostyka chorób tarczycy nie jest tym, w czym takie kliniki - z tego, co zdążyłam się zorientować - są mocne.
                • paskap Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 28.05.13, 14:18
                  badan dziś niestety nie udało mi się zrobić. Dziś idę do endo, ciekawa jestem co ona mi powie. Coś musi byc z tymi hormonami, bo reszta niby dobra, więc muszę iść tym tropem. najgorsze, że tak naprawdę mało jest dobrych lekarzy...
                  A do kliniki już się zapisałam, na przyszły tydzień - przynajmniej ponownie męża zbadam smile
                  • semi-dolce Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 28.05.13, 15:12
                    Powodzenia smile
                • kicioreczek82 Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 02.06.13, 14:56
                  Widziałam Waszą rozmowę o wynikach badań, już sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć.
                  Moje wyniki w 3dc
                  FSH 8,16
                  LH 6,17
                  Estradiol 55,89
                  Progesteron 1,00
                  TSH 1,052
                  Testosteron <20,0 ng/dl
                  Jestem po dwóch cyklach z pregnylem i nicsad wyniki niby w podanych normach ale nie wiem czy sama dobrze sprawdziłam). Jeżeli możecie jakoś skomentować moje będę wdzięczna.
                  Z góry wielkie dzięki!!!!
                  • babybump Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 02.06.13, 15:53
                    Podaj normy. I trzeba zrobic ft3 i ft4 razem z tsh z jednego pobrania. Obojetnie w jakim dniu cyklu.
                    • kicioreczek82 Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 02.06.13, 16:03
                      FSH (I połowa fazy folikularnej 3,9-12,0)
                      LH (I połowa fazy folikularnej 1,5-8,0)
                      Estradiol (18-147)
                      Progesteron (0,25-0,54)
                      TSH(0,55-4,78)
                      Testosteron - to co mam wpisane na wyniku: 25-73 przed menopauzą, 26-43 po menopauzie (nie bardzo się w tym jeszcze łapięsmile
                      Czytałam dodatkowo, że istotny jest stosunek LH do FSH u mnie wynosi 0,75.
                      Z góry dzięki za pomocsmile
                      • kicioreczek82 Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 02.06.13, 18:31
                        Kierując się radą koleżanek z forum przeniosłam moje pytanie do własnego wątku
                        forum.gazeta.pl/forum/w,19585,144894353,144894353,Poczatkujaca_szuka_rady_wyniki_badan.html
    • lidek0 Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 28.05.13, 19:08
      Tylko wszystkie badania powinny być robione w jednym i tym samym cyklu więc ta prolaktyna z obciążeniem robiona w innym chyba nie ma sensu. Poza hormonami jest jeszcze sporo badań: choroby odzwierzęce, różyczka, żółtaczka. A rozumiem, że idziesz do lekarza z polecenia?
      • paskap Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 28.05.13, 21:34
        Powiem tak, błądze ...
        mamy już 1 dziecko, ale od ponad 2 lat bezskutecznie staramy się o kolejne... I tak naprawdę wiem tyle, ile tu wyczytam ... sad
        Szukam więc kliniki, lekarza, kto by to wszystko ogarnął... Wcześniejszych 3 lekarzy nie widziało ani u mnie ani u męża problemu, doradzali odpoczynek i relaks (?)
        Ktoś pomoże, doradzi ..?
        • prosumentka dni płodne 28.05.13, 22:09
          A umiesz wyznaczać dobrze dni płodne?
          • paskap Re: dni płodne 28.05.13, 22:17
            kilkakrotnie miałam monitoring cyklu, jesli o to chodzi
            • prosumentka Re: dni płodne 30.05.13, 22:17
              Monitoring pokazuje, czy rosną i pękają pęcherzyki w danym cyklu. Nie daje natomiast informacji, kiedy będzie w okolicach owulacji w bieżącym cyklu, kiedy nie chodzisz na monitoring.
              Dni płodne, po odpowiednim przeszkoleniu, możesz rozpoznawać sama na podstawie obserwacji objawów płodności.
              --
              prosumentka@gazeta.pl
        • lidek0 Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 30.05.13, 15:50
          Ja mogę polecić swoją lekarkę, ale uprzedzam w klinice nie pracuje, tylko w szpitalu w Warszawie i przyjmuje prywatnie, więc nie wiem czy jesteś zainteresowana skoro szukasz kliniki.
          • blue_orchidea Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 02.06.13, 18:54
            lidek0 w którym szpitalu w warszawie przyjmuje twoja lekarka?
            • lidek0 Re: kiedy do kliniki + moje wyniki - analiza-pomo 06.06.13, 08:05
              św.Zofii na Żelaznej
        • paskap Po wizycie 05.06.13, 21:43
          Genralnie wyniki mam ok, zadnych zastrzezeń, m. plemniki też niczego (normy podam później, bo teraz nie mam już sił). Tylko zauważył, że za bardzo się spinam, stresuję, denerwuję, i mam popracować nad "głową"! No żesz, tom się załamała sad
          I pobrali mi krew na : Anty-Muellerian Hormon (AMH) i Inhibina B. A M. będzie badał fragmentację DNA plemników. I potem zobaczymy, może dalsze badanie his... - nazwa wyleciała mi z głowy, lub za rok ..... invitro!
          p.s. jak pozbyć się mysli o ciąży i wrzucić bardziej na luz?
          • mirabela84 Re: Po wizycie 05.06.13, 23:54
            oto jest pytanie, jak właśnie w sprawach starań wrzucić na luz kiedy od x czasu czeka sie na 2 kreski a tu nic. ja troche licze na wakacje w drugim tygodniu powinny wypasc akurat dni płodne, moze wtedy jak odpoczniemy pobyczymy sie to sie uda, poki co m pracuje min 12h ja niemal tez to nie ma chwili wytchnienia, czasem sobie mysle ze takim ludziom beztroskim o ciaze najlatwiej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka