Dodaj do ulubionych

3dc - badania

05.06.13, 12:44
Dziewczyny,
zaczął się nowy cykl, jutro 3 dzien i w związku z tym planuje wykonać serie badan, tak , żeby pojsc na wizytę z tzw "swieżymi" wynikami smile
Proszę o listę, jakie oprócz FSH, LH i Estradiolu warto sprawdzic w 3 dc?
Obserwuj wątek
    • babybump Re: 3dc - badania 05.06.13, 14:02
      TSH, FT3 , FT4
      Te w jakimkolwiek dniu cyklu, ale najlepiej jak wszystko zrobisz za jednym zamachem.

Ja tez zawsze robie:
      Morfologie
      Profil lipidowy
      OB
      Glukoze
      Ferrytyna
      B12
      Wit D (droga)
      Wapno w surowicy

Jesli nigdy tych badan nie robilas, to warto zrobic.
      • maxi.ma Re: 3dc - badania 05.06.13, 14:24
        nie sądziłam że lista będzie taka długa smile tych pozostałych nigdy nie robiłam....
        pryw pewnie musz esie nastawic na kilkaset zł?
        • babybump Re: 3dc - badania 05.06.13, 17:24
          Tak, myślę, że z 300 będzie. Ja tydzień temu robiłam wszystko oprócz LH, FSH i wit D (ale za to z progesteronem i beta HCG) i zapłaciłam 290zł. Aha, czy napisałam tam też prolaktynę? Też powinnaś zrobić.
          A takie badania jak morfologia, glukoza i profil lipidowy (cholesterol) to się raz w roku powinno robić.
    • pinezka122 Re: 3dc - badania 05.06.13, 19:46
      mi gin. zalecił jeszcze CRP. oprocz tego badalam toxo, glukozę i podstawową morfologię
      • maxi.ma Re: 3dc - badania 06.06.13, 09:16
        na razie TSH, FT3, FT4, FSH. LH i Estradiol - 3.dc
        planuję powtórzyć etradiol przez owulacją i po niej wtedy zrobie resztę....jest tego sporo...na razie chyba tylko te podstawowe.... no nic. wieczorem maja byc wyniki dam znac i poprosze o analizę wink
        • maxi.ma Re: 3dc - badania 06.06.13, 12:46
          są wyniki:

TSH 0,822 (0,3 -4,9)
          FT3 3,51 (1,71-3,71)
          FT4 1,21 (0,70 - 1,48)
          FSH 4,97
          LH 4,02
          Estradiol 44 (21-251)

juz widze ze z hormonami tarczycy jest cos nie tak....Możecie je zinterpretowac swoim fachowym okiem, ew co jeszcze zrobić?
          • gkoz Re: 3dc - badania 06.06.13, 12:56
            Jak dla mnie są super smile
            • maxi.ma Re: 3dc - badania 06.06.13, 13:00
              dolne granice tsh i gorne granice ft3 i ft4 nie jest niepokojace?
              Mam plamienia przed okresem i od jakiegos czasu wydluzajace sie cykle ( z 28 do 34 dni) drazliwosc, zmeczenie, bezsennosc, chudniecie.....
              • malpkap Re: 3dc - badania 06.06.13, 13:02
                Moim zdaniem te wyniki są ok.
                Zrób progesteron 7 dni po owu i prolaktynę (możesz w ten sam dzień) - może to wyjaśni przyczynę plamień i rozchwianego cyklu.
                • maxi.ma Re: 3dc - badania 06.06.13, 13:22
                  wiecie co....chyba wolalabym wiedziec ze to np. nadczynnosc tarczycy........wiedzialabym co leczyc...
                  Progesteron (7dpo) badałam przez dwa cykle raz było 18 a raz 11 (norma do 15)
                  Prolaktyna była 8 (norma od 1,9 do 25) ale sprawdze w tym cyklu po owulacji...
                  niepokoja mnie te zawyzone wartosci ft3 ift4 ...ale jestem laikiem w spr tarczycowych.... moj gin niestety nie jest specjalista endokrynologiem...znowu zmiana lekarza?.....
                  • malpkap Re: 3dc - badania 06.06.13, 13:39
                    maxi.ma napisał(a):

> wiecie co....chyba wolalabym wiedziec ze to np. nadczynnosc tarczycy........wie
                    > dzialabym co leczyc...
                    > Progesteron (7dpo) badałam przez dwa cykle raz było 18 a raz 11 (norma do 15)
                    18 jest ok, ale 11 to mało, ja np. zawsze mam powyżej 25
                    > Prolaktyna była 8 (norma od 1,9 do 25) ale sprawdze w tym cyklu po owulacji...
                    8 to idealnie
                    > niepokoja mnie te zawyzone wartosci ft3 ift4 ...ale jestem laikiem w spr tarczy
                    > cowych.... moj gin niestety nie jest specjalista endokrynologiem...znowu zmiana
                    > lekarza?.....
                    może wypowiedzą się dziewczyny "tarczycowe", wg tego co wiem to ft3 i ft4 powinny być własnie bliżej górnej granicy (ja miałam 80% chyba)
                    • maxi.ma Re: 3dc - badania 06.06.13, 13:45
                      no nic...spr w tymm cyklu ponownie progesteron (moj gin uwaza ze 11 jest calkiem ok....) ale mimo tego plamenia sa....i duphaston 1x1 na razie przez jeden cykl nie pomogl.
                      • gkoz Re: 3dc - badania 06.06.13, 14:30
                        Wierz mi nadczynnosci byś nie chciała mieć, bo niedoczynnoscia jest prosto suplementacja hormonu, przy nadczynnosci są ogromne problemy, łącznie z radioterapia i wycieciem tarczycy, wyniki są super, zbadaj progesteron, a jak długą masz fazę lutealna i kiedy spada temp?
                        • maxi.ma Re: 3dc - badania 06.06.13, 14:40
                          Fl trwa 14 - 15 dni (ale 7 dni Fl pojawiaja sie plamienia i trwaja tydzien do @), przez ten caly czas tem jest podwyższona (w I fazie cyklu mam 36,5, po owulacji 37,0) do 37.0. Spada pierwszego dnia z krwawieniem (podczas plamien jest ciagle wyższa) dlatego nie sugeruje sie plamieniami, za 1 dzien nowego cyklu uwazam 1 dzien z krwawieniem. ale tygodniowe plamienia + dni z @ to prawie dwa tyg z wkładką.....Spr w tym cyklu progesteron...no i zostalo mi jedno opakowanie Duphastonu (przyznaje w poprzednic cyklu opuscilam kilka dawek, moz edlatego efektu zadnego nie bylo...)
                          • gkoz Re: 3dc - badania 06.06.13, 15:17
                            Coś musi być nie tak skoro masz te plamienia, obys jak najszybciej dowiedziała się o co chodzi. Zawsze mialas te plamienia czy ostatnio? Bez duphastonu też temp były wysokie w fazie lutealnej, a jak wysoki był ten peogesteron bez dyphastonu?
                            • babybump Re: 3dc - badania 06.06.13, 16:15
                              Skoro teraz konczy Ci sie okres, to dlaczego nie pojdziesz na usg????
                              • maxi.ma Re: 3dc - badania 07.06.13, 08:28
                                babybump napisał(a):

> Skoro teraz konczy Ci sie okres, to dlaczego nie pojdziesz na usg????
                                dzisiaj jest 4 dc - lekarz jest w pon + usg.Ten cykl zamierzam monitorować w różnych dniach. zobaczymy....
                            • maxi.ma Re: 3dc - badania 07.06.13, 08:32
                              gkoz napisała:

> Coś musi być nie tak skoro masz te plamienia, obys jak najszybciej dowiedziała
                              > się o co chodzi. Zawsze mialas te plamienia czy ostatnio? Bez duphastonu też te
                              > mp były wysokie w fazie lutealnej, a jak wysoki był ten peogesteron bez dyphast
                              > onu?
                              Plamienia pijawi ły sie gdzies od roku ale nasilaly sie stopniowo, zaczelo sie od jednego dnia przed @ i tak przez ten czas rozkrecily sie do 7 dni.....tem od dnia owulacji jest podwyzszona i bez duphastonu - zawsze jest 14 dni z wyzszymi temp.
                              Progesateron bez duphastonu w 7 dpo raz wyniosil 18 a raz 11. (norma do 15)
                              Zamierzam w tym cyklu drugi raz zazywac duphaston (od 3 dnia wyzszych przez 10 dni) po stwierdzonej wulacji na usg, tylko ze tym razem bez pominiecia ani jednej dawki.,... byc moze wlasnie dawkowanie jest za male....czeka mnie znowu cykl z dokladnym monitoringiem duphastonem i obserwacjami....jak sie nie uda to w kolejnym dzialam w strone badania HSG. Zaczynam miec mysle ze powinnam sobie dac czas max do konca tego roku....
                              • gkoz Re: 3dc - badania 07.06.13, 09:46
                                Na zdrowy rozsądek to rzeczywiście wydaje się że to nie progesteron, może rzeczywiście to ten polip
                                • maxi.ma Re: 3dc - badania 07.06.13, 09:49
                                  ale tym razem stosunek LH do FSH jest chyba nawet mniej niz 1. Poprzedni wyniki prawie 1,8 (norma do 1,5) był kilka miesięcy temu. NIgdy ani razu na USG nie padlo podejrzenie polipa. SPrawdze to jeszcze w pon na świeżo po zakonczonej @..
                                  • maxi.ma Re: 3dc - badania 07.06.13, 09:52
                                    brak przyczyny to chyba najgorsza przyczyna.....Wykluczam tez aspekty psychiczne - nie mam parcia ktore mogloby mnie w jakis paradoksalny sposob blokowac...mamy juz 2 dzieci - na codzien mam duzo obowiazkow nie mysle o 3 dziecku obsesyjnie - poprostu poczulam ze pragne kolejnego i ze teraz mam na to najlepszy moment poniewaz czuje sie dojrzala i swiadoma mama....
                                    NIe wiem czy pragneinie kobiety ktora juz ma dzieci jest mniejsze niz tej ktora pragnie pierwszego dziecka - ale kochane staraczki - rozumiem was wszystkie i łączę się w oczekiwaniach, trzymaniach kciuków - we wszystkkim tym nieracjonalnym w co wierzymy, że moze pomoc.....
                                  • babybump Re: 3dc - badania 07.06.13, 09:55
                                    Nie padlo podejrzenie polipa, bo lekarz tego nie szukal I usg mialas robione w zlych dniach cyklu, aby go zobaczyc. Zobacz link, ktory Ci podalam. W kolejnych dniach cyklu pojawia sie wiele innych rzeczy, ktore moga zaslonic polipa. A w drugiej fazie cyklu endometrium moze byc za grube I tez moze 'zakrywac' polipa.
                                    Zycze Ci, aby to rzeczywiscie byl polip, bo przynajmniej leczy sie go latwo, a po usunieciu, zachodzi w ciaze tez szybko. Ja zaszlam w drugim cyklu po usunieciu.
                                    Ja Ci juz pisalam, ze jestes uparta, bo nie chcesz tego usg w trakcie okresu zrobic. Wolisz zrobic bardzo inwazyjne badanie, jakim jest HSG. Na dodatek poza udroznieniem jajowodow (jesli sa w ogole niedrozne), to HSG nic innego Ci nie da. W kazdym razie na pewno nie wyjasni przyczyny plamien.
                                    kobieta.interia.pl/zdrowie/news-polipy-macicy-leczenie-hormonalne-lub-operacja,nId,612576
                                    Zauwaz, ze czasami usg polipa nie wykryje, dlatego robi sie histeroskopie diagnostyczna. Uwazam, ze zamiast HSG wlasnie ja powinnas zrobic.
                              • babybump Re: 3dc - badania 07.06.13, 09:49
                                Ale HSG jest po to, aby sprawdzic droznosc jajowodow, a do Ciebie trzeba zagladnac do srodka. Powinnas miec albo laparoskopie, albo histeroskopie. I usg powinnas zrobic W TRAKCIE okresu, a nie w 7dc!
                                portal.abczdrowie.pl/pytania/w-ktorym-dniu-cyklu-nalezy-wykonac-usg-macicy-pod-katem-policystycznych-jajnikow
                                • malpkap Re: 3dc - badania 07.06.13, 09:58
                                  Ja też uważam, że najpierw powinnaś znaleźć przyczynę plamień - one na pewno nie są związane z (nie)drożnością jajowodów...
                                  • maxi.ma Re: 3dc - badania 07.06.13, 10:05
                                    przyznaje - uparciuch jestem...zablokowalam sie gdzies na mysli ze moge isc do gin w trakcie @. ALe jezeli to jest jedyna szansa zeby uwidocznic ew. polipa to przemogę się. umówiłam się na pon to będzie 7 dc (ow mam zazwyczaj 17) myslicze ze jeszcze nie bedzie za pozno?

Co do HSG gin ma teorie ze byc moz epo moim drugim porodzie szyjka zrosla sie nieprawidlowo i w jakis sposob mmoze to byc przyczyna plamien. HSG mialoby to spr. A moze ja cos zle zrozumialam...W kazdym razie bardzo wam dziekuje za wskazowki - jak dobrze trafic w koncu na konkretne babki wink Zaopatrzona w wasze wskazówki mam plan zaatakować mojego gin juz niedlugo.
                                    • babybump Re: 3dc - badania 07.06.13, 10:13
                                      Ale dla lekarza to jest normalne, ze robi usg w trakcie okresu. Nie musisz isc w pierwszych dniach, kiedy okres jest najbardziej obfity, ale na przyklad w ostatnich. Wtedy endometrium jest najciensze I widac czy sa jakies przerosty, polipy, itp.

Nie chce mi sie wierzyc, ze za pomoca HSG lekarz chce zbadac Twoja szyjke. Jesli tak rzeczywiscie jest, to zmien jak najszybciej lekarza! A moze rzeczywiscie lekarz powiedzial, ze zrobi histeroskopie, a Ty zapamietalas HSG?

Dziwi mnie tez, ze lekarz sam nie zaproponowal diagnozy w kierunku polipa, szczegolnie, gdzy wykluczono problem z progesteronem.

Jesli chodzi o LH I FSH, to takich duzych wahan nie ma tak szybko (kiedy byl poprzedni wynik robiony?). Wiec ja bym to powtorzyla, bo jesli to sa badania cykl po cyklu, to gdzies jest blad.

Czy byly wykluczone tez miesniaki?
                                      • maxi.ma Re: 3dc - badania 07.06.13, 10:26
                                        babybump napisał(a):

> Nie chce mi sie wierzyc, ze za pomoca HSG lekarz chce zbadac Twoja szyjke. Jesl
                                        > i tak rzeczywiscie jest, to zmien jak najszybciej lekarza! A moze rzeczywiscie
                                        > lekarz powiedzial, ze zrobi histeroskopie, a Ty zapamietalas HSG?
                                        jest takie prawdopodobienstwo ze to ja cos pokrecilam.... dopytam teraz o to czy to mialabybyc Hiosteroskopia.

> Dziwi mnie tez, ze lekarz sam nie zaproponowal diagnozy w kierunku polipa, szcz
                                        > egolnie, gdzy wykluczono problem z progesteronem.
                                        nigdy nie wspomnial o tym ani tez nie pytal o wczesniejsze moje diagnozy...

> Jesli chodzi o LH I FSH, to takich duzych wahan nie ma tak szybko (kiedy byl po
                                        > przedni wynik robiony?). Wiec ja bym to powtorzyla, bo jesli to sa badania cykl
                                        > po cyklu, to gdzies jest blad.
                                        poprzednie badanie LH i FSH gdzie stosunek był ponad 1,5 (1,8) było we wrzesniu 2012...wtedy nie widzial w tym prpblemu pozniej gtez nie wspominal o powtorzeniu ... dziwne poniewaz to z opinii bardzo dobry i sprawdzony lekarz szcz w tego typu dolegliwosciach...

> Czy byly wykluczone tez miesniaki?
                                        o mięśniakach takz enie bylo mowy - ja nie wspominalam z niewiedzy ale do tej pory sadzilam ze to lekarz ma wiedziec co sprawdzac i pod jakim katem...w kazdym razie po zadnym badaniu nie pojawily sie takie podejrzenia.nie bylo tez zadnej diagnostyki pod tym katem..
                                        • babybump Re: 3dc - badania 07.06.13, 10:34
                                          kobieta.interia.pl/zdrowie/news-trzeba-znalezc-przyczyne,nId,404748
                                          parenting.pl/portal/plamienie-miedzymiesiaczkowe
                                          • maxi.ma Re: 3dc - badania 07.06.13, 10:40
                                            dzięki babybump- nadzerka była po pierwszym porodzie ale była wymrozona a po drugim zniknęła, gin uwaza ze teraz moja szyjka wyglada bardzo dobrze. cyt gr I. Musze jeszcze zrobic badanie na bakterie chlamydia itp. Poczytałam o histeroskopii - mysle ze gin wlasnie to mial na uwadze rozmawiajac z emna kilka mies temu. polipy, miesniaki ew inne wady sciany macicy no tak to wszystko uklada mi sie w jasna calos ...cos nie przekonam sie jak nie sprawdze.
              • gkoz Re: 3dc - badania 06.06.13, 13:18
                Mi się wydaje że są bardzo dobre, ale nie jestem specjalistką, poczekajmy aż się inne dziewczyny wypowiedzą, ja miałam niedoczynność więc wyniki były w druga stronę,
    • maxi.ma Re: 3dc - badania 13.06.13, 09:08
      ehhhh jakis pech mnie przesladuje w tym cyklu... jak juz udalo mi sie zrobic aktualne badania to przed wizytą u gin najpierw choroba corki a teraz problemy z pęcherzem....w tym cyklu juz za pozno na ew diagnoze polipa ew miesniakow....ew histeroskopia tez oddala sie w czasie....
      Od dwoch dni mam chyba jakas infekcje (pierwsza taka w zyciu!) - bol i czeste oddawanie moczu, lekka goraczka....myslicie zeby dac sobie spokoj w tym cyklu ze staraniami? Nie biore na razie przynajmniej zadnego antybiotyku, lecze sie tylko Furaginą....To moj 10 dc do owulacji jeszcze jakies 7 dni więc powinnismy zaczac intensywnie sie starac...Wszystko pod gorke....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka