20.09.04, 17:55
Mam pytanie czy ktoras z Was zazywala Acard na poprawe swojej plodnosci?

Jestem po poronieniu jakie mialam rok temu. Od tamtej pory nie moglam zajsc w
ciaze.Moj lekaz zalecil mi abym zrobila badania nasienia meza jako podstawe
leczenia.Wyniki wyszly zle.Nasienie jest oslabione bakteria Staphylococcus
saprophiticus.Lecz niepokoi mnie fakt ze moj lekazr nie zlecil mi robienia
zadnych badan,a przy ostatniej wizycie przepisal mi Acard.Kazal go zazywaac i
powiedzial,ze to na poprawe mojej plodnosci i ze mi nie zaszkodzi,a latwiej
zajde w ciaze.

Czy jestescie mi w stanie cos powiedziec na ten temat?prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • aquarius72 Re: Acard 20.09.04, 18:19
      Z tego, co mi wiadomo acard zażywa się będąc już w ciąży. Sens jego zażywania
      jest taki, że lek ten poprawia krążenie i zapobiega powstawaniu zakrzepów w
      łożysku, co może spowodować poronienie.
      Biorą go dziewczyny, u których stwierdzono zespół antyfosfolipidowy (mam
      nadzieję, że nie przekręciłam nazwy). Bierze się też inne leki na poprawę
      krążenia np. clexane.
      Skoro miałaś poronienie, to może warto byłoby zrobić badanie poziomu
      przeciwciał antykardiolipidowych?
    • maretina Re: Acard 20.09.04, 18:28
      acard to aspiryna inaczej, tylko w malej dawce. nie wplywa on na plodnosc, ale
      na stan ukrwienia, moze przeciwdzialac mikrozakrzepom w lozysku i w macicy
      podczas ciazy.
      • maretina ps 20.09.04, 18:30
        ja biore acesan ( to tez aspiryna) 75 mg dziennie, ale zawsze po owulacji i
        odstawiam jak nie ma ciazy.taka dawke nalezy juz rozpuszczac w polowie
        szkolanki wody, bo regularne zazywanie szkodzi na zoladek.
    • nella21 Re: Acard 20.09.04, 19:43
      dziekuje Wam moje kochane za szybka odpowiedzsmile)
      Wlasnie wyszukalam w portalu mamo.tato cos o Acardzie i to prawda co
      mowiceie ,ale tez prawda co moja lekarz mowi na to wychodzi zreszta zobaczcie
      same.

Kwas Acetylosalicylowy
      Czyli niska dawka aspiryny (do 81 mg na tabletkę) wydaje się przynosić dużą
      zasługę dla poprawy płodności. W Polsce można zakupić preparat o nazwie Acard®
      (75 mg). Jeśli podejrzewasz się o poronienia, jeśli poroniłaś w przeszłości
      zapytaj lekarza o tę formę leczenia. Niektóre typy poronień związane są ze
      słabo rozwiniętą śluzówką macicy. Inne z obecnością antyciał
      antyfosfolipidowych. Są to białka, które najwyraźniej związane są problemami
      krzepliwości. Mogą prowadzić do powtarzających się poronień. W takich wypadkach
      istnieje zmniejszony dopływ krwi do rozwijającego się zarodka z powodu zbytniej
      krzepliwości krwi. Aspiryna redukuje ryzyko zakrzepów.

Poprawia jakość śluzówki macicy, dopływ krwi do jajników i macicy. Dzięki temu
      wspomaga pracę układu rozrodczego, w tym wzrastanie pęcherzyka z dojrzewającym
      jajeczkiem wewnątrz.

Uwaga: Nie bierz aspiryny jeśli masz uczulenie na kwas acetylosalicylowy,
      cierpisz na skazę krwotoczną i zaburzenia krzepnięcia krwi, chorobę wrzodową
      żołądka i/lub dwunastnicy, stany zapalne przewodu pokarmowego. Przeciwwskazane
      jest także branie w okresie ciąży i karmienia, u chorych z zaburzeniami
      równowagi kwasowo-zasadowej (np. w cukrzycy, mocznicy, tężyczce). Każda osoba,
      która chciałaby rozpocząć terapie aspiryną powinna wpierw doradzić się lekarza.

Chociaż w pełni tego nie przebadano, branie aspiryny codziennie w zasadzie nie
      może zaszkodzić. Szczególnie, że może pomoc w poprawie płodności. Ostrożnie
      jeśli masz astmę, niewydolność nerek i poważne schorzenia wątroby, stosujesz
      doustne preparaty przeciwcukrzycowe lub wkładkę wewnątrzmaciczną. Niektórzy
      lekarze nie sprzeciwiają się braniu niskich dawek aspiryny w momencie zajścia w
      ciąże, chociaż inni będą oponować. Zapytaj lekarza tak szybko jak dowiesz się o
      ciąży czy kontynuować branie.

Efekty uboczne: Może wydłużyć czas krzepnięcia, rzadko powodować odczyny
      uczuleniowe, pocenie się, szum w uszach, nudności, wymioty, zawroty głowy,
      objawy ze strony przewodu pokarmowego, zwiększone krwawienia miesiączkowe.

Dawkowanie: Do 81 mg preparatu dziennie. Nie stosować na 5-7 dni przed
      planowanym zabiegiem operacyjnym. Nie ma znaczenia firma jaka wyprodukowała lek
      dopóki nie zawiera więcej niż 81 mg na tabletkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka