Dodaj do ulubionych

ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!!

23.12.04, 12:16
Witam !!!
Wczoraj byłam u gina i powiedział mi że mam endometriozę. Powiedział mi że
jedynym ratunkiem przed laparoskopia jest ciąża. Niestety endometrioza
powoduje bezpłodność więc koło sie zamyka. Ja juz próbuje prawie rok zajść w
ciąże i nic nie wychodzi. Wychodzi na to że nie uniknę laparoskopii sad Co Wy
o tym sądzicie ???? Co mogę jeszcze zrobić żeby być w ciąży ??
Na czym polega laparoskopia ?
Obserwuj wątek
    • m_k3 Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 23.12.04, 23:07
      po jakim badaniu lekarz stwierdził, że masz endometrioze?
      • aniulekq Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 27.12.04, 15:38
        Nie cierpię takich lekarzy!!~! ciekawe na jakiej podstawie stwierdził, ze masz
        endometriozę? Przeciez JEDYNYM sposobem na sprawdzenie czy sie ma endometrioze
        jest własnie laparoskopia!Reszta to tylko domysły!
        Miałas robiona drozność?To jest pierwszy krok w staraniach jezeli reszta jest
        ok, potem można zastanowic się nad laparo.

I jeszcze jedno-w zalezności od stopnia endometrioza powoduje NIEPŁODNOŚĆ,
        jezeli jest niski stopień np I to wystarczy tylko ją troszkę zaleczyc.
        • naise Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 27.12.04, 16:40
          Jak zaleczyć?? W jaki sposób?? Mam podobny problem, lekarz co prawda nie
          mowiedział mi że na 100 % mam endo, ale że prawdopodobnie. Wspominał o
          laparoskopii, ale może są inne metody??
          • aniulekq Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 27.12.04, 22:02
            Albo się ma endometrioze albo nie!Nie ma domysłów na podstawie wywiadów etc.Tak
            jak juz pisałam endo mozna wykryc jedynie podczas laparoskopii. Jest to zabieg
            chirurgiczny, który własciwie jest bardziej zabiegiem diagnostycznym w tym
            przypadku, chcociaz większe ogniska endo można w czasie laparo zliwidować.

Endo nie można wyleczyc-mozna jedynie zaleczyć srodkami farmakologicznymi-
            wywołuje sie tzw sztuczną menopauzę na okres 6-12 miesięcy np. Danazolem
        • claudiak Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 04.01.05, 11:57
          Nie miałam robionej drożności. A jak się to wykonuje ?
          • m_k3 Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 04.01.05, 18:05
            claudiak napisała:

> Nie miałam robionej drożności. A jak się to wykonuje ?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20897&w=18716268&a=18719189
            na linku powyżej jest wszystko opisane wink
          • aniulekq Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 04.01.05, 21:12
            Po pierwsze szybko zmień lekarza!Chyba nie zna się na diagnozowaniu
            niepłodności!
            Ocena drozności jajowodów to tzw. HSG.Jest to badanie gdzie do jamy jajowodów
            wpuszcza się pod ciśnieniem kontrast-i jezeli ten kontrast przepłynie to
            jajowody są drozne, jeżeli nie to niedrozne.

Do laparoskopii jeszcze zawsze zdążysz podejść-najpierw zrób mniej inwazyjne
            badania
            • claudiak Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 07.01.05, 11:17
              Na USG pokazywal mi ze mam cos na jajniku. Takie zgrugienie (pecherzyk) ok 3 mm
              • aniulekq Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 07.01.05, 15:23
                To nie świadczy jeszcze o endometrioze!
    • ewa.analityk1 Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 30.12.04, 09:45
      no niestety zgadzam się dopiero laparoskopia może potwierdzić podejrzenia
    • aa2221 Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 07.01.05, 18:05
      To samo co u mnie. Jestem rok po laparoskopii i terapii tabletkami
      antykoncepcyjnymi i nie zachodzę w ciążę. Wczoraj lekarz powiedział, że
      powinnam być leczona analogami lub danazolem. A ja już nie chce czekać bo to
      minimum 8 miesiecy odwlekania i tragiczna terapia, której nie zniosę. Sama
      laparoskopia to bułka z masłem- nie bój się - ale mam nadzieję, że jej
      unikniesz i uda Ci sie zajsć w ciażę. Zastanawiam się czy jest jakiś sposób aby
      wspomóc zapłodnienie w przypadku endometriozy. Przecież ani laparoskopia, ani
      analogi ani danazol nie dają gwarancji wyleczenia i dużo większych szans na
      ciążę. Ja też odchodzę od zmysłów co mam robić.
      • aniulekq Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 07.01.05, 20:57
        Zasada jest taka: starania, starania i jeszcze raz starania albo po
        laparoskopii od razu albo po leczeniu. To są najlepsze momenty na zajście
        poniewż endometrioza jest albo stosunkowo usunięta (jej ogniska) albo zaleczona.
      • claudiak Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 12.01.05, 14:37
        Slyszalam ze przed laparoskopia trzeba zrobic sobie jakies szczepienia ? Jesli
        tak to w jakich odstepach czasowych i jak długo trwa leczenie po laparoskopi ?
    • kkkkk4 Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 12.01.05, 15:22
      Pewnie chodzi o żółtaczkę- taki jest wymóg przed wszelkomi operacjami (choć ja
      sie wywinęłam). Pójdź jescze do innego gin. Z laparoskopią nie powinnaś sie
      spieszyć. Może wystarczy pobrać troche tabl. antyknc. albo duphaston. Jeżeli
      już trafisz na stół pamietaj aby operował Cię bardzo dobry lekarz-nie możesz
      trafić do słabego operatora. Popytaj kto jest znany z "pewnej ręki" a jezeli
      chcesz mogę Ci kogoś doradzić, tylko w moim mieście. Chodzi o to aby wyciąć
      wszystkie ogniska. Sama laparoskopia nie jest straszna- trzy malutkie nacięcia-
      wiecej starchu niz to warte. Na pewno jest mniej starszna niz leczenie
      danazolem.
    • kkkkk4 Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 12.01.05, 15:33
      Może przyda sie post jaki znalazłam w podobnej sprawie (mam nadzieję, ze
      autorka sie nie obrazi)
      Re: Endo, a on nie chce dzidzi sad
      Autor: magdek2
      Data: 22.12.2004 10:00 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
      też miałam endometriozę w wieku 20 lat, teraz mam 34... opinie lekarzy były
      bardzo różne, od operacyjnego usunięcia, poprzez ciążę do ignorowania
      problemu, "bo zaraz pani na pewno bedzie miec dzieci....", ale jakos przez 14
      lat nie chciałam mieć, ale trudno ignorowac cos co ma rozmiary 6x7 cm i dokucza
      jak cholera. Propozycje ciązy też uwzgledniało kilku lekarzy, ale nigdy nie
      chciałam decydować sie na dziecko z takiego własnie powodu, nie byłam wtedy
      dojrzała do takiej sytuacji, miałam zupełnie inne plany, ale wszystko
      oczywiście zależy od osobistych predyspozycji człowieka i jego psychicznej
      dojrzałości. To było ponad 10 lat temu i wtedy zostało u mnie wyleczone lekami
      hormonalnymi po których nie ukrywam chodziałam chwilami po ścianach, ale z
      miesiaca na miesiąc wszystko sie zmniejszało... oczywiście były prognozy, ze
      bedą klopoty z zajsciem w ciąże itd., w moim przypadku bzdury, jestem w 27
      tygodniu...
      Piszę te wynurzenia po to żebyś zastanowiła się dlaczego chcesz mieć dziecko,
      czy ze względu na endometriozę czy chcesz po prostu dziecka, czy twój partner
      okaze się osobą, która stanie na wysokości zadania, czy zostaniesz sama ze
      wszystkim, bo jesli wyraznie komunikuje ci że nie chce to ja zastanowiłabym sie
      jeszce 10 razy... ciąża to bardzo fajny okres w zyciu, ale jednoczesnie trudny,
      bo usiany zmiennym nastrojem i zdziwieniem tym co sie z toba dzieje, tak
      przynajmniej jest ze mną, i wydaje mi się, że wazne jest żeby mieć z kim sie
      podzielić tymi obawami i w razie czego komu wypłakac w rękaw, to tyle ode
      mnie... smile

• betisch Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 12.02.05, 23:48
      Znam ten ból , sama przez to przeszłam. Kilka lat temu w trzy miesiące po
      ślubie okazało się że mam wielkie torbiele na jajnikach - to była endometrioza.
      Nie zawsze więc wyłacznie laparoskopia potwierdza diagnozę - czasami zmiany
      widać na USG . Miałam laparoskopię , niestety zmiany były za duże więc wykonano
      otwartą operację. Okazało się że ognisk endometiozy doliczono się
      kilkudziesięciu . Po operacji lekarz przepisał mi hormony , niestety reagowałam
      na nie krwawieniami i nie mogłam ich stosować. Nie miałam wielkich nadziei na
      ciążę , chociaż bardzo jej pragnęłam. Mijały miesiące a czekanie było dla mnie
      koszmarem . Każdy miesiąc zaczynał się nadzieją i kończył rozpaczą. Ale w końcu
      udało się - po dwóch latach . Mój synek ma teraz 6 lat. Ku mojemu zaskoczeniu
      niedawno ponownie zaszłam w ciążę i mam drugiego synka który ma pół roku. Warto
      więc czekać i nie tracić nadziei. Jeśli mnie się udało Tobie uda się na pewno.
      Moja rada - zaufaj jednemu dobremu lekarzowi i miej cierpliwość. Życzę
      powodzenia!
    • paulina28 Re: ENDOMETRIOZA I LAPAROSKOPIA !!! 14.02.05, 17:58
      kochana, nic sie nie martw. Faktycznie dopiero po laparoskopii tak naprawde
      mozna postawic diagnoze. Ja przed laparo mialam postawiona diagnoze taka jak
      Ty, a po laparoskopii stwierdzono ze to PCO. Leczylam sie 10 lat hormonami i
      DUPA, po laparoskopii drugi cykl i juz zagniezdzila sie we mnie fasolka.
      Dzisiaj mam przesliczna roczna coreczke. Marze o drugim dziecku i niebawem
      rozpoczynamy starania. Choc ja chcialabym JUZ smile))) Zalezy ile sie leczysz i na
      ile jestes zdesperowana, ja mialam dosc lekow i nieudanych prob. Udalo sie,
      zycze odwagi w podejmowaniu decyzji. PozdrawiamP.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka