gagat100 17.01.05, 19:43 Ciagle pojawia sie ten watek wiec moze (moze z nudow) troszke poszukam i powklejam , czekam tez na wasze wklejanki i doswiadczenia !!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gagat100 Re: Objawy ciązy 17.01.05, 19:51 Moim pierwszym objawem 10 dpo były zylki na piersiach i ich ból, potem z terminem @ pojawil sie bol brzucha i pozostal pomagaly tabletki. Ciekawa jestem czy w nast. ciazy tez bede miec takei same objawy czy inne hhhmmm A tu troche wklejanek od dziewczyn z "czerwiec 2005" :o)) koleandra Witam. Od jakiegoś czasu biegam bardzo często do toalety. Początkowo myślałam, że sobie przeziębiłam pęcherz bo i brzuch mnie pobolewał. Potem zaczęło mdlić mnie z rana i poczułam, że często robi mi się słabo. Już wtedy wiedziałam, że muszę zrobic test. maral97 Mniej więcej od drugiego dnia po zapłodnieniu bardzo mnie bolały jajniki i piersi. Teraz już tylko piersi i troszkę czuję jakby wzdęcie w podbrzuszu. Nic poza tym i oby tak dalej lolo09 zaraz po zapłodnieniu miałam bolesność brodawek i 1 dniową wysypkę (tak samo jak w pierwszej ciąży). Po ok. tygodniu, dwóch częste bieganie do toalety (teraz ledwo dojeżdżam do pracy), bolesność i powiększenie piersi no i STRASZZZZZNA senność (przed wczoraj usnęłam w opakowaniu). Na szczęście nie mam nudności (podobnie jak w 1 ciąży) pam-param To moja pierwsza ciąża, więc nie mam porównania; oczekiwałam jej bardzo, więc przez cały cykl byłam niesamowicie wsłuchana w swój organizm. 6 dni po zapłodnieniu miałam trzydniowe plamienie; silniejsze, niż zwykłe plamienie okołoowulacyjne (które często miewałam), ale słabsze, niż miesiączka. 10 dni po zapł. zrobiłam test - wynik negatywny. Już straciłam nadzieję, ale okres nie nadchodził. Kilka dni temu pobolewał mnie brzuch, jak przed okresem; miałam lekkie skurcze i delikatnie zabarwiony na różowo śluz. Odczekałam do 34 dnia cyklu (w życiu takiego dlugiego cyklu nie miałam!) i wczoraj zrobiłam test. Pokazały się dwie piękne kreski. Na razie nie mam żadnych innych klasycznych objawów typu powiększone czy tkliwe piersi, nudności, senność itp. Za to jem jak smok. azalea Żadnych )) Oprócz braku okresu i II na teście ... To 7 tydzień, może jeszcze za wcześnie? No może tylko bolesność sutków, ale takie coś miewałam i normalnie w cyklu. POzdrawiam bardzo )) rosanna A ja mam! Zanim zorientowalam sie, ze spoznia mi sie i zrobilam test, juz wiedzialam. Przede wszystkim bolace piersi, powiekszone brodawki. Bole i skurcze brzucha, zmiana apetytu. Lekkie nudnosci (szczegolnie w komunikacji miejskiej), sennosc. Mam nadzieje, ze omina mnie nudnosci i wymioty, podczas pierwszej ciazy mialam tak silne wymioty na poczatku, ze wyladowalam pod kroplowka. tarach ...ostatnią @ miałam 19.09....test zrobiłam dwa dni po spodziewanej @ i pokazały się upragnione II kreseczki...jeśli chodzi o objawy to pojawiły się kilka dni temu...tzn. częste wizyty w WC (nawet co pół godziny), ból piersi (czasami mam wrażenie, że ktoś mi kamienie tam powszywał) i bóle brzucha (które jak powiedział mi mój lekarz są jak najbardziej normalne)....no i u mnie brak apetytu na słodyczne (co jest mega dziwne bo przed mogłabym jeść tylko słodkie). mama-in-spe Ja mam WIELKIE CYCKI i bolące, często jestem zmęczona, niedobreze mi (ale nie rzygam, po prostu dziwnie się czuję), no i to chyba by było na tyle. Wystarczy Aha, potrafię sie popłakas np. na widok muchy, reklamy telewizyjnej, liścia)) agamroz Jestem w 5 tyg. jak do tej pory mialam bole podbrzusza i nabrzmiale piersi....trzy dni temu przeszlo jak reka odjal i od tygodnia spada mi waga. Mimo apetytu na slodycze, ktorego wczesniej nie mialam. Doszly mnie sluchy,ze na poczatlu ciazy tak bywa....nie mam zdania to moja pierwsza. W kazdym razie nie wiem jak Panie, ale ja juz wzmacniam miesnie brzucha codzienna gimnastyka anita53 Na tydzien przez @ jeden test - na drugim jakas slaba krecha. Myslalam ze znowu mam jakies zaburzenia hormonalne ... piersi swedzialy, brodawki duze, sennosc no i lazila za mna kasza, az ugotowalam krupnik i zjadlam przez 2 dni po 2 wielkie talerze + jeszcze troche lososia, nie chce mi sie patrzec na moje ukochane ciastka, czekoladki. Test zrobiony przypadkiem po poludniu 2 krechy, rano w 35d.c. potwierdzil. Za tydzien ide na usg i sie boje. Poprzednia obumarla w 6tyg. Termin bylby na koniec czerwca/poczatek lipca. Odpowiedz Link
gagat100 Re: Objawy ciązy 17.01.05, 19:54 CYTAT PIERWSZY 1. objawy domyślne (subiektywne) czyli takie, które pozwalają zaledwie domyślać się istnienia ciąży: nudności (2-8 tygodni po zapłodnieniu) wymioty częste oddawanie moczu (zwykle 6-8 tygodni po zapłodnieniu) wstręt do pewnych pokarmów lub nadmierny apetyt obrzmienie i bolesność sutków powiększenie się brzucha zmiany samopoczucia (np. zmęczenie, drażliwość, senność)) wzmożony apetyt (pierwszy trymestr) zawroty głowy (pierwszy trymestr) zaparcia (pierwszy trymestr) 2.objawy prawdopodobne: zatrzymanie się miesiączki (Amenorrhea) podwyższenie podstawowej temperatury ciała powyżej 37 °C, utrzymujące się przez min. 2-3 tygodnie po owulacji rozpulchnienie macicy i szyjki (2-8 tygodni po zapłodnieniu) powiększenie macicy (8-12 tydzień) gromadzenie się tzw. siary w sutkach wzmożona pigmentacja wokół brodawek sutkowych (pierwszy trymestr) wzmożona pigmentacja linii środkowej brzucha zmiana zabarwienia błony śluzowej pochwy (pierwszy trymestr) 3. objawy pewne (występują w drugiej połowie ciąży - wystarczy tylko jeden z tych objawów aby rozpoznać ciążę): czynność serca płodu (10-20 tydzień) wyczucie ruchów płodu (po 16 tygodniach) stwierdzenie obecności płodu badaniem USG (4-6 tygodni po zapłodnieniu) CYTAT DRUGI Z chwilą zapłodnienia komórki jajowej i powstania nowego życia w organizmie kobiety zachodzą burzliwe zmiany mające na celu zapewnienie prawidłowych warunków dla rozwijającego się płodu. Wspomniane zmiany są wynikiem odziaływania hormonów wytwarzanych głównie przez łożysko (gonadotropina kosmkowa) oraz ciałko żółte (progesteron) i jajniki (estrogeny). Hormony te są odpowiedzialne za tzw. pierwsze objawy po których kobieta zaczyna podejrzewać, że jest w ciąży. Większość objawów ciążowych występujących do końca czwartego miesiąca jest wynikiem odziaływania tych trzech hormonów na organizm kobiety. Niektóre z objawów zauważonych przez kobietę, jedynie sugerują możliwość ciąży, inne wykazują na duże prawdopodobieństwo. Jednak żadne z nich nie są całkowiecie pewnym dodowem istnienia ciąży. Pierwszym całkowicie pewnym dowodem ciąży jest wykazanie bicia serca Twojego dziecka. Poniżej przedstawiamy wczesne możliwe oraz prawdopodobne objawy ciąży jak i pozytywne, które w 100% potwierdzają istnienie ciąży. MOŻLIWE OZNAKI CIĄŻY: Objaw Czas pojawienia się Inne możliwe przyczyny Poranne nudności 2-8 tygodni po zapłodnieniu Zatrucie pokarmowe, infekcja i wiele innych schorzeń Częste oddawanie moczu Zwykle 6-8 tygodni po zapłodnieniu Zakażenie dróg moczowych, stosowanie leków moczopędnych, cukrzyca Wzmożony apetyt Pierwszy trymestr Nieodpowiednia dieta, stres, wyobraźnia lub nadchodząca miesiączka Zawroty głowy, łaknienia Pierwszy trymestr Nieodpowiednia dieta, inne schorzenia Zaparcia Pierwszy trymestr Nieodowiednia dieta U kobiet palących niechęć do palenia Pierwszy trymestr PRAWDOPODOBNE OZNAKI CIĄŻY: Objaw Czas pojawienia się Inne możliwe przyczyny Amenorrhea (brak miesiączki) Zwykle okres całej ciąży Podróż, zmęczenie, stres, strach przed ciążą, problemy hormonalne lub choroba, otyłość, odchudzanie, zaprzestanie zażywania pigułek, karmienie piersią Rozpulchnienie macicy i szyjki 2-8 tygodni po zapłodnieniu Opóźniona miesiączka Powiększenie macicy i brzucha 8-12 tydzień Guz, mięśniaki Powiększenie, mrowienie i przeczulica w piersiach Kilka dni po zapłodnieniu Doustne środki antyoncepcyjne, nadchodząca miesiączka Zmiany zabarwienia błony śluzowej pochwy Pierwszy trymestr Nadchodząca miesiączka Niebieskie i różowe linie (rozstępy) na piersiach i na brzuchu Pierwszy trymestr Brak równowagi hormonalnej lub efekt wcześniejszej ciąży Zaciemnienie aureoli (obszar wokół sutka) Pierwszy trymestr Brak równowagi hormonalnej lub efekt wcześniejszej ciąży Zaciemnienie linii białej od pępka do wzgórka łonowego 4 lub 5 miesiąc Brak równowagi hormonalnej lub efekt wcześniejszej ciąży Występujące z przerwami bezbolesne skurcze Wczesna ciąża Skurcze jelit PEWNE OZNAKI CIĄŻY: Objaw Czas pojawienia się Inne możliwe przyczyny Wizualizacja embrionu lub pęcherzyka poprzez USG 4-6 tygodni po zapłodnieniu Nie ma Czynność serca płodu w 10-20 tygodniu w zależności od aparatu Nie ma Ruchy płodu wyczuwalne poprzez powłoki brzuszne po 16 tygodniach Nie ma Badanie ginekologiczne: W celu rozpoznania ciąży ginekolog przeprowadza dokładne badanie ginekologiczne w celu potwierdzenia lub wykluczenia ciąży. Badanie takie ma zazwyczaj następującyc przebieg. Oglądanie przedsionka do pochwy, sromu i krocza Lekarz rozchyli wargi sromowe mniejsze i oceni wejście do pochwy w świetle dziennym czy nie stwierdza się zasinienia wejścia do pochwy oraz zasinienia między łechtaczką a cewką moczową albo tuż pod ujściem cewki moczowej w tzw. wałku pochwowycm cewki moczowej (objaw Labhardta). Badanie we wzierniku Badanie to może wykazać zasinienie całej pochwy w skutek zwiększonego unaczynienia w ciąży. Badanie we wzierniku umożliwia również ocenę szyjki macicy. Badane palpacyjne pochwy Badaniem palpacyjnym lekarz może stwierdzić aksamitną szorstkość powierzchni pochwy charakterystyczną w czasie ciąży. Pochwa jest również szersza i bardziej rozciągliwa. Badanie dwurzęczne Jeśli lekarz podejrzewa ciążę ważne jest określenie macicy, która pod koniec 1 miesiąca jest nieco powiększona, pod koniec 2 miesiąca ma wielkość gęsiego jaja, pod koniec 3 miesiąca ma wielkość męskiej pięści a pod koniec 4 miesiąca ma wielkość główki noworodka. Lekarz ocenia również rozpulchnienie macicy, która w ciąży staje się miękka i castowata oraz zmianę konsystencji macicy, która zmienia się w twardą, mniejszą i kulistą. Odpowiedz Link
gagat100 Re: Objawy ciązy 17.01.05, 20:09 Zapozyczone cytaty z "ciaza i porod" kobie_ta powiedzci mi proszę kiedy pojawiły się u was pierwsze objawy ciąży i jakie to były objawy? innymi słowy: kiedy poczułyście, że być może jesteście w ciąży??? paulinawk pierwszym objawem był brak miesiaczki.Dwa testy zrobione dzien po dniu wykazały ciąże(to był dzien spodziewanej miesiaczki).Bolały piersi jak zwykle na @. Kolejnym objawem był u mnie przez caly tydzien od dnia nieotrzymanej miesiaczki,ból w podbrzuszu.Czułam sie zupełnie tak jakbym miala dostać @. Nastepne objawy pojawily sie juz po stwierdzonej przez gina ciazy i były to (są nadal!)mdłosci,gdziec od 6-7 tygodnia ciąży. Tak było u mnie aga.com Po pierwsze okres spózniał mi sie kilka dni,po drugie zaczełam cześciej oddawac mocz.z poczatku myslałam nawet że może mam jakies zapalenie bo pobolewał mnie brzuch i jajniki ale jak zrobiłam test to już nie miałam żadnych wątpliwosci ze jestem w ciazy. luna333 u mnie zawsze piersi bolały na ponad tydzień przed spodziewanym okresem, a w tym cyklu zaczęły na 3 dni przed @ której rzecz jasna nie dostałam, brzuch bolał tak samo jak przed @ , zrobiłam test na 3 dni przed spodziewaną @ i wyszła ledwie widoczna 2 kreseczka, po kilku dniach drugi test i już była widoczna... szczerze mówiąc często nie ma żadnych wczesnych objawów ciązy... pozdrawiam pucella mnie bardzo bolało w podbrzuszu, podobnie jak na okres, ale nie tak samo. drugi ważny objaw - podwyższona temperatura (mierzyłam ją od niedawna, wiec nie do konca byłam pewna, bo nie miałam wielu wykresów, by porównać, ale jednak tym razem temperatura była zdecydowanie wyzsza, no i nie spadała, jak przed okresem), a trzeci objaw - totalne wahania nastroju, od euforii bez powodu po nieuzasadnione rozdrażnienie i złość, a to wszystko w wiekszym nateżeniu, niż zazwyczaj przed okresem. w dniu spodziewanego okresu zrobiłam test i oczywiście były dwie kreski. Jestem bardzo szczęśliwa, bo to wszystko wydarzyło sie niedawno - prezent od Mikołaja kobie_ta termin następnej @ to u mnie 21.12, więc na test jest jeszcze dużo za wcześnie...mam jednak takie nieśmiałe przeczucie, że... zwłaszcza, że kochaliśmy się w okresie ewidentnie płodnym na razie to mnie brzuch pobolewa, tak trochę jakby owulacyjnie...ale owu już była arwena751 Pierwszym objawem jest lekko podwyższona temperatura ciala.Ja mam dwójke dzieci i za każdym razem wiedziałam, że jestem w ciąży już kilka dni "po" ponieważ prowadząc obserwację temperatury widziałam, że temperatura nie spada po jajeczkowaniu tylko wciąż jest lekko podwyższona.Pozdrawiam i powodzenia. lenka30a Witaj kobie-to!!! Jestem w takiej samej sytuacji, moja planowana @ wypada na 22 grudnia, my też z mężem mocno staraliśmy się w dni płodne Ja już bym chciała zrobic test, ale wiem ze to za wczesnie, no cóz wypada poczekać masz jakieś ewentualne objawy?? Bo ja mam wzdęcia,których wcześniej nigdy nie miałam, mam taki pełny brzuch, jakbym się obżarła piersi mnie nie bolą, chociaż może troszkę urosły, poza tym żadnych bóli, nawet tych na @. kobie_ta wzdęć nie mam ale pobolewanie brzucha owszem...i obrzmiałe piersi - jakoś tak bardziej niż przed @...i apetyt spory coż musimy jeszcze cierpliwie poczekać pozdrawiam serdecznie ikw1 takich "balonów" to nigdy nie mialam zaczeły bolec jeszcze przed terminem @ i oczywiscie brzuch bolał jak na @, dopiero pozniej inne objawy typu mdłości[6tc] Ale szczerze rzecz ujmując nie czuje sie jeszcze "mamuską" nawet jak mi niedobrze dorcia-dd ikw...no to ja miałam bardzo podobne objawy do twoich.Czy ty aby mnie nie zaczarowała telepatycznie;-]hihi;-] sylwia.ax Ja nabrałam podejrzeń, już ok. 1-1,5 tygodnia po zapłodnieniu. Byłąm bardzo spiąca, pomimo pięknej majowej pogody efef u mnie pierwszym objawem były krostki na twarzy... szczegolnie na skroniach i powiększone piersi niemowlaczek u mnie nie wystapily zadne objawy.Bylam u ginekologa na tydzien przed miesiaczka.stwierdzila ze nic nie moze powiedziec bo przed 3 tygodniem nic nie widac.Cos tam mi na usg pokazala ale nie byla pewna ze to to.Po spotkaniu az do dzis burczy mi w brzuchu chociaz jestem najedzona.Zrobilam test i wyszedl pozytywny.Teraz wybieram sie do ginekologa po skierowanie na konkretne badania ..Wiec to jakis 2,3 tydzien dopiero emma_euro_emma U każdej kobiety to inaczej wygląda - każdy organizm reaguje indywidualnie. Ja wiedziałam, że jestem w ciąży po 2 tygodniach. Zasadnicze objawy to: obrzydzenie do papierosów (paliłam ładnych parę lat), zawroty głowy oraz powiększone i bolesne piersi (przy każdym dotyku) - co do piersi, to urosły znacznie bardziej, niż przed okresem. Brzuszek troszkę bolał. Test zrobiłam dopiero kilka dni po dniu, w którym powinnam była dostać okres. Acha, i pochłaniałam ogromne ilości jedzenia dziewczynka_bez_zapalek u mnie opóźnienie okresu to nie był żaden pierwszy objaw bo wcześniejsza @ spóźniła mi się 2 tygodnie więc myślałam że wszystko znów mi się poprzekręcało ... jakieś 2 tygodnie po spóźnieniu zaczęły boleć mnie sutki co nigdy mi się nie zdażało przed okresem ... po prostu żadnego PMSu nie miałam więc troszke dało mi to do myślenia ... w sumie test zrobiłam 3 tygodnie po spóźnieniu czyli w 51dniu cyklu majowka26 Hej! A ja juz okolo tygodnia po zaplodnieniu odczuwalam bolesnosc piersi i zauwazylam powiekszenie.Potem oczywiscie nie pojawila sie miesiaczka ale w zamian pobolewanie dolem brzucha i delikatne skurcze - ot wlasnie jak przed miesiaczka...Dodam ze jestem w 4 tygodniu , mam gigantyczny apetyt od tygodnia, wstret do slodkosci i ochote na wszystko co kwasne...od poltorej tygodnia sypiam jak niemowle /zwlaszcza popoludniami/ a od rana do poznych godzin popoludniowych odczuwam bardzo lekkie mdlosci a moze raczej taki dyskomfort w przelyku i gardle oraz towarzyszace ssanie w zoladku...Niestety sklonosc do zaparc mialam zawsze ale to co dzieje sie teraz,przechodzi ludzkie pojecie ewa.zaspiewa u mnie to mąż pierwszy wpadł na to, że jestem w ciąży Bo ja byłam przekonana że po 7 latach brania tabletek zajść w ciążę w pierwszym cyklu bez anty to niemożliwe, - więc jak mi się spóźniała @ to myślałam że się hormony rozregulowały. - Trzy dni przepłakałam bez powodu, byłam wściekła i rozdrażniona, i myślałam że to przedłużające się napięcie przed @. - Jadłam fury smażonych ziemniaczków (?), ale myślałam, że to efekt długotrwałej diety antyalergicznej, na której niczego dobrego nie mogłam jeść. - - Potem bolała mnie głowa i miąłam wyzszą temperaturę, co również przypisałam napięciu. A potem poszłam zrobić test - Potem jeszcze mdłości, kłucie w piersiaxch i pobolewanie brzucha. olinka.6 Witam przyszłe mamusie Nabrzmiałe piersi i lekki ból w podbrzuszu był normalny przed okresem w moim przypadku. Ale jak spóżniał mi się już 5 dni,a piersi i ból nie ustępował, postanowiłam zrobić test.I oczywiście wyszedł pozytywnie. Według mnie jestem w 3 tygodniu, choć lekarz, u którego byłam nie potwierdził i powiedział, że jeszcze za wcześnie na określenie i usg. Moje objawy, to wciąż nabrzmiałe piersi, lekki, ale "upierdliwy" ból w podbrzuszu (co jakiś czas), mam apetyt jestem chyba troszkę śnięta. Nie mam ochoty na słodycze(a lubiałam je) za to jem więcej śledzi. Pozdrawiam Was wszystkie i życzę wszystkiego dobrego magdek2 senność senność i jeszce raz senność, żadnych wymiotów, zmeczenie do granic, wymiotowac zaczęłam od 4 miesiąca , polazłam do lekarza tydzień po tym jak powinnam mieć @ i poznałam przyczynę )) miodzio_k ja zrobilam test 1 dzień przed @. Wynik: dwie kreski. poz tym to objawy, pobolewanie brzucha, piersi. nic poza tym. no i brak @. Odpowiedz Link
bluebebe Re: Objawy ciązy 18.01.05, 09:47 ja mogę wpisać swój powtwierdzony ciążowy objaw ostatni. 10 dpo ból brzucha, ale nie jak na @ tylko jak ból pęcherza (kto miał ten wie), to jest inny typ bólu. Więc pomyślałam, że zaczyna się zapalenie pęcherza, które miewam od czasu do czasu. I druga rzecz - od 6 dpo tempka wyższa niż w poprzednich cyklach. A kiedyś nawet odpowiadałam na post, że tempka ciążowa chyba tak wcześnie nie różni się od nieciążowej. Ale u mnie wystąpił ewidentnie wykres trójfazowy i ta trzecia faza była już od 6 dpo. wiecej objawów brak. pozdrawiam Odpowiedz Link
gagat100 Re: Objawy ciązy 18.01.05, 10:17 CYTAT ewa.analityk1 04.10.2004 11:11 + odpowiedz Moje objawy 1. Ból piersi zaczał się tak 5-6 dni po owulacji 2. na chusteczce jak czyściłam nos pojawiały się takie małe plamki krwi 3. zwiększony apetyt też tak 6 dni po owu 4. 7 dni po owu czułam się jakbym miała lekko podwyższoną temperaturę 5. 8 dni po owu po basenie dostałam skurczów macicy i wtedy pomyślałam, że jestem w ciąży i KID krzyczy mamo nie przemęczaj się 6. 9 dnia test pozytywny o dziwo 7. od 7 dnia częstsze latanie do łazienki 8. W okolicy okresu raz lub dwa pobolewał mnie brzuch jak na okres 9. Od 7 dni po owu zwiększona energia żadnych senności itd. 10. od 8 dnia po owu strasznie dużo śluzu zaczęło się wydzielać i tak do dzisiaj 11. Nudności tylko dwa dni w okolicha planownego okresu miałam Dopisuję dalej 12. 23 dzień po owulacji zaczynają mnie silnie drażnić wszystkie zapachy, strasznie mi niedobrze i nie mogę przejść np. koło śmietnika. Zmalał apetyt, a wzrósł ból piersi. 13. 24 dzień po owulacji apetyt coraz mniejszy, pojawiły sie lekkie poranne nudności oraz bezsenność to chyba przed nadmiar energii, zasypiam o 1 budzę się o 7 14. 30 dzień po owulacji jest dobrze, ale mam strasznie niskie ciśnienie 15. 50 dzień po owulacji objawów nie mam już żadnych oprócz rosnącego brzuszka TROCHE z Mamo-Tato ***bolaly mnie strasznie lopatki i podobno bylam strasznie blada. Kot rzeczywiście sie bardziej lasil (sczegolnie tesciow ktory do tej pory traktowal mnie jak powiertrze pyrzyszedl zeby sie pomilowac) ?iuta zaczela klasc sie mi na kolanach, ciagle chce zebym ja przytulala i calowala - taka piesczoszka sie zrobila. sennośc mnie dopadla pare dni po spodziewnej miesiączce. Piersi byly tkliwe ale bralam luteine wiec i bez ciązy by byly ***pewnego dnia powiedzialam siostrze ze chyba mam spozniony okres ale wiazalam to z przebyta infekcja gardla . Ona od razu poleciala do apteki po test i byly dwie krechy. przypominam sobie ze jakos w tym czasie odczuwalam przeogromna chec na pomidory w smietanie z cebulka, i to kg na raz ze nawet o godz. 21 latalam po sklepach i szukalam np. cebulki Wiecej objawow nie pamietam, ciaze przechodzilam prawie bez objawowo, oprocz brzuszka, zadnych mdlosci - chyba ze uwrazliwienie na zapachy, mialam b,. ladna cere i wlosy i czulam sie wysmienicie Moze dlatego tak tesknie do tego stanu? ***Pare dni po zaplodnieniu,robilo mi sie bardzo slabo,do tego stopnia ze musialam sie polozyc zeby nie zemdlec,pieklo mnie podbrzusze,w pierwszej ciazy nie moglam spac na brzuchu bo mnie piersi bolaly.Ogolnie nudnosci przyszly ok 8 tyg,ale za to strasznie silne Jedno jest pewne juz pare dni po zaplodnieniu wiedzialam ze to TO . ***Ja jak bylam w ciązy z Maxem nie mialam zadnych objawow. ?adnych mdlości, bolesności, zachcianek itd... Dlatego bylam troszke zdziwiona pozytywnym testem ale baardzo szcześliwa :szczerzuj: :szczerzuj ***Ja jestem świezo zaciązona wiec pierwsze objawy mam jak najbardziej na bieząco Kilka dni po owu odczuwalam dośc wyraźne bole podbrzusza, pieczenie, ciagniecie. Trwalo to kilka dni i nagle przeszlo. Piersi bolą mnie caly czas (dziś 20 d od owu) jak przed miesiączką choc brodawki troche jakby napuchly. I to tyle! Narazie czuje sie świetnie ale tez martwie sie czy wszystko w porządku. W przyszlym tyg. ide do gina Odpowiedz Link
luna333 Re: Objawy ciązy 22.04.05, 12:08 hihihi tak sobieczytam te objawy więc je skomentuję odnośnie: CYTAT PIERWSZY 1. objawy domyślne (subiektywne) czyli takie, które pozwalają zaledwie domyślać się istnienia ciąży: nudności (2-8 tygodni po zapłodnieniu)- u mnie zero ani na początku ani potem wymioty - nigdy częste oddawanie moczu (zwykle 6-8 tygodni po zapłodnieniu)-wcale że nie dopiero około 5 miesiąca wstręt do pewnych pokarmów lub nadmierny apetyt - nadmierny apetyt od około 8tc obrzmienie i bolesność sutków- nigdy mnie nie bolały i nie nabrzmiały powiększenie się brzucha - przed okresem też się powiększa więc po tym poznać ciężko zmiany samopoczucia (np. zmęczenie, drażliwość, senność)- senność owszem ale od około 8tc wzmożony apetyt (pierwszy trymestr)- u mnie od około 8-9tc do około13-14tc zawroty głowy (pierwszy trymestr)- żadnych zawrotów głowy natomiast bóle głowy koszmarne ale też od około 8tc zaparcia (pierwszy trymestr)- w pierwszym trymestrze jak nigdy wszystko było z tym super 2.objawy prawdopodobne: zatrzymanie się miesiączki (Amenorrhea)- to fakt podwyższenie podstawowej temperatury ciała powyżej 37 °C, utrzymujące się przez min. 2-3 tygodnie po owulacji - fakt cały czas miałam 37,4 rozpulchnienie macicy i szyjki (2-8 tygodni po zapłodnieniu)- w 6tc lekkie rozpulchnienie macicy powiększenie macicy (8-12 tydzień)- pewnie tak gromadzenie się tzw. siary w sutkach- żadnej siary w sutkach - do tej pory nie mam wzmożona pigmentacja wokół brodawek sutkowych (pierwszy trymestr)- nic mi nie pociemniało w pierwszym trymestrze -dopiero jakoś śmiesznie około 5 miesiąca i to też nie całe brodawki tylko jakieś śmieszne kreski wzmożona pigmentacja linii środkowej brzucha - linia mi się nie pojawiła mimo że kończę właśnie 26tc zmiana zabarwienia błony śluzowej pochwy (pierwszy trymestr)- w 6tc5dni ledwo ledwo zauważalne przez gin 3. objawy pewne - dzidziuś Wniosek - nie ma się co sugerować bo wg. większości z tych objawów w ciąży nie byłam na początku pozdrawiam i życzę ciąż mimo braku objawów Odpowiedz Link
asiulka1976 objawy w 4tc 14.05.05, 22:03 CYTATY • mj77 06.01.2005 08:51 Witam drogie przyszłe mamusie! Jestem w 4tc. Mam pytanko odnośnie objawów tak wczesnej ciąży. Jeśli o mnie chodzi, pobolewa mnie podbrzusze, no i oczywiście piersi i sutki. Nie mdli mnie, czuję się po prostu "nieswojo". Na jakieś ciężkie jedzenie nie mogę nawet patrzeć. Czuję się trochę jak przy wzdęciu. I to wszystko. Niepokoić się, czy nie? Jak z objawami u Was mamusie? •jimg 06.01.2005 09:42 wszystko ok... ja miałam jeszcze : senność ale jaką........wszędzie zasypiałam no i częstomocz- co pozostało do dziś czyli 16 tyg, który się kończy a jutro zaczyna się 17 !!! Trzymaj się • magducha11 06.01.2005 12:04 Ja chyba tez jestem w 4 tyg. w poniedzialek bede wiedziec na 100% po wizycie. Przy pierwszej ciazy ktora poronilam w 6 tyg. chcialo mi sie strasznie spac, do tego bylam strasznie nerwowa i placzliwa, pobolewal mnie jeszcze brzuch. Teraz boli mnie tylko brzuch. •agnieszkaela 06.01.2005 13:03 Ja tez jestem w 4 tyg. Objawy mam podobne, tyle, ze piersi przestaly juz bolec. A co do mdlosci to "najciekawsze" jeszcze przed nami, gdzies tak w okolicach 6 tyg. A, i jeszcze rozdraznienie i sennosc- choc nie do konca jestem pewna ze to z powodu Malenstwa. W kazdym badz razie wydarlam sie juz bez powodu na znajomego mezowi jeszcze sie nie oberwalo • mj77 06.01.2005 13:49 no tak, i ja najchętniej przespałabym cały dzień, a wstać do pracy o 6 rano to jest nie lada wyczyn a jeśli chodzi o odżywianie, coś konkretnego należy wprowadzić w jadłospis, a co np. wyrzucić? • jimg 06.01.2005 14:09 nie można jeść pasztetów, wątróbek, podrobów ponieważ zawierają wit. A jak również surowego mięsa-tatar oraz zażywać jakichkolwiek leków bez porozumienia z lekarzem nawet zwykłych kropli czy maści •agnieszkaela 06.01.2005 14:27 Hej, bez przesady... na witamine A trzeba uwazac, ale nie oznacza ze wcale nie wolno jesc tych produktow- po prostu niezbyt czesto max. raz w tygodniu. Co jesc a czego nie znajdziesz na stronie: www.mediweb.pl/womens/vad03.php Zlecane: duzo bialka, zelaza, kwasu foliowegi i wapn- ale tylko w jedzeniu. Pierwszy trymestr bez dodatkowych witamin w tabletkach- oprocz kwasu foliowego, chyba ze lekarz zaleci inaczej. • mj77 06.01.2005 14:33 czyli narazie nie ma sensu łykać żadnych witamin dla ciężarnych? chyba tak, bo lekarz kazał łykać folik i jakby bardzo bolało, to nospę. dzięki dziewczynki, a gotowa byłam lecieć do apteki po jakieś witaminki • maretina 09.01.2005 19:17 a mi profesor wołczyński z bialegostoku zalecil materne od poczatku ciazy. na ulotce materny jest tez adnotacja, ze moga te witaminy brac nawet kobiety starajace sie o dziecko. wazne by pilnowac dawek. • malta25 21.01.2005 17:51 Wszystko graJa na początku też miałam tylko ból brzucha i nic poza tym.Od tego,w piątym tygodniu dopiero,zaczęły boleć mnie piersi, a w szóstym zaczęły się mdłości.Ale nie z wymiotami, tylko jest mi po prostu niedobrze,jak czuję niektóre zapachy.Mam ogólnie wstręt do kawy,ale dziwne,bo tylko od południa.Dzisiaj to chciałam koleżankę z kawą za drzwi wyrzucić,ale się powstrzymałam,bo w pracy nikt nic nie wie.Rano przed pracą piję i nic mi nie jestNie podoba mi się też zapach papierosów,a przed ciążą paliłam i to jak smok.Także dziwnie trochę,ale taka już jestemBuziaczki •gonia231 26.01.2005 07:50 Witajcie przechodzę to samo. ratuje mnie tylko praca, bo kiedy jestem w domu i czuję zapachy w kuchni - źle się to dla mnie kończy. Uwielbiam mandarynki i tylko je mogę jeść bez obaw, poza tym odkąd dowiedziałam się, że będę miała dzidziusia zaczęłam zdrowiej się odżywiać, jem więcej warzyw i owoców. (Koleżanka jadła na okrągło nutellę) • mamaszyma 26.01.2005 11:00 Ja jestem w 5tc i od wczoraj mam megamdłości i wymiotuje na potęgę. Wykończe się! Wcześniej bolał mnie brzuch i nic więcej. • mijaczek 26.01.2005 18:55 Zaczelam dzisiaj 4 tydzien i chyba nie mam zadnych objawow... Troszke mnie to martwi, bo w poprzedniej ciazy [ktora stracilam w 9 tyg.] czulam ciaze kazdym kawalkiem ciala... no a teraz nic. cisza. wczoraj mialam delikatne plamienie, ale polozylam sie lozka i ustalo [dzisiaj tez leze]. Mam nadzieje, ze zaczna mi sie wkrotce dolegliwosci, bo przynajmniej bede wiedziala, ze wszystko OK Pzdrf Mia Odpowiedz Link