Dodaj do ulubionych

Objawy ciązy

17.01.05, 19:43
Ciagle pojawia sie ten watek wiec moze (moze z nudow) troszke poszukam i
powklejam , czekam tez na wasze wklejanki i doswiadczenia !!!!
Obserwuj wątek
    • gagat100 Re: Objawy ciązy 17.01.05, 19:51
      Moim pierwszym objawem 10 dpo były zylki na piersiach i ich ból, potem z
      terminem @ pojawil sie bol brzucha i pozostal pomagaly tabletki.
      Ciekawa jestem czy w nast. ciazy tez bede miec takei same objawy czy inne hhhmmm

A tu troche wklejanek od dziewczyn z "czerwiec 2005" :o))

koleandra
      Witam. Od jakiegoś czasu biegam bardzo często do toalety. Początkowo myślałam,
      że sobie przeziębiłam pęcherz bo i brzuch mnie pobolewał. Potem zaczęło mdlić
      mnie z rana i poczułam, że często robi mi się słabo. Już wtedy wiedziałam, że
      muszę zrobic test.

maral97
      Mniej więcej od drugiego dnia po zapłodnieniu bardzo mnie bolały jajniki i
      piersi. Teraz już tylko piersi i troszkę czuję jakby wzdęcie w podbrzuszu. Nic
      poza tym i oby tak dalej smile

lolo09
      zaraz po zapłodnieniu miałam bolesność brodawek i 1 dniową wysypkę (tak samo
      jak w pierwszej ciąży). Po ok. tygodniu, dwóch częste bieganie do toalety
      (teraz ledwo dojeżdżam do pracy), bolesność i powiększenie piersi no i
      STRASZZZZZNA senność (przed wczoraj usnęłam w opakowaniu).
      Na szczęście nie mam nudności (podobnie jak w 1 ciąży)

pam-param
      To moja pierwsza ciąża, więc nie mam porównania; oczekiwałam jej bardzo, więc
      przez cały cykl byłam niesamowicie wsłuchana w swój organizm. 6 dni po
      zapłodnieniu miałam trzydniowe plamienie; silniejsze, niż zwykłe plamienie
      okołoowulacyjne (które często miewałam), ale słabsze, niż miesiączka. 10 dni po
      zapł. zrobiłam test - wynik negatywny. Już straciłam nadzieję, ale okres nie
      nadchodził. Kilka dni temu pobolewał mnie brzuch, jak przed okresem; miałam
      lekkie skurcze i delikatnie zabarwiony na różowo śluz. Odczekałam do 34 dnia
      cyklu (w życiu takiego dlugiego cyklu nie miałam!) i wczoraj zrobiłam test.
      Pokazały się dwie piękne kreski. Na razie nie mam żadnych innych klasycznych
      objawów typu powiększone czy tkliwe piersi, nudności, senność itp. Za to jem
      jak smok.

azalea
      Żadnych wink)) Oprócz braku okresu i II na teście ... To 7 tydzień, może jeszcze
      za wcześnie? No może tylko bolesność sutków, ale takie coś miewałam i normalnie
      w cyklu. POzdrawiam bardzo smile))

rosanna
      A ja mam! Zanim zorientowalam sie, ze spoznia mi sie i zrobilam test,
      juz wiedzialam. Przede wszystkim bolace piersi, powiekszone brodawki.
      Bole i skurcze brzucha, zmiana apetytu. Lekkie nudnosci (szczegolnie w
      komunikacji miejskiej), sennosc.
      Mam nadzieje, ze omina mnie nudnosci i wymioty,
      podczas pierwszej ciazy mialam tak silne wymioty na poczatku,
      ze wyladowalam pod kroplowka.

tarach
      ...ostatnią @ miałam 19.09....test zrobiłam dwa dni po spodziewanej @ i
      pokazały się upragnione II kreseczki...jeśli chodzi o objawy to pojawiły się
      kilka dni temu...tzn. częste wizyty w WC (nawet co pół godziny), ból piersi
      (czasami mam wrażenie, że ktoś mi kamienie tam powszywał) i bóle brzucha (które
      jak powiedział mi mój lekarz są jak najbardziej normalne)....no i u mnie brak
      apetytu na słodyczne (co jest mega dziwne bo przed mogłabym jeść tylko słodkie).

mama-in-spe
      Ja mam WIELKIE CYCKI i bolącesad, często jestem zmęczona, niedobreze mi (ale nie
      rzygam, po prostu dziwnie się czuję), no i to chyba by było na tyle.
      Wystarczybig_grin Aha, potrafię sie popłakas np. na widok muchy, reklamy
      telewizyjnej, liściasmile))

agamroz
      Jestem w 5 tyg. jak do tej pory mialam bole podbrzusza i nabrzmiale
      piersi....trzy dni temu przeszlo jak reka odjal i od tygodnia spada mi waga.
      Mimo apetytu na slodycze, ktorego wczesniej nie mialam.
      Doszly mnie sluchy,ze na poczatlu ciazy tak bywa....nie mam zdania to moja
      pierwsza.
      W kazdym razie nie wiem jak Panie, ale ja juz wzmacniam miesnie brzucha
      codzienna gimnastyka wink

anita53
      Na tydzien przez @ jeden test - na drugim jakas slaba krecha. Myslalam ze znowu
      mam jakies zaburzenia hormonalne ... piersi swedzialy, brodawki duze, sennosc
      no i lazila za mna kasza, az ugotowalam krupnik i zjadlam przez 2 dni po 2
      wielkie talerze + jeszcze troche lososia, nie chce mi sie patrzec na moje
      ukochane ciastka, czekoladki. Test zrobiony przypadkiem po poludniu 2 krechy,
      rano w 35d.c. potwierdzil. Za tydzien ide na usg i sie boje. Poprzednia
      obumarla w 6tyg. Termin bylby na koniec czerwca/poczatek lipca.
    • gagat100 Re: Objawy ciązy 17.01.05, 19:54
      CYTAT PIERWSZY

1. objawy domyślne (subiektywne) czyli takie, które pozwalają zaledwie domyślać
      się istnienia ciąży:

nudności (2-8 tygodni po zapłodnieniu)
      wymioty
      częste oddawanie moczu (zwykle 6-8 tygodni po zapłodnieniu)
      wstręt do pewnych pokarmów lub nadmierny apetyt
      obrzmienie i bolesność sutków
      powiększenie się brzucha
      zmiany samopoczucia (np. zmęczenie, drażliwość, senność))
      wzmożony apetyt (pierwszy trymestr)
      zawroty głowy (pierwszy trymestr)
      zaparcia (pierwszy trymestr)

2.objawy prawdopodobne:

zatrzymanie się miesiączki (Amenorrhea)
      podwyższenie podstawowej temperatury ciała powyżej 37 °C, utrzymujące się przez
      min. 2-3 tygodnie po owulacji
      rozpulchnienie macicy i szyjki (2-8 tygodni po zapłodnieniu)
      powiększenie macicy (8-12 tydzień)
      gromadzenie się tzw. siary w sutkach
      wzmożona pigmentacja wokół brodawek sutkowych (pierwszy trymestr)
      wzmożona pigmentacja linii środkowej brzucha
      zmiana zabarwienia błony śluzowej pochwy (pierwszy trymestr)

3. objawy pewne (występują w drugiej połowie ciąży - wystarczy tylko jeden z
      tych objawów aby rozpoznać ciążę):

czynność serca płodu (10-20 tydzień)
      wyczucie ruchów płodu (po 16 tygodniach)
      stwierdzenie obecności płodu badaniem USG (4-6 tygodni po zapłodnieniu)

CYTAT DRUGI

Z chwilą zapłodnienia komórki jajowej i powstania nowego życia w organizmie
      kobiety zachodzą burzliwe zmiany mające na celu zapewnienie prawidłowych
      warunków dla rozwijającego się płodu. Wspomniane zmiany są wynikiem
      odziaływania hormonów wytwarzanych głównie przez łożysko (gonadotropina
      kosmkowa) oraz ciałko żółte (progesteron) i jajniki (estrogeny). Hormony te są
      odpowiedzialne za tzw. pierwsze objawy po których kobieta zaczyna podejrzewać,
      że jest w ciąży. Większość objawów ciążowych występujących do końca czwartego
      miesiąca jest wynikiem odziaływania tych trzech hormonów na organizm kobiety.
      Niektóre z objawów zauważonych przez kobietę, jedynie sugerują możliwość ciąży,
      inne wykazują na duże prawdopodobieństwo. Jednak żadne z nich nie są
      całkowiecie pewnym dodowem istnienia ciąży. Pierwszym całkowicie pewnym dowodem
      ciąży jest wykazanie bicia serca Twojego dziecka. Poniżej przedstawiamy wczesne
      możliwe oraz prawdopodobne objawy ciąży jak i pozytywne, które w 100%
      potwierdzają istnienie ciąży.

MOŻLIWE OZNAKI CIĄŻY:

Objaw Czas pojawienia się Inne możliwe przyczyny
      Poranne nudności 2-8 tygodni po zapłodnieniu Zatrucie pokarmowe, infekcja i
      wiele innych schorzeń
      Częste oddawanie moczu Zwykle 6-8 tygodni po zapłod­nieniu Zakażenie dróg
      moczowych, stosowanie leków moczopędnych, cukrzyca
      Wzmożony apetyt Pierwszy trymestr Nieodpowiednia dieta, stres, wyobraźnia lub
      nadchodząca miesiączka
      Zawroty głowy, łaknienia Pierwszy trymestr Nieodpowiednia dieta, inne
      schorzenia
      Zaparcia Pierwszy trymestr Nieodowiednia dieta
      U kobiet palących niechęć do palenia Pierwszy trymestr

PRAWDOPODOBNE OZNAKI CIĄŻY:

Amenorrhea (brak miesiączki) Zwykle okres całej ciąży Podróż, zmęczenie, stres,
      strach przed ciążą, problemy hormonalne lub choroba, otyłość, odchudzanie,
      zaprzestanie zażywania pigułek, karmienie piersią
      Rozpulchnienie macicy i szyjki 2-8 tygodni po zapłodnieniu Opóźniona miesiączka
      Powiększenie macicy i brzucha 8-12 tydzień Guz, mięśniaki
      Powiększenie, mrowienie i przeczulica w piersiach Kilka dni po zapłodnieniu
      Doustne środki antyoncepcyjne, nadchodząca miesiączka
      Zmiany zabarwienia błony śluzowej pochwy Pierwszy trymestr Nadchodząca
      miesiączka
      Niebieskie i różowe linie (rozstępy) na piersiach i na brzuchu Pierwszy
      trymestr Brak równowagi hormonalnej lub efekt wcześniejszej ciąży
      Zaciemnienie aureoli (obszar wokół sutka) Pierwszy trymestr Brak równowagi
      hormonalnej lub efekt wcześniejszej ciąży
      Zaciemnienie linii białej od pępka do wzgórka łonowego 4 lub 5 miesiąc Brak
      równowagi hormonalnej lub efekt wcześniejszej ciąży
      Występujące z przerwami bezbolesne skurcze Wczesna ciąża Skurcze jelit

PEWNE OZNAKI CIĄŻY:

Wizualizacja embrionu lub pęcherzyka poprzez USG 4-6 tygodni po zapłodnieniu
      Nie ma
      Czynność serca płodu w 10-20 tygodniu w zależności od aparatu Nie ma
      Ruchy płodu wyczuwalne poprzez powłoki brzuszne po 16 tygodniach Nie ma

Badanie ginekologiczne:

W celu rozpoznania ciąży ginekolog przeprowadza dokładne badanie ginekologiczne
      w celu potwierdzenia lub wykluczenia ciąży. Badanie takie ma zazwyczaj
      następującyc przebieg.

Oglądanie przedsionka do pochwy, sromu i krocza
      Lekarz rozchyli wargi sromowe mniejsze i oceni wejście do pochwy w świetle
      dziennym czy nie stwierdza się zasinienia wejścia do pochwy oraz zasinienia
      między łechtaczką a cewką moczową albo tuż pod ujściem cewki moczowej w tzw.
      wałku pochwowycm cewki moczowej (objaw Labhardta).

Badanie we wzierniku
      Badanie to może wykazać zasinienie całej pochwy w skutek zwiększonego
      unaczynienia w ciąży. Badanie we wzierniku umożliwia również ocenę szyjki
      macicy.

Badane palpacyjne pochwy
      Badaniem palpacyjnym lekarz może stwierdzić aksamitną szorstkość powierzchni
      pochwy charakterystyczną w czasie ciąży. Pochwa jest również szersza i bardziej
      rozciągliwa.

Badanie dwurzęczne
      Jeśli lekarz podejrzewa ciążę ważne jest określenie macicy, która pod koniec 1
      miesiąca jest nieco powiększona, pod koniec 2 miesiąca ma wielkość gęsiego
      jaja, pod koniec 3 miesiąca ma wielkość męskiej pięści a pod koniec 4 miesiąca
      ma wielkość główki noworodka. Lekarz ocenia również rozpulchnienie macicy,
      która w ciąży staje się miękka i castowata oraz zmianę konsystencji macicy,
      która zmienia się w twardą, mniejszą i kulistą.

• gagat100 Re: Objawy ciązy 17.01.05, 20:09
      Zapozyczone cytaty z "ciaza i porod"

kobie_ta
      powiedzci mi proszę kiedy pojawiły się u was pierwsze objawy ciąży i jakie to
      były objawy?smile
      innymi słowy: kiedy poczułyście, że być może jesteście w ciąży???

paulinawk
      pierwszym objawem był brak miesiaczki.Dwa testy zrobione dzien po dniu wykazały
      ciąże(to był dzien spodziewanej miesiaczki).Bolały piersi jak zwykle na @.
      Kolejnym objawem był u mnie przez caly tydzien od dnia nieotrzymanej
      miesiaczki,ból w podbrzuszu.Czułam sie zupełnie tak jakbym miala dostać @.
      Nastepne objawy pojawily sie juz po stwierdzonej przez gina ciazy i były to (są
      nadal!)mdłosci,gdziec od 6-7 tygodnia ciąży.
      Tak było u mnie

aga.com
      Po pierwsze okres spózniał mi sie kilka dni,po drugie zaczełam cześciej oddawac
      mocz.z poczatku myslałam nawet że może mam jakies zapalenie bo pobolewał mnie
      brzuch i jajniki ale jak zrobiłam test to już nie miałam żadnych wątpliwosci ze
      jestem w ciazy.

luna333
      u mnie zawsze piersi bolały na ponad tydzień przed spodziewanym okresem, a w
      tym cyklu zaczęły na 3 dni przed @ której rzecz jasna nie dostałam, brzuch
      bolał tak samo jak przed @ , zrobiłam test na 3 dni przed spodziewaną @ i
      wyszła ledwie widoczna 2 kreseczka, po kilku dniach drugi test i już była
      widoczna... szczerze mówiąc często nie ma żadnych wczesnych objawów ciązy...
      pozdrawiam

pucella
      mnie bardzo bolało w podbrzuszu, podobnie jak na okres, ale nie tak samo. drugi
      ważny objaw - podwyższona temperatura (mierzyłam ją od niedawna, wiec nie do
      konca byłam pewna, bo nie miałam wielu wykresów, by porównać, ale jednak tym
      razem temperatura była zdecydowanie wyzsza, no i nie spadała, jak przed
      okresem), a trzeci objaw - totalne wahania nastroju, od euforii bez powodu po
      nieuzasadnione rozdrażnienie i złość, a to wszystko w wiekszym nateżeniu, niż
      zazwyczaj przed okresem. w dniu spodziewanego okresu zrobiłam test i oczywiście
      były dwie kreski. Jestem bardzo szczęśliwa, bo to wszystko wydarzyło sie
      niedawno - prezent od Mikołaja wink

kobie_ta
      termin następnej @ to u mnie 21.12, więc na test jest jeszcze dużo za
      wcześnie...mam jednak takie nieśmiałe przeczucie, że...smile zwłaszcza, że
      kochaliśmy się w okresie ewidentnie płodnymsmile na razie to mnie brzuch pobolewa,
      tak trochę jakby owulacyjnie...ale owu już byłasmile

arwena751
      Pierwszym objawem jest lekko podwyższona temperatura ciala.Ja mam dwójke dzieci
      i za każdym razem wiedziałam, że jestem w ciąży już kilka dni "po" ponieważ
      prowadząc obserwację temperatury widziałam, że temperatura nie spada po
      jajeczkowaniu tylko wciąż jest lekko podwyższona.Pozdrawiam i powodzenia.

lenka30a
      Witaj kobie-to!!!
      Jestem w takiej samej sytuacji, moja planowana @ wypada na 22 grudnia, my też z
      mężem mocno staraliśmy się w dni płodne
      Ja już bym chciała zrobic test, ale wiem ze to za wczesnie, no cóz wypada
      poczekać
      masz jakieś ewentualne objawy??
      Bo ja mam wzdęcia,których wcześniej nigdy nie miałam, mam taki pełny brzuch,
      jakbym się obżarła
      piersi mnie nie bolą, chociaż może troszkę urosły, poza tym żadnych bóli, nawet
      tych na @.

kobie_ta
      wzdęć nie mam ale pobolewanie brzucha owszem...i obrzmiałe piersi - jakoś tak
      bardziej niż przed @...i apetyt sporysmile
      coż musimy jeszcze cierpliwie poczekaćsmile
      pozdrawiam serdecznie

ikw1
      takich "balonów" to nigdy nie mialam zaczeły bolec jeszcze przed terminem @ i
      oczywiscie brzuch bolał jak na @, dopiero pozniej inne objawy typu mdłości[6tc]
      Ale szczerze rzecz ujmując nie czuje sie jeszcze "mamuską" nawet jak mi
      niedobrze

dorcia-dd
      ikw...no to ja miałam bardzo podobne objawy do twoich.Czy ty aby mnie nie
      zaczarowała telepatycznie;-]hihi;-]

sylwia.ax
      Ja nabrałam podejrzeń, już ok. 1-1,5 tygodnia po zapłodnieniu. Byłąm bardzo
      spiąca, pomimo pięknej majowej pogody smile

efef
      u mnie pierwszym objawem były krostki na twarzy... szczegolnie na skroniach i
      powiększone piersi

niemowlaczek
      u mnie nie wystapily zadne objawy.Bylam u ginekologa na tydzien przed
      miesiaczka.stwierdzila ze nic nie moze powiedziec bo przed 3 tygodniem nic nie
      widac.Cos tam mi na usg pokazala ale nie byla pewna ze to to.Po spotkaniu az do
      dzis burczy mi w brzuchu chociaz jestem najedzona.Zrobilam test i wyszedl
      pozytywny.Teraz wybieram sie do ginekologa po skierowanie na konkretne
      badania smile..Wiec to jakis 2,3 tydzien dopiero smile

emma_euro_emma
      U każdej kobiety to inaczej wygląda - każdy organizm reaguje indywidualnie. Ja
      wiedziałam, że jestem w ciąży po 2 tygodniach.
      Zasadnicze objawy to: obrzydzenie do papierosów (paliłam ładnych parę lat),
      zawroty głowy oraz powiększone i bolesne piersi
      (przy każdym dotyku) - co do piersi, to urosły znacznie bardziej, niż przed
      okresem. Brzuszek troszkę bolał. Test zrobiłam
      dopiero kilka dni po dniu, w którym powinnam była dostać okres.
      Acha, i pochłaniałam ogromne ilości jedzeniasmile

dziewczynka_bez_zapalek
      u mnie opóźnienie okresu to nie był żaden pierwszy objaw bo wcześniejsza @
      spóźniła mi się 2 tygodnie więc myślałam że wszystko znów mi się
      poprzekręcało ... jakieś 2 tygodnie po spóźnieniu zaczęły boleć mnie sutki co
      nigdy mi się nie zdażało przed okresem ... po prostu żadnego PMSu nie miałam
      więc troszke dało mi to do myślenia ... w sumie test zrobiłam 3 tygodnie po
      spóźnieniu czyli w 51dniu cyklu wink

majowka26
      Hej! A ja juz okolo tygodnia po zaplodnieniu odczuwalam bolesnosc piersi i
      zauwazylam powiekszenie.Potem oczywiscie nie pojawila sie miesiaczka ale w
      zamian pobolewanie dolem brzucha i delikatne skurcze - ot wlasnie jak przed
      miesiaczka...Dodam ze jestem w 4 tygodniu smile , mam gigantyczny apetyt od
      tygodnia, wstret do slodkosci i ochote na wszystko co kwasne...od poltorej
      tygodnia sypiam jak niemowle /zwlaszcza popoludniami/ a od rana do poznych
      godzin popoludniowych odczuwam bardzo lekkie mdlosci a moze raczej taki
      dyskomfort w przelyku i gardle oraz towarzyszace ssanie w zoladku...Niestety
      sklonosc do zaparc mialam zawsze ale to co dzieje sie teraz,przechodzi ludzkie
      pojeciesad

ewa.zaspiewa
      u mnie to mąż pierwszy wpadł na to, że jestem w ciąży smile Bo ja byłam przekonana
      że po 7 latach brania tabletek zajść w ciążę w pierwszym cyklu bez anty to
      niemożliwe,
      - więc jak mi się spóźniała @ to myślałam że się hormony rozregulowały.
      - Trzy dni przepłakałam bez powodu, byłam wściekła i rozdrażniona, i myślałam
      że to przedłużające się napięcie przed @.
      - Jadłam fury smażonych ziemniaczków (?), ale myślałam, że to efekt
      długotrwałej diety antyalergicznej, na której niczego dobrego nie mogłam jeść. -
      - Potem bolała mnie głowa i miąłam wyzszą temperaturę, co również przypisałam
      napięciu. A potem poszłam zrobić test smile
      - Potem jeszcze mdłości, kłucie w piersiaxch i pobolewanie brzucha.

olinka.6
      Witam przyszłe mamusiesmile
      Nabrzmiałe piersi i lekki ból w podbrzuszu był normalny przed okresem w moim
      przypadku. Ale jak spóżniał mi się już 5 dni,a piersi i ból nie ustępował,
      postanowiłam zrobić test.I oczywiście wyszedł pozytywnie. Według mnie jestem w
      3 tygodniu, choć lekarz, u którego byłam nie potwierdził i powiedział, że
      jeszcze za wcześnie na określenie i usg. Moje objawy, to wciąż nabrzmiałe
      piersi, lekki, ale "upierdliwy" ból w podbrzuszu (co jakiś czas), mam apetyt
      jestem chyba troszkę śnięta. Nie mam ochoty na słodycze(a lubiałam je) za to
      jem więcej śledzismile.
      Pozdrawiam Was wszystkie i życzę wszystkiego dobregosmile

magdek2
      senność senność i jeszce raz senność, żadnych wymiotów, zmeczenie do granic,
      wymiotowac zaczęłam od 4 miesiąca sad, polazłam do lekarza tydzień po tym jak
      powinnam mieć @ i poznałam przyczynę smile))

miodzio_k
      ja zrobilam test 1 dzień przed @. Wynik: dwie kreski. poz tym to objawy,
      pobolewanie brzucha, piersi. nic poza tym. no i brak @.
    • bluebebe Re: Objawy ciązy 18.01.05, 09:47
      ja mogę wpisać swój powtwierdzony ciążowy objaw ostatni. 10 dpo ból brzucha,
      ale nie jak na @ tylko jak ból pęcherza (kto miał ten wie), to jest inny typ
      bólu. Więc pomyślałam, że zaczyna się zapalenie pęcherza, które miewam od czasu
      do czasu. I druga rzecz - od 6 dpo tempka wyższa niż w poprzednich cyklach. A
      kiedyś nawet odpowiadałam na post, że tempka ciążowa chyba tak wcześnie nie
      różni się od nieciążowej. Ale u mnie wystąpił ewidentnie wykres trójfazowy i ta
      trzecia faza była już od 6 dpo. wiecej objawów brak. pozdrawiam
    • gagat100 Re: Objawy ciązy 18.01.05, 10:17
      CYTAT ewa.analityk1 04.10.2004 11:11 + odpowiedz

Moje objawy
      1. Ból piersi zaczał się tak 5-6 dni po owulacji
      2. na chusteczce jak czyściłam nos pojawiały się takie małe plamki krwi
      3. zwiększony apetyt też tak 6 dni po owu
      4. 7 dni po owu czułam się jakbym miała lekko podwyższoną temperaturę
      5. 8 dni po owu po basenie dostałam skurczów macicy i wtedy pomyślałam, że
      jestem w ciąży i KID krzyczy mamo nie przemęczaj się
      6. 9 dnia test pozytywny o dziwo
      7. od 7 dnia częstsze latanie do łazienki
      8. W okolicy okresu raz lub dwa pobolewał mnie brzuch jak na okres
      9. Od 7 dni po owu zwiększona energia żadnych senności itd.
      10. od 8 dnia po owu strasznie dużo śluzu zaczęło się wydzielać i tak do
      dzisiaj
      11. Nudności tylko dwa dni w okolicha planownego okresu miałam
      Dopisuję dalej
      12. 23 dzień po owulacji zaczynają mnie silnie drażnić wszystkie zapachy,
      strasznie mi niedobrze i nie mogę przejść np. koło śmietnika. Zmalał apetyt, a
      wzrósł ból piersi.
      13. 24 dzień po owulacji apetyt coraz mniejszy, pojawiły sie lekkie poranne
      nudności oraz bezsenność to chyba przed nadmiar energii, zasypiam o 1 budzę się
      o 7
      14. 30 dzień po owulacji jest dobrze, ale mam strasznie niskie ciśnienie
      15. 50 dzień po owulacji objawów nie mam już żadnych oprócz rosnącego brzuszka

TROCHE z Mamo-Tato

***bolaly mnie strasznie lopatki i podobno bylam strasznie blada. Kot
      rzeczywiście sie bardziej lasil (sczegolnie tesciow ktory do tej pory traktowal
      mnie jak powiertrze pyrzyszedl zeby sie pomilowac) ?iuta zaczela klasc sie mi
      na kolanach, ciagle chce zebym ja przytulala i calowala - taka piesczoszka sie
      zrobila. sennośc mnie dopadla pare dni po spodziewnej miesiączce. Piersi byly
      tkliwe ale bralam luteine wiec i bez ciązy by byly

***pewnego dnia powiedzialam siostrze ze chyba mam spozniony okres ale wiazalam
      to z przebyta infekcja gardla . Ona od razu poleciala do apteki po test i byly
      dwie krechy. przypominam sobie ze jakos w tym czasie odczuwalam przeogromna
      chec na pomidory w smietanie z cebulka, i to kg na raz ze nawet o godz. 21
      latalam po sklepach i szukalam np. cebulki Wiecej objawow nie pamietam, ciaze
      przechodzilam prawie bez objawowo, oprocz brzuszka, zadnych mdlosci - chyba ze
      uwrazliwienie na zapachy, mialam b,. ladna cere i wlosy i czulam sie
      wysmienicie Moze dlatego tak tesknie do tego stanu?

***Pare dni po zaplodnieniu,robilo mi sie bardzo slabo,do tego stopnia ze
      musialam sie polozyc zeby nie zemdlec,pieklo mnie podbrzusze,w pierwszej ciazy
      nie moglam spac na brzuchu bo mnie piersi bolaly.Ogolnie nudnosci przyszly ok 8
      tyg,ale za to strasznie silne Jedno jest pewne juz pare dni po zaplodnieniu
      wiedzialam ze to TO .

***Ja jak bylam w ciązy z Maxem nie mialam zadnych objawow.
      ?adnych mdlości, bolesności, zachcianek itd...
      Dlatego bylam troszke zdziwiona pozytywnym testem ale baardzo
      szcześliwa :szczerzuj: :szczerzuj

***Ja jestem świezo zaciązona wiec pierwsze objawy mam jak najbardziej na
      bieząco

Kilka dni po owu odczuwalam dośc wyraźne bole podbrzusza, pieczenie,
      ciagniecie. Trwalo to kilka dni i nagle przeszlo.
      Piersi bolą mnie caly czas (dziś 20 d od owu) jak przed miesiączką choc
      brodawki troche jakby napuchly. I to tyle! Narazie czuje sie świetnie ale tez
      martwie sie czy wszystko w porządku. W przyszlym tyg. ide do gina smile
    • luna333 Re: Objawy ciązy 22.04.05, 12:08
      hihihi tak sobieczytam te objawy więc je skomentuję odnośnie:
      CYTAT PIERWSZY
      1. objawy domyślne (subiektywne) czyli takie, które pozwalają zaledwie domyślać
      się istnienia ciąży:

nudności (2-8 tygodni po zapłodnieniu)- u mnie zero ani na początku ani potem
      wymioty - nigdy
      częste oddawanie moczu (zwykle 6-8 tygodni po zapłodnieniu)-wcale że nie
      dopiero około 5 miesiąca
      wstręt do pewnych pokarmów lub nadmierny apetyt - nadmierny apetyt od około 8tc
      obrzmienie i bolesność sutków- nigdy mnie nie bolały i nie nabrzmiały smile
      powiększenie się brzucha - przed okresem też się powiększa więc po tym poznać
      ciężko
      zmiany samopoczucia (np. zmęczenie, drażliwość, senność)- senność owszem ale od
      około 8tc
      wzmożony apetyt (pierwszy trymestr)- u mnie od około 8-9tc do około13-14tc
      zawroty głowy (pierwszy trymestr)- żadnych zawrotów głowy natomiast bóle głowy
      koszmarne ale też od około 8tc
      zaparcia (pierwszy trymestr)- w pierwszym trymestrze jak nigdy wszystko było z
      tym super smile

2.objawy prawdopodobne:

zatrzymanie się miesiączki (Amenorrhea)- to fakt
      podwyższenie podstawowej temperatury ciała powyżej 37 °C, utrzymujące się przez
      min. 2-3 tygodnie po owulacji - fakt cały czas miałam 37,4
      rozpulchnienie macicy i szyjki (2-8 tygodni po zapłodnieniu)- w 6tc lekkie
      rozpulchnienie macicy
      powiększenie macicy (8-12 tydzień)- pewnie tak
      gromadzenie się tzw. siary w sutkach- żadnej siary w sutkach - do tej pory nie
      mam
      wzmożona pigmentacja wokół brodawek sutkowych (pierwszy trymestr)- nic mi nie
      pociemniało w pierwszym trymestrze -dopiero jakoś śmiesznie około 5 miesiąca i
      to też nie całe brodawki tylko jakieś śmieszne kreski
      wzmożona pigmentacja linii środkowej brzucha - linia mi się nie pojawiła mimo
      że kończę właśnie 26tc
      zmiana zabarwienia błony śluzowej pochwy (pierwszy trymestr)- w 6tc5dni ledwo
      ledwo zauważalne przez gin

3. objawy pewne - dzidziuś smile

Wniosek - nie ma się co sugerować bo wg. większości z tych objawów w ciąży nie
      byłam na początku smilesmilesmile
      pozdrawiam i życzę ciąż mimo braku objawów smile
      • asiulka1976 objawy w 4tc 14.05.05, 22:03
        CYTATY

• mj77 06.01.2005 08:51

Witam drogie przyszłe mamusie!
        Jestem w 4tc. Mam pytanko odnośnie objawów tak wczesnej ciąży. Jeśli o mnie
        chodzi, pobolewa mnie podbrzusze, no i oczywiście piersi i sutki. Nie mdli
        mnie, czuję się po prostu "nieswojo". Na jakieś ciężkie jedzenie nie mogę
        nawet patrzeć. Czuję się trochę jak przy wzdęciu. I to wszystko.
        Niepokoić się, czy nie? Jak z objawami u Was mamusie?

•jimg 06.01.2005 09:42

wszystko ok...smile
        ja miałam jeszcze : senność ale jaką........wszędzie zasypiałam no i częstomocz-
        co pozostało do dziś czyli 16 tyg, który się kończy a jutro zaczyna się 17 !!!
        Trzymaj się

• magducha11 06.01.2005 12:04

Ja chyba tez jestem w 4 tyg. w poniedzialek bede wiedziec na 100% po wizycie.
        Przy pierwszej ciazy ktora poronilam w 6 tyg. chcialo mi sie strasznie spac, do
        tego bylam strasznie nerwowa i placzliwa, pobolewal mnie jeszcze brzuch. Teraz
        boli mnie tylko brzuch.

•agnieszkaela 06.01.2005 13:03

Ja tez jestem w 4 tyg. Objawy mam podobne, tyle, ze piersi przestaly juz bolec.
        A co do mdlosci to "najciekawsze" jeszcze przed nami, gdzies tak w okolicach 6
        tyg. smile A, i jeszcze rozdraznienie i sennosc- choc nie do konca jestem pewna
        ze to z powodu Malenstwa. W kazdym badz razie wydarlam sie juz bez powodu na
        znajomego smile mezowi jeszcze sie nie oberwalo wink

• mj77 06.01.2005 13:49

no tak, i ja najchętniej przespałabym cały dzień, a wstać do pracy o 6 rano to
        jest nie lada wyczyn smile
        a jeśli chodzi o odżywianie, coś konkretnego należy wprowadzić w jadłospis, a
        co np. wyrzucić?

• jimg 06.01.2005 14:09

nie można jeść pasztetów, wątróbek, podrobów ponieważ zawierają wit. A
        jak również surowego mięsa-tatar oraz zażywać jakichkolwiek leków bez
        porozumienia z lekarzem nawet zwykłych kropli czy maści

•agnieszkaela 06.01.2005 14:27

Hej, bez przesady... na witamine A trzeba uwazac, ale nie oznacza ze wcale nie
        wolno jesc tych produktow- po prostu niezbyt czesto max. raz w tygodniu. Co
        jesc a czego nie znajdziesz na stronie:

www.mediweb.pl/womens/vad03.php
        Zlecane: duzo bialka, zelaza, kwasu foliowegi i wapn- ale tylko w jedzeniu.
        Pierwszy trymestr bez dodatkowych witamin w tabletkach- oprocz kwasu foliowego,
        chyba ze lekarz zaleci inaczej.

• mj77 06.01.2005 14:33

czyli narazie nie ma sensu łykać żadnych witamin dla ciężarnych? chyba tak, bo
        lekarz kazał łykać folik i jakby bardzo bolało, to nospę.
        dzięki dziewczynki, a gotowa byłam lecieć do apteki po jakieś witaminki smile

• maretina 09.01.2005 19:17

a mi profesor wołczyński z bialegostoku zalecil materne od poczatku ciazy. na
        ulotce materny jest tez adnotacja, ze moga te witaminy brac nawet kobiety
        starajace sie o dziecko. wazne by pilnowac dawek.

• malta25 21.01.2005 17:51

Wszystko grasmileJa na początku też miałam tylko ból brzucha i nic poza tym.Od
        tego,w piątym tygodniu dopiero,zaczęły boleć mnie piersi, a w szóstym zaczęły
        się mdłości.Ale nie z wymiotami, tylko jest mi po prostu niedobrze,jak czuję
        niektóre zapachy.Mam ogólnie wstręt do kawy,ale dziwne,bo tylko od
        południa.Dzisiaj to chciałam koleżankę z kawą za drzwi wyrzucić,ale się
        powstrzymałam,bo w pracy nikt nic nie wie.smileRano przed pracą piję i nic mi nie
        jestsmileNie podoba mi się też zapach papierosów,a przed ciążą paliłam i to jak
        smok.Także dziwnie trochę,ale taka już jestemsmileBuziaczki

•gonia231 26.01.2005 07:50

Witajcie smile przechodzę to samo. ratuje mnie tylko praca, bo kiedy jestem w domu
        i czuję zapachy w kuchni - źle się to dla mnie kończy. Uwielbiam mandarynki i
        tylko je mogę jeść bez obaw, poza tym odkąd dowiedziałam się, że będę miała
        dzidziusia zaczęłam zdrowiej się odżywiać, jem więcej warzyw i owoców.
        (Koleżanka jadła na okrągło nutellę)

• mamaszyma 26.01.2005 11:00

Ja jestem w 5tc i od wczoraj mam megamdłości i wymiotuje na potęgę. Wykończe
        się! Wcześniej bolał mnie brzuch i nic więcej.

• mijaczek 26.01.2005 18:55

Zaczelam dzisiaj 4 tydzien i chyba nie mam zadnych objawow...
        Troszke mnie to martwi, bo w poprzedniej ciazy [ktora stracilam w 9 tyg.] czulam
        ciaze kazdym kawalkiem ciala...
        no a teraz nic. cisza.
        wczoraj mialam delikatne plamienie, ale polozylam sie lozka i ustalo [dzisiaj
        tez leze].
        Mam nadzieje, ze zaczna mi sie wkrotce dolegliwosci, bo przynajmniej bede
        wiedziala, ze wszystko OK
        Pzdrf
        Mia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka