martuniunia1 10.02.05, 12:15 Witam, czy ktoras z Szanownych Pan moglaby mi doradzic: czy ktoras ma niedoczynnosc tarczycy a jednak zaszla w ciaze i urodzila zdrowe malenstwo? Jak sie leczyla? Bardzo prosze o odp!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1979ju Re: niedoczynnosc tarczycy a ciaza? 10.02.05, 17:02 Witaj, ja choc jeszcze nie zaszłam to napisze Ci pocieszacza Od miesiąca leczę się na subkliniczna niedoczynność. Miałam te same obawy co Ty. Teraz patrzę, bardziej optymistycznie i czekam na rezultat leczenia Wiele dziewczyn zaszło w ciążę, jak zaczęły leczyc tarczycę, którą często lekarze zaniedbują. U mnie tez ja wykryto przez przypadek. Ważne jest tylko aby systematycznie brac leki, kontrolować hormony tarczycy i być cały czas pod opieką endokrynologa - szczególnie jak juz sie zaciąży. Dzieciaki rodzą się zdrowe, także nie bój zaby, będze ok. Ja leczę się Letroxem 50, biorę go raz tabletkę, raz pół tabletki na zmianę - rano. I już widze efekty, np. nareszcie moja @ przypomina prawdziwaą @ a nie jakieś plamienia.. Niebawem ide na kontrole TSH i zobaczymy jak się zbiło. Pozdrawiam, 3 maj się, będzie dobrze, Asia. Odpowiedz Link
pandziksa Re: niedoczynnosc tarczycy a ciaza? 10.02.05, 23:14 Mam niedoczynność i narazie dzidzi nie ma. Ewa analityk ma niedoczynność i Maciuś ma coś koło pół roku. Leczę się od listopada. Teraz zwiększono mi dawkę z 25 na 1 dzień 25 a drugi 50 Letroks. Nie mam dużej niedoczynności bo TSH miałam 4,45. To Ewa namówiła mnie na to badanie i jestem jej za to bardzo wdzięczna. Teraz mam TSH 2,49 i dlatego zwiększono mi dawkę. Najlepiej się człowiek czuje jak ma TSH 0,5-1,0 . Moim problemem jest teraz brak śluzu - nie wiem kiedy ma owulację. Rozpoznaje tylko po tempce. Cykle miałam po 54 dni. Teraz jest lepiej. Mam nadzieję, że szybko się nam uda. Odpowiedz Link
espressoo Re: niedoczynnosc tarczycy a ciaza? 11.02.05, 11:21 Dziewczyny wejdzcie sobie na forum prywatne/ zdrowie/ choroby tarczyce itp. Tam jest sporo informacji. Odpowiedz Link
martuniunia1 Brak info na str.o tarczycy 14.02.05, 11:00 Dziekuje za kazda informacje ale tak sie sklada,ze na forum o chorobach tarczycy nie ma akurat zadnej informacji o zachodzeniu w ciaze przy niedoczynnosci! Jest wiele, ale nie to! HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: niedoczynnosc tarczycy a ciaza? 14.02.05, 14:06 a znasz ten watek na bocianie? tam jest pare kobitek ktore zaszly i urodzily (nawet z Hashimoto) www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5753 mozesz tez wrzucic w wyszukiwarke haslo np. "niedoczynnosc tarczycy" - tylko zaznacz zeby wynik wyszukiwania byl pokazany jako POSTY a nie jako watki pozdr. ulka Odpowiedz Link
jolanta8 Re: niedoczynnosc tarczycy a ciaza? 14.02.05, 20:31 dziewczyny ja mam niedoczynność tarczycy i dzisiaj się dowiedziałam ,że jestem w ciąży więc głowa do góry cuda się zdarzają Odpowiedz Link
martuniunia1 gratuluje, Jolanto! 14.02.05, 21:26 Jolu, najserdeczniejsze gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!! super!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link
jolanta8 Re: gratuluje, Jolanto! 14.02.05, 21:30 dziekuję martuniunia cieszę się bardzo starałam się 3 cykle teraz na Ciebie kolej Odpowiedz Link
1979ju Jolanto :) 14.02.05, 21:43 Gratuluję Czy mogłabys napisac jak długo leczyłaś się, czym, i jaki miałas poziom TSH początkowy i teraz? Pozdrawiam i kradnę fluidki, Asia. Odpowiedz Link
jolanta8 Re: Jolanto :) 14.02.05, 21:46 szczerze mówiąc leczyłam sie dawno temu i zaprzestałam i zaniedbałam mam wypukłą już szyję już widać tarczycę i bede badać się dopiero teraz przy ciązy więc nie wiem co i jak jeszcze....pamietam,że wtedy miałam wysoką ponad normą Odpowiedz Link
1979ju Re: Jolanto :) 14.02.05, 21:56 Aha Nieźle, no ja miałam wyjściowe TSH 6, 99 A teraz po 1,5 miesiącu leczenia Letroxem 50 zobaczymy... Ciekawa jestem jakie sa moje szanse.. Pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszego Asia. Odpowiedz Link
jolanta8 Re: Jolanto :) 14.02.05, 22:52 mysle,że masz duże szanse jak ja zaszłam to Ty nie zajdziesz??? tez myslałam,że nie mam szans ze wzgl.na tarczycę ale jednak trzymam kciukaski i przesyłam fluidki ciązowe Odpowiedz Link
badarka Re: Jolanto :) 15.02.05, 09:54 Moja znajoma z pracy ma sporą niedoczynność tarczycy i pięcioletniego syna Długo się leczyła, bo nikt nie umiał powiązać jej problemów z tarczycą, ale w końcu, gdy ktoś na to wpadł, dość szybko zaszła w ciążę, którą wprawdzie straciła, ale następna była szczęśliwa. Jak rodziła synka miała 38 lat Odpowiedz Link
mamka22 Re: niedoczynnosc tarczycy a ciaza? 15.02.05, 11:26 Ja mam też niedoczynnośc tzrczycy, i od tydognia wiem, że jestem w ciąży. Co prawda zajęło nam to 6 m-cy. Ale trochę z mojej winy, bo za póżno zaczęłam ją leczyć. @ miesiące przed staraniami. Długo zajęło mi uregulowanie tarczycy do właściwgo poziomu, zawsze dawka była nieodpowiednia. Moja endokrynolog mówi, że jak juz zaszłam w ciążę, to przy dobrej dawce leku ciąża powinna przebiegać bez najmniejszych problemów. Życzę Ci szybkiego zaciążenia!!!!!!!!!!!!!! mamka22 Odpowiedz Link
martuniunia1 No to mnie pocieszylyscie! 15.02.05, 11:54 Super,dziewczyny!!!! Czyli mozna! Zazdroszcze Wam! Ja jestem u progu przygotowan, mam 27lat, oddalabym wszystko, bo od razu zajsc! Mnie przepisano Euthyrox, slyszalam, ze jest najlepszy, a Wy bierzecie cos innego, kurcze! co robic? Za kilka dni ide do endokrynolozki, pomowie o tym, Czy ktoras z Was bierzy tez Euthyrox? pozdrawiam!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
pandziksa Re: No to mnie pocieszylyscie! 15.02.05, 15:13 Marta nie martw się o ten euthyroks. Pytałam się o to mojej Pani endokrynolog. Nie ma różnicy między euthyroksem a np Letroksem , który ja biorę. Dlatego, że skladnik i dawka jest taki sam a tylko firma i nazwa inna. Są jeszcze jakieś preparaty z t3 i t4 ale je się chyba bierze przy hashimoto. Mam propozycję. Wejdz na stronę www.fertilityfriend.com tam w most recent chart gallery entry i podświetlona jest pod spodem liczba dostępnych w galerii cyklów. Kliknij tam. Na tej stronie gdzie weszłaś kliknij na search. W cattegory ustaw pregnancy, w keywords celcius a pod spodem ustaw hypothyroidism i na koniec kliknij search . Znajdzie Ci wszystkie ciąże zarejestrowane w fertilityfriend z niedoczynnością. postaram się wkleić link, żebyś mogła tylko szukać celcjusza i niedoczynności.Jak coś to pisz na priva. www.fertilityfriend.com/ChartGallery/index.php?c=search Odpowiedz Link
ewa.analityk1 Re: niedoczynnosc tarczycy a ciaza? 15.02.05, 23:58 no ja też się oczywiście odzywam dwójka dzieci przy niedoczynności tarczycy obniżanie Euthyroxem do TSH około 1. Dzieci zdrowe poród cesarskim cięciem również ze względu na tarczycę, zaświadczenie od endokrynologa Odpowiedz Link