Dodaj do ulubionych

niedoczynnosc tarczycy a ciaza?

10.02.05, 12:15
Witam, czy ktoras z Szanownych Pan moglaby mi doradzic: czy ktoras ma
niedoczynnosc tarczycy a jednak zaszla w ciaze i urodzila zdrowe malenstwo?
Jak sie leczyla? Bardzo prosze o odp!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • 1979ju Re: niedoczynnosc tarczycy a ciaza? 10.02.05, 17:02
      Witaj,
      ja choc jeszcze nie zaszłam to napisze Ci pocieszacza smile Od miesiąca leczę się
      na subkliniczna niedoczynność. Miałam te same obawy co Ty. Teraz patrzę,
      bardziej optymistycznie i czekam na rezultat leczenia smile Wiele dziewczyn zaszło
      w ciążę, jak zaczęły leczyc tarczycę, którą często lekarze zaniedbują. U mnie
      tez ja wykryto przez przypadek. Ważne jest tylko aby systematycznie brac leki,
      kontrolować hormony tarczycy i być cały czas pod opieką endokrynologa -
      szczególnie jak juz sie zaciąży. Dzieciaki rodzą się zdrowe, także nie bój
      zaby, będze ok. Ja leczę się Letroxem 50, biorę go raz tabletkę, raz pół
      tabletki na zmianę - rano. I już widze efekty, np. nareszcie moja @ przypomina
      prawdziwaą @ a nie jakieś plamienia..
      Niebawem ide na kontrole TSH i zobaczymy jak się zbiło.

Pozdrawiam, 3 maj się, będzie dobrze, Asia.
    • pandziksa Re: niedoczynnosc tarczycy a ciaza? 10.02.05, 23:14
      Mam niedoczynność i narazie dzidzi nie ma. Ewa analityk ma niedoczynność i
      Maciuś ma coś koło pół roku. Leczę się od listopada. Teraz zwiększono mi dawkę
      z 25 na 1 dzień 25 a drugi 50 Letroks. Nie mam dużej niedoczynności bo TSH
      miałam 4,45. To Ewa namówiła mnie na to badanie i jestem jej za to bardzo
      wdzięczna. Teraz mam TSH 2,49 i dlatego zwiększono mi dawkę. Najlepiej się
      człowiek czuje jak ma TSH 0,5-1,0 . Moim problemem jest teraz brak śluzu - nie
      wiem kiedy ma owulację. Rozpoznaje tylko po tempce. Cykle miałam po 54 dni.
      Teraz jest lepiej. Mam nadzieję, że szybko się nam uda.
    • espressoo Re: niedoczynnosc tarczycy a ciaza? 11.02.05, 11:21
      Dziewczyny wejdzcie sobie na forum prywatne/ zdrowie/ choroby tarczyce itp. Tam
      jest sporo informacji.
      • martuniunia1 Brak info na str.o tarczycy 14.02.05, 11:00
        Dziekuje za kazda informacje ale tak sie sklada,ze na forum o chorobach
        tarczycy nie ma akurat zadnej informacji o zachodzeniu w ciaze przy
        niedoczynnosci! Jest wiele, ale nie to! HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • to-ja-007 Re: niedoczynnosc tarczycy a ciaza? 14.02.05, 14:06
      a znasz ten watek na bocianie?
      tam jest pare kobitek ktore zaszly i urodzily (nawet z Hashimoto)

www.nasz-bocian.pl/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5753
      mozesz tez wrzucic w wyszukiwarke haslo np. "niedoczynnosc tarczycy" - tylko
      zaznacz zeby wynik wyszukiwania byl pokazany jako POSTY a nie jako watki

pozdr.
      ulka
      • jolanta8 Re: niedoczynnosc tarczycy a ciaza? 14.02.05, 20:31
        dziewczyny ja mam niedoczynność tarczycy i dzisiaj się dowiedziałam ,że jestem
        w ciążysmile
        więc głowa do góry
        cuda się zdarzają
        • martuniunia1 gratuluje, Jolanto! 14.02.05, 21:26
          Jolu, najserdeczniejsze gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!! super!!!!!!!!!!!!!!1
          • jolanta8 Re: gratuluje, Jolanto! 14.02.05, 21:30
            dziekuję martuniunia cieszę się bardzo starałam się 3 cykle teraz na Ciebie
            kolejsmile
            • 1979ju Jolanto :) 14.02.05, 21:43
              Gratuluję smile
              Czy mogłabys napisac jak długo leczyłaś się, czym, i jaki miałas poziom TSH
              początkowy i teraz?

Pozdrawiam i kradnę fluidki, Asia.
              • jolanta8 Re: Jolanto :) 14.02.05, 21:46
                szczerze mówiąc leczyłam sie dawno temu i zaprzestałam i zaniedbałam mam
                wypukłą już szyję już widać tarczycę i bede badać się dopiero teraz przy ciązy
                więc nie wiem co i jak jeszcze....pamietam,że wtedy miałam wysoką ponad normą
                • 1979ju Re: Jolanto :) 14.02.05, 21:56
                  Aha smile
                  Nieźle, no ja miałam wyjściowe TSH 6, 99 sad A teraz po 1,5 miesiącu leczenia
                  Letroxem 50 zobaczymy... Ciekawa jestem jakie sa moje szanse..

Pozdrawiam i zycze wszystkiego najlepszego smile
                  Asia.
                  • jolanta8 Re: Jolanto :) 14.02.05, 22:52
                    mysle,że masz duże szanse jak ja zaszłam to Ty nie zajdziesz???
                    tez myslałam,że nie mam szans ze wzgl.na tarczycę ale jednak
                    trzymam kciukaski i przesyłam fluidki ciązowe
                    • badarka Re: Jolanto :) 15.02.05, 09:54
                      Moja znajoma z pracy ma sporą niedoczynność tarczycy i pięcioletniego syna smile

Długo się leczyła, bo nikt nie umiał powiązać jej problemów z tarczycą, ale w
                      końcu, gdy ktoś na to wpadł, dość szybko zaszła w ciążę, którą wprawdzie
                      straciła, ale następna była szczęśliwa. Jak rodziła synka miała 38 lat smile
    • mamka22 Re: niedoczynnosc tarczycy a ciaza? 15.02.05, 11:26
      Ja mam też niedoczynnośc tzrczycy, i od tydognia wiem, że jestem w ciąży.
      Co prawda zajęło nam to 6 m-cy.
      Ale trochę z mojej winy, bo za póżno zaczęłam ją leczyć. @ miesiące przed
      staraniami.
      Długo zajęło mi uregulowanie tarczycy do właściwgo poziomu, zawsze dawka była
      nieodpowiednia.
      Moja endokrynolog mówi, że jak juz zaszłam w ciążę, to przy dobrej dawce leku
      ciąża powinna przebiegać bez najmniejszych problemów.

Życzę Ci szybkiego zaciążenia!!!!!!!!!!!!!!

mamka22
      • martuniunia1 No to mnie pocieszylyscie! 15.02.05, 11:54
        Super,dziewczyny!!!! Czyli mozna! Zazdroszcze Wam! Ja jestem u progu
        przygotowan, mam 27lat, oddalabym wszystko, bo od razu zajsc! Mnie przepisano
        Euthyrox, slyszalam, ze jest najlepszy, a Wy bierzecie cos innego, kurcze! co
        robic? Za kilka dni ide do endokrynolozki, pomowie o tym, Czy ktoras z Was
        bierzy tez Euthyrox? pozdrawiam!!!!!!!!!!!!
        • pandziksa Re: No to mnie pocieszylyscie! 15.02.05, 15:13
          Marta nie martw się o ten euthyroks. Pytałam się o to mojej Pani endokrynolog.
          Nie ma różnicy między euthyroksem a np Letroksem , który ja biorę. Dlatego, że
          skladnik i dawka jest taki sam a tylko firma i nazwa inna. Są jeszcze jakieś
          preparaty z t3 i t4 ale je się chyba bierze przy hashimoto. Mam propozycję.
          Wejdz na stronę www.fertilityfriend.com tam w most recent chart gallery entry i
          podświetlona jest pod spodem liczba dostępnych w galerii cyklów. Kliknij tam.
          Na tej stronie gdzie weszłaś kliknij na search. W cattegory ustaw pregnancy, w
          keywords celcius a pod spodem ustaw hypothyroidism i na koniec kliknij search .
          Znajdzie Ci wszystkie ciąże zarejestrowane w fertilityfriend z
          niedoczynnością. postaram się wkleić link, żebyś mogła tylko szukać celcjusza
          i niedoczynności.Jak coś to pisz na priva.
          www.fertilityfriend.com/ChartGallery/index.php?c=search
    • ewa.analityk1 Re: niedoczynnosc tarczycy a ciaza? 15.02.05, 23:58
      no ja też się oczywiście odzywam dwójka dzieci przy niedoczynności tarczycy smile
      obniżanie Euthyroxem do TSH około 1. Dzieci zdrowe smile poród cesarskim cięciem
      również ze względu na tarczycę, zaświadczenie od endokrynologa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka