Dodaj do ulubionych

Bolący pęcherz - co robić

25.02.05, 09:15
Cześć Dziewczyny. Mam problem z pęcherzem moczowym. Od listopada ciągle
powracają zapalenia, byłam już u lekarza rodzinnego i u urologa, zjadłam mase
tabletek, w tym antybiotyki (Ciprobay Uro i Augmentin) i żadnej poprawy. Raz
robiłam posiew, wyszedł jałowy, urolog dał mi leki w ciemno nawet nie
wspomniał o posiewie. Staram się o dzidzię, ale jak same rozumiecie z tym
ciągłym bólem i pieczeniem to raczej niemożliwe. Co ja mam robić, czy jest
jakiś sposób wykrycia przyczyny poza posiewem. Czy mam robić ten posiew co
jakiś czas, aż w końcu coś wyjdzie, bo przeciez coś tam musi być nie tak,
skoro boli. Dodam, ze byłam też u gina, robił czystość pochwy, wyszło o.k. A
jak się ma jedzenie antybiotyków do planowania ciąży. Czy powinnam odczekac
jakiś czas (jesli tak to jaki?). Będę wdzięczna za wszelkie porady.
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: Bolący pęcherz - co robić 25.02.05, 09:33
      Też mam nawroty zapalenia pęcherza. Mi przynosi ulgę picie soku z żurawin i łykanie sproszkowanych zurwin np. Urinal.
      U mnie też nie wiadomo skąd - posiew jałowy, gin. ok.
      Spróbuj z żurawinami - naprawdę pomagają.
      I jeszcze przed i po przytulanku - od razu trzeba siusiu, żeby bakterie nie miały czasu wniknąć.
    • pandziksa Re: Bolący pęcherz - co robić 25.02.05, 12:25
      Kolezanka tak miała i samo przeszło ale brała magnez z witamina B6. To pomaga i
      kwaśna dieta.
    • ajlii Re: Bolący pęcherz - co robić 25.02.05, 12:58
      Chorowałam na to paskudztwo regularnie przez cały okres mieszkania w akademiku, później kilka razy miałam nawroty. I jak cholernie to dokucza -wiem... Kilka antybiotyków też przerabiałam, bez rezultatu.

Mi pomagały:
      - ciepła kąpiel w razie bólu (rozluźnia)
      - leki rozkurczowe (np. nospa), ale czasem i normalne przeciwbólowe (po co się męczyć?)
      - duża ilość płynów, najlepiej kwasnych (żurawiny, kilka kropel soku z cytryny do szklanki wody) wypłukuję bakterie z pęcherza
      - niestety: siedzenie (a czasem i leżenie) w domku, w cieple (szybko sie meczyłam wtedy)
      - urosept (to lek roslinny), brany już przy pierwszych objawach lub przypuszczeniach że znów bedzie nawrót (bez recepty)
      - czasem zamiast kąpieli - ręcznik namoczony w ciepłej wodzie, przyłożony w okolice bolącego miejsca...
      - wkładki higieniczne (przeczytałam gdzieś, ze ich kilkakrotne wymienianie w ciagu dnia pomaga w zapobieganiu zapaleniu pęcherza - bieliznę w końcy zmienia się raz dziennie - i mimo tego, że niby są średnio zdrowe bo nie przepuszaczają powietrza itp. to muszę przyznać że mi pomogły)
      - napar z pietruszki (obrzydliwe, ale skuteczne): dwie łyzeczki posiekanej natki zalać wrzątkiem (szklanka), odstawić na 15 minut - pić to 3 razy dziennie (tą szklankę podzieloną na 3 porcje).

Mam nadzieję że Ci coś z tego pomoże...
    • zuza30 Wielkie dzięki! 25.02.05, 15:29
      Bardzo Wam dziękuję za pomoc, mam nadzieje, że się szybko tego świństwa
      pozbędę. Pozdrawiam cieplutko
      Kasia
      • pandziksa Re: Wielkie dzięki! 25.02.05, 17:41
        Tak mi się teraz przypomniało. Koleżanka po każdym siusiu używała chusteczek do
        higieny intymnej i było lepiej.
    • kingaolsz Re: Bolący pęcherz - co robić 25.02.05, 15:49
      Przede wszystkim zrob posiew moczu partnerowi. Ja i kilka osob , ktore znam,
      meczyly sie latami i to badanie wszystko wyjasnilo. Faceci moga byc nosicielami
      bezobjawowo ( tak mial moj maz) roznych bakterii, a przekazuja je nam i wtedy
      my momentalnie mamy problem. Idzi zrob posiew Wam obojgu na raz, z wynikami do
      lekarza, i jesli to bedzie przyczyna, dobierze Wam antybiotyki, ktore bedziecie
      musieli brac jednoczesnie i bedzie po klopocie.
      Ja mialam conajmniej raz w tygodniu ten problem przez 2 lata, a od czasu
      kuracji antybiotykami 1,5 roku spokoju ( do wczoraj niestety, ale tym razem
      mnie przewialo sad(((( )

Zycze powodzenia
      Kinga
    • ivonne76 Re: Bolący pęcherz - co robić 26.02.05, 12:33
      Witam
      Ja też miałam z tym problemy, mi pomogło picie skrzypu polnego (kupisz w kazdej
      aptece) i jedzenie dużo kwasnych rzeczy.
      Powodzenia.
      Iwona
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka