Dodaj do ulubionych

w tym cyklu monitoring

10.04.05, 11:38
czesc dziewczynki, po mojej sad przygodzie z utrata malutkiej kropeczki,
zdecydowalismy z lekarzem, ze ten cykl bedzie monitorowany. Nie chodzi o to,
zeby sie przepabac (bo mialam juz raz monitoring + badania wszystkich
hormonow i wszystko bylo OK!) ale o to, zeby sie popodgladac.. no bo w sumie
w ostatnim cyklu monitorowanym udalo sie tylko pozniej dzidzia stwierdzila,
ze to jescze nie jej moment crying ). uznalam wiec wspolnie z lekarzem, ze nie
potrzebn mi teraz zamieszaie w glowie - liczenie, zastanawianie sie czy owu
byla, czy bedzie, zdazylismy czy nie itp.. Bo takie myslenie nie jest mi
teraz potrzebne - potrzebuje spokoju (w miare mozliwosci) - wystarczajaco sie
ostatnio naprzezywalam.. a monitoring doda mi troche spokoju..

ktora z Was bedzie teraz monitorowla, albo juz zaczela monitoring? Ja mam
jutro pierwsza wizyte- co prawda to dopiero 8dc, ale tak chcial lekarz. U
mnie owu przychodzi poooozno - ok 20dc sad tyyyle czekania...
no wiec, kto sie do mnie dolaczy? smile
Obserwuj wątek
    • dorota53 Re: w tym cyklu monitoring 10.04.05, 14:25
      Mnie znasz z watku dla starajacych po poronieniu, ale tez sie dolaczam do
      ciebie, z tym ze dopiero w kolejnym cyklu. W tym wybralam sie w 12 dc i okazalo
      sie ze byl jeden pecherzyk 8 mm bez cech dojrzewania, stad podejrzenie o cykl
      bezowulacyjny. Ale wiesz co jest zastanawiajace, w 15 dc mialam plodny sluz,
      bole podbrzusza i temperatura mi podskoczyla. Przeciez warunkiem owulacji jest
      pekniecie pecherzyka to czy mozliwe zeby w przeciagu 3 dni osiagnal swoje max
      rozmiary? (w 12 dc mial zaledwie 8 mm). Jesli nie to dlaczego od tamtej pory
      (obecnie 20 dc) temperatura nie spada?
      • izutek Re: w tym cyklu monitoring 10.04.05, 15:12
        hmm.. to faktycznie interesujace... wiesz dorotko, pecherzyk rosnie max 3mm na
        dobe.. wiec generalnie mozliwosc zawsze jest... bo podobno pecherzyki pekaja
        przy min 18mm (nie jestem do konbca pewna.. ale chyba dobrze pamietam), wiec u
        Ciebie wlasnie tyle bylby w stanie osiagnac! ja w zeszlym cyklu (na moim
        pierwszym monitoringu tez mialam podejrzenie bezowulacyjnego... jak w 14dc moj
        pecherzyk mial 9mm... ale ja nie dlam za wygrana - wrocilam po 2 dniach na ush
        i okazalo sie, ze ma juz 14,5mm! w koncu urosl do 18x25mm i "niby" sie udalo...

a poprzytulaliscie sie w tym czasie? smile
        • dorota53 Re: w tym cyklu monitoring 10.04.05, 15:32
          przytulalismy sie min w dniu wzrostu temp ale nie wiem czy to nie za pozno.
          Zreszta nie wiem do konca czy ten wzrost temp. oznaczal owulacje, moglam
          jeszcze isc na USG i spr, ale darowalam sobie ten cykl, wyluzowalam no i czekam
          na miesiaczke. Od 16 dc biore 2 x duphaston i w nast. cyklu znowu sie wybiore
          na USG ok 12-13 dc z nadzieja ze pecherzyk bedzie wiekszych rozmiarow. Choc
          iskierka nadziei gdzies jest ze mna dopoki mies.sie nie pojawi.
          • izutek Re: w tym cyklu monitoring 10.04.05, 15:35
            jasne, nadzieja zawsze w nas jest... mimo wszystko - roznie moze byc wink
    • jaga241 Re: w tym cyklu monitoring 10.04.05, 21:30
      Witam,
      Ja również zaczęłam monitoring w tym cyklu. 7 kwietnia w 10dc miałam pierwsze
      USG. Wyglądało całkiem nieźle - dwa duże pęcherzyki (rozmiarów nie pamietam) i
      kilka małych. Następny monitoring jutro. Jednak bóle brzucha odczuwam już od
      dwóch dni i trochę mnie to niepokoi. Nic, zobaczymy co jutro będzie. Trzymajcie
      kciuki, tak jak ja trzymam za Was wszystkie - towarzyszki doli i niedoli.
      Pozdrowienia,
      Jaga
      • izutek Re: w tym cyklu monitoring 10.04.05, 23:39
        jaga, to widze, ze nalezysz to tych szczesliwych kobiet, ktore maja owu
        wczesniej niz ja... w 20dc (srednio!).. jak ja bym tak chciala... a tu tyyle
        trzeba czekac! zwariuje chyba... daj znac jak po jutrzejszym usg. A dlaczego
        monitorujesz cykl? Bo ja to robie w tym cyklu bardziej na swoje zyczenie - zeby
        bylo latwiej...
    • justyna62 Re: w tym cyklu monitoring 11.04.05, 10:30
      Hej
      Ja w tym cyklu w 15 dniu miałam robione usg, ale bardziej kontrolnie niż żeby
      sprawdzić pęcherzyk no i przy okazji zobaczyłam też pękerzyk w jajniku 16mm,
      więc lekarz poradził odczekac 2-3 dni bez przytulania, zeby wzmocnić
      plemniczki.Powiedział że pęcherzyk pęka mniej więcej jak ma 21mm, a rośnie
      średnio 2mm na dobę. Więc tak zrobiliśmy i przytulanie było 17dc czyli po 2
      dniach, następnego dnia bolało mnie podbrzusze i miałam płodny śluz więc pewnie
      miałam owulacje 18dc ,ale dla pewności jeszcze raz było przytulanko w 19dc czyli
      dzisiaj rano. Staramy się 3 miesiąc, mam nieregularne cykle raz 25 raz 37, ale
      lekarz przy badaniu stwierdził że ten cykl będzie wydłużony.

Pozdrawiam
      Justyna
    • justyna62 Re: w tym cyklu monitoring 11.04.05, 10:30
      Hej
      Ja w tym cyklu w 15 dniu miałam robione usg, ale bardziej kontrolnie niż żeby
      sprawdzić pęcherzyk no i przy okazji zobaczyłam też pękerzyk w jajniku 16mm,
      więc lekarz poradził odczekac 2-3 dni bez przytulania, zeby wzmocnić
      plemniczki.Powiedział że pęcherzyk pęka mniej więcej jak ma 21mm, a rośnie
      średnio 2mm na dobę. Więc tak zrobiliśmy i przytulanie było 17dc czyli po 2
      dniach, następnego dnia bolało mnie podbrzusze i miałam płodny śluz więc pewnie
      miałam owulacje 18dc ,ale dla pewności jeszcze raz było przytulanko w 19dc czyli
      dzisiaj rano. Staramy się 3 miesiąc, mam nieregularne cykle raz 25 raz 37, ale
      lekarz przy badaniu stwierdził że ten cykl będzie wydłużony.

Pozdrawiam
      Justyna
    • jaga241 Re: w tym cyklu monitoring 11.04.05, 15:41
      Cześć,
      Monitoring mi zleciła gin. I tak na prawdę miałam tylko ten jeden 10 kwietnia.
      Dzisiaj miałam HSG więc nie mogli mi zrobić USG. Wyszła niedrożność ale w
      trakcie badania jeden jajowód sam się udrożnił więc mam dwa cykle na próbę a
      jeśli nie wyjdzie ciąża to potem będę udrażniać. BRRRRR
      Mam nadzieję że jednak samo się to jakoś udrożni i JUTRO jak powiedziała gin, do
      roboty!! wink
      Trzymajcie kciuki. Nie mam ochoty przechodzić tego jeszcze raz.
      A jeśli chodzi o monitoring to gin stwierdziła że nie ma potrzeby dalej
      monitorować bo już na pierwszym USG wyszły dwa piękne pęcherzyki i kilka małych.
      Trzymam również za Was drogie koleżaniki kciuki.
      pozdr
      Jaga
    • rybcia.rybcia Re: w tym cyklu monitoring 12.04.05, 09:10
      Ja czekam na @ a w czwartek ide do gin i mam nadzieje ze uda sie go namowic
      zebym miala monitoring.
      Wiec sie dolacze smile
      • izutek Re: w tym cyklu monitoring 15.04.05, 22:29
        a ja... hmmm.. jstem w szoku.. dzisiaj bylam na drugim usg monitoringowym.. w
        poniedzialek moje pecherzyki mialy: prawy j. 7mm, lewy j. 8mm; endo: 11mm. A
        dzisiaj - pecherzyk dominujacy na prawym j. 10,4mm, natomiast endo: 4mm troche
        sie zdziwilam.. hmm.. pecherzyki rozumiem, w ostatnim cyklu zaczely rosnac w
        14dc, a dzisiaj u mnie 12dc, takze i tak "szybko" ruszyly... ale o co chodzi z
        tym endo - przyznam szczerze, ze nie rozumiem! zmniejszylo sie???? a moze to
        blad lekarski? mam na mysli badanie... no bo czy to mozliwe, ze sie endo
        zmniejszylo z 11 do 4mm w ciagu 4 dni?? nie jestem specjalista od endometrium
        ale malo prawdopodobne mi sie to jakos wydaje... chyyyyba, ze to hsg i ten
        kontrast (2 dni temu) maily taki wplyw... nie mam pojecia... w ostatnim cyklu
        endo podroslo w 14dc (od 7mm w 11dc) do 12,4mm...

co o tym myslicie???
    • izutek Re: w tym cyklu monitoring 15.04.05, 22:31
      dodam jeszcze, ze ja mam wlasnie takie pozne owulacje sad dopiero srednio w
      20dc.. i pozniej jeszcze 13 dni fazy lutealnej.. jejku... tyyyle czekania...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka