Dodaj do ulubionych

jeden pęcherzyk

14.04.05, 15:47
Byłam dzisiaj pierwszy raz na usg i wyszło, że mam 1 pęcherzyk 2 cm na lewym
jajniku, w prawym nic nie było widać, nie wiem czy to wystarczy? czy moze coś
jest nie tak? a czy brak pęcherzyka w prawym jajniku może mieć związek z np
niedrożnością prawego jajowodu, czy to może o czymkolwiek swiadczyć? Kurcze
dużo tych pytań i moze niezbyt mądre, ale ja póki co zielona jest w tych
sprawach. Może ktoś wie??
Obserwuj wątek
    • dorota53 Re: jeden pęcherzyk 14.04.05, 19:34
      A ktory dzien cyklu masz? Ja byłam w 12 dc i mialam tez tylko jeden pecherzyk w
      prawym jajniku 8 mm, stad podejrzenie o cykl bezowulacyjny. Moze u ciebie jest
      podobnie, ale to zalezy ktory dc. Jesli masz taka okazje wybierz sie jeszcze
      raz na USG by sprawdzic czy ten pecherzyk wogole dojrzewa i rosnie. A czy
      mierzysz sobie temperature?
      • izutek Re: jeden pęcherzyk 14.04.05, 19:57
        hmmm.. nie rozumiem.. jak to 2 CM??? 2 centymetry? to by bylo 20mm! To wyglada
        na to, ze to by byl peherzyk dominujacy i nie bylo potrzeby opisywania innych
        pecherzykow.. ale jakbys mogla doslowanie owiedziec jak brzmi opis zdjecia? bo
        moze nie ma sie czym martwic!
        • kramm Re: jeden pęcherzyk 14.04.05, 22:12
          To jest 13 dzień cyklu, gin powiedziała, że w lewym jajniku jest jeden
          pęcherzyk, w prawym nic nie zauważyła. Mierze sobie temp i mam chyba jakieś
          problemy, bo nie ma skoku tylko powolny wzrost, druga faza za krótka tj. 10
          dni, prosiałam o bad. hormonalne ale gin twierdzi, że nie ma sensu, bo jest ok.
          Sama nie wiem co o tym myśleć, czuje ze coś jest nie tak, póki co biorę drugi
          cylk luteine, dzięki dziewczyny smile))
          • tola79 Re: jeden pęcherzyk 15.04.05, 07:58
            U mnie tez jest powolny wzrost tempki i wychodzi, że II faza trwa ok. 10 dni,
            to samo co u Ciebie. Dostałam teraz duphaston, a to chyba odpowiednik Twojej
            luteiny, na przedłużenie tej drugiej fazy. (Czy lekarz przepisał Ci to bez
            badania hormonów?) Poczekajmy i zobaczymy, co nam z tego wyjdzie smile
            • agnesta Re: jeden pęcherzyk 15.04.05, 10:18
              Rzadko zdarza się, żeby w naturalnym cyklu (nie stymulowanym) kobieta miała
              wiecej niż jeden pęcherzyk dominujący. Nie ma reguły, w którym jajniku. Mozesz
              mieć np 2 razy pod rząd pecherzyk domunujący w lewym jajniku nastepnym razem w
              prawym. Naprawdę nie ma na to reguły. Jajowody nie mają nic wspólnego z
              dojrzewaniem pęcherzyków.
              • izutek Re: jeden pęcherzyk 15.04.05, 12:28
                wg mnie tez wszystko jest OK
    • fiamma75 Re: jeden pęcherzyk 15.04.05, 10:25
      Zawsze mam jeden pęcherzyk (i zawsze w prawym jajniku). Agnesta ma rację. Jeśli nie masz cyklu stymulowanego, to 1 pęcherzyk wielkości 20 mm, to bardzo ladne osiągniecie smile
      • kramm Re: jeden pęcherzyk 15.04.05, 13:36
        Dzięki dziewczyny, już się nie martię smile, Tola duphaston to jest to samo co
        luteina - tzn. sztuczny progesteron, ja to dostałam bez badań hormonalnych,
        pomaga m.in. na podtrzymanie ewentualnej ciąży. Spotkałam się z inf. że 10 dni
        to niezbedne minimum, inni piszą że 11. Podobno drugą fazę może wydłużyć też
        wit. B6 i castagnus (lek ziołowy, chyba zbija prolaktynę, więc powinno się bad.
        hormonalne zrobić). Wszędzie piszą zeby nie stresować się, wyluzować, to nie
        jest takie proste, ale mam nadzieję, że bedzie dobrze, uda nam się smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka