Dodaj do ulubionych

CLO-owanie na ekranie

20.05.05, 17:52
Witam Wassmile
Powiedzcie mi kobietki miłe jak to jest z tym monitoringiem w czasie brania
CLO, otóż wczoraj łyknełam pierwszą tabletkę, mój doktorek nic a nic nie
wspomniał o monitoringu, a ja podglądając Was odkąd zaczełam myśleć o
staraniach wyczytałam, że monitorowanie jest konieczne, no i jak mi gin
przepisał CLO zapytałam o usg a ten żebym sie zgłosiłam 10 d.c, że możemy
podpatrzeć jak się pęcherzyk rozwija i ani słowa o ewentualnym
niebezpieczeństwie torbieli!!! Teraz tak sobie myśle i się boję...powiedzcie
mi w których dniach brania CLO potrzebny ten monit?? i w ogóle jak często w
czasie cyklu? To mój pierwszy cykl starań a więc już jestem z Wamismile)
Obserwuj wątek
    • balbina11 Re: CLO-owanie na ekranie 20.05.05, 17:59
      Monitoring od 8 do 10 dc. Pierwsze usg, potem zależnie od rozwoju pęcherzyków.
      U mnie niestety pierwszy cykl z CLO był bez monitoringu, ale test pokazał, że
      owu była normalnie. Drugi już nie był taki słodki, czułam, że coś jest nie tak.
      Lekarka była na urlopie i usg było dopiero w 13 dc. Wynik 4 torbiele: na prawym
      jajniku 1 na lewym 3. Torbiele krwotoczne z tego co pamiętam. Odstawienie CLO i
      w następnym cyklu monitoring w 2 dc, prawy jajnik z blizną po torbieli, lewy z
      torbielą z jakimś zwłuknieniem. Podjeżewam, że nie było w tym cyklu owu. Znowu
      mam przyjść w 2 dc na USG... Zobaczymy.
      CZYLI MONITORING JEST KONIECZNY I BEZ TEGO NIE MOŻNA BRAĆ CLO!!!
      • kocio-kocio Re: CLO-owanie na ekranie 23.05.05, 00:05
        Wytłumaczcie mi, bo tej informacji brakuje w Waszych opisach:
        Rozumiem, że monitoring jest przy CLO niezbędny.
        Ale co on daje?
        Co powinno zostać zrobione?
        Bo patrzymy jak rozwijają się pęcherzyki, czy pękają.
        Jeśli nie pękną, tworzą się torbiele (dobrze kombinuję?).
        I co wtedy?
        A może już zupełnie wszystko pomieszałam...
    • mama38 Re: CLO-owanie na ekranie 20.05.05, 22:10
      Witaj
      Od nastepnego cyklu również zaczynam z CLO. Podczas wizyty lekarka zleciła USG
      od 9,10 dc codziennie do pojawienia sie ciałka żółtego, czyli do peknięcia
      pecherzyka. Mam brać CLO przez trzy cykle i w każdym mam zalecenie obserwacji
      na USG.
      Pozdrawiam
      Ania
      Już 12 cykl starań...
    • alizet już sama nie wiem co robić... 21.05.05, 14:44
      Dzięki dziewczyny...przerażona tym wszystkim zadzowniłam i sie zapisałam do
      mojego gina na poniedziałek, ale to będzie mój 6 d.c i ostatni dzień łyknięcia
      CLO ( biore tylko wieczorem 1 tabl.)no i już nie wiem..czy to ma sens?
      piszecie,że 8,9-10 d.c powinien być monitoring, czy to moje usg w 6 d.c
      cokolwiek ewentualnie zmieni ( chodzi mi o niebezpieczeństwo torbieli), w końcu
      to też ostatni dzień brania CLO, więc jak już mi coś usg niefajnego wykaże to
      już wtedy i tak po ptokach, mam rację czy się myle, jak to jest i co później??
      A te monitoringi w późniejszych dniach to dla zobaczenia jak rośnie pęcherzyk i
      czy pęka, no i tak jak mi wspomniał,po moim upomnieniu, że mogę się zgłosić 10
      d.c to tak chyba zrobie, ale już się boje torbieli!! lekarz stwierdził, że
      pierwsze 2 cykle postymulujemy duphastonem i CLO bez monitorowania a jak ciąży
      nie będzie to następne cykle będą już monitorowane. Mam mętlik w głowie,
      pomóżcie proszę...
    • mimi52 Re: CLO-owanie na ekranie 22.05.05, 15:19
      To jest mój pierwszy cykl z CLO , dziś 10dc, lecz lekarz zalecił monitoring
      dopiero w 12 dc ...
      Czy nie za późno ? Jak myślicie ? Uduszę lekarza jeśli okaże się że owulacja
      była i stracę kolejny cykl... Czy owulacja z CLO może nastąpić szybciej niż
      zazwyczaj ? Pozdrawiam
    • navette Re: CLO-owanie na ekranie 22.05.05, 23:27
      To rowniez i moj pierwszy cykl staran z CLO i zdazylam sie niezle wystraszyc tym
      wszystkim co tu pezeczytalam. Mialam przepisana 1/2 tabletke od 3dc do 7dc a od
      16 duphaston. Teraz jestem w 25dc i tak sobie mysle ile torbieli sobie
      wychodowalam pobolewa mnie prawy jajnik tak od owulacji, oczywiscie zadnego
      monitoringu nie mialam a zalecenie na cztery miesiace jak nie w tym miesiacu to
      w nastepnym jeszcze raz 1/2 tab. a przez nastepne dwa po 1 tab. Mialam robione
      hormonki ale nic mi nie powiedziano o torbielach. Coz dzieki wam lece do gina
      tylko z czym ...?
      • mama38 Re: CLO-owanie na ekranie 23.05.05, 09:38
        Dziewczyny, tak sobie myslę i czytam i wymysliłam, że po pierwsze monitoring
        jest głównie po to żeby stwierdzić ILE jest pęcherzyków i CZY pękły. Ile
        dlatego zeby nie było ich za dużo bo wtedy starania związane z dużym
        prawdopodobieństwem ciązy mnogiej. A co jeśli tych jajeczek będzie np 6?
        Czy pekną, bo jesli nie to wtedy mamy torbiele i nie można stymulowac w
        następnym cyklu. Czytałam że w pierwszym stymulowanym cyklu rzadko zdarzają się
        torbiele. Poza tym jesli lekarz widzi podczas USG że pęcherzyk już długo nie
        pęka to może podac jeszcze lek na pęknięcie.. Wiem, że sie denerwujecie, ja tez
        za chwile pewnie będę to przezywać, bo od jutra zaczynam brać CLO. Polecam
        forum NIEPŁODNOŚĆ
        jest tam duzo informacji o CLO
        Pozdrawiam cieplutko
        Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka