20.06.06, 10:05
Bardzo proszę o Waszą pomoc.
Robiłam PC test w 14 dc, po 7 godzinach od stosunku, nie przyjmowałam żadnych
leków - wynik bardzo dobry, masa żywych i ruchliwych plemnikow.
Dwa miesiące pózniej, rozbiłam znowu test, znowu w 14 dc, tyle, że z godziny
na godzinę dowiedzialam się o wizycie u lekarza, no i na test poszłam w 2 h
po stosunku, ten cykl stymulowałam clo. i luteiną, no i niestety pan dr nie
widzial zadnego plemnika.
Już sama nie wiem, czemu tak jest, myślałam, że tym bardziej, po tak krótkim
czasie plemniki bedą, a tu odwrotnie, do tego już nie bardzo rozumiem, czemu,
musialam powtórzyć test, większość osób ma go tylko raz.
Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • misiamama Re: PC test 21.06.06, 18:45
      Hej
      nie wiem, na ile Ci pomogę, ale moze jeszcze ktoś lepiej zorientowany się
      wypowie...Ja robiłam PCt w 15 dc, ale mnie gina mówiła, że nalezy go wykonywać
      w okresie od 9 do 15 godzin po stosunku. Czyli może Twój negatynwy wynik to
      skutek zbyt małego odstępu. U mnie test wyszedł zły (żadnych ruchliwych
      plemników), ale ja z kolei utknęłam w korku i nie zmiesciłam się w 15
      godzinach, wyszło praktycznie 16 - 16,5 godz po stosunku. Więc mamy powtórzyć w
      przyszłym miesiącu. Inna rzecz, że ja się trochę podłamałam tym wynikiem, bo
      wrogości śluzu podobno się nie leczy, tylko inseminacja. Może jednak ktoś coś
      napisze - najlepiej ku pokrzepieniu...wyniki dostałam dzisiaj i naprawdę mi
      źle. Przepraszam Moniu, że nie napisałam Ci nic konstruktywnego. Aga
      • monia.ms Re: PC test 22.06.06, 09:40
        Dziękuję, za podpowiedź, też tak myślę, że może to wynik zbyt krótkiego czasu
        od badania do stosunku, a u Ciebie odwrotnie. Ja od lekarza niec konkretnego
        się nie mogłam dowiedzieć. Dlatego, jeszcze raz dzięki, trzymam kciuki za
        Ciebie i kolejne testowanie, pa
        • kate05 Re: PC test 22.06.06, 10:10
          dziewczyny,
          wynik testu jest wiargodny po kilku godzinach od stosunku - z reguły od 2 do 8
          godzin. Ważne, aby test zrobić w okresie okołoowulacyjnym, tzn. najlepiej przed
          owulacją, kiedy mamy do czynienia ze śluzem typowo płodnym. w innym przypadku
          wynik może być niewiarygodny.
          Za krótki czas nie wchodzi w grę - im krótszy czas tym właśnie więcej żywych
          plemników być powinno.
          Ja miałam test 2 razy. Niestety obydwa wyniki negatywne. Negatywny wynik może
          być spowodowany: a) wrogością śluzu (jego czynnikami fizjologicznymi) b)
          zawartoscią przeciwciał antyplemnikowych.
          To prawda, że tego się nie leczy, choc w niektórych (rzadkich) przypadkach,
          jeśli powodem są bakterie, bo tez słyszałam o takich przypadkach (trzeba zrobić
          badanie bakterioloiczne) może pomóc antybiotyk.

Pozostaje inseminacja.
          ja miałam juz jedną, niestety nieudanąsad

życzę powodzenia
          • monia.ms Re: PC test 22.06.06, 11:12
            Też tak myślę, że im krótszy czas po stosunku, tym więcej plemników być
            powinno, tylko zastanawia mnie fakt, że wcześniej po chyba 8 godzinach, miałam
            tak dobry wynik?
            Ale dzieki za podpowiedź, pa
          • misiamama Re: PC test 22.06.06, 18:33
            Dzięki za informacje. Właśnie tylko tym się pocieszam, że może 16 godzin to za
            długo. Czy mogłabyś napisać coś o tym badaniu baktriologicznym? Mąz miał
            badanie nasienia (posiew), wyszło OK. Czy to badanie robi się tylko w
            określonym dc, czy dowolnie? Może zanim powtórze PCtest (za miesiac) zrobiłabym
            to badanie bakteriologiczne. tylko nie wiem, czy jest sens teraz iść do giny,
            czy poczekać. Dzięki raz jeszcze Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka