kinga38 16.08.06, 12:34 podchodzę pierwszy raz.Czy ktoś też ????W kupie będzie razniej ------------------ 32cykl starań. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danik1 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 16.08.06, 12:38 Ja tez, ale to bedzie moja druga iui. Pierwsza byla przed wakacjami. Trzymam za nas kciuki!!! Odpowiedz Link
kinga38 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 16.08.06, 12:41 To ja też trzymam kciukasy!!!!!!!!!Ja pewnie będę miała robioną tak w połowie września.ok 1-2powinnam dostać@ i w 3dniu@ mam się skontaktować z moją ginką i wtedy zobaczymy,czy będę brać jakieś hormony czy tylko cykl będę monitorować. -----------------------' 32cykl starań Odpowiedz Link
danik1 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 16.08.06, 12:45 To bedziemy mialy w podobnym czasie bo ja czekam na @ pod koniec sierpnia. Pozniej bede brala clo i pregnyl i iui. Odpowiedz Link
vanilla4 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 16.08.06, 14:01 ja się przyłączam - na początku września zaczynamy nasze starania Odpowiedz Link
aniaresz Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 16.08.06, 19:45 Cześć.Po 2 latach staranek naturalnych wyszło mi coś ze śluzem źle/ zbyt gęsty i biedaki nie mogą same się przebić/. Także też we wrześniu biorę się ostro za iui. Mam stresa nie ukrywam. Ale jeżeli ma pomóc to przeżyję to jakoś. U was moje drogie jakie są wskazania do iui? odp. Odpowiedz Link
kinga38 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 16.08.06, 21:06 Wskazania takie,że próbujemy już 32cykl i nic.Badania moje(hormony itd ok)męza też,więc na co czekać.Myślałam,żeby zrobić laparoskopię,sprawdzić jajowody itd ale podchodzę do IUI i ewentualnie jak się nie uda wtedy idę na laparo. Odpowiedz Link
aniaresz Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 16.08.06, 21:24 Myślę że kolejność powinna być odwrotna najpierw sprawdz drożność jajowodów a potem iui. Podobno wtedy zwiększa szansę na zajście. Trochę na forum o niepłodności o tym czytałam. Lekarze jak to oni o wszystkim nam nie mówią. Dlatego wszystkie rady dziewczyn są dla mnie cenne. Powodzenia. Pomyśl o tym. Odpowiedz Link
kinga38 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 16.08.06, 21:30 Wiem i myślałam o tym,ale już tak się napaliłam(pewnie i tak niepotrzebnie)i najpierw podejdę raz do IUI,potem laparo i ewentualnie znów IUI.Pozdrawiam Odpowiedz Link
aniaresz Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 16.08.06, 22:34 Wydaje mi się że podejście do iui jest strasznym stresem. PO co sobie go fundować tak sobie.Do tego koszta nie małe, ale cię rozumiem ja jak się na coś napale to nikt mnie nie przekona. Ja czekam teraz na cud że bez iui może się uda. Daje sobie jeszcze jeden cykl i też podchodzę do iui. Czy już wiesz może jakie są konieczne badania przed iui? Ja we wrześniu zaczynam chodzić do kliniki niepłodności dr. Polaka we Wrocławiu. Do tej pory skakałam z kwiatka na kwiatek i mam dość. Powodzenia/ Odpowiedz Link
vanilla4 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 17.08.06, 13:02 uuppss.. nie doczytałam o iui. My po prostu zaczniemy starania od września. Odpowiedz Link
luelle81 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 21.08.06, 18:03 Luelle 81 początek starań Odpowiedz Link
danik1 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 06.09.06, 12:10 Dziewczyny i jak?? Ja bede miala iui w piatek czyli 13dc bo po clo bardzo ladnie mi pecherzyki rosna. Dzisiaj mialam hsg i wszystko bylo ok. Trzyamam za Was kciuki!!! Odpowiedz Link
hania2005 juz jestem po.......... 06.09.06, 13:06 ważny dzień był w poniedziałek 4.09., w 13 dc. My staramy sie ok. 2 lat, w trakcie starań byłam w ciąży pozamacicznej. U nas problemem sa obnizone parametry nasienia, ale tak delikatnie, nie jakoś strasznie. To było pierwsze podejście do iui i strasznie się stresowałam! Mam juz synka 4-letniego, więc znoszę to wszystko całkiem spokojnie! pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkie!! Odpowiedz Link
kinga38 Re: juz jestem po.......... 06.09.06, 18:16 Ja dziś byłam na usg,pęcherzyk ma 16mm.Jutro też mam usg,jak będzie 18mm to w piątej już będzie IUI. ---------------- 33cykl starań Odpowiedz Link
sky1980 Re: juz jestem po.......... 06.09.06, 22:27 dziewczyny...napiszcie cos wiecej o iui...to jest inseminacja?jak musialyscie sie przygotowac do tego "zabiegu",jakie badania porobic,jak w ogole bylo?ja z płodnoscią nie mam problemow zadnych ale mąż ma i to spore...w ogole nie wiadomo czy nawet in vitro bedzie nam pisane...jest dosc zle... Odpowiedz Link
hania2005 Re: juz jestem po.......... 07.09.06, 10:34 Tak, to jest inseminacja. Ja się bardzo krótko przygotowywałam, bo miałam zrobione tylko hormony a mąż badanie nasienia. Okazało się, że są parametry obniżone, słaba ruchliwość. Tak więc pojechałam w 9dc na minitoring, miałam juz duzy pęcherzyk - 17mm, w 11dc dostałam zastrzyk, a w 13dc juz inseminacja. Poprzedni cykl mionitorowalismy (chyba 4 wizyty)dla sprawdzenia co tam sie w ogole dzieje. Ponieważ pęcherzyki ładnie rosna, ale nie pękają to zastrzyk był konieczny, dostałam Ovitrelle. To czekanie na wynik jest strasznie denerwujące, ale czekam cierpliwie, tylko az 14 dni trzeba! pozdrawiam Odpowiedz Link
kinga38 Re: juz jestem po.......... 07.09.06, 10:35 Właśnie wróciłam z usg,pęcherzyk 18mm.Jutro o 12 jadę na IUI!U mnie wszystkie wyniki wyszły ok,u męża również.Przyczyny nikt nie zna.Podejdziemy do iui i zobaczymy Trzymajcie jutro za mnie kciuki!!! --------------------- 33cykl starań Odpowiedz Link
kinga38 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 07.09.06, 10:37 Dodam jeszcze,że miałam cykl monitorowany i podobno nie ma potrzeby brać hormonów.Podchodzę na naturalnym cyklu. ------------------------ 33cykl starań Odpowiedz Link
hania2005 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 07.09.06, 12:05 no to super! życzę powodzenia i trzymam kciuki aby nam sie udało!! Odpowiedz Link
danik1 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 08.09.06, 10:14 A ja wlasnie wrocilam. Jestem juz po iui i teraz tylko oczekiwanie. Mam nadzieje, ze bedzie w miare spokojne, bez nerwow i niepotrzebnego stresu. Trzymam kciuki za nas wszystkie!!! Odpowiedz Link
kinga38 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 08.09.06, 14:51 Ja też dziś miałam iui.Myślałam ,że będzie gorzej.Chociaż ogólnie nieprzyjemne to było.Czy dziś lub jutro normalnie mogę się kochać z mężem??? ------------------------ 33cykl starań Odpowiedz Link
danik1 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 08.09.06, 18:00 Pewnie, ze mozesz, nawet wskazane bo wieksze szanse. Mi lekarz powiedzial, zebysmy sie dzisiaj wieczorem jeszcze przytulali. Odpowiedz Link
danik1 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 12.09.06, 09:01 Dziewczyny i jak?? macie jakies przeczucia, objawki?? Odpowiedz Link
kinga38 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 12.09.06, 12:52 Mi jest niedobrze,ale to chyba grypa mnie dopada.Poza tym boli mnie gardło i mam katar.ehhhhh.Dziewczyny kiedy najwcześniej można zrobić bete?????I jaki powinien być wynik?????? ------------------------ 33cykl starań Odpowiedz Link
danik1 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 12.09.06, 13:49 Niestety nie wiem Kinga, ale wydaje mi sie, ze po 10 - 12 dniach od iui. Mnie tez co chwile lapie jakies przeziebienie a poza tym zadnych objawow nie mam. Wrecz mysle, ze dostane @. Odpowiedz Link
aneczka002 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 13.09.06, 11:51 DZIEWCZYNY TRZYMAM ZA WAS KCIUKI))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link
kinga38 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 13.09.06, 20:02 Dziś mam dziwne kłucie w dole brzucha.Jak byłam na siłowni i robiłam brzuszki to mnie troszkę bolało.Ale pewnie to znowu moja chora wyobraznia działa.A co u was dziewczyny,cos nowego? ------------------------ 33 cykl starań Odpowiedz Link
lucyna76 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 13.09.06, 21:48 ja miałam robione iui dzień po Tobie, dzisiaj też mnie bolał brzuch na dole. Dzień po zabiegu też bolał, ale inaczej - takie jednostronne kłucie, a dziś centralnie, na dole, trochę podobnie jak przed @. Nie mam pojęcia, czy to dobrze, czy źle, staram się nie nakręcać, bo przecież tylko co dziesiątej z nas się udaje... Powodzenia Odpowiedz Link
kinga38 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 14.09.06, 09:24 lucyna,no a może to akurat my będziemy???)))Jajkuuuu chcę już testować!!!Kiedy powinnaś dostać @????Ja chyba 24-25!Tylko niech nawet nie próbuje do mnie przychodzić małpa jedna!!!!!))) ----------------------------- 33cykl starań Odpowiedz Link
lucyna76 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 14.09.06, 09:56 Na testowanie to chyba trochę za szybko )) mnie lekarz kazał zrobić test po 10 dnach od wizyty, czyli gdzieś 12 po iui. Na razie biorę sobie luteinę, która jest wstrętna i czekam. Betę zrobię czwartek/ piątek w przyszłym tygodniu. Odpowiedz Link
danik1 Re: we wrześniu IUI!!!Ktoś jeszcze????? 14.09.06, 11:40 Kinga to czekamy na @ w tym samym czasie a raczej na jej nie przyjscie chociaz ja sie na nic nie nastawiam. Testu robic nie bede bo po miesiacach rozczarowan wiem juz, ze lepiej zobaczyc @ niz jedna kreske. Trzymam za nas wszystkie kciuki!!! Odpowiedz Link
marti_ka82 kinga38 14.09.06, 12:32 przepraszam, ze się wtrące ale skoro jesteś po IUI powinnaś chyba zrezygnować z dużego wysiłku na siłowni... z brzuszków... bo duzy wysilek na kazdym etapie ciazy jest zabroniony... tym bardziej na samym poczatku kiedy malsuzka nic nie chroni... ale kujcze kazdy robi co uwaza... nie chce sie wtracac... tak tlyko napisalam to co wiem od gin... Odpowiedz Link
kinga38 Re: kinga38 14.09.06, 13:25 Ja pytałam ginki czy powinnam na coś uważać itd.Powiedziała,żebym się nie stresowała i robiła wszystko tak jak do tej pory.I tak też robię. ------------------ 33cykl starań Odpowiedz Link
lucyna76 Re: kinga38 14.09.06, 13:53 dokładnie tak! Mnie lekarz powiedział, żebym tylko nie nadużywała alkoholu i gorączka może być zagrożeniem, w dniu iui byłam na imprezie (tańce i takie tam), na co też wyraził zgodę. Dziewczyny, nie dajmy się zwariować! Odpowiedz Link
marti_ka82 Re: kinga38 14.09.06, 20:31 ja tylko mowie z wlasnego doswiadczenia i z teog co min niemiecki gin powiedzial... ja duzo przed ciaza cwiczylam, mialam plaski twardy brzuszek i to, spowodowalo niezle problemy, bo okazlao sie, ze maluszek nie moze rozepchac macicy, bo miesnie sa zbyt twarde... stad silne skurcze, bole i ostry dyzur gin... naszczescie skonczylo sie dobrze i mala rosnie magnez pomogl... no ale kazdy robi co uwaza... ja tlyko wyrazilam swoje zdanie poparte tym co przezylam... przepraszam juz sie nie odzywam Odpowiedz Link
kinga38 Re: kinga38 14.09.06, 20:39 marti_ka82 napisała: > ja tylko mowie z wlasnego doswiadczenia i z teog co min niemiecki gin > powiedzial... ja duzo przed ciaza cwiczylam, mialam plaski twardy brzuszek i > to, spowodowalo niezle problemy, bo okazlao sie, ze maluszek nie moze rozepchac > > macicy, bo miesnie sa zbyt twarde... stad silne skurcze, bole i ostry dyzur > gin... naszczescie skonczylo sie dobrze i mala rosnie magnez pomogl... no ale > kazdy robi co uwaza... ja tlyko wyrazilam swoje zdanie poparte tym co > przezylam... przepraszam juz sie nie odzywam No co ty,liczy się każde zdanie!Ja też gadałam właśnie z niemiecką ginką i powiedziała,żeby się nie stresować.Oczywiście jak tylko się dowiem,że zaciążyłam brzuszków robić nie będę,ale ćwiczyć inne partie ciała jak najbardziej! --------------------------- 33cykl starań Odpowiedz Link
marti_ka82 Re: kinga38 14.09.06, 20:43 no ja prowadze w niemczech ciaze i dostalam kartke od razu ze zabroniony jest fitness, aerobic i bobybuilding i inne psorty wyoskiego ryzyka... a moge az.. plywac, spacerowac i jezdzic rowerem dlatego napisalam.. Odpowiedz Link
kinga38 Re: kinga38 14.09.06, 22:07 A np na siłownie nie możesz chodzić i ćwiczyć np ręce i nogi?Ze mną na fitness chodzi dziewczyna w ciąży(na oko jakiś 6miesiąc).Podoba mi się to,że nadal dba o siebie i po porodzie pewnie szybciej wróci do formy.No co innego jak ciąża jest zagrożona.Pozdrawiam! Odpowiedz Link
hania2005 i ja ciągle czekam 14.09.06, 13:53 dziś 23 dc,iui bylo w 13dc, w poniedziałek powinna przyjść @. Ja to się tak fatalnie czuje, boli mnie brzuch, glowa, mam katar, w dodatku jakieś plamienia takie kawa z mlekiem. Zawsze przed @ miałam takie, ale jak brałam duphaston to nie było, a teraz chociaż biore 3 tabletki dziennie to mam. Gdyby nie ból brzucha i plamienia to w ogole bym o tym nie myslała, bo u nas w domku jest smutno, zmarł mój teść. Już wszystko pozałatwiane, więc przysiadłam na chwilę by zobaczyć co tu sie dzieje. I jeszcze brat chciał się powiedsić bo go dziewczyna zostawiła..........no kłębek nerwów jestem. Ech to życie........ Odpowiedz Link
kinga38 Re: i ja ciągle czekam 14.09.06, 14:12 hania2005 napisała: Ja to się tak > fatalnie czuje, boli mnie brzuch, glowa, mam katar, w dodatku jakieś plamienia > takie kawa z mlekiem. Mam identycznie!!!!Tylko takie dziwne plamienia miałam jakieś 3dni temu. u nas w > domku jest smutno, zmarł mój teść. Już wszystko pozałatwiane, więc przysiadłam > na chwilę by zobaczyć co tu sie dzieje. I jeszcze brat chciał się powiedsić bo > go dziewczyna zostawiła..........no kłębek nerwów jestem. > Ech to życie........ Strasznie mi przykro i współczuję.Musisz strasznie wszystko przeżywać.Trzymaj się kochana! Odpowiedz Link
kinga38 Re: i ja ciągle czekam 14.09.06, 16:37 A mnie dziś strasznie swędzi brzuch na dole!Ale ja to panikara jestem ,więc pewnie mi się wydaje. ----------------------- 33cykl starań Odpowiedz Link
hania2005 zrobiłam test 15.09.06, 11:31 ale oczywiście jedna kreska. Może za wcześnie zrobiłam, dziś 24dc, a @ ma być w 27/28 dc. Trudno...........chciałam już sprawdzić, bo potrzebuję silniejszych leków przeciwbólowych i nie wiedziałam czy brać. No cóż, szkoda. A jak u was? Odpowiedz Link
kinga38 hania 15.09.06, 11:49 Oj ale to jeszcze nic nie oznacza!Powinnaś zrobić test dzień po spodziewanej @!Może jeszcze nie wszystko straconeTrzymam kciuki!Ja nie testuję,aż do terminu niechcianej @. --------------------- 33cykl starań Odpowiedz Link
lucyna76 Re: hania 15.09.06, 12:10 ja radziłabym zrobić betę z krwi. Testy czasami nawet po terminie @ nie wychodzą pozytywne, chociaż ciąża jest. Ja będę robić test za tydzień, w piątek. Odpowiedz Link
hania2005 Re: hania 16.09.06, 08:16 Wiecie co, ja wczoraj zobaczyłam tę kreskę na teście i odłozyłam test nie czekając dłużej, ale mąż później wziął ten test i pokazuje że jest druga kreska, tylko taka słabiutka. Ja to mogę widzieć drugą, bo wyobraźnia działa, ale skoro on widzi..........kurcze, ale sie nakręcam. Jutro powtórzę, powinno juz wyjśc, bo to czas @. Ale nie bolą mnie w ogóle piersi, nie są nabrzmiałe jak przed okresem, czy to duphaston tak działa? Tylko brzuch pobolewa. Jejku mój mąz byłby przeszczęśliwy! Odpowiedz Link
miaa26 Re: hania 16.09.06, 10:37 Przepraszam,że sie wtrącę...ale trzymam za Was kciuki Haniu, w dzień @ też zrobiłam test i wyszedł tak samo jak Tobie.Dwa dni później poszłam na bete... a teraz jestem w 33 t.c. ))) TRZYMAM KCIUKI!!! Odpowiedz Link
kinga38 Re: hania 16.09.06, 10:38 haniu trzymam bardzo mocno kciuki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Oby się udało!!!!!!!!! ------------- 33cykl starań Odpowiedz Link
hania2005 nie udało się 18.09.06, 08:05 miała przyjść @ dzisiaj, przylazła juz wczoraj, a ja myslałam ze jak biore tyle duphastonu to ona nie przyjdzie dopóki nie odstawię, oj ja głupia, tak wierzyłam że się uda tym razem. Jak mnie wszystko wkurza!!!! I znowu zaczynamy mmonitoring, jeżdżenie, inseminacja............tylko czy jest sens, jak takie małe szanse daje ta inseminacja? pozdrawiam Odpowiedz Link
monia10000 Prosze o pomoc... 16.09.06, 12:02 prosze mi powiedzieć na czym polega ten zabieg?Jak sie go robi w znieczuleniu i czy boli?jakie sa koszta?wogóle wszystko na temat tego zabiegu,chciałbym wiedziec,z góry dziękuje za inf. mama aniołka Nikoli.. Odpowiedz Link
kinga38 monia 16.09.06, 14:07 www.mediweb.pl/mens/wyswietl_vad.php?id=87 Robi się bez znieczulenia.Nie jest super przyjemna ale trwa ok 10min,więc daje radę. ------------------- 33cykl starań Odpowiedz Link
kinga38 Re: 18.09.06, 10:51 Dziewczyny coś nowego???????????Ja dziś zauważyłam zielonkawą linię na prawej piers(jak żylak),poza tym mam mały śluz(jak owulacyjny).Za 6dni powinna być @.Oczywiście jak zwykle mam nadzieję,że nie przyjdzie. -------------- 33cykl starań Odpowiedz Link
danik1 Re: 19.09.06, 14:54 I jak tam dziewczyny??? Mnie strasznie ciagnie, zeby zrobic test, ale nie chce sie jeszcze bardziej zalamac. Wole poczekac do @. Zaczynam juz schizowac i we wszystkim widze objawy a jednoczesnie tlumacze je sobie na wszystkie inne sposoby byle nie ciazowych objawkow. Wczoraj mialam caly dzien dusznosci i wieczorem zgage po zjedzeniu jogurtu. Oprocz tego pobolewa mnie brzuch i krzyz @-owo. Nie wiem co zrobie jak sie nastepnym razem tez nie uda. Nie mam juz sily na to beznadziejne oczekiwanie na @!!! Odpowiedz Link
danik1 Re: 19.09.06, 23:16 Jest mi tak cholernie smutno bo wlasnie brzuch mnie zaczal bolec na @. To juz nie tylko pobolewania, ale paskudny 2-owy bol. Moze @ przyjdzie wczesniej? I bardzo dobrze bo juz mnie dobija ta beznadzieja czekania na @. Druga iui i ........... Nie mam juz sily. Przed pierwsza iui bylam pelna optymizmu a teraz??? Podobno najczesciej sie udaje pomiedzy 6 a 9 iui!!!!! Nawet nie chce o tym myslec. Dziewczyny moze Wy cos optymistycznego wniesiecie do naszego watku bo zastoj sie zrobil!!! Odpowiedz Link
monia10000 Re: 20.09.06, 21:48 Mam pytanie czy za każdym razem gdy sie podchodzi do iui..to płaci się?jakie są gwarancje,ze zajdzie sie w ciążę?? mama aniołka Nikloi.. Odpowiedz Link
hania2005 Re: 21.09.06, 07:45 Płaci się, przynajmniej u mnie tak jest, tzn. w Invimedzie. Cały koszt przygotowania, monitoringu i zabiegu to 800zł. Jestem po pierwszej nieudanej inseminacji, ale dziś 5dc, zaczynam brac clo, jeździć na monitoring i próbujemy jeszcze raz. Nawet nie wiedziałam, że mozna od razu, myslałam że trzeba jeden cykl odczekać, ale jednak nie. Dobrze, bo szkoda czasu. A jak u was dziewczyny? Piszcie, piszcie! Odpowiedz Link
hania2005 Re:jeszcze jedno......... 21.09.06, 07:49 gwarancji nikt nie da, że się uda. Kiedys ktoś tu napisał, że to loteria i to jest prawda. U nas niby były idealne warunki do inseminacji, super moment, dobrze obrobione nasionka i w ogole a i tak sie nie udało. Lekarz mi powiedział, że scenariusz naszego leczenia przewiduje do 6 inseminacji..............oj, żeby teraz sie udało. pozdrawiam Odpowiedz Link
danik1 Re:jeszcze jedno......... 21.09.06, 12:10 Iui to podobno tylko 20% szans na powodzenie. Odpowiedz Link
lucyna76 Re:jeszcze jedno......... 21.09.06, 12:33 mnie lekarz powiedział, że 10%, niestety. Odpowiedz Link
hania2005 Re:jeszcze jedno......... 21.09.06, 13:06 Dziewczyny,mi lekarz powiedział, że do 20%,ale przecież to jest duzo! Skoro na dzień dzisiejszy moje szanse na zajście w ciążę drogą naturalną są określone na 0%, to czy te 10-20 to nie jest dużo? Pewnie , że duzo, zawsze to więcej niż zero! pozdrawiam Odpowiedz Link
kinga38 Re:jeszcze jedno......... 25.09.06, 17:15 Ja od 3dni mam @!!!!!Jest mi strasznie przykro,zaczynam 34cykl starań.Mam coraz mniej sił.10.10 mam termin na laparo.Bardzo się boję.Ale wiem,że muszę. -------------------- 34cykl starań Odpowiedz Link