marps 03.10.06, 08:30 Dziewczyny może Wy coś wiecie na ten temat. Czasami na ustach robi mi sie opryszczka. Ostatnio rzadko, ale się zdarza. Czy to może być niebezpieczne w ciąży? Jeśli tak to co może spowodować? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylpal13 Re: opryszczka 03.10.06, 12:01 z tego co mi wiadomo może zaszkodzić ale niemusi, może powinnaś sie zaszczepić? ja się nad tym zastanawiam, ale nie wiem nic wiecej na temat szczepionki, jeszcze sie nie orientowałam. Odpowiedz Link
mikrowanka Re: opryszczka 03.10.06, 12:13 nie ma szczepionki. można zastosować kuracje acyklowirem, ale efekty nie zawsze są widoczne (ja jestem przykałdem) na pocieszenie- całe mnóstwo dziewczyn zaszło w ciazę, miało opryche i urodziło zdrowe dzieci. lekarze są podzieleniw opiniach: jedni nie widzą w opryszcze problemu (oczywiście tej wargowej) inni przestrzegają przed nią i widzą w niej zagrozenie dla płodu. Odpowiedz Link
marps Re: opryszczka 03.10.06, 12:31 Dzięki za odpowiedź. Też słyszałam, ze nie ma na nią leku, bo to jest wirus a nie bakteria. A w ogóle jakie konsekwencje może ona mieć podczas ciąży? Odpowiedz Link
mierzejka Re: opryszczka 03.10.06, 17:40 od kiedy pamiętam miewałam opryszczki na całej twarzy, nie tylko na ustach. W czasie ciązy co najmniej 12 razy, a potem przestałam liczyć. Pierwsza była w 6 czy 7 tygodniu, wiec panikowałam strasznie. lekarz kazał stosować Zovirax i tyle. Według informacji, które udało mi się wyczytać, jeśli w czasie ciąży jest to kolejny atak, a nie pierwsza infekcja, nic złego się nie stanie dziecku. A kuracja heviranem-acyklovirem doustnie przed ciązą też mi nic a nic nie pomogła. pozdrawiam wszystkie starające się. Odpowiedz Link
olla8 Re: opryszczka 03.10.06, 18:50 Niestety zwykła opryszczka też ma wpływ na ciąże. Ja miałam opryszczke na początku ciąży i to najprawdopodobniej spowodowało (takie jest zdanie lekarza), że zarodek nie rozwinął się. Stwierdzono u mnie "pustą ciążę". A ponieważ opryszczkę mam bardzo często, więc teraz biorę Multitabs, bo troszkę uodparnia mój organizm. Natomiast Heviran czy Groprinasin nie dają u mnie rezultatów. Oczywiście opryszczka nie zawsze powoduje takie powikłania. Mnóstwo kobiet ma opryszczke w czasie ciąży i nie ma to najmniejszego wpływu na ciążę. Odpowiedz Link
nadzieja11111 Re: opryszczka 09.10.16, 21:48 Pusta ciaza nie jest przyczyna opryszczki, to poprostu puste jajo plodowe niema zarodka,jak opryszczka zaszkodzi jak nie ma zarodka. Nie zmienia faktu ze może zaszkodzić plodowi Odpowiedz Link
nadzieja11111 Re: opryszczka 09.10.16, 21:51 Dziwny ten lekarz. Puste jajo plodowe to brak zarodka. Opryszczka może zaszkodzić ale jak jest plod i tylko gdy wnikinie do krwi. Odpowiedz Link
lukaszpp9 Re: opryszczka 09.10.16, 13:27 Wiem, że temat stary ale wyskoczył wysoko w google - miałem z moją kobietą podobny problem... ja od dziecka ona później się 'zaraziła' - przerabialiśmy heviran, acyklowir i inne ... dobre ale powoli działa i szkodzi... najlepiej sprawdził się czeski olejek z drzewa herbacianego - producent popov (czeski ale można zamówić przez neta w Polsce). Wystarczy smaorwać kilka razy dziennie i jest bezpieczny !! A cenowo kilkanaście złotych buteleczka Odpowiedz Link
mileczkowa Re: opryszczka 09.10.16, 17:55 Miałam opryszczkę w I i II ciąży, przy czym w I ciąży aż trzy razy (w 7tc, 15tc i pod koniec ciąży). Martwiłam się też bardzo, ale lekarz stwierdził, że tylko opryszczka, którą się łapie po raz pierwszy w czasie ciąży lub opryszczka narządów rodnych jest groźna dla dziecka. Obydwaj chłopcy zdrowi Odpowiedz Link
mileczkowa Re: opryszczka 09.10.16, 17:56 Na szybkie pozbycie się opryszczki polecam: przekroić czosnek na pół i przykładać do ust. Piecze, ale goi natychmiastowo. I jest 100% naturalne Odpowiedz Link
nadzieja11111 Re: opryszczka 09.10.16, 21:43 Ja mialam opryszczkę w 9tyg ciąży, pobieglam odrazu do lekarza. Od razu dal mi heviran 200. Co piec godzin nawet w nocy, zeszla po dniu. Wyjadlam tylko 12 tabl. zeszla i kazal odstawić. Opryszczka jest bardzo grozna. Lekarz mowil ze lepiej tabletki niż wirus zainfekuje krew. Dziala wirus źle na serce plodu tak mowil. Kazal tez stosować plastry . Mam nadzieje ze po tym leku więcej nie wyjdzie. Najbardziej grozna jest jak wystepuje pierwszy raz, ale kazda niesie ryzyko. Odpowiedz Link
nadzieja11111 Re: opryszczka 21.10.16, 08:07 i co sie okazalo zrobilam badanie na olryszczke w chwili wykwitu i wynik ujemny wiec nic bakteri w krwi a na ustach byla a sie balam. zrobilam tez na przebyta opryszczke ale to przed wykwitem i tak kiedys mialam wirusa. wiec jak ktos przebyl to juz nie powinien miec w krwi w czasie gdy jest na ustach. tak bylo u mnie a tyle sie martwilam. Odpowiedz Link