Dodaj do ulubionych

czy 9 tyś. starczy na isci w Gamecie?

10.04.07, 16:06
Witam serdecznie. Dziewczyny, rzadko teraz piszę, ale czytam codziennie, a
czasem kilka razy dzienniesmile. Niedługo pojawie sie "czynnie", bo w przyszłym
miesiącu zamierzam zacząć przygotowania do isci. Cały czas zmieniają mi się
plany dotyczące miejsca, w któym mam podejść do tego zabiegu. Myślałam -
Kraków (okazało się za daleko), myślałam Gameta (nie bardzo mam zaufanie do
prof. Radwana i boje sie po prostu jego niekulturalnego zachowania), stanęło
w koncu na Salve (mimo, że z dr Sobkiewiczem miałam juz do czynienia i wiem,
że to cżłowiek, od którego niewiele się dowiem, lub w ogóle nic. Podobno od
niego mozna sie cos dowiedzieć, tylko jeśli sie samemu zapyta. Moja
nieśmiałość jednak w połączeniu z jego mrukowatością moze przynieść
niespecjalny efekt). W ub. tygodniu byłam byłam w Łodzi u chirurga
naczyniowego (mam do "zreperowania" żylak w jednej nodze) i tam, w czasie
rozmowy z doktorem powiedziałam, że chciałąbym wyrobić sie z tą nogą jeszcze
przed isci. Dr zapytał, gdzie zamierzam się "invitrować"smile? Po usłyszeniu
mojej odpowiedzi powiedział dosłownie: "dobrze.... hmmm bardzo dobrze, hmmm,
ale.... ja bym proponował i polecał raczej Gametę i prof. Radwana. Nie ma
lepszej kliniki i lepszego lekarza od tych spraw. Proszę to przemyśleć i nie
podejmować żadnych pochopnych decyzji. To bardzo drogi zabieg i szkoda, zeby
tyle pieniędzy sie zmarnowało - i po cichu - w Salve). Zgłupiałam, naprawdę.
Nie wiem, jestem jak horągiewka w tej chwili. Chciałąbym trafić tam, gdzie
efekty są najlepsze, gdzie szanse są optymalne i gdzie najwięcej jest
uzyskanych tą metodą ciąż. Wyliczyliśmy z mężem, ze będziemy mieli do
dyspozycji 9 tyś. (to tak na bank).No i jak mi radzicie?? Na Salve wystarczy
w zupełności, ale czy na Gametę.... No i czy faktycznie w Gamecie są
największe szanse... Jezu, dziewczyny, jak Wy mi nie pomozecie, no to kto???
Pozdrawiam i przesyłam buziaczki. agnieszka. PS. Aha, i proszę, napiszcie mi
którego dc. najlepiej jest sie umówić na pierwszą wizytę i z jakimi badaniami
powinnam sie zjawić, kiedy pojadę po raz pierwszy do lekarza? Chciaąłbym
bowiem, aby już cokolwiek naświetlił mi sytuację ( przede wszystkim n/t
kosztów, jaki to będzie protokół i ile będzie kosztował).
Obserwuj wątek
    • milka9612 Re: czy 9 tyś. starczy na isci w Gamecie? 10.04.07, 17:19
      hej aga!A nie przyszło ci do głowy że ten doktorek i Radwan to dobrzy
      kumple??Wiesz,,rączka rączke myje,,.... A tak wogóle to ktoś tu kiedyś mądrze
      napisał,że to jedna wielka loteria i to czy akurat nam sie uda(tu czy gdzieś na
      końcu świata)to łut szczęścia w mniejszym zaś stopniu (choć nie bez
      znaczenia)doświadczenie kliniki,zwłaszcza jesli chodzi o takie przypadki jak
      nasz.Czyli niby wszystko gra a jednak ciąży nie ma.Życze ci powodzenia i trzymam
      kciuki.
      • olowa1 Re: czy 9 tyś. starczy na isci w Gamecie? 10.04.07, 19:27
        Ja jestem na podobnym etapie co Ty mój lekarz właśnie mi powiedział że już nic
        nie może nam pomóc i radziłby zastanowić się nad inv, więc zapytałam którą
        klinikę man by polecił bez wahania powiedział GAMETA.Mówił że mają dobre wyniki
        i przystępne ceny.Ja sama jestem przerażona i skołowana tym wszystkim , bo nie
        wiem czy w ogóle się zdecyduję no ale to inna sprawa.Tak czy tak to na pewno w
        tym wszystkim jest potrzebne jest dużo szczęścia , niezależnie w której klinice
        będziecie podchodzili.Musisz przestać czytać forum gdzie się komu udało bo
        rzeczywiście zwariujesz i się pogubisz w tych opiniach. Wybierz klinikę i zaufaj
        lekarzowi.słyszałam że w gamecie młody pan Radwan jest ok.I mój gin jeszcze
        mówił żeby nie robić inseminacji tylko od razu inv.
        z całego serca życzę dobrego wyboru i pozdrawiam
    • mbw78 Re: czy 9 tyś. starczy na isci w Gamecie? 10.04.07, 20:01
      Proponuję PROVITĘ (dr Tomanek). Jest jedną z najlepszych w rankingach przy
      stosunkowo "niskich" cenach. Skoro możesz jechać do Krakowa to Katowice nie
      będą stanowićproblemu. I jako JEDYNA kolinika w Polsce wykonuje zapłodnienie
      IMSI! Skuteczniejsze niż ICSI. Zresztą sama będę niedługo podchodzić.
      • szklanapulapka2 Re: czy 9 tyś. starczy na isci w Gamecie? 10.04.07, 22:49
        Dzięki serdeczne. mbw, a możesz mi napisać jaki jest pełny koszt tego zabiegu
        (imsi)? Weszłąm na stronkę Provity i ceny są rzeczywiście szokująco
        atrakcyjnesmile. Tam jest napisane, że IMSI kosztuje 6 tyś. (pełna procedura)/tzn.
        z lekami?/. No i jeszcze jedno piszą też, że takie ceny będą do końca I
        kwartału 2007 roku. Czy to oznacza, ze w przyszłym miesiącu będą wyższe? napisz
        mi bardzo Cię proszę, coś więcej o tej klinice, o kosztach głównie, no i o tym
        lekarzu. Czy to w miarę dostępny człowiek? (mam na myśli komunikatywność i
        ogólną kulturę, na której mimo wszystko bardzo mi zależy). Agnieszka.
        • julia56 Re: czy 9 tyś. starczy na isci w Gamecie? 10.04.07, 22:51
          Procedura nie obejmuje cen leków.
          • szklanapulapka2 Re: czy 9 tyś. starczy na isci w Gamecie? 10.04.07, 23:01
            aha, ale mimo wszystko, sam zabieg to 6 tyś, a razem z lekami 8-8,5. To i tak
            nie jest jeszcze tak drogo, zwłaszcza, ze w grę wchopdzi IMSI. Samo isci, jesli
            dobrze przeczytałam to 5 tyś. Hmmm naprawdę warte zastanowienia. Jutro tam
            zadzwonięsmile.
            • julia56 Re: czy 9 tyś. starczy na isci w Gamecie? 10.04.07, 23:25
              Agniecha, ja Ci powiem jak to jest w Invimed (mnóstwo tu mamy ciężaróweczek
              stamtąd smile
              ICSI 6500 + leki, mnie wyniosły 4000 PLN.
              A o to jest to IMSI?
              • kaka154 Gameta 11.04.07, 10:12
                Witaj szklanapulapko

Widzę że nadal się "miotasz" i decyzji jeszcze nie podjelaś!

Moim zdaniem zawsze będzie zachwalana przez dziewczynę ta klinika w której sie
                udalo! więc te zdania sa średnio obiektywne...

Ja mialam o tyle dobrze z podjęciem decyzji że trafilam od razu do gamety, od
                razy czyli po 6 miesiącach starań, fakt że leczenie i badania zaczęliśmy po
                kolejnych 3 miesiącach bo mlody Radwan dal nam jeszcze czas.
                Ale jak wiesz skończylo sie pomyslnie i w miarę szybko, czego wszystkim
                dziewczynom na tym forum życzę!

Jeśli chodzi o kompetencje lekarzy, to mogę polecić i profesora i jego syna, co
                kto lubi. Dla mnie bardziej rzeczowy i konsekwentny-co jest bardzo ważne jest
                profesor, natomiast syn bardziej komunikatywny i otwarty. Moim zdaniem obaj
                znają się na rzeczy! Mialam przyjemność chodzić i do jednego i do drugiego, a
                to z racji tego, że przy stymulacji chodzilam do tego, który akurat przyjmowal,
                a trzeba bylo obserwować pęcherzyki-jak przy inseminacjach i przy in vitro.
                Fakt że wiekszość wizyt przy in vitro mialam u profesora i on mi robil
                transfer! Natomiast decyzje o in vitro pomagal i rozpatrywal z nami syn,
                rzeczowo i konkretnie.

Jeśli chodzi o pieniądze to powiem tyle że to jest ich zawód, są w tym dobrzy
                to trzeba placić, nie podjerzewam że ceny są diametralnie wyższe niż gdzie
                indziej, chodzi mi o kliniki. Ja placilam tyle ile bylo umówione. Jedyne co
                mogę polecić to zrobić badania laboratorynje krwi gdzie indziej(te przed in
                vitro), ale najlepiej w szpitalu, żeby byly wiarygodne. Bo cena tych uslug w
                gamecie jest wysoka. Choc my z mężem wszystko robiliśmy tam, żeby bylo z glowy.

I teraz co i ile mnie kosztowalo w grudniu 2006 - dlugi protokol:
                icsi 3000
                leki wstępny pakiet 3150, ja w sumie dobieralam i zaplacilam 3500
                transfer 850
                wizyty i usg i estradiol na miejscu już nie pamiętam ale ok 600-800

a później jesli zostaną zarodki:
                zamrożenie 500
                przechowywanie 500

Dodam że imsi to jest podobnie jak icsi metoda, ale w imsi plemnik sprawdzany
                mikroskopem o większej mocy, to tak lopatologiczniewink Chyba nie konieczna jest
                ta metoda przy nasieniu w miare ok.

Pozdrawiam i życzę podjęcia slusznej decyzji!
                • szklanapulapka2 Re: Gameta 11.04.07, 15:32
                  kaka, no to w sumie nie zapłaciłaś więcej, niż 9 tyś. Podliczyłam i mnie wyszło
                  ok. 8.500. Nie wiem, niby nie lubię profesorka, mam niemiłe doświadczenia z
                  nim, ale... coś mnie tam ciągnie i nie mam pojęcia dlaczego... Zobaczymy. Na
                  razie dzwonię i umawiam terminy na pierwszą wizytę, bo z tymi terminami, to też
                  nie jest za wesoło, trzeba czekać ok. miesiaca. W PROVICIE mam juz zaklepany
                  termin na 10.05, ale mam dzwonić, gdyby cos się zmieniło. Jeszcze umówię się w
                  Gamecie. Jak dostranę pieniądze (pożyczkę) to pewnie podejmę decyzję w
                  ostatniej chwili (jak zwykle zresztą).
                  • mbw78 Re: Gameta 11.04.07, 22:47
                    Myślę, że będziesz zadowolona z PROVITY. Ja nie zachwalam dlatego, że mi się
                    udało! NIE UDAŁO się, ale kiedyś musi...
              • mbw78 Re: czy 9 tyś. starczy na isci w Gamecie? 11.04.07, 22:45
                Jeśli chodzi o IMSI to dużo nie wiem,
                tyle tylko co od lekarza i z googli. Jest lepsze od ICSI ze względu na to, że
                wybierane są TYLKO plemniki o prawidłowej budowie jądra czyli bez JAKICHKOLWIEK
                defektów, przy ICSI bierze się pod uwage tylko ruchliwość (brane są
                najszybsze), nie ma możłiwośći sprawdzenia budowy plemnika. Stąd właśnie
                większą szansę daje IMSI pomimo ponad 1 tys. różnicy w cenie. 6 tys. to cena
                samego zabiegu, leki ok. 2 tys. podobno ale to zależy indywidualnie
                od pacjentki, ja raczej nie mam problemów z cyklem więc lekarz powiedział, że 2
                tys. powinny starczyć. PROVITA jest jedyną klinika w Polsce, gdzie wykonuje się
                IMSI!!!
                nazbierać kasę...
        • mbw78 Re: czy 9 tyś. starczy na isci w Gamecie? 11.04.07, 22:20
          No wiesz, jeśli mozna tu mówić o zadowoleniu przyt mimo wszystko braku efektów
          to jestem zadowolona. Mam pewność, że jestem w rękach profesjonalistów. Do dr
          Tomanka jeżdżę od kilku lat, zaczęłam po ponad roku leczenia u moich
          miejscowych szarlatanów i nie żałuję. Jeśli chodzi o IMSI to dużo nie wiem,
          tyle tylko co od lekarza i z googli. Jest lepsze od ICSI ze względu na to, że
          wybierane są TYLKO plemniki o prawidłowej budowie jądra czyli bez JAKICHKOLWIEK
          defektów, przy ICSI bierze się pod uwage tylko ruchliwość (brane są
          najszybsze), nie ma możłiwośći sprawdzenia budowy plemnika. Stąd właśnie
          większą szansę daje IMSI pomimo ponad 1 tys. różnicy w cenie. 6 tys. to
          niestety cena samego zabiegu bez leków, leki ok. 2 tys. podobno ale to zależy
          od pacjentki, ja raczej nie mam problemów z cyklem więc lekarz powiedział, że 2
          tys. powinny starczyć. Planujemy zabieg w wakacje, musze tylko jeszcze
          nazbierać kasę...
          • sun32 Re: czy 9 tyś. starczy na isci w Gamecie? 12.04.07, 11:26
            Mbw78 wg mnie to przy IUI bierze się pod uwagę tylko ruchliwość plemników. ICSI
            to powiększenie plemnika 400 razy a IMSI to 6000 razy.
            • kaka154 Re: czy 9 tyś. starczy na isci w Gamecie? 12.04.07, 16:02
              też tak czytalam, Sun masz rację - ściskam
            • mbw78 Re: czy 9 tyś. starczy na isci w Gamecie? 12.04.07, 19:09
              Tak mi różnicę wytłumaczył lekarz, ale masz rację co do powiększeń, dlatego
              też, że przy ICSI jest możliwe dużo mniejsze powiększenie, decydującą rolę ma
              prędkość bo nic innego nie da się sprawdzić, natomiast przy IMSI widoczne jest
              jądro plemnika a co za tym idzie można określić jego budowę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka