Dodaj do ulubionych

A coz testem Quick View ?

25.06.07, 21:13
Dziewczyny a co możecie powiedziec o tym teście - czy rzeczywiscie jest taki
błyskawiczny jak to oni nim piszą i stwierdza ciążę już po 6 dniach od
zapłodnienia? Czytalam kilka opinii ze wykrył ciąze juz 3-4 dni przed
spodziewana @, ale nie wiem ile w tym prawdy i czy jest sens go robic ?
Obserwuj wątek
    • mentafolia Re: A coz testem Quick View ? 25.06.07, 21:21
      Moze i jest błyskawiczny,ale jeśli jeszcze nie doszło do implantacji ( 5-10 dni
      od zapłodnienia) to jego superczułość na nic się nie zda.
      • rogalla do mentafolia ;-) 25.06.07, 21:39
        Mentafolia może glupio ze pytam, ale dopiero od tego cyklu zaczelismy starania.
        Czy moglabys napisac cos wiecej o tej implantacj, bo jakos chyba tego nie
        doczytalam albo nie utkwilo mi w pamieci to haslo?
        • rogalla Re: do mentafolia ;-) 25.06.07, 21:54
          Juz troche poczytalam wiec wiem...wink tylko sa bardzo rozne zdania ile trwa ta
          implantacja- nawet od 2 do 10 dni wiec juz sama nie wiem...
          • wiosenka1 Re: do mentafolia ;-) 25.06.07, 22:12
            implantacja zarodka w jamie macicy, wowczas zarodek ma kontakt z krwia, i
            wychodzui testowanie, te testy wyszly mu dwa razy w 10 dni po skoku tempki, 10
            dni po owu
          • mentafolia Re: do mentafolia ;-) 25.06.07, 22:41
            Eee,dwa dni to za krótko.Myślę,że nie da sie precyzyjnie okreslić po ilu dniach
            od zapłodnienia moze dojść do zagnieżdżenia.
            Te 5-7 dni to chyba taka najbardziej prawdopodobna opcja.
            Po zagnieżdżeniu w sluzówce macicy organizm zaczyna wydzielać gonadotropinę
            kosmówkową czyli beta HCG.I to własnie na ten hormon reagują testy ciążowe.
            No to jesli do implantacji dojdzie w ciągu tych 5 dni,to za dzień-dwa test
            sikany moze pokazac jakąś bladziochę.
            • rogalla Re: do mentafolia ;-) 25.06.07, 22:58
              Dzieki za informacje winkczłowiek tak malo wie... ale fajnie ze sa fora i mozna
              sie dokształcic. Wiec juz sie nie nakrecam i bede cierpliwie czekac smile pozdrawiam
    • nglka Ogólnie o testach 25.06.07, 23:58
      Pojęcie "ciąża" w medycynie oznacza rozpoczęcie procesu zagnieżdżania.
      Zagnieżdżenie rozpoczyna się w 6 dni po zapłodnieniu i trwa aż do 12 dnia po
      owulacji. Dopiero od rozpoczęcia procesu implantacji zarodka w macicy -
      produkowany jest w większych ilościach hormon hCG - wykrywany przez testy.
      Jak więc widać - określenie na teście "wykrywa sześciodniową ciążę" nie oznacza:
      - 6 dni od stosunku (od stosunku do owulacji może minąć nawet 4-6 dni!)
      - 6 dni od zapłodnienia

Oznacza to, że MINIMUM 6 dni od rozpoczęcia procesu zagnieżdżania musi minąć,
      czyli wykrycie ciąży jest możliwe dopiero w 12 dniu po owulacji!.

Tak działają testy dostępne w aptece, czyli o czułości 25 mIU/ml. Testy o
      czułości 10 mIU/ml które (rzadko, bo rzadko, ale...) gdzieniegdzie w aptekach i
      na allegro można już dostać - wykrywają już 3-4ro dniową ciążę, czyli 3-4 dni od
      rozpoczęcia procesu zagnieżdżania = 9/10 dni od zapłodnienia. Około 2-3 dni
      wcześniej, niż testy o czułości 25 mIU/ml, ALE nigdy nie będzie to 6 dni po
      stosunku, ani nawet 6 dni po zapłodnieniu.

Oczywiście zdarza się, że takowy test wykryje ciąę już w 9-10 dni po owulacji
      ale należy pamiętać, że to rzadkość i wyjątek - a wyjątek potwierdza regułę.
      Co znaczy, że pozytywny test ciąę potwierdzi a negatywny - wcale jej nie
      wykluczy. Osobiście widziałam wykresy kilku dziewczyn, którym test nie poakzał
      ciąży w 16, 17 czy 18 dniu po owulacji, a dopiero później.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka