bystryy 07.03.04, 15:37 Mam pytanko - skąd najszybciej i najlepiej dojść do Rusinowej Polany? Słyszałem że można odbić z drogi z MO.Bardzo proszę o wskazówki bo słyszałem że jest to miejsce przepiękne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kicia7 Re: Rusinowa Polana 07.03.04, 19:09 Najłatwiej - zielonym szlakiem z Wierchporońca. Godzinny spacerek nawet dla kilkuletniego dziecka, idzie się przez las, mało ludzi, a po drodze miejsce z bardzo pięknymi widokami. Mój ulubiony wariant - z Cyrhli Toporowej czerwonym szlakiem do Przełęczy Waksmundzkiej i dalej zielonym szlakiem przez Gęsią Szyję. Bardzo dobry szlak na prawie każdą pogodę, chociaż po deszczach może być błotniście i ślisko, a i konieczność przechodzenia potoku w bród może się przytrafić. Za to widoki z serii najpiękniejszych w Tatrach. Trasa jest na jakieś 3-4 godziny. Jest też wejście z Zazadniej, przez Wiktorówki. Można też dojść od Palenicy Białczańskiej, albo faktycznie odbic z szosy do MO, chociaz według mnie te szlaki zdecydowanie lepiej nadają się do schodzenia. A Rusinowa istotnie jest przepiękna, zazdroszczę, że pierwszy raz masz jeszcze przed sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
sledzik4 Re: Rusinowa Polana 08.03.04, 20:28 W ub. roku szedłem właśnie (ze swoimi dziewczynami) tak jak napisała kicia7. PKS z Bukowiny Tatrzańskiej (kierunek Łysa Polana) do Wierch Porońca a stamtąd wspaniały spacerek. Byliśmy tam ok. 8 godziny - żadnych turystów. Tylko w bacówce dwie góralki i trzech górali. Niestety nie było owieczek (jak 2 dni wcześniej, ale w południe), za to była mgła i brak widoku szczytów. Dopiero na Gęsiej Szyi zaczęło sie przejaśniać powoli. Ale i tak warto było. Tatry są zawsze piękne. Dalej szliśmy do Czerwonego Stawu w Dolinie Pańszczycy, Murowańca, Kasprowego i w dół (na nogach oczywiście) do Kuźnic. Pozdrawiam i życzę ładnej pogody - sledzik4 Zajrzyj - jeśli chcesz. tatry.bozym.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
fuga94 Re: Rusinowa Polana 08.03.04, 21:11 Witaj A przed wycieczką proponuję www.rusinowa.net/ A dalej koniecznie na Gęsią Szyję o ile zimą puści. Miłej wycieczki Maciej Odpowiedz Link Zgłoś
bystryy Re: Rusinowa Polana 09.03.04, 12:12 Dzięki za informację.Teraz zastanawiam który wariant lepszy - czy lepiej iść z Wierporońca czy z Zazadniej bo z Toporowej Cyrhli troszkę długo a moja kobieta troszkę narzeka więc nie chce jej przemęczać. Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Rusinowa Polana 09.03.04, 21:43 Jak kobieta narzeka, to chyba lepiej z Wierchporońca. Z Zazadniej szłam baaardzo dawno temu, więc dokładnie nie pamiętam trasy, ale został mi w pamięci jakiś stromy kawałek. Do kościółka na Wiktorówkach chyba można zejść z Polany i wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: Rusinowa Polana IP: 217.153.178.* 21.03.04, 18:30 My byliśmy na Rusinowej w sierpniu zeszłego roku. Mielismy szczęście. Była piękna słoneczna pogoda i z Rusinowej i z Gęsiej Szyi piękna Panorama Tatr. podobno to najpiękniejsze miejsce z panoramą w całych Tatrach. My wchodziliśmy szlakiem niebieskim - Doliną Złotego Potoku. Ok. 1.15h spaceru. Dochodzi się do Kapliczki na Wiktorówkach i dalej już tylko kawałeczek i Rusinowa. Jak będzie chcieli to jeszcz 0,5h na Gęsią w górę. Jaka potem po zejściu jest przyjemność napić się w bacowskim szałacie na Rusinowej żetycy i zjeść, świezego, ciepłego oscypka. Szkoda tylko, bo nie było owiecek. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś