Dodaj do ulubionych

Rusinowa Polana

07.03.04, 15:37
Mam pytanko - skąd najszybciej i najlepiej dojść do Rusinowej Polany?
Słyszałem że można odbić z drogi z MO.Bardzo proszę o wskazówki bo słyszałem
że jest to miejsce przepiękne.
Obserwuj wątek
    • kicia7 Re: Rusinowa Polana 07.03.04, 19:09
      Najłatwiej - zielonym szlakiem z Wierchporońca. Godzinny spacerek nawet dla
      kilkuletniego dziecka, idzie się przez las, mało ludzi, a po drodze miejsce z
      bardzo pięknymi widokami. Mój ulubiony wariant - z Cyrhli Toporowej czerwonym
      szlakiem do Przełęczy Waksmundzkiej i dalej zielonym szlakiem przez Gęsią
      Szyję. Bardzo dobry szlak na prawie każdą pogodę, chociaż po deszczach może być
      błotniście i ślisko, a i konieczność przechodzenia potoku w bród może się
      przytrafić. Za to widoki z serii najpiękniejszych w Tatrach. Trasa jest na
      jakieś 3-4 godziny. Jest też wejście z Zazadniej, przez Wiktorówki. Można też
      dojść od Palenicy Białczańskiej, albo faktycznie odbic z szosy do MO, chociaz
      według mnie te szlaki zdecydowanie lepiej nadają się do schodzenia.
      A Rusinowa istotnie jest przepiękna, zazdroszczę, że pierwszy raz masz jeszcze
      przed sobą.
      • sledzik4 Re: Rusinowa Polana 08.03.04, 20:28
        W ub. roku szedłem właśnie (ze swoimi dziewczynami) tak jak napisała kicia7.
        PKS z Bukowiny Tatrzańskiej (kierunek Łysa Polana) do Wierch Porońca a stamtąd
        wspaniały spacerek. Byliśmy tam ok. 8 godziny - żadnych turystów. Tylko w
        bacówce dwie góralki i trzech górali. Niestety nie było owieczek (jak 2 dni
        wcześniej, ale w południe), za to była mgła i brak widoku szczytów. Dopiero na
        Gęsiej Szyi zaczęło sie przejaśniać powoli. Ale i tak warto było. Tatry są
        zawsze piękne. Dalej szliśmy do Czerwonego Stawu w Dolinie Pańszczycy,
        Murowańca, Kasprowego i w dół (na nogach oczywiście) do Kuźnic.
        Pozdrawiam i życzę ładnej pogody - sledzik4

Zajrzyj - jeśli chcesz.
        tatry.bozym.com/
    • fuga94 Re: Rusinowa Polana 08.03.04, 21:11
      Witaj
      A przed wycieczką proponuję www.rusinowa.net/ A dalej koniecznie na Gęsią
      Szyję o ile zimą puści.
      Miłej wycieczki
      Maciej
      • bystryy Re: Rusinowa Polana 09.03.04, 12:12
        Dzięki za informację.Teraz zastanawiam który wariant lepszy - czy lepiej iść z
        Wierporońca czy z Zazadniej bo z Toporowej Cyrhli troszkę długo a moja kobieta
        troszkę narzeka więc nie chce jej przemęczać.
        • kicia7 Re: Rusinowa Polana 09.03.04, 21:43
          Jak kobieta narzeka, to chyba lepiej z Wierchporońca. Z Zazadniej szłam
          baaardzo dawno temu, więc dokładnie nie pamiętam trasy, ale został mi w pamięci
          jakiś stromy kawałek. Do kościółka na Wiktorówkach chyba można zejść z Polany i
          wrócić.
        • Gość: Małgosia Re: Rusinowa Polana IP: 217.153.178.* 21.03.04, 18:30
          My byliśmy na Rusinowej w sierpniu zeszłego roku. Mielismy szczęście. Była
          piękna słoneczna pogoda i z Rusinowej i z Gęsiej Szyi piękna Panorama Tatr.
          podobno to najpiękniejsze miejsce z panoramą w całych Tatrach. My wchodziliśmy
          szlakiem niebieskim - Doliną Złotego Potoku. Ok. 1.15h spaceru. Dochodzi się do
          Kapliczki na Wiktorówkach i dalej już tylko kawałeczek i Rusinowa. Jak będzie
          chcieli to jeszcz 0,5h na Gęsią w górę. Jaka potem po zejściu jest przyjemność
          napić się w bacowskim szałacie na Rusinowej żetycy i zjeść, świezego, ciepłego
          oscypka. Szkoda tylko, bo nie było owiecek.
          POzdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka