Dodaj do ulubionych

sierpniwa Świnica

22.07.12, 13:14
Witam!
Planuję w sierpniu wybrać się na Świnicę przez Zawrat (a wracać przez Świnicką Przełęcz). Zastanawiam się czy dam radę? Mam 23 lata, to jest mój trzeci pobyt w Tatrach ( z rzędu). Do tej pory byłam na Kasprowym, Beskidzie, Giewoncie, Czerwonych Wierchach, Morskim Oku, nad Czarnym Stawem Gąsienicowym, Sarniej Skale i Kopieńcu+ doliny: Kościeliska, Chochołowska, Białego, Strążyska. Czy Świnica to dobry wybór? Na rozgrzewkę planuję jakąś dolinkę+ trasę: 5 Stawów- Morskie Oko przez Świstówkę.
Obserwuj wątek
    • pawik12 Re: sierpniwa Świnica 22.07.12, 13:15
      Dla jasności na Zawrat chcę wchodzić od Czarnego Stawu:)
      • pit_444 Re: sierpniwa Świnica 22.07.12, 16:47
        Będziesz miała kilka łańcuchów na podejściu na Zawrat, komin z łańcuchami przy podejściu na Świnicę i kilka klamer na Świnicy. Zrób kilka łatwych wycieczek dla aklimatyzacji + dobre buty + pogoda bez opadów. Spoko, dasz radę.
      • kfadam Re: sierpniwa Świnica 23.07.12, 08:27
        Witaj
        Twój plan ma się właściwie nijak do dotychczasowych doświadczeń w Tatrach, szlak który planujesz to zupełnie inny rodzaj wysiłku, tu faktycznie sporo wspinasz się, fakt że trasa jest mocno ubezpieczona łańcuchami i klamrami ale wymaga dobrej kondycji opanowania i oswojenia z ekspozycją. Broń Boże nie namawiam do rezygnacji bo trasa jest piękna i pozostawia niezapomniane wrażenia, są miejsca gdzie oparcie połowy stopy to luksus, z jednej strony stroma ściana a z drugiej zupełnyyyyyyyyyyy jej brak. Wybież się w ładną pogodę i będzie OK, duży wiatr i nie daj Boże deszcz mogą fajną wycieczkę zamienić w walkę o życie. Tu masz fotki z tej trasy fotoforum.gazeta.pl/72,2,863,53092700,67954578.html?wv.x=2 , nam ona zajęła około 9 godzin od startu z Kuźnic do powrotu do Kuźnic
        Miłego wędrowania KA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka