Dodaj do ulubionych

Zmiana planów- Mala Fatra

27.03.13, 11:08
We wczesniejszym watku pisałam, że sie wybieramy w tatry i prosilam o rady. Plany się jednak zmienily i zdecydowalismy się na Slowacje- Mala Fatra. Ma ktoś doświadczenie z tym rejonem? Propozycje ciekawych tras, noclegów, jakie warunki na poczatku maja?
Obserwuj wątek
    • yestor Re: Zmiana planów- Mala Fatra 27.03.13, 11:59
      Jako bazę noclegową najlepiej wybrać Terchovą. Jest dużo kwater w domach prywatnych. Kiedyś jechałem w ciemno w sezonie wakacyjnym i bez problemu dostałem noclegi na miejscu.
      Może być też Štefanova w głębi gór, ale tam jest niewiele miejsc, nie mam własnego doświadczenia.
      Na początku maja na pewno będzie sporo śniegu. Trudniejsze i stromsze partie skalne mogą więc być zalodzone i problematyczne do przejścia bez raków i czekana. Nie byłem tam w okresie wiosennym, ale sądząc po wysokości gór, nietrudno domyślić się warunków.
      Warto odbyć wycieczkę grzbietową: Stoh-Chleb-Velky Krivaň. Warto pójść do wąwozów Diery. Rozsutce i Sokolie - na pewno godne polecenia, ale w zależności od warunków śnieżnych.
      Dysponując własnym samochodem można podjeżdżać kilka km (np. do Štefanovej) na parkingi położone bliżej szlaków prowadzących w góry.
      • lan83luc Re: Zmiana planów- Mala Fatra 27.03.13, 13:32
        Warunki pogodowe sa lepsze w tym okresie niz w Tatrach? Chodzi konkretnie o snieg? Będziemy raczej omijać wysokie szczyty. Które pasmo jest łatwiejsze- mala alebo Velka Fatra? Odległości miedzy nimi nie są wielkie a bedziemy samochodem wiec nie bedzie broblemu z przeniesieniem sie. Jest to lepszy pomysł niz Tatrzańskie doliny?
        • morekac Re: Zmiana planów- Mala Fatra 27.03.13, 21:03
          Konkretnie to są to góry niższe niż Tatry, więc spodziewana warstwa śniegu jest mniejsza i jest większa szansa, że da się pochodzić w miarę przyjemnie, a nie tylko dodreptać do schroniska.
          Aczkolwiek wysoko czy od północnej strony na pewno będzie trochę tego białego, a zważywszy, że ostatnio dosypało, a ocieplenie jest dosyć delikatne - może być tego całkiem sporo z każdej strony - zatem wskazana rozwaga.
          Wielka Fatra jest nieco niższa od Małej i jeśli w górach będzie wciąż sporo śniegu, może być łatwiejsza.
          Byłam w Małej kiedyś na Wielkanoc, w połowie kwietnia, ale że zima była wtedy mało śnieżna, to i snieg na głównej grani właściwie leżał w płatach...
          • lan83luc Re: Zmiana planów- Mala Fatra 27.03.13, 21:57
            Mam nadzieje, że bedzie dobrze. Z checią poczytam kolejne rady.
            • morekac Re: Zmiana planów- Mala Fatra 31.03.13, 23:41
              Jest przewodnik Moniki Nyki "Krywańska Mała Fatra" i "Mała Fatra" Tomasza Darmochwała, mam jeszcze przewodnik słowacki po polsku - ale chyba kupiłam go na Słowacji, w dodatku właśnie mi go wcięło, więc nawet nie podam autora czy wydawnictwa - myślę, że da się coś dostać na miejscu.
              Mapy można kupić w warszawskim Podróżniku - też przez internet, ewentualnie na miejscu. Mapy online, do zerknięcia tutaj
              mapy.hiking.sk/
              Mapy są po słowacku, ale to dosyć zrozumiały język. Tak samo jak ewentualne przewodniki i strony po słowacku.
              Zajrzyj jeszcze i poczytaj
              www.slowackie.pl/
              www.slovenskyraj.sk/pl.html tu masz Wielką Fatrę
              • lan83luc Re: Zmiana planów- Mala Fatra 01.04.13, 10:38
                Mieszkamy w Bratysławie wiec nie mamy problemu z jezykiem :-) Mąż Słowak ale nigdy w Fatre nie był.
                • morekac Re: Zmiana planów- Mala Fatra 01.04.13, 18:34
                  Hehe, to i kupnem miejscowych map czy przewodników nie macie... ;-)
                  • lan83luc Re: Zmiana planów- Mala Fatra 01.04.13, 21:10
                    Nie ale chcialabym się dowiedziec czegoś tez od tych którzy tam byli.
                    • morekac Re: Zmiana planów- Mala Fatra 02.04.13, 21:38
                      Na razie to na górze jest tam 100-150 cm śniegu (to dane ze stoków narciarskich), w Chacie pod Chlebem jest 175 cm (czyli na chłopa wysoko) i III stopień zagrożenia lawinowego...
                      • lan83luc Re: Zmiana planów- Mala Fatra 02.04.13, 21:45
                        Mam nadziejem, że to się zmieni do maja. Do soboty mamy rezerwowac nocleg.
                        • morekac Re: Zmiana planów- Mala Fatra 02.04.13, 23:59
                          Wiosny nie widać. A na razie - na stronach HS - temperatura jest dodatnia dla wysokości poniżej 1000 m, więc na górze nie topnieje. Sprawdzam, jako że też mam zamiar wyskoczyć tam na majówkę - i zastanawiam się, czy jednak nie zmienić planów, bo śniegu moim zdaniem będzie jeszcze po uszy.
                          • lan83luc Re: Zmiana planów- Mala Fatra 03.04.13, 08:32
                            ...ale nieeeee...Napewno nie bedzie :-) Ja na majówce nie byłam od 5 lat wiec wiosna mi napewno tego nie zrobi. No tak wg mnie to nie ma zbytnio na co tych planow zmienic. Jak bedzie taka pogoda się utrzymywać to w górach bedzie snieg a na nizinach deszcze. I tak źle i tak niedobrze. Patrzyłam pogodę na stronie Słowackiego Instytutu meteorolicznego a tam się zmienia w dosć dobrym kierunku. Gdybysmy chcieli mieć naprawdę ciepło to chyba jakieś bardziej połódniowe kierunki. Mam nadzieje, ze pogoda nas zaskoczy, z tej diobrej strony oczywiście. Jak narazie to jest ponuro. Tutaj w Bratysławie ciagle pada jak nie deszcz to snieg. Topnieje odrazu ale niestety pruszy.
        • yestor Re: Zmiana planów- Mala Fatra 03.04.13, 17:51
          Właśnie niedawno wróciłem z Tatr.
          Śniegu 1,5 - 2,5 metra i chyba dalej sypie, sądząc po tym, co widzę na nizinach.
          W Fatrze może go być nieco mniej, ale na pewno jest też mnóstwo - to są wysokości rzędu 1500!. Moim zdaniem do 1 maja nie ma szans, żeby to się stopiło. Będzie jeszcze dużo śniegu.
          W zeszłym roku przedreptałem połowę Wielkiej Fatry od Ružomberoku po Donovaly. Wielka Fatra jest zdecydowanie łatwiejsza, niż Mała, bo nie ma tam takich skałek, jakie są w Małej, ale Wielka Fatra jest rozległa i trzeba mieć pewną kondycję ze względu na odległości.
          • morekac Re: Zmiana planów- Mala Fatra 04.04.13, 22:22
            W MF jest 170. I od wczoraj 5 ubyło. Nie oznacza to wprawdzie, że śniegu nie będzie, ale może nie będzie tragicznie.
            • lan83luc Re: Zmiana planów- Mala Fatra 05.04.13, 14:47
              Ztego co widzę w prognozach pogody to u nas od poniedzialku ma pomału sie ocieplać a temperatura od 2- 13 stopni. ps. Zbytnio nas ta pogoda nie rozpieszcza w tym roku.
              • morekac Re: Zmiana planów- Mala Fatra 06.05.13, 20:29
                Powyjazdowo: śniegu nie było.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka