kornel-1
29.05.13, 17:38
Na Triglav prowadzi wiele szlaków. Ogólnie - wejścia od północy są trudniejsze, południowe - bardziej nużące. Tyle wiem.
Czy ktoś z Was może porównać (w miarę dokładnie) trudności techniczne na szlaku, którym wchodził na Triglav z trudnościami w polskich Tatrach?
Chciałbym wybrać się na Triglav szlakiem nie trudniejszym niż wejście na Świnicę i przejście przez Orlą Perć a jednocześnie możliwie krótkim. W relacji Janusza Rośka trasa tam i z powrotem z Aliżewa Domu zajęła 12 godzin ale autor nie podaje dokładnych nazw topograficznych i nie wiem dokładnie, którędy szedł. Chciałbym wejść i zejść w jeden dzień.
Ale liczę się z noclegiem - na przykład w którymś ze schronisk na płd od Triglava. O ile mnie zachęcicie do wchodzenia od południa. Zdaje się tam jakieś jeziorka miłe oku są ;-) Wolałbym wracać do tego samego punktu (plecaki).
Rozumiem, że w lipcu trochę śniegu będzie ale da się przejść bez sprzętu.
Drugie pytanie dotyczy gór w Chorwacji oraz w Bośni i Hercegowinie. Chętnie bym się wybrał na jakiś szczyt >2000 m n.p.m. Co polecacie? Wiem, że jest trochę górek pod Sarajewem. Zależy mi na prostym dojeździe (autobus/pociąg) i zapleczu noclegowym. Aczkolwiek namiot będę miał.
Kornel