Dodaj do ulubionych

Wciaz ta Slowacja

28.07.04, 20:04
Witam wszystkich
Taka refleksja mnie naszła,gdy czytałam wasze wpisy-czy to forum to "góry
Słowackie"? Czy też "góry polskie"? Ja tez kocham Słowację i Słowackie góry.
Postuluję utworzenie odrębnego forum na temat Słowacji.
Obserwuj wątek
    • krakusia Re: Wciaz ta Slowacja 28.07.04, 21:38
      Malamaga,
      To forum to "Góry"...nie rozpisujemy się tutaj o Himalajach czy Alpach. Głównie
      piszemy o naszych "Taterkach", a że 3/4 ich jest po stronie słowackiej to już
      nie nasza wina. Ktoś, kiedyś (chyba był pijany) źle wytyczył granice Polski i
      tyle :)
      • Gość: GMC Re: Wciaz ta Slowacja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.07.04, 21:43
        Słusznie i naukowo;-)
        pozdrawiam wszystkich miłośników Taterek i polskich i słowackich
        • Gość: ktostam Re: Wciaz ta Slowacja IP: *.telkab.pl 28.07.04, 22:36
          A ja popierajac niektorych zmienilbym na "wciaz te Tatry"... do wyrz.ygania:(((
          • krakusia Re: Wciaz ta Slowacja 28.07.04, 23:02
            ....podstawiam miedniczke :) Pogadjmy zatem np. o Gorcach, albo lepiej o
            Beskidzie Wyspowym. Spędziłam tam kiedyś najdłuższą noc w moim życiu. Byłam
            opiekunem grupy 14-letniej młodziezy. W nocy w schronisku, nagle okazało
            sie,że jednej dziewczynki nie ma. Jej koleżanka raczyła mnie poinformowac,że
            tamta poszła podciąć sobie żyły do lasu bo chłopak jej nie kocha! Nie
            wiedziałam,że las może być taki duuuży, taki czarny, taki gęsty, taki
            straszny...a moje wołanie takie ciche... Znalazłam ją. Siedziała, śpiąc pod
            drzewem. Nigdy już nie poszłam z "małolatami" w góry. Beskidy nadal kocham :)
            Pozdrawiam.
            • onusia1 Re: Wciaz ta Slowacja 28.07.04, 23:05
              wspólczuje n/k
            • arcus_sk Karpaty wogóle są piękne - w PL SK CZ UKR RO i H 28.07.04, 23:33
              To, że tak dużo się pisze o słowackich "horach" świadczy tylko o ich
              popularności, ale jeszcze bardziej o urodzie. Szkoda tylko, że tematy postów
              poruszają najczęściej tematy "tatrzańskie", czasem też zahaczają o Słowacki
              Raj, sporadycznie ktoś wspomni o Małej Fatrze. Warto porozmawiać również o
              innych grupach górskich w Słowacji.
              A jeżeli ktoś ma dosyć tematów tatrzańskich, czy słowackich niech poprostu
              popisze o innych górach.

krakusia napisała:
              > Pogadjmy zatem np. o Gorcach, albo lepiej o
              > Beskidzie Wyspowym

A byłoby o czym pogadać! To bardzo osobliwa część "gór kapuścianych"
              (Beskidów), w których kiedyś spędzałem każde wakacje i do których mam
              szczególny sentyment.

Zdravim všetkih priateľov Slovenska
              ARC
              • josip_broz_tito Re: Karpaty wogóle są piękne - w PL SK CZ UKR RO 28.07.04, 23:42
                Pewnie ze piekne, zaryzykowalbym ze Tatry jako takie sa najmniej piekne z nich
                bo srednio do nich przystaja, najbardziej to by pasowaly w Rumunii jak juz a i
                to w niektorych rejonach.

Na Slovensku mialem przyjemnosc byc w Niżnych (lub Nizkych, ale na pewno nie
                Niżkich jak niektorzy mowia) Tatrach, ktore na szczescie z Tatrami wlasciwymi
                nie maja wiele wspolnego. Z Myta pod Dumbierom do Donovalow przewalilismy w 2
                dni z noclegiem w Utulni pod sedlom Durkovej (przepraszam ze bez diakryryki ale
                cos mi sie skopalo z lewym altem) i bylo super, tyle ze troche meczaco, bo na
                plerach 23 kg bagazu. A teraz bylem a Ukrainie - od Borzawy po Czarnohore
                prawie bez przerwy (no, przejechalem z Mizhir'ji do Koloczawy, bo tam srednio
                ciekawie jest). I przeslicznie. A na koniec bylem na kawalku przelomu Dunaju
                czyli z serbska Djerdapu (czyli na pd. koncu Karpat), ktory jest przepiekny i
                az szkoda ze 90 km ze 100 jest jeszcze nieodkryte, bo czasu za malo (jedno
                popoludnie)

Pozdrawaim milosnikow Karpat i Sudetow i wszystkich pieknych gor :)
    • Gość: Travel stare myślenie IP: *.ntvk.com.pl / 195.116.93.* 29.07.04, 12:39
      Góry sa wspólne. Zwłaszcza teraz, kiedy jesteśmy w UE taki podział jest
      anachronizmem.

Mi często się zdarza zostawiac samochód na Słowacji ( tańsze parkingi) i
      wędrowac np po polskich Pieninach. A może po prostu...po Pieninach ( bez
      rozgraniczania czy polskie czy słowackie, bo to się zaczyna zacierać).

Jeszcze tylko trzeba pokonać zakaz przekraczania granocy w górach poza
      przejściami, gdzie łączą się szlaki. To kwestia czasu, tak jak z "małym ruchem
      granicznym", który chyba własnie umarł śmiercią naturalną.
      ( wczoraj sforsowałem samochodem Jurgów/Podspady bez większych kłopotów).
      • malamaga Re: stare myślenie 29.07.04, 14:21
        No cóż, chodziło mi o to, że jak się to czyta, to można odnieść wrażenie, że
        wszyscy wyjeżdżaja na Słowację. Choc osobiście nie mam nic przeciwko temu.
        Oczywiście,dla posiadaczy samochodów jest to wszystko jeszcze łatwiejsze....
      • Gość: Lekito Re: stare myślenie IP: 62.181.160.* 29.07.04, 15:22
        No co ty - przejechaleś w Podspadach. Nie bylo problemu??? Jak wygladam tam
        przejazd? Czy sa szlabany? Nigdy tam nie bylem, a zawsze intrygowala mnie ta
        droga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka