malamaga 28.07.04, 20:04 Witam wszystkich Taka refleksja mnie naszła,gdy czytałam wasze wpisy-czy to forum to "góry Słowackie"? Czy też "góry polskie"? Ja tez kocham Słowację i Słowackie góry. Postuluję utworzenie odrębnego forum na temat Słowacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krakusia Re: Wciaz ta Slowacja 28.07.04, 21:38 Malamaga, To forum to "Góry"...nie rozpisujemy się tutaj o Himalajach czy Alpach. Głównie piszemy o naszych "Taterkach", a że 3/4 ich jest po stronie słowackiej to już nie nasza wina. Ktoś, kiedyś (chyba był pijany) źle wytyczył granice Polski i tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMC Re: Wciaz ta Slowacja IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.07.04, 21:43 Słusznie i naukowo;-) pozdrawiam wszystkich miłośników Taterek i polskich i słowackich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktostam Re: Wciaz ta Slowacja IP: *.telkab.pl 28.07.04, 22:36 A ja popierajac niektorych zmienilbym na "wciaz te Tatry"... do wyrz.ygania:((( Odpowiedz Link Zgłoś
krakusia Re: Wciaz ta Slowacja 28.07.04, 23:02 ....podstawiam miedniczke :) Pogadjmy zatem np. o Gorcach, albo lepiej o Beskidzie Wyspowym. Spędziłam tam kiedyś najdłuższą noc w moim życiu. Byłam opiekunem grupy 14-letniej młodziezy. W nocy w schronisku, nagle okazało sie,że jednej dziewczynki nie ma. Jej koleżanka raczyła mnie poinformowac,że tamta poszła podciąć sobie żyły do lasu bo chłopak jej nie kocha! Nie wiedziałam,że las może być taki duuuży, taki czarny, taki gęsty, taki straszny...a moje wołanie takie ciche... Znalazłam ją. Siedziała, śpiąc pod drzewem. Nigdy już nie poszłam z "małolatami" w góry. Beskidy nadal kocham :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
arcus_sk Karpaty wogóle są piękne - w PL SK CZ UKR RO i H 28.07.04, 23:33 To, że tak dużo się pisze o słowackich "horach" świadczy tylko o ich popularności, ale jeszcze bardziej o urodzie. Szkoda tylko, że tematy postów poruszają najczęściej tematy "tatrzańskie", czasem też zahaczają o Słowacki Raj, sporadycznie ktoś wspomni o Małej Fatrze. Warto porozmawiać również o innych grupach górskich w Słowacji. A jeżeli ktoś ma dosyć tematów tatrzańskich, czy słowackich niech poprostu popisze o innych górach. krakusia napisała: > Pogadjmy zatem np. o Gorcach, albo lepiej o > Beskidzie Wyspowym A byłoby o czym pogadać! To bardzo osobliwa część "gór kapuścianych" (Beskidów), w których kiedyś spędzałem każde wakacje i do których mam szczególny sentyment. Zdravim všetkih priateľov Slovenska ARC Odpowiedz Link Zgłoś
josip_broz_tito Re: Karpaty wogóle są piękne - w PL SK CZ UKR RO 28.07.04, 23:42 Pewnie ze piekne, zaryzykowalbym ze Tatry jako takie sa najmniej piekne z nich bo srednio do nich przystaja, najbardziej to by pasowaly w Rumunii jak juz a i to w niektorych rejonach. Na Slovensku mialem przyjemnosc byc w Niżnych (lub Nizkych, ale na pewno nie Niżkich jak niektorzy mowia) Tatrach, ktore na szczescie z Tatrami wlasciwymi nie maja wiele wspolnego. Z Myta pod Dumbierom do Donovalow przewalilismy w 2 dni z noclegiem w Utulni pod sedlom Durkovej (przepraszam ze bez diakryryki ale cos mi sie skopalo z lewym altem) i bylo super, tyle ze troche meczaco, bo na plerach 23 kg bagazu. A teraz bylem a Ukrainie - od Borzawy po Czarnohore prawie bez przerwy (no, przejechalem z Mizhir'ji do Koloczawy, bo tam srednio ciekawie jest). I przeslicznie. A na koniec bylem na kawalku przelomu Dunaju czyli z serbska Djerdapu (czyli na pd. koncu Karpat), ktory jest przepiekny i az szkoda ze 90 km ze 100 jest jeszcze nieodkryte, bo czasu za malo (jedno popoludnie) Pozdrawaim milosnikow Karpat i Sudetow i wszystkich pieknych gor :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Travel stare myślenie IP: *.ntvk.com.pl / 195.116.93.* 29.07.04, 12:39 Góry sa wspólne. Zwłaszcza teraz, kiedy jesteśmy w UE taki podział jest anachronizmem. Mi często się zdarza zostawiac samochód na Słowacji ( tańsze parkingi) i wędrowac np po polskich Pieninach. A może po prostu...po Pieninach ( bez rozgraniczania czy polskie czy słowackie, bo to się zaczyna zacierać). Jeszcze tylko trzeba pokonać zakaz przekraczania granocy w górach poza przejściami, gdzie łączą się szlaki. To kwestia czasu, tak jak z "małym ruchem granicznym", który chyba własnie umarł śmiercią naturalną. ( wczoraj sforsowałem samochodem Jurgów/Podspady bez większych kłopotów). Odpowiedz Link Zgłoś
malamaga Re: stare myślenie 29.07.04, 14:21 No cóż, chodziło mi o to, że jak się to czyta, to można odnieść wrażenie, że wszyscy wyjeżdżaja na Słowację. Choc osobiście nie mam nic przeciwko temu. Oczywiście,dla posiadaczy samochodów jest to wszystko jeszcze łatwiejsze.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lekito Re: stare myślenie IP: 62.181.160.* 29.07.04, 15:22 No co ty - przejechaleś w Podspadach. Nie bylo problemu??? Jak wygladam tam przejazd? Czy sa szlabany? Nigdy tam nie bylem, a zawsze intrygowala mnie ta droga. Odpowiedz Link Zgłoś