Dodaj do ulubionych

Karkonosze

IP: 217.153.4.* 01.09.03, 13:14
Co warto zobaczyć w Karkonoszach? Czy warto wybrać się na czeską stronę?
Gdzie najlepiej zrobić bazę wypadową? Podzielcie się doświadczeniem. Z góry
dziękuję za informacje.
ada
Obserwuj wątek
    • Gość: Dzidek Re: Karkonosze IP: *.benet.uu3.net 01.09.03, 13:40
      Do zobaczenie jest wiele! Jeżeli chodzi o góry polskiej stronie - to wejście na
      Śnieżkę przez Dolinę Łomniczki, Biały Jar - miejsce najtragiczniejszej lawiny w
      Polsce, gdzie zginęło 19 osób, kotły Dużego i Małego stawu w tym Schronisko
      Samotnia, Przełęcz Karkonoską - Czarny Kocioł Jagniątkowski, Wielki Szyszak
      1509, i Śnieżne Kotły - szczególnie od dołu z zielonego szlaku. Do tego
      wodospady: Kamieńczyka, Szklarki i Podgórnej - malownicze miejscowości -
      szczególnie Przesiekę, Zamek Chojnik, Wang w Karpaczu. Po czeskiej stronie - są
      zajebiste doliny dużych górskich rzek - Izery i Łaby. Zajebiste szlaki Ze
      Szpindlerowego Młyna na Kozi hrbety, do żródeł łaby przez Labskie Udoli i do
      źródeł białej łaby przez Dul Bileho labe, tak samo na Równie pod śnieżką przez
      dlouhy dul, oraz na Zbocza Krknosa i góry Kotel. No i jeszcze jest malowniczy
      Pec pod Snezkou i trudny szlak przez Obri dul i Upskou Jame na szczyt Śnieżki
      od południowej strony. Do tego czeskie budy górskie i dużo szlaków
      rowerowych.......pamietaj o ciepłych ciuchach bo dzisiaj temp. na Snieżce 2
      stopnie! Weź coś co chroni przed wiatrem - bo na szczytach zawsze mocno wieje!
      • Gość: ada Re: Karkonosze IP: 217.153.4.* 01.09.03, 14:06
        Dzięki za info. Czy Karpacz będzie tu dobrą bazą wypadową? Czy może polecasz
        inną miejscowość bliżej szlaków?
        • Gość: Dzidek Re: Karkonosze IP: *.benet.uu3.net 01.09.03, 19:19
          Karpacz - jest dobra bazą dla wschodniej części Karkonoszy po polskiej stronie,
          Szklarska Poręba po zachodniej - natomiast dla czeskiej strony najlepszy jest
          Szpindlerowy Mlyn , a pozniej Pec pod Sniezkou. Jak masz auto to możesz wybrać
          jakąś mniejszą miejscowość zarówno po czeskiej jak i polskiej stronie - mając
          mapy zawsze sobie dojedziesz do miejsca skąd można wyruszyć w góry - o ile
          chodzenie po górach Cie interesuje :)
    • Gość: Małgosia Re: Karkonosze IP: *.szklarska-poreba.sdi.tpnet.pl 01.09.03, 22:09
      Witam!
      Wszystko co napisał Dzidek to czysta prawda!!! Jest tu pięknie i warto
      przyjechać! Gdybyś szukała noclegu w Szklarskiej to zapraszam do mnie:
      pensjonat "Pod Modrzewiem" super warunki a cena do negocjacji!!!!
      Pozdrawiam bardzo serdecznie!!!!
      Małgosia
      0603291301
      www.szklarska.ig.pl/modrzew
      P.S. jak nie wybieresz mojej kwatery to zapraszam do mnie na kawkę lub
      herbatkę!!! Oczywiście ja stawiam!!!!
    • Gość: MISIA Obok Karkonoszy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.03, 22:27
      Będąc w Karkonoszach nie zapomnij o Kotlinie Jeleniogórskiej.Trzeba spróbować
      wybrac się na wycieczkę do Parku Krajobrazowego Dolina Bobru.Dla tych co dużo
      jeżdżą na rowerze górskim polecam go tam właśnie zabrać.Po drodze zobaczysz
      ciekawe skałki,ładny las,wieżę rycerską w Siedlęcinie , zaporę w
      Pilchowicach,dziki wąwóz po którym tacha się rower na plecach ( czasami trzeba
      się z nim prawie wspinać po drzewach ,żeby z tamtąd się wydostać),dwór w
      Maciejowcu i ruiny zamku we Wleniu.Samochodem można pojechać do zamku
      Czocha ,dalej masz też ruiny dwóch zamków w ciekawych okolicach.Obowiązkowo
      trzeba wybrać się do kopalni uranu w Kowarach,czy do Bolkowa.
      Po więcej szczegółów pisz misia@street.pl
    • Gość: ada Re: Karkonosze IP: 217.153.4.* 02.09.03, 10:21
      Bardzo dziękuję za wszystkie porady. Niestey jedziemy pociągiem, tak więc nie
      wiem czy uda nam się zobaczyć te wszystkie miesca do których dojazd jest
      utrudniony.
      Mam jeszcze jedno pytanko - czy można jechać we wrześniu do Karpacza w ciemno?
      Czy radzicie zarezerwować coś wcześniej?
      ada
      • Gość: Małgosia Re: Karkonosze IP: *.szklarska-poreba.sdi.tpnet.pl 02.09.03, 16:24
        Przyjedź lepiej do Szklarskiej (przyjadę po Ciebie autkiem na PKP - oczywiście
        jeśli będziesz u mnie nocować! hihi). Jeśli chodzi o noclegi to nie wiem jak
        jest w Karpaczu (choć myślę że bardzo podobnie jak w Szklarskiej) ale do nas
        można jechać spokojnie w ciemno!
        Pozdrawiam i sprawdź moją ofertę:
        www.szklarska.ig.pl/modrzew
        Pozdrawiam!!!!
        • Gość: ada Re: Karkonosze IP: 217.153.4.* 03.09.03, 08:59
          Dzięki Małgosiu za zaproszenie. Zapisałam telefon i jeśli przyjadę do
          Szlarskiej na pewno skorzystam z gościny.
          Pozdrawiam!
          ada
          • Gość: ktosik Re: Karkonosze IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.03, 11:31
            Małgosiu twój pensjonacik to zwykla nora Daj sobie spokój z ta propaganda
            • Gość: ooo Re: Karkonosze IP: 213.199.192.* 13.09.03, 13:08
              eee
            • Gość: MiG Re: Karkonosze IP: *.acn.pl / *.acn.pl 13.09.03, 14:27
              Pomyślałem sobie, że odniosę się jakoś do tego tekstu, ale nie warto :-/

MiG

• Gość: MISIA Re: Karkonosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.03, 16:24
                A pan Ktosik jest z województwa jeleniogórskiego.Może nam zaprezentuje własny
                pensjonat? Chętnie porównamy z Małgosi ofertą.
          • Gość: ADA Re: Karkonosze IP: *.zgrudna.kghm.com.pl / *.kghm.pl 03.02.04, 13:11
            Cześć Małgosiu.Mam zamiar przyjechać 13 lutego do 15 z moim 4-letnim dzieckiem
            i znajomym.Chciałabym skorzystać z zaproszenia , ale nie wiem czy data Ci
            odpowiada.Odpisz proszę.
        • olik7 Re: Karkonosze 10.02.04, 08:32
          Cześć Małgosia!
          Czy w Twoim pensjonacie jest mały pokoik dla mamy z prawie dwuletnim dzieckiem?
          Kiedyś jeździłam zawsze w ciemno, ale z dzieckiem nie mam czasu szukać.
          Jeżeli nie, to może mogłabyś polecić kogoś miłego kto nie dyskryminuje
          dzieciaczków i nie każe za nie płacić jak za dorosłych.
          Pozdrawiam
          Magda
    • namche Re: Karkonosze 13.09.03, 19:59
      miesiac temu wyslalem e-mail wlasnie na ten temat, skopiowalem go ponizej.
      pozdrawiam,
      radek

Proponowane wypady:

1. Sniezka - z Karpacza czerwonym szlakiem, dlugie, puste podejscie az na
      Rownie pod Sniezka. Tam tlumy ludzi, schronisko. 200 m do gory na szczyt, obok
      rozryczanych maluchow, zdenerwowanych ludzi interesu i innych pseudoturystow.
      Ze Sniezki na wschod (tam musi byc jakas cywilizacja). Czarnym Grzbietem
      niebieskim szlakiem, az na Sowia Przelecz, tam czarnym w dol, do Karpacza.
      Czas: caly dzien.

2. Srebrny Uplaz - Z Karpacza zoltym szlakiem, podejscie ok 2 h do Strzechy
      Akademickiej. 10 minut do Samotni. Potem wejscie na Rownie (Rowien?) pod
      Sniezka, czerwonym szlakiem (wpsaniale widoki). Dojscie do Slonecznikow
      (kamulce). Potem z dol zoltym do Pielgrzymow (Dojlidy). Dalej zoltym (jesli do
      Wang) albo zielonym (trawers droga B.Czecha; jesli do Karpacza). Czas: caly
      dzien

3. Sniezne Kotly. Najlepiej zaczac w Jagniatkowie (slabo z PKSem). Monotonne,
      ale piekne i wyjatkowo jak na Karkonosze dzikie podejsce szlakiem niebieskim
      (po drodze Paciorki). Dalej w prawo zielonym. Fantastyczne urwiska Kotlow (a la
      Tatry), dojscie do schroniska pod Lubskim Szczytem. Herbatka. Czarnym szlakiem
      w dol (do Jagniatkowa, dlugo, tajemniczym lasem) albo do Szklarskiej Poreby
      (lepsza komunikacja z Karpaczem). Czas: zdecydowanie caly dzien.

///w drodze powrotnej koniecznie smazalnia ryb przy stawach w Sosnowicy (od
      Karpacza po prawej stronie zaraz przy drodze)///

4. Chojnik - Dojazd do Sobieszowa. Czerwonym szlakiem na zamek, gustowne
      zdjecie w dybach oraz drogi bar/restauracja. Czas: na zamek z podejsciem ok. 2-
      3 godziny (krocej?). Mozna polaczyc z gastronomiczna przygoda przy stawach
      rybnych.

5. W Szklarskiej w zasadzie koniecznie Wodospad Kamienczyka, ALE: sam wodospad
      piekny, wokol jednak straszna cywilizacja, sklepy, bary. Jest tam jednak
      fantastyczna, okragla gospoda z prawdziwymi kiszonymi, fajna atmosfera. Dalej
      sie nie zapuszczalismy (oberwanie chmury).

6. Wycieczka do Teplickich Skal (Ardsspasko-Teplickie Skaly). Po drodze warto
      zobaczyc piekne miasteczko Trutnov (prawdziwe ichnie winiarnie, restauracje,
      ladny rynek). Janskie Lazne, z kolei, to uzdrowisko przez ktore przechodzilem i
      sa tam wody zrodlane, nic wiecej nie pamietam :(

7. A moze jeszcze raz do Czech? Z Pecu prowadza ladne szlaki (no i wyprazany
      syr za 90 kC). Velka Upa z kolei to ladne lesiste przejscie do Janskich Lazni.
      Szlaki na pewno bardziej puste od tych scisle karkonoskich.

No to chyba tyle o Karkonoszach. Aha, proponuje zobaczenie imponujacych
      mamucich skoczni w Harrachovie.
    • Gość: Aga Re: Karkonosze IP: *.wp3.ptc.pl 16.09.03, 22:37
      Może ktoś się skrzywi, ale polecam położony przy głównej drodze do Szklarskiej
      wodospad Szklarki. Byliśmy tam wieczorem, zero samochodów na parkingu. Trzy
      kroki i zupełnie inny świat - jak z "Władcy Pierścieni". Zmierzch , mgiełka,
      odlot...
      • Gość: MISIA Re: Karkonosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.03, 23:06
        Nie ma co się krzywić, to najmilszy wodospad w Karkonoszach.Nie wiecie ile
        bobasów z Polski ma przy nim zdjęcia,często drugie w swoim życiu, po chrzcie
        oczywiście.
        • Gość: Aga Re: Karkonosze IP: *.wp3.ptc.pl 18.09.03, 17:16
          O krzywieniu się myślałam, pamiętając multum zaparkowanych samochodów i
          wyobrażając sobie gwar, pisk i tłok na króciutkim podejściu. A tak tuż przed
          zmierzchem... poezja.
          • Gość: MISIA Re: Karkonosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.03, 20:52
            Jakoś nie było tłumów jak my tam byliśmy,aczkolwiek byliśmy w szczycie sezonu
            ostatnio(2 połowa lipca).Chyba mam szczęście:)
    • walentyna Re: Karkonosze 17.09.03, 10:24
      Wybierając między Karpaczem, a Szklarską stawiam na tę drugą - ocena zupełnie
      subiektywna. Myślę, że możesz jechać w ciemno, ale na miejscu nie spiesz się z
      wyborem kwatery - przejdż się najpierw po "sercu" miejscowości i najbliższych
      uliczkach. Metoda "od drzwi do drzwi" sprawdzona i skuteczna. Jesli tam nic nie
      znajdziesz (w co wątpię, ale gdyby...) pozostają wyższe części miasta - mniej
      wygodne, bo całe życie oraz wszystkie szlaki są w centrum.
      O trasach w górach już tu napisano pięknie i szczegółowo. Jeśli będzie Ci po
      drodze - polecam wizytę w Schronisku nad Łomniczką, które atmosferą i urokiem
      gospodarzy podbiło mnie w trzy sekundy.
      I uwaga na pogodę - Karkonosze słyną z jej kaprysów.

W.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka