Dodaj do ulubionych

Rysy od słowackiej strony

28.06.08, 10:38
Fotogaleria mówi sama za siebie o spokoju i uroku wejścia na Rysy od
słowackiej strony: 83.15.153.174/lopata/Tatry%2005%
20Słowacja.htm
Obserwuj wątek
    • katja_24 Link nie dziala 28.06.08, 11:12
      A szkoda, bo sie wybieram w tym roku...
      • 3krzysiek Re: Link nie dziala 29.06.08, 00:38
        działa ale troche inny jest :)
        83.15.153.174/lopata/D_Tatra_Slov.htm
        ja tez sie wybieram na Rysy...
        • katja_24 Re: Link nie dziala 29.06.08, 11:37
          O, dzieki :)))
          A kiedy sie wybierasz? Bo ja na samym poczatku wrzesnia albo koniec
          sierpnia i mam nadzieje, ze snieg nie spadnie :)
          • 3krzysiek Re: Link nie dziala 29.06.08, 12:12
            w górach będę od 13.07-19.07...
            góry są nie obliczane wiec może śniegu nie będziesz mieć aż tak dużo :P
            • katja_24 Re: Link nie dziala 29.06.08, 14:09
              To Ty juz niedlugo jedziesz...ale nie martw sie, w lipcu tez moze
              lezec snieg :P
              W zeszlym roku we wrzesniu byla juz zima...oby w tym bylo inaczej,
              bo nie posiadam sprzetu typu raki czy czekan. Ze juz nie wspomne o
              braku doswiadczenia w poslugiwaniu sie nimi.
              • 3krzysiek Re: Link nie dziala 29.06.08, 18:35
                Ma nadzieje ze śniegu nie będzie, a jak spadnie to z pretensjami do Ciebie
                przyjdę Kasiu :) pierwszy raz idę na Rysy jest to jedno z moich górskich marzeń
                no zobaczymy jak to będzie...
                • katja_24 Re: Link nie dziala 30.06.08, 10:56
                  Nowy chyba nie spadnie, najwyzej bedzie lezal ten z zeszlej zimy :).
                  W okolicach "Chaty pod Rysami" podobno czesto troche lezy, ale nie
                  wiem, bo w tym roku tez ide pierwszy raz. Ty bedziesz przede mna,
                  wiec licze na relacje :)
                  • 3krzysiek Re: Link nie dziala 30.06.08, 23:36
                    Jak tylko będzie ładna pogoda sił mi wystarczy aparat zrobi zdjęcia to będzie
                    relacja i opowiem wszystko minuta po minucie :)

• katja_24 Re: Link nie dziala 01.07.08, 10:58
                      Trzymam za slowo :)
                      Powiedz mi jeszcze, orientujesz sie, jak wyglada sprawa zakupu
                      ubezpieczenia gdzies po drodze z Lysej Polany? Chodzi mi o te
                      jednodniowe, ktore mozna nabyc na Slowacji, tylko dokladnie nie
                      wiem, gdzie ;)
                      • 3krzysiek Re: Link nie dziala 01.07.08, 17:47
                        Nie mam zielonego pojęcia o ubezpieczeniach...
                        • katja_24 Re: Link nie dziala 01.07.08, 17:53
                          To moze sie czegos dowiesz na miejscu i wrocisz bogatszy o to
                          doswiadczenie? ;)
                          Ale wiesz, ze ubezpieczyc sie trzeba? Tzn. teoretycznie nie jest
                          obowiazkowe, ale "jakby co", to akcja ratunkowa kosztuje duuuuzo
                          wiecej.
                          • leoleo ubezpieczenie to wywolywanie nieszcześcia 02.07.08, 23:47
                            kiedys ubezpieczalem sie nachalnie; przeszło mi, stawiam na zdrowie , kompetencję
                            zdrowia
                            • weekenda Re: ubezpieczenie to wywolywanie nieszcześcia 03.07.08, 09:01
                              ;P nie gadaj... nie masz wpływu w górach na wsio... powiem nawet, że
                              nie masz na większość...

Nie życzę nikomu ale wypadki są nieodłącznym elementem gór... a po
                              co potem płacić kilkadziesiąt tys. zł... (odpukać!!!)
                            • katja_24 Re: ubezpieczenie to wywolywanie nieszcześcia 03.07.08, 10:13
                              Leo, ja nie zakladam, ze cos mi sie stanie...po prostu nie chce
                              placic kilku ladnych tysiecy za akcje ratunkowa w razie chociazby
                              zlamania nogi. A to sie zawsze moze zdarzyc, chocbym byla zdrowa jak
                              ten kon :)
                              • leoleo to opcja, oczywiście 03.07.08, 21:19
                                u mnie sie sprawdza; jaka jest formalnie nasza sytuacja w UE w razie wypadku?;
                                mamy to samo ubezpieczenie i prawo do akcji ratunkowej i leczenia co w kraju;
                                prawda? to ze NFZ nie chce płacić za granicą lub płaci za malo to inna sprawa
                                zdrowia
    • turysta77 Re: Rysy od słowackiej strony 03.07.08, 22:13
      Nasza sytuacja w UE jest jasna masz EKUZ-a jesteś ubezpieczony na tych samych
      zasadach co tubylcy, nie masz EKUZ-a nie jesteś ubezpieczony. Dotyczy to tylko
      wypadków i nagłych zachorowań. W Słowacji jak wiemy wszyscy, za akcję
      poszukiwawczą i ratunkowa się płaci, zwłaszcza z użyciem śmigłowca. Płacą
      Słowacy i inne nacje też, lub ich ubezpieczyciele.
      Ja w maju ubezpieczyłem się dzień przed wyjazdem na Krupówkach w Orbisie
      zapłaciłem 2,71 PLN z dzień (20 000 EUR koszty leczenia + akcja ratunkowa, NW
      7000 PLN, BP bagaż 800 PLN) Ubezpieczyciel nazywa się SIGNAL IDUNA. Samo
      ubezpieczenie to krótka sprawa ale zapoznanie sie z Ogólnymi Warunkami
      Ubezpieczenia to droga przez mękę a ajentom zależy tylko byś podpisał polisę, a
      czy ona spełnia twoje oczekiwania to twoja brocha i powinieneś ty tego dopilnować
      • weekenda Re: Rysy od słowackiej strony 03.07.08, 22:18
        no właśnie... kilka razy ubezpieczałam się i młodego przed jakimś
        poważniejszym wyjściem i pamiętam, że przejście przez warunki polisy
        to była prawdziwa gehenna... o wszystko musiałam się dopytać i kazać
        sobie palcem pokazać i przetłumaczyć na polski!!! a i tak nie byłam
        pewna, czy to co czytam to jest napewno to o co mi chodzi... ja nie
        wiem... czy tych polis nie można jakoś prościej pisać? dla kogo one
        są? eee tam... :/
        • leoleo EHIC (ekuz), certyfikat tymczasowo....albo 07.07.08, 16:52
          dowod osobisty; rodzace nagle? w meklemburgii mialy przy sobie tylko dowod
          osobisty; szpiale załatwiały papiery we własnym zakresie lub sugerowały
          późniejsze dostarczenie; nie mam ochoty sprawdzać pragmatyki słowackich ale nie
          prowadza ich idioci; wpajano nam przez lata że papier ważniejszy od realiów -
          ekuz (ehic) nie jest ubezpieczeniem ważnym od..., jest certyfikatem uprawnień
          nabytych wcześniej, trwajacych, i ważnych w przyszłości; pogoda byla ohydna i
          ludzi malo
          • marzenawl Re: rysy 17.09.08, 09:40
            wybiwram się w ten weekend - podobno snieg leży :( myslicie, że uda
            sie wejść??
            • weekenda Re: rysy 17.09.08, 10:29
              śnieg pada w Tatrach od nocy z niedzieli na poniedziałek (14-15.09).
              Wczoraj stamtąd wróciłam. Warunki zimowe. Do wczoraj spadło
              kilkadziesiąt cm śniegu, jest oblodzenie. Sama oceń.
    • turysta77 Re: Rysy od słowackiej strony 17.09.08, 12:28
      Pogoda jest teraz taka w górach, że dla średnio zaawansowanego turysty najlepszym wyjściem jest znaleźć ciepłe miejsce z ciepła kołderką. Rysy póki co należy odpuścić na jakiś czas. Co najwyżej można pooglądać fotki z Rysów. Mogą być te - turysta77.fotosik.pl/albumy/495696.html
      • katja_24 Re: Rysy od słowackiej strony 17.09.08, 17:46
        Bylam na poczatku wrzesnia, fajna trasa, nawet nie tak bardzo
        meczaca, tylko pod koniec szlak jest zniszczony.
      • pollyanna123 Re: Rysy od słowackiej strony 21.09.08, 19:28
        Turysto, dzięki za piękne zdjęcia. Strasznie dawno tam byłam (jeszcze nie było
        aparatów cyfrowych:) Chyba muszę znów się wybrać... Dziękuję i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka