rexim2 28.08.08, 14:10 hejka, czy ktoś z forumowiczów wchodził na Ankogel w Wysokich Taurach w Alpach? jakie warunki? jaki stopień trudności? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kriss-k2 Re: Ankogel 08.09.08, 00:09 Czesc Piekny szczyt super widoki niesamowite wrazenia. Zdobyłem go w ciągu 1 dnia ale przyznam ze resztkami sił zszedlem na dól. Wychodziłem z doliny za miasteczkiem Mallnitz z tąd masz ponad 2000m podejscia a zpowrotem w dól. Szlak zaczyna sie w miejscu zkąd wusza kolejka na Hochamblick 1940m gdzie jest stacja posrednia i dalej az do przełeczyBergstation 2630m Szlak b.stromo pnie sie zakosami wzdłuz wyciągu Od miejsca stacji posredniej wyciągu wychodzi sie z lasu pokazują sie piekne widoki i jest mniej stromo. Na wspomnianej przełeczy gdzie konczy sie wyciąg jest powyzej schronisko ale ja je ominalem nie tracąc czasu i sil. Z tąd trawersem powoli pod góre scieżka wysokogórską wsród głazów bloków skalnych do Malego Ankogela tu mały niegrożny lodowiec I z tego co pamietam między Małym a głownym Ankogelem Jest wąska gran w niezłej ekspozycji co podnosi adrenaliny dodatkowo slisko troche sniegu. Podejscie na szczyt raczej po skalach miejscami niezła ekspozycja. Warunki zalezy czy zima czy latem ja wchodziłem pod koniec sierpnia i w takim okresie dzien wczesniej sypnelo u góry swiezym sniegiem ale jak tylko słonce wyjdzie zaraz topi - tak juz jest powyzej 3000m. Szczyt wart pieknych widoków panoramy super widac z tad Hochalmspitze 3360 m najwyzszy szczyt tego rejonu. Stopien trudnosci - powyzej wspomnianej przełeczy gdzie konczy sie wyciąg teren wysokogorski nomoże podobnie jak np partie szczytowe naszej Świnicy tyle ze kilkakrotnie wieksza ekspozycja długosc trasy itd. Mysle ze do konca wrzesnia jak drastycznie sie nie zalamie pogod a mozna spokojnie isc a nawt na pazdziernik Ponizej podam lika z web kamera i podglad na Ankogela www.mallnitz.at/de/livecams/piste_nach_oben ni i przed wyjsciem w internecie pogode sprawdz lub w info. tury. w Mallnitz. Polecam w tym rejonie oprócz Ankogela - najwyzszy Hochalspitze ale trudny szczyt, i latwiejsze 3tysieczniki od Hochalmspitze takie jak Winkelspitze, Sauleck, G. Hafner. Ogólnie jest gdzie chodzić warto tam jechac tyle km ale wszystko tobie na miejscu wynagrodzą niesamowite widoki i z szczytow i z dolin Nawet nie ma co porównywac z Tatrami. Powodzenia w wyprawie i dobrej pogody Odpowiedz Link Zgłoś