agnies_zka1984 20.12.04, 02:21 Cześć wszystkim!! Podobnie jak Wy, mam WPN. Chciałabym się dowiedzieć, gdzie się leczycie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mandy Re: Cześć:))))))))))))))))) 23.12.04, 20:57 Hej na poczatku kilka pytan do ciebie: jak masz postac: ujawnina w dziecinstwie, czy dopiero jakos niedawno, czym sie objawia: wlosy? tradzik? klopoty z elektrolitami? no i skad jestes? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
agnies_zka1984 Re: Cześć:))))))))))))))))) 23.12.04, 22:35 Witaj, Jestem z Zielonej Góry, a obecnie studiuję w Poznaniu. WPN (u mnie niedobór 21- hydroksylazy) ujawnił się w dzieciństwie, jakieś 3 tygodnie po urodzeniu wróciłam do szpitala z objawami bardzo poważnego odwonienia i utratą 1kg na wadze! I tym niestety objawia się moja postać WPNu-tydzień bez leków i ląduję w szpitalu. Nie mam problemów ani z trądzikiem, ani z owłosieniem, ani ze wzrostem (mam 174 cm wzrostu). W przeszłości leczyłam się w CZD w Warszawie i mam z tym okresem jak najgorsze wspomnienia. Zbyt duże dawki leków spowodowały u mnie objawy uboczne o zupełnie innym charakterze. Obecnie leczę się w jednym z poznańskich szpitali klinicznych, może jednak jest w Polsce jakiś ośrodek specjalizujący się w leczeniu dorosłych z WPN? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mandy Re: Cześć:))))))))))))))))) 28.12.04, 02:15 Hej, Ja mam 3B-HSD to odmiana WPN, z tym ze najrzadsza chyba, ty masz te najczesciej wystepujaca. Niestety z tego co wiem nie ma w Polsce zadnego centralnego osrodka specjalizujacego sie w leczeniu tej choroby, a w kazdym innym dowiesz sie to co juz wiesz o niej lub jeszcze mniej. A propos napisz mi prosze jak znosisz leczenie deksametazonem i jakie jego dawki przyjmujesz??? pozdr mandy Odpowiedz Link Zgłoś