Dodaj do ulubionych

Wybory listopad

06.11.10, 12:52
Proszę może mnie ktoś oświeci bo jestem młody i nie rozumie. Jak to jest - obwodów wyborczych 9 a okręgoów 15, to gdzie znajdę informację w którym obwodzie są 2 lub może 3 okręgi. Czas wyborów nadchodzi a ja nie wiem jakich mam kandydatów na radnych.
Obserwuj wątek
    • lewar777 Re: Wybory listopad 06.11.10, 13:51
      wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/140000/141701.html
      i wszystko jasne? smile
      • karolek.only Re: Wybory listopad 06.11.10, 15:01
        Nie, dalej niejasne. To już przeczytałem w necie. Tylko dlaczego np. kandydaci z list mają wpisane inne numery. Mój obwód wyborczy to 5. Czy mam głosować na kandydatów z nr 5?
        Podaję przykład : Komitet Rupniewskiego nr 5 Sylwia Cmiel (ale ulice się nie zgadzają) natomiast patrząc po ulicach nr 7 Teresa Szpunar>
        Komitet Kruszewskiego nr 5 Urszula Zielińska nr 7 nikt. To jaki jest wybór. Gdzie znajdę innych kandydatów. Oświec mnie, plissss.........................
        • jurij12 Re: Wybory listopad 06.11.10, 15:27
          jeżeli jesteś zameldowany przy jednej z tych ulic:
          15 Sierpnia, Akacjowa, Generała Sikorskiego 67-119, Jagodowa, Jeżynowa , Jodłowa, Kasztanowa , Laskowa , Lipowa, Matejki 1-25 i 2-30, Okrzei , Orzechowa, Paderewskiego, Poniatowskiego, Skłodowskiej 1-23 i 2-28, Świerkowa , Topolowa , Wrzosowa

to głosujesz w:
          Szkoła Podstawowa Nr 1, ul. Mickiewicza 11 (sala nr 4), Józefów

na jednego z kandydatów:
          1. Ćmiel Sylwia Katarzyna 35 Józefów - Lista nr 23 - KOMITET WYBORCZY WYBORCÓW PAWŁA RUPNIEWSKIEGO KOCHAM JÓZEFÓW

2. Dziarski Łukasz 36 Józefów - Lista nr 24 - KOMITET WYBORCZY WYBORCÓW ŻYJMY LEPIEJ - TUTAJ

3. Zielińska Urszula Zofia 50 Józefów - Lista nr 26 - KOMITET WYBORCZY WYBORCÓW DLA MIASTA
          • maturb Re: Wybory listopad 06.11.10, 16:07
            Jurij, Pomyliłeś okręg 7 z 5. Dla ulic jakie wypisałeś kandydatkami są:
            1 Walkiewicz Maria Bożena 52 Józefów -PO
            1 Szpunar Teresa Małgorzata 54 Józefów -PiS aka Kocham Józefów:
            źródło: wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/140000/141701-okg.html?okreg=141701-RDA/7
    • marek.bsk Re: Wybory listopad 06.11.10, 18:05
      Bardzo dobre pytanie smile

Obwód (komisja obwodowa) - jest to obszar z którego wyborcy głosują w jednym lokalu. Podział jest tu geograficzny

Okręg wyborczy - to obszar z którego wybierany jest przedstawiciel. Okręgi wyborcze podzielone są proporcjonalnie do liczby mieszkańców tak, aby każdy głos miał podobną wagę.

Okręgi wyborcze nie muszą pokrywać się z obwodami do głosowania.

I tak na przykład: w obwodzie wyborczym nr. 1 jest ul. Polna od nr. 2 do 64 ale mieszkańcy numerów od 2 do 40 dostaną karty z nazwiskami kandydatów z okręgu 1 a osoby mieszkające pod numerami 42 - 64 wybiorą radnych z okręgu 2.

Podsumowując: obwód interesuje Cię tylko z tego powodu, żebyś wiedział gdzie iść do lokalu wyborczego. Ważny jest Twój okręg, bo radny z okręgu będzie Cię reprezentował.

Skąd wiedzieć w jakim jesteś obwodzie i okręgu? Mapka okręgów jest na stronie komitetu Dla Miasta www.dlamiasta.pl/radni.html (i nie jest to agitacja, tylko tam mają ładną mapkę smile )

Możesz też wejść na PKW i brutalną metodą crtl+f znaleźć swój adres wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/140000/141701.html

Mam nadzieję, że nic nie pomieszałem.

Pozdr!
      • karolek.only Re: Wybory listopad 07.11.10, 14:47
        Teraz wszystko jasne. Dzięki jesteś wielki marku.bsk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka