Dodaj do ulubionych

Problemy czy brak problemów w Józefowie

08.02.12, 11:06
Chciałbym się zapytać wszystkich osób odwiedzających nasze forum:
Jakie widzicie problemy w Józefowie? Co Wam się w nim nie podoba? Czy jest to zbyt duże zadłużenie miasta? Czy może zbyt mała ilość chodników? Czy może jakieś inne sprawy? Może zbyt mała ilość inwestycji?

Czy może jest odwrotnie w Józefowie jest wszystko ok i nie należy nic zmieniać. Miasto rozwija się w dobrym tempie etc. Jeśli tak to jakie są największe plusy, które w Józefowie ?

Proszę o wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • jozee Re: Problemy czy brak problemów w Józefowie 08.02.12, 11:51
      Słuchaj młody,ty masz dobre wyczucie i nieźle pojmujesz klimat Józefowa.Opowiem ci więc o problemie,z którym dzisiaj się zderzyłem.Wracałem z Wiązowny i byłem już spóźniony by odstawić dziecko do jedynki na Mickiewicza.Skręciłem z Wiązowskiej w to rozwidlenie,gdzie Skłodowskiej łączy się z Reymonta.Człowieku,tam są takie wyboje,że podwoziem tarłem o glebę.Gdybym dzisiaj spotkał osobę odpowiedzialną za stan tej drogi,zapewniam cię młody realisto,że twój internetowy kolega jozee miałby w papierach dopisek "karany".
      • mlody.realista Re: Problemy czy brak problemów w Józefowie 08.02.12, 12:06
        Zgłosiłeś to do Urzędy Miasta (lub starostwa, nie wiem kto jest odpowiedzialny za tą drogę)?
        Mam nadzieję, że nic nie stało Ci się w samochodzie. Znam problem tego kawałka ulicy. Omijam go szerokim łukiem.
        Dzisiaj może się tam przejadę i zrobię kilka fotek i wyśle Panu burmistrzowi. Może coś z tym zrobi w końcu.
        Szkoda, że żaden urzędnik nie jest odpowiedzialny osobiście za dany odcinek drogi wzorem innych europejskich państw.
        • do73 Re: Problemy czy brak problemów w Józefowie 08.02.12, 12:16
          Ten "kawałek" specjalnie jest taki, i na prośbę i za akceptacją okolicznych mieszkańców, którzy dzięki temu mają względny spokój na ulicy. Gdyby ten kawałek był w miarę równy, na Skłodowskiej byłaby "autostrada"
          • mlody.realista Re: Problemy czy brak problemów w Józefowie 08.02.12, 12:19
            W sumie tak smile
            Ale jeżeli ktoś uszkodzi sobie tam zawieszenie to miasto będzie musiało za to zapłacić.
            Z czego może zapłacić miasto z naszych podatków.

Dlatego ten kawałek ulicy nie jest tylko dla okolicznych mieszkańców ale całej społeczności.
            Więc zgoda okolicznych mieszkańców to mało. Do czegoś takiego jest potrzebna zgoda całego społeczeństwa.
            • wostr Re: Problemy czy brak problemów w Józefowie 19.02.12, 22:31
              Pewną rzecz muszę wyjaśnić, bo zaczęła się tu jakaś nagonka na okolicznych mieszkańców tego dziurawego odcinka Wiązowska-Skłodowskiej-Reymonta.

Po pierwsze, odcinek ten nie jest taki zły, jeśli jedzie się ulicą Reymonta. Równo może nie jest, ale żwir trochę pomaga i można sobie spokojnie przejechać. Natomiast jeśli ktoś wjeżdża od strony Skłodowskiej na pełnym gazie nie patrząc na znaki, to rzeczywiście urwać sobie coś może (i w tej sytuacji niech sobie coś urwie i będzie miał nauczkę, aby się rozglądać i patrzeć przed siebie).

Po drugie, trasą przy torach i dalej Wiązowską jest jakieś 3 minuty dłużej, jeśli ktoś nie chce jeździć po dołach.

Natomiast w kwestii załatania tej drogi, pomysłów było już wiele. Pamiętam, że kiedyś miało tam nawet rondo powstać. Nie pamiętam jednak, aby okoliczni mieszkańcy się temu sprzeciwiali. Mi, jako okolicznemu mieszkańcowi (sam koniec ul. Skłodowskiej), wcale by nie przeszkadzało, gdyby zrobiono tę drogę do końca. Byłoby to znaczne ułatwienie. Następnie była koncepcja zrobienia ul. Matejki (co także rozwiązałoby ten problem). Też nie miałbym nic przeciwko tej drodze.

Trzeba to jednak zrobić z głową i nikt się nie będzie sprzeciwiał. Gdyż pomysł, aby przykładowo załatać do destruktem jest całkowicie chybiony. Zrobienie jednocześnie Matejki i Skłodowskiej (rozłożenie ruchu na dwie drogi) + progi zwalniające → OK. Wylanie destruktu i stworzenie toru wyścigowego → sprzeciw (zwłaszcza widząc non-stop warszawskie rejestracje śmigające tą drogą, co utwierdza mnie w przekonaniu, że załatanie tej drogi bardziej przydatne byłoby tym warszawiakom, a nie mieszkańcom J).

mlody.realista napisał: "Więc zgoda okolicznych mieszkańców to mało. Do czegoś takiego jest potrzebna zgoda całego społeczeństwa." → Całego społeczeństwa? Zrób ogólnopolskie referendum... Gdyby chodziło o Twój kawałek Józefowa, to już taki chojrak byś nie był. Co do tego kawałka J ma osoba mieszkająca na Dębince? Prawie nic (pewnie nawet wolałaby, aby pieniądze włożyć w Dębinkę, a nie Rycice).

Pozdrawiam i życzę mlody.realisto, abyś więcej robił, a mnie gadał.
              • mlody.realista Re: Problemy czy brak problemów w Józefowie 20.02.12, 10:01
                Drogi mają kolego służyć wszystkim mieszkańcom Józefowa i są budowane z podatków wszystkich mieszkańców.

Całe społeczeństwo na tym forum jest rozumiane jako społeczeństwo Józefowa.
                • wostr Re: Problemy czy brak problemów w Józefowie 20.02.12, 20:03
                  A czy gdzieś napisałem, że nie?

Pozdrawiam
                  • 80_nocnymarek2 Re: Problemy czy brak problemów w Józefowie 21.02.12, 22:15
                    Każdy z Was ma swoje racje. Nikt nie chce wyścigów pod oknami, ale wszystkie ulice należą do mieszkańców Józefowa. pomykają nimi także mieszkańcy innych miast, ale Józefowianie pomykają po ulicach innych miast w Polsce. Mamy XXI wiek postępu nie da się zatrzymać. Kompromisy ot cała prawda.I dziurawa, nieprzejezdna nawierzchnia dziś - ale musi być źle, aby (optymistycznie) potem było dobrze.
          • feelek Re: Problemy czy brak problemów w Józefowie 09.02.12, 12:29
            u nas: skrzyżowanie Kwiatowej i Miłej wysypano w ostatnich 2-3 dniach ładnie żwirem,
            po tym jak szorowalim brzuchami naszych pojazdów po tych lodowych górkach i dołkach,
            ZAPRASZAMY
        • surmia Re: Problemy czy brak problemów w Józefowie 08.02.12, 12:19
          Sprawdźcie najpierw, czy mieszkańcy sami nie chcieli naprawiać tej drogi podczas wyrównywania przez miasto. Mam wrażenie, że w Józefowie było parę ulic, których mieszkańcy nie chcieli wyrównywania spychaczem.
          Może im - tym mieszkańcom - te dziury są "na rękę"?
          • surmia Re: Problemy czy brak problemów w Józefowie 08.02.12, 12:20
            Spóźniłam się. Tak to jest, jak się w pracy czyta forum wink
            • szajba_sc Re: Problemy czy brak problemów w Józefowie 08.02.12, 12:59
              a ja widzę inny problem: w Józefowie jest mnóstwo rond i w zasadzie tylko jedno ma nazwę. Podobno jest inicjatywa społeczna, aby jedno z tych rond nazwać imieniem Jerzego Popiełuszki. Super sprawa, rozwiązałoby to wiele problemów pt: przy którym rondzie?
              fajnie, jakby to duże rondo na skrzyżowaniu wawerskiej i Wyszyńskiego. Wtedy rondo Popiełuszki byłoby na ulicy Wyszyńskiego i udałoby się uczcić dwóch wielkich Polaków w jednym miejscusmile
              • jozee Re: Problemy czy brak problemów w Józefowie 08.02.12, 13:08
                No...A wertepy,o których pisałem nazwijmy im.księdza Natanka...
                • szajba_sc Re: Problemy czy brak problemów w Józefowie 08.02.12, 13:23
                  to byłby niezły żartsmile
                  ale o ponazywaniu rond pisałam poważnie.
                  wątek jest ogólny o problemach, a nie tylko o wertepach.
                  a dla mnie to jest problem i myślę, że dla wielu osób bez super zmysłu orientacji przestrzennej teżtongue_out a zwłaszcza dla przyjezdnych - kiedyś jedna pani zapytała mnie na ulicy o drogę - powiedziała, że już zupełnie zgłupiała przy tych rondach. i być może takie problemy mają tylko kobiety, ale taka już nasza naturasmile
          • bamerykanka Re: Problemy czy brak problemów w Józefowie 08.02.12, 22:30
            surmia napisała:

> Sprawdźcie najpierw, czy mieszkańcy sami nie chcieli naprawiać tej drogi podcza
            > s wyrównywania przez miasto. Mam wrażenie, że w Józefowie było parę ulic, który
            > ch mieszkańcy nie chcieli wyrównywania spychaczem.
            > Może im - tym mieszkańcom - te dziury są "na rękę"?

Mieszkamy bardzo blisko i nie lubimy situacja drogie. Ale, "every cloud has a silver lining" i te dobry efekt, jest że jest mnie ruchu i jest bardzo wolno. Możemy skupić na zły, albo decydować skupić na pozytywny. Dziury są strasznie, ale...ma efekt tak jak "giant speed bumps". Ale, ja nie chce narzekać--drogie w Kenii (Nairobi)...są strasznie, i nasze drogie wygladają dobre kiedy porownimy. Nawet, nasze najgorszy drogie są ok. Kiedy wróciliśmy (10 dni temu), obiecałam, że nigdy nie będę narzekać o naszej drogie w polsce.
            • feelek wertepy? świetny wynalazek na ogr. ruchu! 09.02.12, 00:03
              postulowane tutaj zmniejszenie ruchu na uliczce X czy Y poprzez nieusuwanie wertepów jest superwynalazkiem!
              Należy to rozpropagować i sprzedać np. mieszkańcom okolic Marszałkowskiej i Al. Jerozolimskich: niech nocą idą z motyczką jeden z drugim... po paru ciężko przepracowanych nocnych szychtach będą mieli spokój w okolicy jak w naszym lesie koło Góry Lotnika (nb. to już teren gm. Wiązowna jest).
              a serio to chyba nie jest najlepszy i jedyny sposób na rozw. takich i podobnych problemów.
              I nie może być mowy aby o przejezdności ulicy X czy Y jak opisywana mieli decydować mieszkańcy sąsiednich domów - do czego by to prowadziło? Może do tego aby mieszkańcy Wawra zagrodzili swoje ulice przed naszymi samochodami na podobnej zasadzie?
              No proszę Was, jak mówią (IMHO zbyt często) obecnie młodzi
              • klimatyk Re: wertepy? świetny wynalazek na ogr. ruchu! 09.02.12, 10:47
                Szajba, bardzo dobry pomysł z nazwą dużego ronda (Wawerska, Wyszyńskiego)
                Radni (niektórzy) czytają forum, to może coś w tej sprawie zadziałają.
              • obywatel25 Brawo feelek....... 09.02.12, 11:38
                rzeczowo odpowiedziałeś, po ,,łobywatelsku józkowym"smile, niektóre śmieszne lub celowe wpisy, lub taki tok rozumowaniasmile.
                pozdro
                • jozee Re: Brawo feelek....... 09.02.12, 12:17
                  A to pani do jest starsza ode mnie o rok.A kobiety przecież o wiek się nie pyta.A ja jestem z marca,a pani?A tak na poważnie,to okoliczni mieszkańcy mogą sobie życzyć,albo nie życzyć a droga ma być przejezdna i koniec.To znaczy początek.Wertepy im.księdza Natanka mają być zniwelowane bo jak nie,to na pomniku Łączniczki powieszę maskę z wizerunkiem Grażyny z poczty z dopiskiem "Józefów-Bitetto dwa bratanki,złośliwość ludzka nie zna granic".
                  • 0bywatelx Re: Brawo feelek....... 09.02.12, 13:07
                    Kiedyś walczyłem już o te wertepy Natanka, nawet jakąś odpowiedź dostałem, ale nie pamiętam uzasadnienia, coś o Matejki było być może? Może wrzucić to na stronę UM? Tam powinien być przejazd normalny, wertepy to są takie, że ciężko rowerem górskim przejechać, więc respekt jozee za przeprawę samochodową. Jak będzie za szybko i za duży ruch, zawsze można zrobić parę garbów.

Ja jadąc w tę stronę z Wiązowny przejeżdżam Jesiotrową, która niedawno uzyskała utwardzenie.

p.s.
                    co do nazywania rond, aby wiedzieć gdzie się jest: tak składa się, że ronda są przeważnie na skrzyżowniu dwóch ulic.

Te kilka kostek brukowych Graniczna/3Maja, czy 3Maja/Wyszyńskiego naprawdę chcecie jakoś nazywać?
                  • do73 Re: Brawo feelek....... 09.02.12, 16:10
                    jozee napisał:

> A to pani do jest starsza ode mnie o rok.A kobiety przecież o wiek się nie pyta
                    > .A ja jestem z marca,a pani?

Na forum używamy nicków i jakoś tak się utarło, że zwracamy się do siebie per "ty" - po co ta pani???
                    Co do wieku, to co ma piernik do wiatraka? Czy to wnosi coś konstruktywnego do dyskusji?

>A tak na poważnie,to okoliczni mieszkańcy mogą sobie życzyć,albo nie życzyć a droga ma być przejezdna i koniec.To znaczy początek.

Nie jestem okolicznym mieszkańcem, a jeżdżę tamtędy bardzo sporadycznie. Pamiętam jednak, że były prośby do burmistrza w "Pytaniach do burmistrza" na stronie miasta, aby tego kawałka drogi nie utwardzać i specjalnie się nim nie przejmować. Mieszkańcy traktują pewnie te wertepy jako "naturalne progi zwalniające" - tańsze niż te specjalne smile

Utwardzenie tej drogi, jak i każdej innej, jest z pewnością potrzebne, ale czy jest konieczne w tej chwili? Budżet z gumy nie jest, a jest też wiele innych niezbędnych wydatków...

> Wertepy im.księdza Natanka mają być zniwelowane bo jak nie,to na pomniku Łączni
                    > czki powieszę maskę z wizerunkiem Grażyny z poczty z dopiskiem "Józefów-Bitetto
                    > dwa bratanki,złośliwość ludzka nie zna granic".

Szkoda mi czasem tej biednej Pani Grażyny. Nikt nie pozostawia na niej suchej nitki na forum, ale na poczcie widać, jak wielu ma znajomych, którzy chętnie korzystają z jej pomocy - założę się, że również użytkownicy naszego forum...

• szajba_sc nazywanie rond 10.02.12, 14:44
                      jakoś nazwa wertepy Natanka szybko się przyjęła.... a z rondami będzie problem?

mam wrażenie, że józefowianie mają problem z uczczeniem kogoś przez nazywanie jego imieniem np miejsca. z tego co wiem nasze miejskie gimnazjum nadal nie ma patrona, opcji nazywania rond też niewiele osób tu podchwyciło...

a ta dyskusja nt tego, że mieszkańcy nie chcieli remontu tej ulicy, bo im to na rękę... a przypominam też protesty mieszkańców mieszkających przy ul Matejki-Cicha. tam wielka droga też nie jest nikomu na rękę, a pewnie w końcu i tak ją zbudują. i gdzie tu miejska sprawiedliwość?
                      • surmia Re: nazywanie rond 10.02.12, 15:19
                        Temat nazywania rond już był kiedyś na forum. Daaawno.
                        Jeśli o mnie chodzi, to nie zmieniłam zdania - takie mikroskopijne ronda wyglądałyby śmiesznie , będąc nazwane dumnie i szumnie nazwiskiem powszechnie znanej, zasłużonej czy słynnej osoby. Według mnie to lekki (a może i nielekki) nietakt w stosunku do tych ewentualnych patronów.

Można nazwać ronda. Można. Ale np. imieniem bohatera bajki czy jakoś inaczej w ten sposób. Np. Rondo Wiosennych Motyli, czy Rondo Kubusia Puchatka. Jakoś tak lekko i bez zadęcia. Pomalować je i nazwać - Czerwone, Zielone, Niebieskie?
                        Ale czy chcemy takie?
                        Osobiście wolałabym takie, niż te z prawdziwymi patronami.
                        To mógłby być taki józkowy odjazdowy nowy trend. Prawdopodobnie wywołałby oburzenie części mieszkańców.
                        Może lepiej nie nazywać.

Rondo przy Orlenie ma nazwę. Jest imienia Andriollego. Ile razy o nim mówię, zawsze jest to rondo przy Orlenie. Biedny Andriolli. Też tak macie?

Co do wertepów Natanka (brawo za nazwę - cudo), to sądzę, że gdyby ich nie było, ci, którzy wymyślili tę nieszczęsną trasę Wiązowska-Matejki-Cicha i dalej, pomyśleliby, że może jednak nie jest ona konieczna w środku miasta.
                        Nikt by już nie jeździł przez Rondo przy Orlenie, bo tam są korki właśnie przez to rondo, tylko śmigałby przez bezkolizyjny przejazd nad torami i ulicami po obu stronach torów - Matejki-Cicha. Gdyby już był zbudowany.
                        Ale wtedy ma Skłodowskiej i Matejki faktycznie byłoby ostro.

Problem w Józefowie - osoby, które uważają, że wiadukt w takiej formie jaką podało miasto, przyczyniłby się do poprawy ruchu w Józefowie.
                        • feelek Re: nazywanie rond 10.02.12, 17:19
                          rond w j. jest/będzie z 10.
                          nic nie ma na przeszkodzie aby były użyte różne nazwy.
                          1.Choćby i Rondo Nalepy. I fajnie by było, że się bluesmanowi wreszcie dostało jakieś takie upamiętnienie i brzmienie fajne/zabawne już widzę nieświadomych wskazujących albo kierujących na rondo Nalepy/Nalepek/Nalepki etc.
                          2. Mogłyby być i inne choćby patriotyczne np. coś z AK w nazwie, to zawsze się przyjmie rzecz tylko w jakimś takiej urodzie nazwy, np. rondo im uczestników akcji na ulicy X w Józefowie to byłaby - sami przyznacie - katastrofa, choć taka akcja dramatyczna i tragiczna była w J. Z ładną, zgrabną choćby i słuszną nazwą zawsze jest problem Później pokolenia nieszczęśliwców łamią sobie języki na nazwach typu ul. Bitwy Warszawskiej tysiąc dziewięćset dwudziestego roku, i tak mniej groteskowo niż ul. Cudu nad Wisłą, bo tak się miała nazywać,"... jedź na Cudu, pod pod dwudziestym mieszka Jolka...", super, nie?
                          3. parę lat temu nazwy skwerów i placów w J. to był nawet jeden z pkt. programu wyborczego p. Sikory
                          4. podoba mi się pomysł z nazwami kolorowymi i pomalowaniem adekwatnie okolicy takiego ronda - zielonego z zielonym obramowaniem, błękitnego z błękitnym etc.. Topograficznie strzał w 10, jako inżynier zawsze jestem zwolennikiem takich technokratycznie kongenialnych rozwiązań.
                          brawo Surmia, masz mój głos
                          pzdr.
                          f.
                          • szajba_sc Re: nazywanie rond 10.02.12, 18:11
                            o pomysł z kolorami mi się podobasmile pod warunkiem, ze będzie to dotyczyło tylko małych rond. A duże ronda... chyba nikogo nie obrazi, jak będą nazwane czyimś imieniem. mamy już dwa typy: Jerzy Popiełuszko - wszak jego relikwia już są w naszej parafii (MB Częstochowskiej) i Tadeusz Nalepa - nasz józefowianin.

• szajba_sc Re: nazywanie rond 10.02.12, 18:16
                          ta trasa Wiązowska -Matejki-Cicha, jeżeli kiedykolwiek powstanie to będzie to duży problem w Józefowie. Wielki wiadukt pośrodku miasta - masakra.
                          i jeszcze kolejny problem, który mi się nasuwa to brak szacunku dla zabudowy typu świdermajer... te budynki są zrównywane z ziemią pod byle pretekstem... żeby odzyskać działkę i ją sprzedać? szkoda patrzeć...
                          • mlody.realista Re: nazywanie rond 15.02.12, 10:40
                            Niestety masz rację. Architektura typu świdermajer została już praktycznie w całości zniszczona. Za to trzeba obwiniać tylko i wyłącznie Pana Stanisława Kruszewskiego burmistrza miasta Józefów. To on powinien dbać o interesy Józefowa w tym również o tradycję i niepowtarzalny charakter miasta. Niestety nie zrobił nic i to chce mocno zaznaczyć nie zrobił nic aby potrzymać charakter miasta (w tym świdermajery). Józefów to już nie to samo i proszę nie dziwcie się, że ceny działek spadły. Będą spadały dalej i to wszystko przez to, że burmistrz pozwolił na zmianę charakteru miasta.
                            • jozee Re: nazywanie rond 15.02.12, 12:51
                              Zaraz "wolnościowcy" zakrzyczą,że jak to?że niskie ceny ziemi to inwestycje i rozwój,że burmistrz tak pięknie prowadzi miasto przez burzę kryzysu.Tymczasem twoje spostrzeżenia są trafne.Mnie natomiast najbardziej irytuje odpowiedź na zaczepkę o konkretne cele:"A skąd wziąć na to pieniądze?"Dotyczy to każdej zaczepki i każdego menedżera,który jest na garnuszku miasta.Nauczyło się bezczelne i bezkarne towarzystwo zbywania ludzi w każdej sprawie,myśląc,że przedwyborczy festyn szkolno-kościelny wpłynie pozytywnie na jakość życia przeciętnego mieszkańca.Moim zdaniem konserwatywny elektorat ugrupowania "dla miasta" w następnych wyborach będzie mocno osłabiony.Młodzież i internauci zagłosują byle jak,czyli na tych,którzy najłośniej krzyczą i najagresywniej atakują.Pozostaje czekać i krytykować rzeczowo.Tylko rzeczowo,żeby nikt ci nie udowadniał pieniactwa bez powodu.
                            • jozefow512 Re: nazywanie rond 15.02.12, 16:21
                              mlody.realista napisał:

aby potrzymać charakte
                              > r miasta (w tym świdermajery). Józefów to już nie to samo i proszę nie dziwcie
                              > się, że ceny działek spadły. Będą spadały dalej i to wszystko przez to, że burm
                              > istrz pozwolił na zmianę charakteru miasta.

Młody. Bredzisz. Ceny spadają w całym kraju, bo były napompowane do nonsensownych wielkości.

A może twierdzisz, że burmistrz jest winny spadkom cen nieruchomości w całym kraju, bo w Józefowie nie ma świdermajerów?

Jak chcesz krytykować, to rób to z sensem. Nawet jeśli chcesz startować w wyborach za 2 lata.
                              • jozee Re: nazywanie rond 15.02.12, 17:01
                                Miasto zbyło kilka działek w centrum po czterysta parę złotych za metr i ten fakt odbija się dużym echem na komercyjnych rynkach.Wzrost podatku od nieruchomości przy jednoczesnym spadku wartości tych nieruchomości nie jest dobra dla właścicieli.Miasto zmieniło charakter po tym,jak zaczęły powstawać osiedla blokowe,ale to jest inny temat.
                                • jozefow512 Re: nazywanie rond 15.02.12, 20:38
                                  jozee napisał:

> Miasto zbyło kilka działek w centrum po czterysta parę złotych za metr i ten fakt
                                  > odbija się dużym echem na komercyjnych rynkach

Jakieś źródło? Skoro echo jest szerokie, to na pewno o tym się pisze.

W kwestii blokowisk się nie wypowiem.
                              • mlody.realista Re: nazywanie rond 16.02.12, 10:09
                                512,

Po pierwsze nie zamierzam startować w żadnych wyborach ponieważ mam inne sprawy na głowie. Po prostu nie mam na to czasu więc proszę skończ z tymi bredniami, że chce startować w wyborach. Mówiąc tak bredzisz.

Po drugie ceny nieruchomości może i były napompowane ale lokalizacje najbardziej atrakcyjnie nie straciły na cenie tak wiele jak u nas. Idąc Twoim tokiem myślenia, że ceny działek były napompowane to wpisanie w budżecie (budżet na rok 2011) takich napompowanych cen było oznaką głupoty i nie wiedzy ze strony burmistrza i rady miasta. Co doprowadziło do kolejnego zadłużenia miasta.

Po trzecie w odniesieniu rok do rok (rok 2011:2012) ceny wywoławcze w Józefowie spadły o nawet 38% (źródło 05420.pl). W Polsce ten wskaźnik jest niższy. Masz rację, że na ceny działek wpływa wiele czynników (które obniżają ceny działek) między innymi: dostępności kredytów, większa podaż na rynku mieszkań, wzrost kosztów budowy domu, cena kredytów).

To co przyciągało do Józefowa to leśny charakter miasta, piękna architektura dbałość o tradycję oraz lokalizacja w pobliżu Warszawy. To wszystko składało się na wysokie ceny działek w Józefowie. Teraz została tylko i wyłącznie lokalizacja w pobliżu stolicy. Władze zapomniały o atutach Józefowa czyli o ogromnej ilości zieleni, Mieni, Świdrze, Wiśle.

Podsumowując: Władze miasta wpisując do budżetu miasta nie realne przewidywane ceny działek doprowadziły do zadłużenia miasta. Spadek cen działek w Józefowie jest spowodowany przez czynniki makroekonomiczne (stopa procentowa, inflacja) oraz decyzję polityczne, na które nikt z władz miasta nie ma wpływu ale także zaniedbanie przez władze i pozwolenie na zniszczenie bogactw naturalnych i architektonicznych w Józefowie oraz widoczna zmiana charakteru miasta. To wszystko złożyło się na drastyczne obniżenie cen nieruchomości w Józefowie. Czynniki "pozamiejskie" to tylko część aspektów, które spowodowały obniżenie cen.
                                • marius68 Re: nazywanie rond 16.02.12, 11:04
                                  mlody.realista napisał:
                                  "… wpisanie w budżecie (budżet na rok 2011) takich napompowanych cen było oznaką głupoty i nie wiedzy ze strony burmistrza i rady miasta. Co doprowadziło do kolejnego zadłużenia miasta." "Podsumowując: Władze miasta wpisując do budżetu miasta nie realne przewidywane ceny działek doprowadziły do zadłużenia miasta."
                                  Stek bzur.
                                  Po prostu część inwestycji nie została zrealizowana. Nie było żadnego zadłużenia z tego powodu.

mlody.realista napisał:
                                  "pozwolenie na zniszczenie bogactw naturalnych i architektonicznych w Józefowie oraz widoczna zmiana charakteru miasta. To wszystko złożyło się na drastyczne obniżenie cen nieruchomości w Józefowie. Czynniki "pozamiejskie" to tylko część aspektów, które spowodowały obniżenie cen."
                                  Czy możesz wymienić przykłady tych bogactw naturalnych do których zniszczenia przyczyniły się władze miasta?

mlody.realista napisał:
                                  "Władze zapomniały o atutach Józefowa czyli o ogromnej ilości zieleni, Mieni, Świdrze, Wiśle."
                                  Czy Mienia, Świder i Wisła zostały przeniesione w inne miejsce?

Każda sprzedana działka, czy to przez miasto czy osobę prywatną powoduje że część drzew idzie pod topór. Taki jest nieuchronny efekt rozwoju. I nie zatrzymasz tego w żaden sposób, bo nie wywłaszczysz ludzi z ich własności. Możesz co najwyżej starać się poprzez parametry w planach zagospodarowania ograniczyć skalę tej wycinki.

PS.
                                  Nie zapomnieliśmy o walorach środowiskowych Józefowa, tylko że na realizację potrzeba trochę czasu.
                                  ŚWIDER
                                  Przywrócimy Świder mieszkańcom Józefowa, organizując między stadionem Józefovii a hotelem Holiday Inn ekologiczną ścieżkę rowerową. Wrócimy do pomysłu utworzenia parku nad Świdrem, między mostami kolejkowym a drogowym, gdzie znajdą się m.in. place zabaw, boiska, minigolf, kręgielnia. Świder, jedna z trzech naszych rzek, stanie się dla józefowian atrakcyjnym, tak jak niegdyś, miejscem wypoczynku.

Mariusz
                                  • 2zenek65 Re: nazywanie rond 16.02.12, 12:01
                                    Jeżeli chcecie przywrócić Świder mieszkańcom to doprowadźcie do tego by można było się w nim legalnie kąpać. Konieczny jest stały monitoring jakości wody oraz wyraźny sygnał że można legalnie korzystać z jego dobrodziejstw, a nie tylko na niego popatrzeć. Jeżeli twierdzisz że włodarze miasta tak walczą by przywrócić rzekę mieszkańcom to powiedz ile przewidziano środków w budżecie na ten cel, na park o którym wspomniałeś, na ścieżkę rowerową, na badanie wody a może podjęto jakieś kroki by opracować szczegółowy zakres działalności dopuszczonych na terenie rezerwatu obejmującego nasz Świder. To wszystko tylko gadanie które słyszę od dobrych kilku lat, a Świder wygląda jak wygląda. Nawet jeżeli chce się niektórym mieszkańcom pozbierać pozostawione przez "turystów" śmiecie to muszą je zabrać do domu. Kosza nie uświadczysz. A może ich obecność sugerowała by "turystom" że tam je powinni zostawiać. Młodyrealista ma rację, a bezczynność burmistrza i Rady doprowadza do tego że tracimy nasze walory przyrodnicze bezpowrotnie. Nie doceniamy tego o co powinniśmy dbać tyko liczymy na to że zrobi to za nas ktoś inny. Włodarze idą na łatwiznę tłumaczeniem że w rezerwacie nic nie wolno i nie da się nic zrobić, a kosze................ kosze to na pewno chuligani rozwalą albo mieszkańcy będą swoje śmieci wozić. Lepiej nic nie robić.
                                    • mlody.realista Re: nazywanie rond 16.02.12, 12:21
                                      To nie Facebook. Ale Lubie to !!! smile
                                  • mlody.realista Re: nazywanie rond 16.02.12, 12:19
                                    > mlody.realista napisał:
                                    > "… wpisanie w budżecie (budżet na rok 2011) takich napompowanych cen b
                                    > yło oznaką głupoty i nie wiedzy ze strony burmistrza i rady miasta. Co doprowad
                                    > ziło do kolejnego zadłużenia miasta." "Podsumowując: Władze miasta wpisując do
                                    > budżetu miasta nie realne przewidywane ceny działek doprowadziły do zadłużenia
                                    > miasta."

> Stek bzur.
                                    > Po prostu część inwestycji nie została zrealizowana. Nie było żadnego zadłużeni
                                    > a z tego powodu.

Odświeżę Ci pamięć
                                    jozefow.bip.eur.pl/public/get_file_contents.php?id=166116
                                    jozefow.bip.eur.pl/public/get_file_contents.php?id=162994
                                    Gdyby plany odnośnie sprzedaży działek zostały zrealizowane te pożyczki byłby nie potrzebne.

> mlody.realista napisał:
                                    > "pozwolenie na zniszczenie bogactw naturalnych i architektonicznych w Józefo
                                    > wie oraz widoczna zmiana charakteru miasta. To wszystko złożyło się na drastycz
                                    > ne obniżenie cen nieruchomości w Józefowie. Czynniki "pozamiejskie" to tylko cz
                                    > ęść aspektów, które spowodowały obniżenie cen."

> Czy możesz wymienić przykłady tych bogactw naturalnych do których zniszczenia p
                                    > rzyczyniły się władze miasta?

Masz rację władze miasta same nie niszczyły ale nie robiąc nic i przyglądając się temu przyczyniły się do tego.

mlody.realista napisał:
                                    > "Władze zapomniały o atutach Józefowa czyli o ogromnej ilości zieleni, Mieni
                                    > , Świdrze, Wiśle."

> Czy Mienia, Świder i Wisła zostały przeniesione w inne miejsce?

Jeśli nie wiesz jakie korzyści mogą płynąć z tego (i płyną), że Józefów jest położony pomiędzy trzeba rzekami to powinieneś się szybko dokształcić, a jeżeli uważasz, że Józefów geograficznie nie ma nic wspólnego z tymi rzekami to.... sam nie wiem o czym to świadczy

> Każda sprzedana działka, czy to przez miasto czy osobę prywatną powoduje że czę
                                    > ść drzew idzie pod topór. Taki jest nieuchronny efekt rozwoju. I nie zatrzymasz
                                    > tego w żaden sposób, bo nie wywłaszczysz ludzi z ich własności. Możesz co najw
                                    > yżej starać się poprzez parametry w planach zagospodarowania ograniczyć skalę t
                                    > ej wycinki.

Masz rację to wy uchwaliliście studium i to wy macie wpływ na plan zagospodarowania przestrzennego więc to wy jesteście odpowiedzialni za zmianę charakteru miasta. Wycinkę można skutecznie powstrzymać odpowiednimi przepisami. Rozwoju nic ani nikt nie powstrzyma ale nie oznacza to, że trzeba niszczyć nie powtarzalny charakter miasta( i tak jest w większości zniszczony). Odpowiednie zapisy mogą wszystko uregulować. Jednak nie pomyśleliście o tym.

> PS.
                                    > Nie zapomnieliśmy o walorach środowiskowych Józefowa, tylko że na realizację po
                                    > trzeba trochę czasu.
                                    > ŚWIDER
                                    > Przywrócimy Świder mieszkańcom Józefowa, organizując między stadionem Józefovii
                                    > a hotelem Holiday Inn ekologiczną ścieżkę rowerową. Wrócimy do pomysłu utworze
                                    > nia parku nad Świdrem, między mostami kolejkowym a drogowym, gdzie znajdą się m
                                    > .in. place zabaw, boiska, minigolf, kręgielnia. Świder, jedna z trzech naszych
                                    > rzek, stanie się dla józefowian atrakcyjnym, tak jak niegdyś, miejscem wypoczyn
                                    > ku.
                                    >

Obietnice nie spełnione od wielu lat i nic nie wskazuje żeby byłe spełnione. Przed wyborami znowu powiecie to samo.
                                    • marius68 Re: nazywanie rond 16.02.12, 12:48
                                      mlody.realista napisał:
                                      "Odświeżę Ci pamięć. ...Gdyby plany odnośnie sprzedaży działek zostały zrealizowane te pożyczki byłby nie potrzebne."

Nieprawda.
                                      Gdyby te działki się sprzedały zostałyby zrealizowane inwestycje które spadły z bużdżetu przy kolejnych nowelizacjach.
                                      Jak się wczytasz w budżet to zobaczysz że są tam różne typy inwestycji. Inwestycje na które pieniądze są zabezpieczone z dochodów własnych, z dotacji i kredytów (woda + kanalizacja) i z ze sprzedaży mienia. Jeżeli sprzedaż jest niezrealizowana to miasto nie może wykonać tych ostatnich i tyle. A zaciągnięte kredyty są związane z jednym z największych na Mazowszu projektów rozbudowy wodociągów i kanalizacji. Gdyby udało się w zeszłym roku sprzedać działki to np. zostałaby zmodernizowana ul. Wawerska.

Jakie konkretne działania władz spowodowały że bliskość trzech rzek przestała być walorem i w efekcie doprowadziła do spadku ceny działek??? Konkrety poproszę.

Co do badań jakości wody, macie rację, sprawdzę jakie są możliwości aby to wprowadzić i jakie byłyby koszty. Jeżeli zaś chodzi o park nad Świdrem to myślę że bez waszej pomocy i jakiejś zbiorowej akcji wywierania nacisku na Powiat by ten teren przekazał niewiele się uda.
                                      "Kocham Józefów" zrobił już nad Świdrem we współpracy z Otwockiem dwie fajne imprezy. Może razem z Otwockiem moglibyśmy wymóc na Powiecie zmianę podejścia to tego terenu.

Pozdrawiam
                                      Mariusz
                                      • 2zenek65 Re: nazywanie rond 17.02.12, 11:50
                                        Powiat trzeba też zrozumieć. Dopóki nie wyczerpie możliwości zbycia za kasę tego terenu nie powinien oddawać go za darmochę. Mógłby być posądzony o niegospodarność, ponieważ odpowiada za majątek który jest w jego zarządzie. Problemem najistotniejszym jest moim zdaniem jasne określenie dopuszczonych możliwości korzystania z dobrodziejstw Świdra. Najlepiej by było by te możliwości były jak najszersze. A nad tym problemem w ogóle się nie zająknąłeś. Trzeba okiełznać magiczne hasło "rezerwat" - nic się nie da zrobić. A co do możliwości badania wody to z tego co pamiętam to radna z Kocham Józefów występowała już z wnioskiem by zabezpieczyć środki na monitoring jakości wody w Świdrze, niestety Burmistrz zbył to krótkim stwierdzeniem "nie ma kąpieliska - nie ma podstaw do badania wody". Z tego wynika że trzeba zawalczyć o to by kąpiel była dopuszczona. Myślę że działanie wspólne z Otwockiem, w sprawie Świdra jest niezbędne.
                                        A na koniec spytam "uporczywie" co z koszami? Tennie nowatorski pomysł również pominąłeś.
                                • surmia Re: nazywanie rond 16.02.12, 13:53
                                  Ale wymyślacie.

młody.realista napisał:
                                  To co przyciągało do Józefowa to leśny charakter miasta, piękna architektura dbałość o tradycję oraz lokalizacja w pobliżu Warszawy. To wszystko składało się na wysokie ceny działek w Józefowie. Teraz została tylko i wyłącznie lokalizacja w pobliżu stolicy. Władze zapomniały o atutach Józefowa czyli o ogromnej ilości zieleni, Mieni, Świdrze, Wiśle.

Tym co przyciągało i przyciąga do Józefowa są inwestycje.
                                  Wyłącznie. Dobre zarządzanie i brak trwonienia kasy miejskiej na dziwne inwestycje typu - "limuzyna dla prezesa".
                                  Przyciąga ten fakt, że od długiego czasu w Józefowie się buduje ulice, chodniki, kanalizację, w ogóle infrastrukturę i inne fajne rzeczy. Szkoły, place zabaw, przedszkola - i zapewnia się dzieciakom miejsca w przedszkolach stworzonych w wynajmowanych budynkach. Przyciąga też to, że mamy działający Ośrodek Kultury, mamy różne miejskie wydarzenia. Coś się dzieje.

Bliskość Warszawy jest, była i będzie priorytetem.
                                  Dojazd do Warszawy mamy jeden z lepszych. A jak zrobią Nadwiślańską to będzie bajka i dopiero przybędzie nowych Józkowiaków.
                                  Dookoła sklepy, w planach ogromne centrum handlowe w Góraszce.
                                  Dalej wyliczać?
                                  I co? Burmistrz ma powiedzieć: Dobra, już nie przyjmujemy? Będziemy mieć leśnie i świdermajerowo, a reszta won?
                                  Piękna architektura?
                                  Gdzie? Która? O świdermajerach piszesz? Przestańcie się ekscytować świdermajerami. Nie każdy drewniak można nazwać tym mianem. A większość to właśnie drewniaki.
                                  Piękna architektura zaczyna się właśnie teraz. Wystarczy pooglądać nowe domu, które budowane są z wykorzystaniem drewna, w stylu nawiązującym do świdemrajerów. Nowe domu - elementu napływowego, który napłynął skuszony fajnymi warunkami panującymi w Józefowie.

Leśny charakter miasta?
                                  Owszem, niektórzy mają las za ogrodzeniem. I może dlatego płaczą, jak obok zaczyna powstawać nowy dom. A gdzie ma powstawać? Jak ktoś chce mieć las - kupuje las, stawia płot i ma leśny charakter.

Osiedla blokowe w Józefowie?
                                  Ktoś kto pisze takie rzeczy widział chyba "osiedle blokowe" na fotografii. I to czarno-białej. Polecam wycieczkę do Warszawy na Ursynów, Bielany i w parę innych miejsc, gdzie osiedla blokowe występują.
                                  • jozee Re: nazywanie rond 16.02.12, 14:35
                                    Nie dogadacie się.Piszę w drugiej osobie liczby mnogiej,bo ja już straciłem nadzieję na bratnią duszę w internecie.Nie dogadacie się i tyle...Pozostaje tylko przypominać o tym,żeby do siebie zwracać się z szacunkiem.
                                    • surmia Re: nazywanie rond 16.02.12, 15:14
                                      jozee napisał:
                                      Nie dogadacie się.Piszę w drugiej osobie liczby mnogiej,bo ja już straciłem nadzieję na bratnią duszę w internecie.Nie dogadacie się i tyle...Pozostaje tylko przypominać o tym, żeby do siebie zwracać się z szacunkiem.

Koniec świata !?!?!?! I kto to napisał ?!!?!?!?!?
                                      Jozee - ja mogę być świetną bratnią duszą. Chcesz? wink
                                      Ale poglądy zachowam, dobra?
                                      Oj, czy to się aby nie kłóci?
                                • jozefow512 Re: nazywanie rond 16.02.12, 14:43
                                  mlody.realista napisał:

Po pierwsze nie zamierzam startować w żadnych wyborach

Trzymam za słowo smile
                                  Przypomnę się.

Po drugie ceny nieruchomości może i były napompowane ale lokalizacje najbardziej atrakcyjnie nie straciły na cenie tak wiele jak u nas.

Źródło poproszę i liczby. Jakbyś napisał przeciwne zdanie to bez liczb i źródeł będzie tak samo nic nie warte.

Po trzecie w odniesieniu rok do rok (rok 2011:2012) ceny wywoławcze w Józefowie
                                  spadły o nawet 38% (źródło 05420.pl).

Ceny wywoławcze mnie nie interesują. Za jakie kwoty udało się sprzedać w 2011r?

To co przyciągało do Józefowa to leśny charakter miasta, piękna architektura dbałość o tradycję oraz lokalizacja w pobliżu Warszawy

Źródło poproszę. Jakieś badania, co wpływa na wybór nieruchomości do mieszkania cały rok.

Bez źródła (z własnej perspektywy) to ja stawiam na

1. komunikacja
                                  2. przedszkola, szkoły
                                  3. sklepy
                                  4. ceny (niskie)
                                  5. infrastruktura (chodniki, kanalizacja, internet, ...
                                  6. bezpieczeństwo (monitoring)
                                  7. usługi (rozrywka, knajpy, bary - przynajmniej bliskość do okolic z knajpami)

świdermajer NIGDY nie był moim argumentem za przeniesieniem się do Józefowa.

Władze miasta wpisując do budżetu miasta nie realne przewidywane
                                  ceny działek doprowadziły do zadłużenia miasta.

Kłamstwo. Nie sprzedano - nie zrealizowano inwestycji.

Spadek cen działek w Józefowie
                                  jest spowodowany przez czynniki makroekonomiczne (stopa procentowa, inflacja) o
                                  raz decyzję polityczne, na które nikt z władz miasta nie ma wpływu

Prawda. Źródeł aż nadto w prasie (vide dostępność kredytów).

także zaniedbanie przez władze i pozwolenie na zniszczenie bogactw naturalnych i architektonicznych w Józefowie oraz widoczna zmiana charakteru miasta.

Jakie bogactwa naturalne zostały zniszczone? Jak wpłynęły na ceny działek?
                                  Jak charakter miasta ma wpływ na ceny?
                                  Jeśli spadły a bliskość Warszawy została, to coraz więcej ludzi powinno się osiedlać (bo ich stać).

Na niechęć do osiedlania może mieć wpływ czarny PR (np. bicie piany z monitoringiem). Ktoś, kto ma kupić działkę wrzuca w google Józefów a tam: skandal w Józefowie. Tak więc na decyzję duży wpływ mogą mieć twoje co jakiś czas generowane wątki o tym, jak to w Józefowie jest źle niż jakieś mityczne i abstrakcyjne świdermajery.

• doomi Re: nazywanie rond 16.02.12, 15:02
                                    A tak jeszcze o "świdermajerach":
                                    moja babcia kiedyś w takim mieszkała - kibelek na podwórku, wody biężącej brak, piec na węgiel w kuchni, koza w pokoju.
                                    Z dzieciństwa pamiętam zamarznięte do połowy okna zimą, spanie pod pierzyną i lód w kuble na wodę.
                                    Dom w rękach prywatnych więc jeśli właściciel się nie zgadzał nic nie można było robić na własną rękę. Żadnych remontów.
                                    Z wieeelką ulgą się z tego cuda architektonicznego wyniosła.

Owszem, moje wspomnienia z tego miejsca są sielskie-anielskie.
                                    Nawet można sobie poczytać...
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,19980,59431020,59431020,Jozefow_Michalin_wspomnienia_z_dziecinstwa.html
                                    Ciekawe tylko jak te czasy pamięta wspomniana wyżej babcia, czy mój tata, który się w takim domu fizycznie urodził...

Naprawdę nie rozumiem tych ochów i achów nad drewniakami.
                                    Albo inaczej - chętnie poczytam jak w praktyce miałaby wyglądać ochrona tego dziedzictwa.
                                    Szczególnie w przypadku budynków prywatnych!

• jozee Re: nazywanie rond 16.02.12, 15:32
                                      No to ja ci te ochy i achy z chęcią wytłumaczę.Najpierw jednak przypomnę ci twoje wpisy o pochodzeniu rzemieślniczym.Zgodzisz się z tym,że jak byliśmy mali,za każdą chałupą była szopa,w której rzemieślnicy wytwarzali swoje dobra lub usługi.Z nich właśnie miasto żyło.Dzisiaj podatki ściąga się także z blokersów i dzięki temu miasto nadal bilansuje się na przyzwoitym poziomie.Tylko,że zmieniły się priorytety bo różne grupy społeczne mają różne potrzeby.Co do drewniaków,to przyznasz chyba sama,że wracanie pamięcią do wygód sanitarnych jak również i tytułów własności nie stanowi istotnego argumentu w sporze,czy oryginalna architektura typu świdermajer wymiera,czy też nie?
                                      • surmia Re: nazywanie rond 16.02.12, 15:51
                                        Całe szczęście, że teraz wyginęły te szopy z wtryskarkami (nie wszystkie, ale jednak). Dopiero był by krzyk.

Wszelkie argumenty o wymieraniu architektury są wyssane z palca. Brudnego zresztą. Nikt, powtarzam - nikt nie da grosza na rewitalizację czegoś, co nie jest zabytkiem (wpisane do rejestru). Nawet jak będzie wpisane to o fundusze będzie równie trudno.
                                        Chyba, że znajdzie się prywatny zapaleniec z pełnym portfelem.
                                        Ale wtedy będzie wrzask, bo rozsprzedają miasto...
                                        Te domy, które były zabytkami, nie istnieją w większości właśnie dlatego, że były zabytkami. Właściciele nie mogli ich modernizować, a państwowych pieniędzy nie było.
                                        Drewno ma to do siebie, że nie impregnowane, szybko się starzeje. I świetnie się pali (stare przewody i wynalazki piecyki).

Ciekawe, kto z was chciałby mieć drewniany dom, którego nie można modernizować, a mieszkać w nim się nie da. A podatek trzeba płacić i w dodatku dom stoi na środku placu więc nie można wybudować nowego obok.

Właśnie dlatego nie mamy już świdermajerów.
                                        Też mnie to martwi, ale to jest nie do obejścia. Tak naturalna kolej rzeczy.
                                        Piramidy też się kiedyś rozpadną.
                                        • jozefow512 Re: nazywanie rond 16.02.12, 17:04
                                          surmia napisała:

> Właśnie dlatego nie mamy już świdermajerów.

Te świdermajery (z właściwie domy z elementami świdermajer) powstają. Wystarczy się rozejrzeć. Przy czym te nowe powstają w oparciu o lepsze podstawy (finansowe, techniczne, infrastrukturalne) - buduje je prywatny właściciel, dociepla odpowiednio, impregnuje, kibel jest w środku domu, stać go więc będzie utrzymywał.

Niestety IMHO mlody.realista nie chodzi po Józefowie i tego nie widzi. Ciekawe, czy sam mieszka w świdermajerze, czy też chce, byśmy się z podatków dołożyli do ruder bez perspektyw.

Na osiedlenie się w Józefowie większy wpływ ma istnienie SKM i dojazdu autobusem do W-wy, dostęp do mediów, ,Internet szerokopasmowy niż świdermajer jako sąsiad.

Dla mnie łącze internetowe 30Mbps oznacza, że mogę czasem pracować w domu i nie muszę codziennie jeździć do W-wy.
                                          • jozee Re: nazywanie rond 16.02.12, 17:27
                                            A mi zaginął pies.To znaczy kot.Właściwie to zaginęła mi wiara w ludzką pamięć.W Józefowie nigdy nie było problemów z dojazdem do Warszawy.Z dostępem do gniazdka telefonicznego też.Powiem więcej-jak ja jeździłem to w pociągu siedziało się na drągu.Żeby dawniej zadzwonić to trzeba było w centrali powiedzieć "poproszę Warszawę" i podać pani Grażynce numer.A drewniaki były ocieplane słomą.Ale dosyć już o tej słomie bo coś mnie w bucie uwiera.
                                      • doomi Re: nazywanie rond 16.02.12, 16:04
                                        jozee napisał:

" No to ja ci te ochy i achy z chęcią wytłumaczę."

- A ja chętnie wysłucham Twoich argumentów, tylko gdzie one są?

"Pozostaje tylko przypominać o tym,żeby do siebie zwracać się z szacunkiem. "

- pięknie napisane, żeby tak się dało jeszcze bez osobistych przytyków jozee
                            • feelek Re: nazywanie rond 19.02.12, 21:52
                              Szanowny kolego Młody_Realisto!
                              mam radę. zaczynaj Waść wszystkie swoje posty od skrótu:
                              z.t.t.o.t.i.w.P.S.K.b.m.J., co rozszyfrować łatwo jako:
                              "Za to trzeba obwiniać tylko i wyłącznie Pana Stanisława Krusz
                              > ewskiego burmistrza miasta Józefów"

będzie łatwiej dochodzić Tobie i innym do meritum Twoich wpisów...

zaiste oryginalnych gdy facet (obecny burmistrz) wygrywa w cuglach kolejne wybory(chyba już 3 czy 4)... i co też chcesz abyśmy stwierdzili, że:
                              1. to my wyborcy Kruszewskiego (ostatnio 70% w 1 turze) jesteśmy bandą głupków?
                              2. to Ty jesteś młodym, niedoświadczonym, niedouczonym wilczkiem co myśli, ze jak będzie kąsał i gryzł zawsze tę samą wrogą postać to mu coś to da?
                              Da oj da ale coś odwrotnego: nikt nie będzie brał Acana na poważnie

PS. w tej tu sprawie: zaiste nic Kruszewski nie zrobił dla Świdermajerów poza:
                              1. wpompowaniem kilkunastu już milionów w remonty ww. drewniaków
                              2. zbudowaniem w stylu świdermajerowskim budynku administracyjnego TBS przy ul. Zielonej(?) Błękitnej(?)
                              3. promowaniem elementów stylu otwockiego w architekturze większości nowych budynków wielorodzinnych, z których 1 (ten na Werbeny) dostał nagrodę na najładniejszą realizację na Mazowszu onegdaj.
                              Porównaj te dokonania z innymi sąsiadami – z Otwockiem, Wawrem.
                              Dowiedz się jeszcze, ogarnij taką wiedzę, ze rekonstrukcja świdermajerów to przegrana sprawa gdy:
                              1. Budowane były byle jak, często bez jakichkolwiek fundamentów, na kilku betonowych blokach ustawionych wprost na piachu
                              2. Należałoby je do zera rozebrać i odbudować, odtworzyć co stawiałoby koszty takiego czegoś jak 3:1 w porównaniu z budową czegokolwiek od nowa. Już widzę takich jak Ty piszących : koszty budowy były 3 razy zawyżone i : z.t.t.o.t.i.w.P.S.K.b.m.J. etc. etc.

I po co też ja się tu bawię w adwokata p. burmistrza? Sam nie wiem. Chyba po to, że: co prawda to nie grzech. a jak coś wiem to już tak mam że muszę się tą wiedzą z innymi dzielić.

PS2 ciągle jeszcze wierzę , że się Waść Młody_Realisto ogarniesz i weźmiesz za naukę podstaw samorządności bo w końcu zawsze takich ambitnych, chętnych do walki o lepszy Józefów nigdy nie za dużo. Tylko na litość! Merytoryczniej!
                              • feelek Re: nazywanie rond 19.02.12, 21:58
                                napisałem o świdermajerach:
                                Budowane były byle jak
                                oczywiście często choć nie zawsze tak było. Łatwo znaleźć taką wiedzę, ze zwł. w latach 30 , w pogoni za zyskiem z wynajmu tych drewniaków-letniaków było jak napisałem i np. zamiast misternych ozdóbek - stylu laubzegowego stosowano odpady powstałe przy wycinaniu na wykrojnikach stąd styl sztancowy
                                • jozee Re: nazywanie rond 21.02.12, 06:54
                                  Rąbiesz mi petardami pod oknem,później smarujesz dwa zdania na ten temat w propagandowej gazetce,a na koniec ogłaszasz sukces.Tatusiujesz i kapciujesz ganiąc za poglądy,a teraz jeszcze mówisz,że znasz się na budownictwie.Tak kończy niedoszły radny.
                              • mlody.realista Re: nazywanie rond 22.02.12, 09:11
                                Obrońco starych i błądzących,

Broń, broń ale do litości merytorycznie Od tego zacznę moją odpowiedź. Dalej powiem tylko, że ślepo błądzisz... i brniesz i brniesz....

> 1. wpompowaniem kilkunastu już milionów w remonty ww. drewniaków
                                > 2. zbudowaniem w stylu świdermajerowskim budynku administracyjnego TBS przy ul.
                                > Zielonej(?) Błękitnej(?)
                                > 3. promowaniem elementów stylu otwockiego w architekturze większości nowych bud
                                > ynków wielorodzinnych, z których 1 (ten na Werbeny) dostał nagrodę na najładnie
                                > jszą realizację na Mazowszu onegdaj.
                                > Porównaj te dokonania z innymi sąsiadami – z Otwockiem, Wawrem.
                                > Dowiedz się jeszcze, ogarnij taką wiedzę, ze rekonstrukcja świdermajerów to prz
                                > egrana sprawa gdy:
                                > 1. Budowane były byle jak, często bez jakichkolwiek fundamentów, na kilku beton
                                > owych blokach ustawionych wprost na piachu
                                > 2. Należałoby je do zera rozebrać i odbudować, odtworzyć co stawiałoby koszty
                                > takiego czegoś jak 3:1 w porównaniu z budową czegokolwiek od nowa. Już widzę ta
                                > kich jak Ty piszących : koszty budowy były 3 razy zawyżone i : z.t.t.o.t.i.w
                                > .P.S.K.b.m.J.
                                etc. etc.

Pokaż mi dokumenty na te miliony i na wszystko co powiedziałeś smile

Miało być merytorycznie więc proszę o dokumenty.

• jozefow512 Re: nazywanie rond 22.02.12, 09:23
                                  mlody.realista napisał:

> Pokaż mi dokumenty na te miliony i na wszystko co powiedziałeś smile
                                  >
                                  > Miało być merytorycznie więc proszę o dokumenty.

A ja jestem przeciwny inwestowaniu milionów w rudery z moich podatków. Chcesz inwestować - to płać z własnej kieszeni. Głosuj też sobie na radnego i burmistrza, który zabierze mieszkańcom miliony i utopi je w ruderach. Twoje prawo.

Ja będę głosował inaczej i będę oczekiwał, że radny na którego zagłosuję w przyszłości będzie się starał ze wszech miar uwalić takie chore pomysły na topienie kasy.
                                  • mlody.realista Re: nazywanie rond 22.02.12, 12:44
                                    Do wyborów jeszcze daleko ale....

Ja zagłosuję na takich, którzy umieją pozyskać środki na renowację ruder ze środków zewnętrznych i będą o to walczyć. Bo wiadomo, że Józefów nie zrobi tego ze swoich środków w całości bo go na to nie stać.

Po za tym zagłosuje na tych, którzy będą promować i dawać różnego rodzaju ulgi czy dofinansowania osobą, które będą chciały w nowych budynkach architekturą nawiązywać do stylu, który jest obecny w Józefowie od wielu lat.

Po trzecie będę głosował na tych, którzy będą umieli wymusić na ludziach budowanie budynków o charakterze typowym dla Józefowa sprzed wielu lat.

Głosuj na PO bo PIS może dojść do władzy. Takie przedstawiasz myślenie przelane na lokalne realia.

p.s. Wstyd mi za wszystkie osoby, które nie cenią tradycji Józefowa, które chcą wyniszczenia architektury tworzonej od lat. Wstyd mi, że takie osoby uważają, że są fair. Wstyd mi za Ciebie, że nie chcesz wymusić na władzach ratowania Świder-majerów!
                                    • jozefow512 Re: nazywanie rond 22.02.12, 13:06

Ja zagłosuję na takich, którzy umieją pozyskać środki

Jeśli podczas wyborów wykażą, że te miliony już gdzieś skutecznie zdobyli.

Po za tym zagłosuje na tych, którzy będą promować i dawać różnego rodzaju ulgi
                                      czy dofinansowania osobą,

Nie jestem za tym, by coś dofinansowywać a już na pewno nie osobą bądź osobami smile

Po trzecie będę głosował na tych, którzy będą umieli wymusić na ludziach

Wiesz co, wymuszaj sobie na własnej posesji. Dość urzędników, którzy coś wymuszają.

Głosuj na PO bo PIS może dojść do władzy.

Jakoś nie skorzystam z twojej rady. A co - ty tak głosujesz, że radzisz tak innym?

Wstyd mi za Ciebie,

Może najpierw powstydź się za siebie. Nie potrzebuję twojego wstydu.
                                      • mlody.realista Re: nazywanie rond 22.02.12, 13:48
                                        Ależ Ty masz marne odpowiedzi.
                                        Żałosne.
                                        Nie umiesz merytorycznie to atakujesz personalnie. Żałosne ale to świadczy już tylko o Tobie.
                                        • jozefow512 realista - polityk? :-) 22.02.12, 16:31
                                          mlody.realista napisał:

> Ależ Ty masz marne odpowiedzi.
                                          > Żałosne.
                                          > Nie umiesz merytorycznie to atakujesz personalnie. Żałosne ale to świadczy już
                                          > tylko o Tobie.

Czyli jak się odniosłem do twoich poglądów i stwierdziłem wyraźnie z którymi się zgadzam a z którymi nie to jest personalnie?

A może chodzi ci o ten polityczny tekst, który "na twojej klawiaturze" jest "merytoryczny" a już jak ja ten sam tekst odniosę do ciebie to jest "atak personalny"?

Wiesz co - przypominasz mi polityków. A zwłaszcza kilku stosujących prawo Kalego.
                                          • mlody.realista Re: jozefow512 - fachowiec od.... 23.02.12, 10:14
                                            Masz rację. Ty znasz się na wszystkim.
                                            Kto zna się na wszystkim to.......
                                • feelek Re: nazywanie rond 02.03.12, 12:37
                                  młody_realista:
                                  "... Miało być merytorycznie więc proszę o dokumenty. Pokaż mi dokumenty na te miliony i na wszystko co powiedziałeś smile..."
                                  feelek odp.:
                                  no chybaś zgłupiał kolega do reszty?
                                  ja mam udowadniać co?
                                  że dom stoi jakiś jeden czy drugi?
                                  a jedź sobie sam i oglądnij, bo chybaś nie z Józefowa czy co?
                                  dla ułatwienia podam adresy:
                                  Werbeny, Zielona róg Błękitnej
                                  co do dokumentów, to sorry ale nie będę za kolegę odwalał należnej mu pracy, zapewniam, że dokum. są adresy pożyteczne: UM, RM (Wyszyńskie4go), biura TBS podane wyżej
                                  PS. a cóż to za:
                                  "...Obrońco starych i błądzących..."
                                  jeśli to aluzja do p. Kruszewskiego to i niegrzecznie i głupio
                                  niegrzecznie bo się , nie pierwszy raz przyczepiasz do wieku czyjegoś, głupio bo ja startowałem w wyborach z kom. opozycyjnego wobec komitetu burmistrza
                                  • mlody.realista Re: nazywanie rond 02.03.12, 15:19
                                    Ty zawsze wymagasz tego od innych. Dokumenty, dokumenty itd. Więc jak wymagam tego od Ciebie.

Mhh a aluzja..... Pomyśl dokładnie smile
                                    • feelek Re: nazywanie rond 03.03.12, 01:25
                                      no to sobie "wymagaj" dalej
                        • xymena Re: nazywanie rond 10.02.12, 19:27
                          > Rondo przy Orlenie ma nazwę. Jest imienia Andriollego. Ile razy o nim mówię, za
                          > wsze jest to rondo przy Orlenie. Biedny Andriolli. Też tak macie?

Dokładnie tak mamy! Też chciałam to napisać. Surmio, w 100 procentach się z Tobą zgadzam.
                          • 0bywatelx Re: nazywanie rond 10.02.12, 20:48
                            Rondo przy Orlenie to dobra nazwasmile - myślę, że jak Orlenu nie będzie, to nazwa pozostaniesmile.

Co do świdermajerów - to ilu zwolenników było w środku jakiegoś? Te budynki wymagają odtworzenia i zbudowania od nowa. Najfajniej jest uszczęśliwiać innych. Ale żeby nie było, ten budynek w którym jest przedszkole zrobiony jest ślicznie i to jest jakaś droga. Nie mówmy też, że wszystko co drewniane to świdermajer.
    • obywatel25 Czy to już jakieś wybory :)..... 22.02.12, 11:25
      czy Ci ludzie nie mają o czym pisać lub piszą aby odreagowąć codziennośćsmile.

O chyste panie otwocki, naprowadź józkowych forumów na odpowiedni szlaksmile
    • mlody.realista Duży problem Józefowa 22.02.12, 12:51
      Analizując dyskusję pod tym wątkiem zauważyłem jeden poważny problem:

Chęć oderwania się od tradycji. Chęć oderwania się od historii. Niedocenianie tego co zostało wypracowane przez innych oraz brak dyskusji całego społeczeństwa ale w realu.

Wybory za 3 lata więc nie ma żadnych spotkań. Bo po co?

Dyskusja o problemach Józefowa powinna trwać cały czas, a nie tylko przed wyborami. Niestety niektórzy nie mogą tego zrozumieć i dziwią się, że to nie czas. Przecież wybory za 3 lata......
      • jozefow512 Re: Duży problem Józefowa 22.02.12, 13:08
        mlody.realista napisał:

Niedocenianie tego co zostało wypracowane przez innych

ROTFL. To chyba sobie samemu strzeliłeś komplement. Jak na razie to ty dyskredytujesz większość działań innych.
        • mlody.realista Re: Duży problem Józefowa 22.02.12, 13:49
          Podaj przykłady proszę smile
          • jozefow512 Duży problem realisty 22.02.12, 16:27
            mlody.realista napisał:

> Podaj przykłady proszę smile

Przykłady są w wątku, gdzie dyskutanci pokazali ci wyraźnie, że nie doceniasz działań innych (nie widzisz ich albo starasz się ich nie dostrzec).
            • jozee Re: Duży problem realisty 22.02.12, 19:54
              Nawet nie chcę się odnosić do ostatnich wątków bo jestem zmęczony,ale powiem państwu ciekawostkę z życia miasta Łodzi bo bywam tam częściej niż w józefowskim kościele.Chcą odwołania Zdanowskiej bo nie zgadzają się na prywatyzację wodociągów.Cała Łódź jest wściekła na wieść o docierających sygnałach o planowanych podwyżkach za wodę.I znając to "żydostwo" dopną swego i nie dadzą przeforsować antyspołecznych zagrywek lobbystycznych.U nas w Józefowie rach ciach powstała Hydro-coś tam i już mamy tego efekty.Hydrozagadka powstała,w której nie wiemy ile osób pracuje i za jakie pieniądze.Jeszcze kadencji nie wysiedział szef komisji budżetowej a domiar za nieruchomość poszedł w górę prawie razy dwa.Niedoszły radny cytuje Haszka,jakaś mamuśka mnie poucza o kulturze osobistej a dochodzi do tego,że Józefowem zaczynają rządzić ludzie,którzy po pierwsze nie ponosili wcześniej takiej odpowiedzialności za dyspozycje dużymi pieniędzmi i po drugie-nie czuć w ich decyzjach zaangażowania prospołecznego.Mówię państwu-józefowscy konserwatyści się wykruszą.
            • mlody.realista Re: Duży problem realisty 22.02.12, 20:50
              Żałosne do potęgi n. Gdzie n zaczyna się od nieskończoności.

Nie umiesz nic powiedzieć merytorycznie. Rzucasz jakieś idiotyczne hasełka i tyle. Nie będę Cie więcej traktował poważnie bo jesteś zaślepiony i pyszny. Nie umiesz prowadzić merytorycznej dyskusji.
              • mlody.realista Re: Duży problem realisty 23.02.12, 10:15
                Ta odpowiedź tyczyła się wpisów jozefow512.
                • jozee Re: Duży problem realisty 23.02.12, 10:55
                  Wiecie jeszcze jaki jest problem w Józefowie?Brak rondka na Wyszyńskiego z Sosnową.Wczoraj mój kolega miał tam poważny wypadek.Jego nowe mitsubishi outlander zostało zniszczone do rangi szkody całkowitej przez inne auto,którego kierowca wymusił pierwszeństwo.Dobrze,że nikomu nic się nie stało.
                  • mlody.realista Ronda 23.02.12, 11:09
                    Z tego co wiem to ulice Wyszyńskiego i Sosnowa są równoległe. To musiało być inne skrzyżowanie.
                    • jozee Re: Ronda 23.02.12, 11:22
                      Ze Świderską.Sorry,ja stary jużjestem i wszystko mi się myli.
                      • 2zenek65 Re: Ronda 23.02.12, 14:53
                        To prawda, coś jest w tej krzyżówce że ciągle dochodzi tam do zdarzeń drogowych. Nie wiem czym to jest spowodowane, niby przestronne dobrze widoczne skrzyżowanie.
                        A tak na marginesie to wielu wypadków dochodzi również na skrzyżowaniu 3-go maja z Leśną.
                        • mlody.realista Hale przy szkołach 27.02.12, 10:55
                          Potrzebne są duże, funkcjonalne hale przy Szkołach Podstawowych.

Dla rozwoju siatkówki, koszykówki, piłki ręcznej, ping-pong. Piłka nożna to nie wszystko.
                          Potrzebny jest mini stadion do lekkoatletyki, dobrze byłoby gdyby też był przy szkole. Taki stadion jest chociażby w Gliniance. Bardzo fajne rozwiązanie.
                          Dla mnie jest nie porozumieniem, że na żabiej nie będzie bieżni lekkoatletycznej. Uważam, że jest to błąd burmistrza i jego doradców. Piłka nożna to nie wszystko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka