Dodaj do ulubionych

Zwierzęta w lesie

20.01.13, 17:43
Dziś byliśmy w lesie na sankach i spotkaliśmy dwa lisy. Najprawdopodobniej były chore lub potrącone przez samochód bo wcale nie uciekały przed ludzmi ani nie próbowały się ukryć. Jeden leżał na snieguni tylko podnisił łep a drugi skulił się w śniegu. Próbowaliśmy dodzwonić się do służb, które powinny zając się tą sprawą (nadleśnictwo celestynów, weterynaria, straż miejska) ale niestety nikt nie chciał podjąć się interwencji. Lisy zostały w lesie - nie wiem czy powinny, przecież tyle się mówi o wściekliżnie i innych chorobach przenoszonych przez dzikie chore zwierzet. Może ktoś na forum wie gdzie należy zadzwonić w takich przypadkach?
Obserwuj wątek
    • surmia Re: Zwierzęta w lesie 20.01.13, 18:09
      Mam wrażenie, że w takiej sytuacji nie ma powodów do interwencji. Dokąd nie zaistniał żaden incydent typu ugryzienie, agresywne zwierzę atakujące np. psy, znalezienie martwych lisów, nikt z tym nic nie zrobi.
      No bo jak? Lisy tam mieszkają i zwyczajnie przyzwyczaiły się do widoku ludzi. Tak jak nasze dziki, które nic sobie nie robią ze spacerowiczów i niedługo zaczną brać pieniądze za sesje zdjęciowe z ich udziałem.
      Tak mi się wydaje.
      Czy te lisy wyglądały na chore? Poza zachowaniem, które nie było normalne, ale wytłumaczalne. Tzn. np. czy były wyraznie brudne, miały posklejane futro czy miały jakieś rany? Jak blisko pozwoliły do siebie podejść (o ile w ogóle próbowaliście do nich podchodzić wink)?
      • morak Re: Zwierzęta w lesie 20.01.13, 18:40
        Jak nie uciekały, to istotnie mogły być chore..u lisów to bardzo częste przypadki.
      • hanad5 Re: Zwierzęta w lesie 20.01.13, 19:05
        Podchodziliśmy bardzo blisko, około 2 -3 metrów. Lisy sie kuliły ale tak jakby nie miały sił na ucieczkę. Wydawało mi się, że jeden z nich miał pokrwawioną łapę im ubrudzone czymś futroa drugi zachowywał się tak jak "pijany" - wstawał, zataczał się i padał. Koleżanka, z którą byłam pomyślała, że chyba ktoś ich podtruł.
        • surmia Re: Zwierzęta w lesie 20.01.13, 20:23
          Według opisu to te lisy faktycznie wyglądałyby na chore. Straż Miejska powinna wiedzieć co się robi w takich przypadkach.
          • hanad5 Re: Zwierzęta w lesie 20.01.13, 21:44
            Dziś straż miejska nie pracuje, ale jutro napewno podjadę i zapytam się.
    • kowalik26 Re: Zwierzęta w lesie 21.01.13, 22:05
      Zostawić nie ruszać. Dzikie zwierzęta to ... dzikie zwierzęta. Jeśli chore i pisane jest im zejść to zejdą i już. Z "opieki" nad nimi tylko kłopoty i cierpienie dla nich. Dodatkowo ryzyko złapania jakiejś francy czasami naprawdę groźnej (np. wścieklizna). Nie zbliżać się, nie ruszać, nie dotykać, nie dopuszczać naszych zwierząt (psy), nauczyć dzieci aby omijały szerokim łukiem. Przykłady głupoty i ignorancji ludzkiej: co roku przynoszą małe sarenki znalezione w lesie porzucone przez matkę. W ten sposób zmieniają życie maleństw pozbawiając je spokojnego życia z ... matką która krąży zrozpaczona wokół, niewidoczna dla człowieka i nic nie może poradzić na głupola zabierającego (z dobrego serca) jej dziecko. Dlatego powtarzam NIE RUSZAĆ. W przypadku znalezienia padłego zwierzęcia powiadomić weterynarza powiatowego.
      • hanad5 Re: Zwierzęta w lesie 22.01.13, 12:48
        No i dzięki ci za odpowiedź, bo niestety nikt z osób, które wydawałyby się powinien znać procedury i przepisy niestety nic mi mie powiedział - a przepraszam- powiedział: to nie my, może......... i tu kto się pierwszy nasunął na myśł.Oczywiście nie ruszaliśmy zwierząt i nie zabieraliśmy ale ciężko było wytłumaczyć dzieciom, dlaczego nikt im nie chce pomóc.
        • feelek Re: Zwierzęta w lesie 23.01.13, 00:27
          trochę szkoda, że piszesz w pierwszym poście, że nikt się nie podjął a dalej, że Straż Miejska nie pracowała. Piszę dlatego, że wiem, że oni (SM) w zeszłym roku interweniowali w setkach takich wypadków.
          Więc nie dezinformujmy tylko informujmy
          • hanad5 Re: Zwierzęta w lesie 23.01.13, 10:31
            Może niefortunnie wyszło, ale o tym że SM pracuje od poniedziałku do piątku dowiedziałam się dopiero we wtorek jak poszłam zapytać do nich - co robić w takich wypadkach.Nie wydaje ci się że w wolne dni kiedy nie pracują powinna być nagrana na setretarce wiadomość że SM pracuje od ... do .... w dniach takich a takich i do kogo się zwrócić w nagłych wypadkach.. Dużo ludzi o tym nie wie a nieodebrane telefony mogą świadczyć , że są w terenie lub nie mogą o tej chwili odebrać bo... Jakie to proste i wcale do tego nie potrzeba dodatkowych środków.
            • feelek Re: Zwierzęta w lesie 23.01.13, 15:06
              pełna zgoda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka