Dodaj do ulubionych

Skład nowej Rady Miasta

08.11.14, 18:48
Jak typujecie kto zostanie ze starego składu a kto wejdzie z nowych .
Jakie są wasze typy co do składu ?
Kto wytypuje nowy skład tak jak 4 lata temu komuś w 90 % udało się trafnie wytypować 13 z 15 radnych .
I oczywiście kto nowym Burmistrzem !
Obserwuj wątek
    • demarkiz0 Re: Skład nowej Rady Miasta 08.11.14, 20:17
      Nowa rada bez Dudek, Jakubowskiej, Łukaszewskiego.
      To mój typ.
      • diego-de-la-vega Re: Skład nowej Rady Miasta 08.11.14, 23:38
        Mi ciężko stwierdzić ale mam nadzieję, że jakaś rozgarnięta i z pomysłem będzie. smile
    • 0bywatelx moje typowanie 09.11.14, 09:11
      1) Kołodziej
      2) Batorski
      3) Glinka
      4) Machalska
      5) Kanabus
      6) Jakubowska
      7) Walkiewicz
      8) Strużak
      9) Masik
      10) Kachniarz
      11) Kaczorek
      12) Pijanowska
      13) Łukaszewski
      14) Wasilewski
      15) Zdrajkowska

Burmistrz: Kruszewski po drugiej turze z Więckowską
      • demarkiz0 Re: moje typowanie 09.11.14, 11:41
        0bywatelx napisał:

> 1) Kołodziej
        > 2) Batorski
        > 3) Glinka
        > 4) Machalska
        > 5) Kanabus
        > 6) Jakubowska
        > 7) Walkiewicz
        > 8) Strużak
        > 9) Masik
        > 10) Kachniarz
        > 11) Kaczorek
        > 12) Pijanowska
        > 13) Łukaszewski
        > 14) Wasilewski
        > 15) Zdrajkowska
        >
        > Burmistrz: Kruszewski po drugiej turze z Więckowską

Bardzo rozsądne typowanie. Ja jednak nie popieram kłamców - Lukaszewski - dla tego pana czerwona kartka wyborcza.
      • jsb1685 Re: moje typowanie 09.11.14, 11:52
        kto to jest Machalska? nie kojarze jej..
        • demarkiz0 Re: moje typowanie 09.11.14, 16:10
          jsb1685 napisał:

> kto to jest Machalska? nie kojarze jej..

Poprzednia dyrektor MOK. Baba OK.
      • soraya.1 Re: moje typowanie 09.11.14, 16:07
        1) Bogucka
        2) Batorski
        3) Tutaj jeszcze się zastanawiam ?!
        4) Machalska
        5) Zielińska
        6) Jakubowska
        7) Walkiewicz
        8) Wojtyra
        9) Masik
        10) Kachniarz
        11) Kaczorek
        12) Pijanowska
        13) Łukaszewski
        14) Wasilewski
        15) Pyra
        • demarkiz0 Re: moje typowanie 09.11.14, 16:33
          soraya.1 napisała:

> 1) Bogucka Baba z jajami
          > 2) Batorski Jaśnie uniżony sługa Sanisława
          > 3) Tutaj jeszcze się zastanawiam ?!
          > 4) Machalska jest w porządku - naprawdę
          > 5) Zielińska ula jaka jest każdy widzi
          > 6) Jakubowska totalna pomyłka
          > 7) Walkiewicz patrz jak bogucka
          > 8) Wojtyra świetny chłopak, pracowity, otwarty i uczulony na sprawy miasta
          > 9) Masik jest OK
          > 10) Kachniarz nie znam
          > 11) Kaczorek Basia sama sobie sterem, żeglarzem, ale dba o miasto i wyborców
          > 12) Pijanowska nie znam
          > 13) Łukaszewski temu kłamcy czerwona kartka
          > 14) Wasilewski jak najbardziej
          > 15) Pyra nie znam

Tak to widzę.
          • joza79 Re: moje typowanie 09.11.14, 17:35
            Rada Miasta:

1) Kołodziej
            2) Batorski
            3) Glinka
            4) Machalska
            5) Zielińska /Błaszczyk
            6) Jakubowska
            7) Rypina/Bieńkowski
            8) Galas
            9) Masik
            10) Kachniarz/Garda/Nojszewski
            11) Kaczorek
            12) Pijanowska
            13) Łukaszewski
            14) Kruk
            15) Pyra/Zdrajkowska

Burmistrz: Stanisław Kruszewski - jeżeli I tura
            Jeżeli II tura to: Stanisław Kruszewski vs. Sławomir Koźlak, zw. Kruszewski.
            • demarkiz0 Re: moje typowanie 09.11.14, 18:33
              joza79 napisała:

> Burmistrz: Stanisław Kruszewski - jeżeli I tura
              > Jeżeli II tura to: Stanisław Kruszewski vs. Sławomir Koźlak, zw. Kruszewski.

Szanuje Twoje typy, ale myślę, że oczadziałeś/aś.
              • soraya.1 Re: moje typowanie 09.11.14, 18:42
                co do Koźlaka to się długo zastanawiałam ale nie będę na niego głosować z prostej przyczyny , jest na na pewno świetnym nauczycielem i niech tak zostanie . Miasto to nie szkoła tu potrzeba menadżera nie nauczyciel .
                Typujmy dalej , to w końcu my wybieramy ..
                • demarkiz0 Re: moje typowanie 09.11.14, 18:51
                  soraya.1 napisała:

> co do Koźlaka to się długo zastanawiałam ale nie będę na niego głosować z prost
                  > ej przyczyny , jest na na pewno świetnym nauczycielem i niech tak zostanie . Mi
                  > asto to nie szkoła tu potrzeba menadżera nie nauczyciel .
                  > Typujmy dalej , to w końcu my wybieramy ..

Miasto wymaga profesjonalnego zarządcy. Albo dziadek Kruszewski (co odradzam), albo Więckowska (co doradzam). W temacie Koźlaka, nie chcę powielać i komentować plotek (niektóre są wredne). Moim zdaniem poeta to nie jest zarządca.
                  • pluteck Re: moje typowanie 09.11.14, 18:59
                    Ja najpierw przeczytałbym o jego wykształceniu i podyplomowych studiach i wtedy uważał go tylko za poetę.
                    Niektórzy kandydaci do RM podają jako wykształcenie studia na ...... a jednak nie podają, że mają wykształcenie wyższe. To wprowadza wyborców w błąd. Nie jest jednak niezgodne z prawem podawanie, że się uczestniczyło w studiach, choć ich nie ukończyło przez 10 lat. Trzeba czytać ze zrozumieniem wypociny kandydatów.
                    Ja zauważyłem, że Koźlak to nie tylko absolwent filologii polskiej. Choć decyzji na kogo z trójki zagłosuję, zostawiam na ostatni dzień. |Może coś się wydarzy???
                    Pozdrawiam
                  • skalar4 Re: moje typowanie 09.11.14, 19:03
                    Z całym szacunkiem Pan Burmistrz jest dużo starszy od mojego wykształconego dziadka. Zarzut - w całej obecnej polityce miasta niema nas młodych, ani prawie nic dla nas młodych. Widzę raczej pogłębienie syndromu "sypialni Warszawy" . Dlatego nie zagłosuję na Pana Kruszewskiego - już dość. Pójdę głosować na Panią Więckowską. Młodsza, ale nie za młoda, z doświadczeniem takim jakie jest potrzebne. U Pana Burmistrza Kruszewskiego doświadczenie, ale metryka nieubłagana. 71 lat to dużo lat i taka specyfika widzenia świata i potrzeb innych. Kocham mojego dziadka bardzo, to mądry człowiek, ale cieszę się, że głównodowodzącym w naszym domu jest mój ojciec
                    • demarkiz0 Re: moje typowanie 09.11.14, 19:13
                      skalar4 napisał:

> Z całym szacunkiem Pan Burmistrz jest dużo starszy od mojego wykształconego dzi
                      > adka. Zarzut - w całej obecnej polityce miasta niema nas młodych, ani prawie ni
                      > c dla nas młodych. Widzę raczej pogłębienie syndromu "sypialni Warszawy" . Dlat
                      > ego nie zagłosuję na Pana Kruszewskiego - już dość. Pójdę głosować na Panią Wię
                      > ckowską. Młodsza, ale nie za młoda, z doświadczeniem takim jakie jest potrzebne
                      > . U Pana Burmistrza Kruszewskiego doświadczenie, ale metryka nieubłagana. 71 la
                      > t to dużo lat i taka specyfika widzenia świata i potrzeb innych. Kocham mojego
                      > dziadka bardzo, to mądry człowiek, ale cieszę się, że głównodowodzącym w naszym
                      > domu jest mój ojciec

Zawsze mówiłem, czas stawiać na młodych - brawo skalar4
                    • gosia61341 Re: moje typowanie 09.11.14, 19:28
                      1.Kołodziej
                      2.Batorski
                      3.Glinka
                      4.nie wiem
                      5.Zielińska
                      6.Galiński
                      7.Walkiewicz
                      8.Wojtyra
                      9.Masik
                      10.Nojszewski
                      11.Kaczorek
                      12.Winiarczyk
                      13.Sitek
                      14.Kruk
                      15.nie wiem
                      Burmistrzem zostanie Kruszewski.
          • joza79 Re: moje typowanie 09.11.14, 19:46
            Wojtyra, przecież on na terenie okręgu, w którym kandyduje nie mieszka i ludzie to wiedzą.
            To skąd będzie wiedział o potrzebach okręgu skoro one go nie dotyczą.
            • soraya.1 Re: moje typowanie 09.11.14, 19:54
              Glinka też nie mieszka , więc można zadać takie samo pytanie ??
              • joza79 Re: moje typowanie 09.11.14, 20:02
                Jeżeli tak to zmieniam typ w okręgu nr 3 na nie wiem. Sądzę, że kandydaci muszą mieszkać w okręgu w którym kandydują, bo gdy nie mieszkają, to nie mają dostatecznego pojęcia o rejonie, którego są reprezentantami. Nie róbmy z Rady naszego Józefowa Sejmu-bis. Pan Wojtyra oplakatował się niemiłosiernie w okręgu nr 8, ale potrzeby mieszkańców tego okręgu osobiście go nie dotyczą.
                • demarkiz0 Re: moje typowanie 09.11.14, 20:29
                  joza79 napisała:

> Jeżeli tak to zmieniam typ w okręgu nr 3 na nie wiem. Sądzę, że kandydaci muszą
                  > mieszkać w okręgu w którym kandydują, bo gdy nie mieszkają, to nie mają dostat
                  > ecznego pojęcia o rejonie, którego są reprezentantami. Nie róbmy z Rady naszego
                  > Józefowa Sejmu-bis. Pan Wojtyra oplakatował się niemiłosiernie w okręgu nr 8,
                  > ale potrzeby mieszkańców tego okręgu osobiście go nie dotyczą.

Ty się kolego ogarnij , miasto to nie ulice, przy których mieszkają radni, to jeden wielki organizm, jeśli tego nie rozumiesz to wielka szkoda. Radni decydują o całości, nie tylko o swoim okręgu.
                  • jozefow512 Re: moje typowanie 09.11.14, 20:52
                    demarkiz0 napisał(a):

> Ty się kolego ogarnij , miasto to nie ulice, przy których mieszkają radni, to j
                    > eden wielki organizm, jeśli tego nie rozumiesz to wielka szkoda. Radni decydują
                    > o całości, nie tylko o swoim okręgu.

Rada miasta to nie rada powiatu. Pojedynczy radni nie decydują o całości. Dlatego dobrze żeby radny reprezentował swoich wyborców a nie pozostałych.
                    • demarkiz0 Re: moje typowanie 09.11.14, 21:09
                      jozefow512 napisał:

> demarkiz0 napisał(a):
                      >
                      > > Ty się kolego ogarnij , miasto to nie ulice, przy których mieszkają radni
                      > , to j
                      > > eden wielki organizm, jeśli tego nie rozumiesz to wielka szkoda. Radni de
                      > cydują
                      > > o całości, nie tylko o swoim okręgu.
                      >
                      > Rada miasta to nie rada powiatu. Pojedynczy radni nie decydują o całości. Dlate
                      > go dobrze minus zero.

Co to za brednie. Już kiedyś pisałem, że nie rozumiesz pewnych drobnych niuansów.
                      Pojedynczy radni składają się na całość, zawsze i wszędzie, chodzi o miasto, czy o lokalne rozgrywki ?
                      • jozefow512 Re: moje typowanie 09.11.14, 22:06
                        demarkiz0 napisał(a):

> Co to za brednie.

Nie umiesz cytować to i brednie ci wychodzą. Może następnym razem nie przypisuj mi zdań, których nie napisałem.

> Już kiedyś pisałem, że nie rozumiesz pewnych drobnych niuansów.

Pisałeś. Nie masz racji. Zobacz jak wygląda głosowanie na radnych. A każdym okręgu jest oddzielne głosowanie.

> Pojedynczy radni składają się na całość, zawsze i wszędzie, chodzi o miasto, czy o lokalne rozgrywki ?

Jakie lokalne rozgrywki? Chodzi o reprezentowanie wyborców.

Nie rozumiesz pewnych drobnych niuansów.
                        • demarkiz0 Re: moje typowanie 09.11.14, 22:19
                          jozefow512 napisał:

> demarkiz0 napisał(a):
                          >
                          > > Co to za brednie.
                          >
                          > Nie umiesz cytować to i brednie ci wychodzą. Może następnym razem nie przypisuj
                          > mi zdań, których nie napisałem.
                          >
                          > > Już kiedyś pisałem, że nie rozumiesz pewnych drobnych niuansów.

Józefów512,
                          może się ogarnijmy, ja nie jestem przeciwko Tobie, jednak w pewnych kwestiach Cię nie rozumiem.
                          • jozefow512 Re: moje typowanie 10.11.14, 17:35
                            demarkiz0 napisał(a):

> Józefów512,
                            > może się ogarnijmy, ja nie jestem przeciwko Tobie, jednak w pewnych kwestiach Cię nie rozumiem.

Ależ tutaj nikt nie jest przeciwko nikomu. Po prostu mamy na pewne rzeczy różne spojrzenie, poglądy, perspektywę, priorytety, itd. itp.

• demarkiz0 Re: moje typowanie 10.11.14, 18:04
                              jozefow512 napisał:

> demarkiz0 napisał(a):
                              >
                              > > Józefów512,
                              > > może się ogarnijmy, ja nie jestem przeciwko Tobie, jednak w pewnych kwest
                              > iach Cię nie rozumiem.
                              >
                              > Ależ tutaj nikt nie jest przeciwko nikomu. Po prostu mamy na pewne rzeczy różne
                              > spojrzenie, poglądy, perspektywę, priorytety, itd. itp

Widać wyraźnie , że potrzebowałem odpoczynku. Masz absolutną rację.
            • demarkiz0 Re: moje typowanie 09.11.14, 20:19
              joza79 napisała:

> Wojtyra, przecież on na terenie okręgu, w którym kandyduje nie mieszka i ludzi
              > e to wiedzą.
              > To skąd będzie wiedział o potrzebach okręgu skoro one go nie dotyczą.

Co Ty ściemniasz, masz coś do niego ? Nieruchomość Andrzeja jest w granicach okręgu.
              To świetny, młody społecznik, znany w całym mieście i pełen nowatorskich pomysłów.
              • joza79 Re: moje typowanie 09.11.14, 20:32
                Tak, tak a świstak siedzi i zawija je w te sreberka.... Do pana Wojtyry nic nie mam, bo go nie znam, ale wiem orientacyjnie, gdzie mieszka. Jego przypadek traktuje jako przykład.
                A w 2010 r. p. Wojtyra kandydował z okręgu nr 1: wybory2010.pkw.gov.pl/owk/pl/141701/2c9682212bcdb46c012bcea296e57b17.html?kandydat=2c9682212bcdb46c012bcea7d3d47fb5
                • demarkiz0 Re: moje typowanie 09.11.14, 20:46
                  joza79 napisała:

> Tak, tak a świstak siedzi i zawija je w te sreberka.... Do pana Wojtyry nic nie
                  > mam, bo go nie znam, ale wiem orientacyjnie, gdzie mieszka. Jego przypadek tra
                  > ktuje jako przykład.
                  > A w 2010 r. p. Wojtyra kandydował z okręgu nr 1: wybory2010.pkw.gov.pl/owk/pl/141701/2c9682212bcdb46c012bcea296e57b17.html?kandydat=2c9682212bcdb46c012bcea7d3d47fb5

Sorki, daruje sobie dyskusję z Tobą - minus zero.
                  • joza79 Re: moje typowanie 09.11.14, 20:55
                    Podtrzymuje to, że nowym-starym burmistrzem będzie pan Stanisław Kruszewski. Pani Więckowska była bardzo dobrym starostą i niech nią zostanie i w nowej kadencji. W powiecie Otwockim jeszcze jest dużo do zrobienia, ,,synergia" lepiej sprawdza się na poziomie powiatu. Pan Koźlak to chyba największy kontrkandydat obecnego włodarza. Jego atutem jest młody wiek 33 lata. Pan Rupniewski ma ubogi program. Pan Koźlak też się za bardzo nie rozpisał. Choć dotyczy to też pana Kruszewskiego.
                    Typy do Rady Miasta podtrzymuje z wyjątkiem okręgu nr 3.
                  • joza79 Re: moje typowanie 09.11.14, 20:57
                    demarkiz0 nie denerwuj się nie było moją intencją cię obrazić.
                    • zavio-44 Re: moje typowanie 09.11.14, 21:06
                      joza 79 w innym wątku mocno wspierał PANA Galasa, który także staruje z 8 okręgu... przypadek ? nie sądzę wink
                    • demarkiz0 Re: moje typowanie 09.11.14, 21:42
                      joza79 napisała:

> demarkiz0 nie denerwuj się nie było moją intencją cię obrazić.

Przepraszam, być może przeginam.
                • skalar4 Re: moje typowanie 09.11.14, 21:12
                  Zapomniałem podać swoje typowanie:

1. A. Bogucka/ P. Kołodziej (administracja/finanse - nie mogę się zdecydować)
                  2. M. Batorski (ulubieniec tłumów - czytaj forum)
                  3. M. Przewalska (tradycja w rodzinie, zadba o mieszkańców okręgu)
                  4. I. Machalska (zna problemy niepełnosprawnych mieszkańców, będzie ich orędowniczką)
                  5. U Zielińska (fachowiec-samorządowiec, chociaż nieco oschła)
                  6. M. Jakubowska (chociaż jeszcze się waham ze względu na metrykę)
                  7. M. Walkiewicz (sprawdziła się w tej RM, dba o swoich wyborców)
                  8. A. Wojtyra (mieszka rzut okiem od swojego okręgu, społecznik, ma potencjał)
                  9. A. Masik (jak 7)
                  10. A Wojciechowski (w poprzednich wyborach przegrał o włos, trudny okręg, wie co potrzebują jego mieszkańcy)
                  11.B. Kaczorek (Tak jak 5, bez oschła wręcz odwrotnie)
                  12. M.Winiarczyk (bo nie widzę z różnych przyczyn pozostałych kandydatów z tego okręgu)
                  13. C. Łukaszewski (tak ja 11. Broni się na forum z podniesioną przyłbicą - u mnie punktuje)
                  14 G. Kruk (mało wyrazisty, ale dla mnie jedyny wybór z całej czwórki)
                  15. A Pyra (społecznik mimo młodego wieku)

Wybrałem tylko 2 młodych, chociaż mogłem poszaleć, ale najlepszych. Trzeba RM odmłodzić i zlikwidować Klub Seniorów.

Do joza79 - bądź sprawiedliwy do końca. Bardzo dużo osób kandyduje nie ze swojego okręgu. chociażby z Twojego typowania: Glinka, Rypina, Bieńkowski, Pijanowska. Więc czemu czepiasz się Wojtyry.
                  Niektórzy nawet na stałe mieszkają w Warszawie w Józku są zameldowani - i tego już nie pojmuję.

Jeszcze Burmistrz - Pani B. Więckowska - sprawdziła się jako starosta, szanuje i słucha młodych. Pomaga ludziom. Z jej rządami będzie tak jak do tej pory, a nawet lepiej
                  13.
    • jozek84 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 21:36
      Moim zdaniem te wybory to będzie jedna wielka niespodzianka. Znając życie paru obecnych radnych po raz kolejny zdobędzie swoje mandaty. Pośród nich są np. bardzo zasłużona radna Maria Walkiewicz, skuteczna przewodnicząca Marianna Jakubowska.
      Wielu radnych jednak nie zasługuje na kolejną kadencję. Nie wiem czym takim wielkim się zasłużył "wieczny radny" Cezary Łukaszewski, czy radny Batorski????. Ogólnie obecna kadencja jeśli idzie o jakość radnych wypadła bardzo blado, na prawdę bardzo.
      Ja osobiście poznałem wielu kandydatów z różnych okręgów. Znam Andrzeja Wojtyrę (okręg nr. 8), który bardzo aktywnie udziela się społecznie i któremu zawdzięczamy odnowienie poczekalni na stacji w Józefowie. Znam Marcina Sierpińskiego (okręg nr 2), który jest dyrektorem w starostwie i pomógł już nie jednej osobie w załatwieniu nie raz beznadziejnych spraw (np. przyśpieszając procedurę paszportową, czy potrafi w jeden dzień wydać decyzję zezwalającą zrozpaczonej rodzinie sprowadzić zwłoki z zagranicy).
      Co do burmistrza, do doceniając obecnego , to jednak w moje ocenie wiek 71 lat na dziś jest już dyskwalifikujący. Burmistrzostwo to nie jest funkcja dożywotnia. Wymaga od każdego wiele wysiłku i zdolności psychofizycznych. Nie wierzę, że w wieku 71, 72, czy 75 lat (na koniec kadencji) on będzie w stanie sprawnie zarządzać miastem. W tym roku jeden wójt z powiatu już się zabrał na tamten świat. Jeśli nie Kruszewski to zdecydowanie Bogumiła Więckowska. Nie mam wątpliwości, że jak ktoś był 4 lata sprawnym i dobrym Starostą to będzie równie dobrym Burmistrzem Miasta Józefowa. Pan Koźlak nawet nie był jeszcze radnym. Powiem tak "za wysokie progi na jego nogi".
      • pilot119 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 21:44
        jozek84 - podpisuję się pod twoją wypowiedzią w całej rozciągłości. Powiedziałbym z ust mi to wyjąłeś. Pozdrawiam
      • jozefow512 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 22:09
        jozek84 napisał(a):

> Moim zdaniem te wybory to będzie jedna wielka niespodzianka.

I specjalnie po to założyłeś konto?
      • jozefow512 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 22:13
        jozek84 napisał(a):

bardzo zasłużona radna Maria Walkiewicz,

No strasznie zasłużona.

czy radny Batorski????

No tak. Jesteś nowy w Józefowie. Partia dała cię na front to się starasz. Widzę, że z demarkizem stanowicie brygadę, a może jesteście jedną osobą (jakoś takie podobne te wasze wypowiedzi i zalatują starostwem).
        • bestnick3 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 22:17
          Popieram jozefow512 w tym wątku przeważa pewna partia rządząca.
          Typy:

1) Kołodziej
          2) Batorski
          3) Glinka
          4) Machalska
          5) Zielińska
          6) Jakubowska
          7) Rypina
          8) Galas
          9) Masik
          10) Kachniarz
          11) Kaczorek
          12) Pijanowska
          13) Łukaszewski
          14) Kruk
          15) Zdrajkowska
          Burmistrz: Kruszewski!!!
          • demarkiz0 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 22:26
            bestnick3 napisał:

> Burmistrz: Kruszewski!!!

Obyś się pomylił.
          • skalar4 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 22:26
            Kim jesteś z tej 15 ? - jestem inteligentny i mam swój typ., a ty czy masz odwagę cywilną.

11 kandydatów Dla Miasta + Pan Kruszewski
            • demarkiz0 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 22:46
              skalar4 napisał:

> Kim jesteś z tej 15 ? - jestem inteligentny i mam swój typ., a ty czy masz odwa
              > gę cywilną.
              >
              > 11 kandydatów Dla Miasta + Pan Kruszewski
              Czy możesz uprościć ten przekaz, mieszkam na Matejki od lat i czytam wszystkie oferty wyborcze wyciągając wnioski. Nie kandyduje. Może nie jestem inteligentny i to tłumaczy, że nie rozumiem Twojego posta.
        • demarkiz0 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 22:34
          jozefow512 napisał:
          Widzę, że z demarkizem stanowicie brygadę, a może jesteście jedną osobą (jakoś takie
          > podobne te wasze wypowiedzi i zalatują starostwem).

Nie jesteśmy jedną osobą, nie znam gościa. A to że zalatuję Starostwem to przestępstwo ?
          POWIAT KOLEGO TO OSIEM GMIN I ZARZĄDZANIE TAK DUŻYM OBSZAREM TO JEST COŚ W PORÓWNANIU DO JÓZEFOWA. TAM TRZEBA WSZYSTKICH TRAKTOWAĆ RÓWNO.
          • skalar4 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 22:43
            przepraszam demarkiz0 oczywiście moje zapytanie do bestnick3 i jeszcze co z demokracją?
            • demarkiz0 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 22:49
              skalar4 napisał:

> przepraszam demarkiz0 oczywiście moje zapytanie do bestnick3 i jeszcze co z dem
              > okracją?

Spokojnie ja się nie gniewam.
              • skalar4 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 22:51
                OK?

Ale bestnick3 nie odpowiada - może zmieni nick
                • demarkiz0 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 22:54
                  skalar4 napisał:

> OK?
                  >
                  > Ale bestnick3 nie odpowiada - może zmieni nick

Jasne.
                  A kto go wie?
                • bestnick3 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 22:59
                  Nie rozumiem. 11 kandydatów dobrego komitetu plus najlepszy burmistrz jakiego miał Józefów do tej pory. To coś złego. Nie czaje co ma do tego demokracja. Przecież to rządy większości.
                  • skalar4 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 23:15
                    nawet najlepszy burmistrz musi wiedzieć kiedy powinien w glorii odejść. Czytasz ten wątek? A gdzie demokracja - jeżeli jest 10-11 ludzi Burmistrza w RM, a wystarczy mu 8 głosów? Czy teraz rozumiesz o co mi chodzi? Każdy jego wniosek, widzimisie lub coś z tych tematów przejdzie. Józefów to nie prywatny folwark. Są tu młodzi, dojrzali i seniorzy, każdy ma swoje potrzeby. Nie możemy być zaściankiem i sypialnią.
        • jozek84 Re: Skład nowej Rady Miasta 10.11.14, 11:12
          A widzisz ja mieszkam w tym mieście od urodzenia. I tak uważam, że radna Maria Walkiewicz jest zasłużona i to bardzo, szczególnie w kwestiach oświatowych i socjalnych, jak ci się nie podoba to twoja sprawa.
      • skalar4 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 23:02
        Nieco uściślę, -jestem za demokracją - nominowany Burmistrz nie może mieć większości w RM - nie ma demokracji. Co do P. Łukaszewskiego jestem za. Jestem za B. Węckowską i RM która reprezentowała by miasto
        • bestnick3 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 23:09
          Ale do skutecznego rządzenia potrzebna jest większość. Co z tego jeżeli nowy burmistrz nie będzie miał większości, to co nic nie zrobi. Zgadzam się z Tobą skalar4, również jestem za RM, która będzie reprezentować interesy mieszkańców, dlatego tak typuje jej skład. Większość w tym wypadku ma KW Dla Miasta, ale jest też grupa niezależna. Większość musi być.
        • hanelorka Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 23:14
          Oby z KW Dla Miasta, który na swoim wspólnym zdjęciu wygląda jak oddział geriatryczny na wycieczce do Częstochowy, wybrano jak najmniej radnych. Ktoś tu wcześniej napisał, że ma dość klubu seniora w radzie miasta. Zgadzam się. Czy ktoś z Was wie coś bliższego o ludziach startujących z KW Młodzi dla miasta? Na ich profilu nie znalazłam zbyt wiele informacji. Warto na nich głosować? Ludzi startujących z komitetów partii politycznych w ogóle nie biorę pod uwagę, więc wybór mam coraz mniejszy.
          • demarkiz0 Re: Skład nowej Rady Miasta 09.11.14, 23:34
            Nie sugeruj się partiami. Pomyśl o kobiecie - jest jedna.
          • bbb21 Re: Skład nowej Rady Miasta 10.11.14, 00:14
            tak, pora na totalną zmianę;
            na pewno nie poprę Łukaszewskiego.
            I na pewno nie będę głosować na Kruszewskiego.
            Chyba będę solidarna z kobietą, chociaż wstępnie myślałam o Koźlaku, ale coś mi w nim nie pasuje. Czas pokaże jak będzie.
            • hanelorka Re: Skład nowej Rady Miasta 10.11.14, 08:41
              Też tak zrobię. Zagłosuję ma Więckowską i mam nadzieję, że odbędzie się druga tura. Obawiam się, że Kruszewskiego tylko atom byłby w stanie oderwać od koryta.
              • soraya.1 Re: Skład nowej Rady Miasta 10.11.14, 08:51
                Cenię naszego Burmistrza ale już czas oddać berło i skoro nie wychodował sobie następcy to mój głos idzie do P. Więckowskiej .
                • doomi Re: Skład nowej Rady Miasta 10.11.14, 13:58
                  Nie będę typować radnych, bo nie wszystkich którzy kandydują kojarzę.
                  W moim okręgu stawiam na Batorskiego, jeśli chodzi o Burmistrza to wygra Kruszewski i na niego też będę głosować.
                  Z innych radnych kojarzę z dobrej pracy Masik - ona też zostanie radną następnej kadencji.
                  Podziękowałabym Krukowi, Jakubowskiej, Dudek i Łukaszewskiemu.
                  Siedzi ktoś z forumowiczów w komisjach?
                  • demarkiz0 Re: Skład nowej Rady Miasta 10.11.14, 20:31
                    doomi napisała:

> Nie będę typować radnych, bo nie wszystkich którzy kandydują kojarzę.
                    > W moim okręgu stawiam na Batorskiego, jeśli chodzi o Burmistrza to wygra Krusze
                    > wski i na niego też będę głosować.
                    > Z innych radnych kojarzę z dobrej pracy Masik - ona też zostanie radną następne
                    > j kadencji.
                    > Podziękowałabym Krukowi, Jakubowskiej, Dudek i Łukaszewskiemu.
                    > Siedzi ktoś z forumowiczów w komisjach?

Z pełnym szacunkiem dla Twojego typowania. Innych kandydatów na Burmistrza też nie kojarzysz i nie komentujesz ?
                    • doomi Re: Skład nowej Rady Miasta 10.11.14, 22:29
                      Soraya pytała kto będzie nowym burmistrzem więc odpowiedziałam.
                      Reszty nie ma co komentować - z całym szacunkiem.
                      Pewnie gdyby nie kandydował Kruszewski - mój głos powędrowałby do Więckowskiej.
                      • pluteck Re: Skład nowej Rady Miasta 11.11.14, 09:38
                        Do p. Więckowskiej, która nie zostawszy jeszcze burmistrzem już łamie prawo ? Rozwieszając swoje materiały wyborcze na słupach energetycznych bez zezwolenia właściciela, Na stronie UM Jozefów podano wyciąg z Kodeksu Wyborczego, mówiący, że takie działanie jest zabronione. Jednak cel uświęca środki - grzywna za takie wykroczenie będzie niczym w razie wygranej. Stać tę panią na zapłacenie. To nic , że działa bezprawnie.
                        To tyle
                        • jozek84 Re: Skład nowej Rady Miasta 11.11.14, 14:35
                          Dla twojej wiadomości - na słupach wiszą też plakaty wielu, wielu innych komitetów, w tym też widziałem KW Dla Miasta. Słupy są własnością PGE, a spółka z tego co wiem nie reaguje na takie działania, tym samym je toleruje. Nie widzę więc żadnego problemu. Tak samo wiszą plakaty wielu komitetów na publicznych ogrodzeniach, na barierach PKP i drzewach. Ja nie mam absolutnie nic przeciwko temu. Na prawdę, jak ktoś nie ma się już czego czepić to znajdzie największą głupotę. Nieprawda mr pluteck?????
                          • pluteck Re: Skład nowej Rady Miasta 11.11.14, 18:47
                            Dla Twojej wiadomości wyciąg z Kodeksu Wyborczego
                            Art. 110. § 1. Na ścianach budynków, przystankach komunikacji publicznej, tablicach i słupach ogłoszeniowych, ogrodzeniach, latarniach, urządzeniach energetycznych, telekomunikacyjnych i innych można umieszczać plakaty i hasła wyborcze wyłącznie po uzyskaniu zgody właściciela lub zarządcy nieruchomości, obiektu albo urządzenia.
                            Art. 495. § 1. Kto, w związku z wyborami:
                            1) umieszcza plakaty i hasła wyborcze na ścianach budynków, przystankach komunikacji publicznej, tablicach i słupach ogłoszeniowych, ogrodzeniach, latarniach, urządzeniach energetycznych, telekomunikacyjnych i innych bez zgody właściciela lub zarządcy nieruchomości, obiektu albo urządzenia,
                            podlega karze grzywny.
                            Nieznajomość prawa szkodzi, ale dlaczego szkodzi tylko prostym ludziom, a nie politykom. To, że PGE nie reaguje nie znaczy, że wydało zgodę na wywieszenie tego typu plakatów. Zastanawia mnie jedynie dlaczego na łamanie prawa jest przyzwolenie - to prowadzi do poczucia bezkarności . Nie jest argumentem "bo inni tak robią". Jak inni kradną, to ja też mogę ? Jak inni prowadzą pojazd w stanie nietrzeźwości to ja też mogę?
                            Kandydaci na cokolwiek mogą świecić przykładem łamiąc prawo? Czy ktoś z KW dla miasta wisi już na słupie? Nie widziałem. Chyba chodzę po innym Józefowie niż Ty.
                            Z wyrazami szacunku - pozdrawiam.

• jozek84 Re: Skład nowej Rady Miasta 12.11.14, 11:16
                              A czy wiesz szanowny inteligencie zwany pluteck, czy zgody takie zostały wydane czy nie????, czy muszą być na piśmie, czy mogą być ustne. Czy wiesz, że istnieje takie coś jak zgoda dorozumiana i milcząca????. Pewnie NIE!!!.
                              Nie ucz prawnika prawa, na prawdę litości. Czepiasz się i tyle, to jest wręcz żałosne i to nawet bardzo żałosne. Widać, że nie masz się już czego czepiać.
                              A co do plakatów KWW Dla Miasta - tak widziałem je na słupach. To chyba ty żyjesz w innym mieście, albo jesteś ignorantem, albo ślepy. Co wybierasz???
                        • pilot119 Re: Skład nowej Rady Miasta 11.11.14, 18:59
                          Jadąc do Wawra wszystkie słupy energetyczne (w całej Polsce tak jest - wiem co piszę) mają ozdoby - to urok przedwyborczy. Jak chcesz tematu do rozrabiania przeczytaj żółto-zieloną kartę ze skrzynek pocztowych - dużo materiału. Ale myślę, że to Ciebie nie interesuje. Rób swoje. Mniej dobre samopoczucie, bo inaczej deprecha.
                          • anula349 Re: Skład nowej Rady Miasta 12.11.14, 10:54
                            Głosuję na Rupniewskiego, bo Koźlak ma raczej małe szanse. Innych kandydatów nie biorę pod uwagę.
                            • soraya.1 Typowania do nowej rady 13.11.14, 17:17
                              Jutro już cisza wyborcza i na naszym forum też cisza . Typujcie dalej nową Radę Miasta , ciekawa jestem czy ktoś wytypuje w 100 %
                              • jozek84 Re: Typowania do nowej rady 13.11.14, 18:14
                                W mojej ocenie nie ma żadnych pewniaków, no może 2-3 maksymalnie. Reszta to będzie kwestia nie raz kilku głosów, dosłownie kilku. Dawno już nie było tak zaciekłej kampanii w Józefowie, no chyba w 2002 roku taka była jak pamiętam. Mnie to bardzo cieszy, bo to jest właśnie demokracja, a nie plebiscyt poparcia dla burmistrza (jak było w zasadzie 4 lata temu). Ja liczę osobiście, że wygrają np. Andrzej Wojtyra ( 8 ), Marianna Jakubowska ( 6 ), Maria Walkiewicz ( 7 ), Marcin Sierpiński ( 2 ). Nie chciałbym by wygrali tacy kandydaci jak np. Pan Cezary Łukaszewski ( 13).
                                Ale to tylko mój pogląd.
    • bestnick Re: Skład nowej Rady Miasta 13.11.14, 18:44
      Moje typowanie:
      1. P. Kołodziej/ M.Kopczyński (raczej pan Kołodziej)
      2. M. Batorski
      3. W. Glinka (może pan Jaśkiewicz)
      4.S. Wasilewski
      5. U. Zielińska
      6. M. Jakubowska (to jest mój pewniak)
      7. M. Walkiewicz
      8. E. Strużak / D. Podolski
      9. A, Masik
      10. G. Nojszewski
      11. B. Kaczorek
      12. B. Pijanowska albo M. Winiarczyk
      13. C. Łukaszewski