Dodaj do ulubionych

Nowe ławki

03.08.16, 09:59
Widzieliście? Ja kiedyś dostrzegłem przez przypadek na ulicy. Moim zdaniem dobry pomysł. Ostatnio miałem chwilę czasu i chciałem gdzieś przysiąść z czytnikiem na 3 Maja i się nie dało. Musiałem czytać "na chodząco". smile

www.jozefow.pl/page/14,aktualnosci.html?id=1484
Meble miejskie stanęły w 10 punktach Józefowa i kosztowały ponad 5 tys. zł. Montażu dokonali pracownicy Zakładu Oczyszczania

Lokalizacja ławek:

1. Willowa przy Grottgera,
2. Willowa przy Sadowej,
3. Graniczna przy Jachowicza,
4. Piłsudskiego przy Cichej,
5. Sikorskiego przed Dobrą,
6. 3 Maja przy Sosnowa,
7. Polna 44,
8. Wawerska przed Graniczna,
9. Wawerska przy Wiślanej,
10. Kard. Wyszyńskiego przy Sienkiewicza.

https://www.jozefow.pl/page/file.php?file=newsImages/l7.jpg
Obserwuj wątek
    • surmia Re: Nowe ławki 03.08.16, 12:23
      Fajne są. I chyba potrzebne. Może już dorośliśmy do ławek?
      Może będą stały nienaruszone na chwałę cywilizacji?
    • surmia Re: Nowe ławki 29.08.16, 12:49
      No i stało się.
      Obok ławek postawiono kosze na śmieci. Dla tych osób, które korzystając z ławki np. wypiły wodę i tam właśnie wyrzucą butelkę. Normalna sprawa. Tak być powinno.
      Czyżby?!?!?!?
      Całe kartony butelek po winie? Torby ze śmieciami? I to dużo?
      Kto to robi?
      Dlaczego nie ma tego cwaniaka w ewidencji odbioru odpadów? Bo przecież gdyby był i płacił za odbiór, nie wywalałby swoich śmieci do miejskiego kosza.
      Piszę o miejscu z ławeczką i koszem na Granicznej.
      zniesmaczona jestem sad
      • jarecki_2 Re: Nowe ławki 29.08.16, 13:29
        Znam ławkę, to wywałka przy sprzątaniu samochodów które tam stają a jak widzą kosz to mają doskonałą okazję wysprzątać bagażniki.
        • jozefow512 Re: Nowe ławki 29.08.16, 16:00
          I nikt nie zwraca uwagi?
          • jarecki_2 Re: Nowe ławki 30.08.16, 07:42
            tego nie wiem
          • marc_gg Re: Nowe ławki 30.08.16, 10:14
            Już lepiej jak zapełniają śmietniki niż mają wyrzucać do lasu.
            • jozefow512 Re: Nowe ławki 30.08.16, 10:32
              Fakt. Nie pomyślałem o tym, że jeśli nie podrzucą do śmietnika, to wywalą w lesie. A to przecież takie oczywiste, że śmieci wywala się w lesie, bo przecież nie zawozi się ich do domu.

Sorry za sarkazm. Ale masz rację w tym, że trzeba brać pod uwagę poziom umysłowy samochodziarzy podrzucających śmieci.
    • feelek Re: Nowe ławki 30.08.16, 10:25
      Hej, melduje się Niewidzialna Ręka z Głębi Lasu.
      U nas pojawiły się kosze na Jałowcowej i Luksusowej u zbiegu z Miłą i Dobrą. W sumie 4. Ten u zbiegu Luksusowej i Miłej jest od kilkunastu dni miejscem, które obwieszone jest reklamówkami z domowymi śmieciami, śmeci w promieniu kilku metrów.
      Zjawisko to nienowe. Lata temu, gdy gmina rozstawiła kontenery na śmieci w różnych miejscach, efekt był podobny, tony odpadów bud. z całego powiatu, rozwleczone śmieci w promieniu kilkunastu m. Zmieniono system na odbiór gabarytów, działa PSZOK.
      Co zrobić tutaj? Skuteczne IMHO byłoby monitorowanie tych śmietniczek ( kiedyś p. Komendant Straży Miejskiej powiedział, że kamery monitoringu mogą " pełnić służbę" w różnych miejscach).
      Tylko czy to już zawsze tak będzie?: że rogacizna będzie niweczyć każdą inicjatywę ucywilizowania ( wq... wiła mnie opinia pewnej zarozumiałej Polonuski(oni to potrafią), co była powiedziała, że te śmietniczki to się nam tu w Polsce w głowach poprzewracało.
      Jasne, Polska to w oczach niektórych ludzi, co wyemigrowali powinna pozostać ruskim skansenem, gdzie nadal śledzie się zawija w gazetę. A tu ławeczki w lesie, śmietniczki...
      • surmia Re: Nowe ławki 30.08.16, 10:44
        Jak to się stało, że są domy i ich mieszkańcy, które nie zgłosiły się do odbioru śmieci? Ja rozumiem przedsiębiorstwa. To osobna ewidencja. Ale prywatne domy? Te podrzucane śmieci są zwykłe, domowe.

Czy nie można tego jakoś sprawdzić, czy wszyscy mieszkańcy mają deklaracje śmieciowe?

Dlaczego cwaniaki mają nas gdzieś?
        A może to tzw. letnicy, którzy niby mieszkają gdzieś indziej i gdzieś indziej płacą, a śmieci zostawiają tu, bo tu w lato pięknie jest? A wozić śmieci autem w taki upał to fuuuu.

Co do ludzi opróżniających auta ze śmieci przy miejskich koszach - ż e n a d a !!!
        • owjozef Re: Nowe ławki 30.08.16, 14:43
          www.portalsamorzadowy.pl/spoleczenstwo-informacyjne/opole-fotopulapki-sposob-na-nielegalne-wysypiska,73678.html

Fotopułapki - niewielkie urządzenia, które można np. zamontować na drzewie i z ich pomocą robić zdjęcia lub krótkie filmiki - mają pomóc w Opolu walczyć z nielegalnymi wysypiskami śmieci czy wandalami. Na czwartkowej sesji (24 września) przegłosowano sfinansowanie ich zakupu.

Opole kupi 10 fotopułapek

Na zakup fotopułapek przeznaczono kwotę 20 tys. zł. Została ona uwzględniona w przegłosowanej na czwartkowej sesji rady miasta Opola korekcie budżetu.

Zdaniem naczelnik wydziału infrastruktury opolskiego urzędu miasta Agnieszki Maślak kwota ta powinna wystarczyć na zakup ok. 10 fotopułapek wraz z osprzętem, które mają być przenoszone w miarę potrzeb w różne punkty miasta.

"Po czwartkowej sesji roześlemy zapytania ofertowe i w ciągu miesiąca powinniśmy kupić te urządzenia. Pewnie nie wszystkie od razu będą wykorzystane, ale mamy już zidentyfikowanych wiele miejsc, które wymagają obserwacji" - wyjaśniła Maślak.

Fotopułapki zastąpią monitoring

Wyjaśniła, że fotopułapki, które chce kupić Opole, to urządzenia zastępujące monitoring. "Są jednak zdecydowanie prostsze w eksploatacji. Nagrywają lub fotografują tylko te obiekty, które poruszają się w danym obszarze" - wyjaśniła Maślak tłumacząc, że można je łatwo przenosić w różne miejsca i ukryć.

"Fotopułapki potrzebne są nam do tego, by walczyć z nielegalnymi wysypiskami śmieci czy na przykład wandalami, którzy niszczą ławki, kradną ogrodzenia, dewastują cmentarze, zwłaszcza te rzadko uczęszczane" - wyjaśniła naczelniczka. Dodała, że takie miejsca trudno poddawać ciągłej obserwacji, np. wysyłając tam nieustannie patrole straży miejskiej. Filmy lub zdjęcia wykonywane przez urządzenia mają być przesyłane na zaprogramowanego maila.

Maślak, pytana skąd pomysł na korzystanie z takich urządzeń powiedziała że korzystają z nich np. nadleśnictwa w lasach, w miejscach, gdzie zdarzają się kradzieże drewna.

Fotopułapki sprawdzają się w mieście

"Stwierdziliśmy, że można ich używać nie tylko w lesie, ale też w mieście - w miejscach, w których nie opłaca się montować stałego monitoringu" - wyjaśniła. I dodała: "w miejscach, gdzie chcemy je wieszać, nie jest nam potrzebny monitoring stały i np. natychmiastowa reakcja straży miejskiej, bo nie chodzi o sytuacje zagrożenia czyjegoś życia czy bezpieczeństwa. W razie potrzeby możemy odtworzyć zdjęcia czy film i odnaleźć osobę, która wyrzuca np. śmieci"

Jedno takie urządzenie ma już straż miejska. Komendant straży miejskiej w Opolu Grzegorz Bukowski zapewnił, że jest ona wykorzystywana bardzo często - szczególnie w miejscach, gdzie nielegalnie wyrzucane są śmieci. "Urządzenie to umieszczamy tak, by było niewidoczne, np. na drzewie, ale też w miejscach niezadrzewionych. Działa w momencie, gdy następuje ruch. Robi zdjęcie lub 10-15 sekundowy film. Nagrywa moment podrzucania śmieci, zanieczyszczania, podrzucanie śmieci do kontenerów" - opisywał Bukowski.

Dodał, że dzięki fotopułapce udało się już wykryć kilkadziesiąt przypadków zaśmiecania. W pojedynczych przypadkach, wysyłany przez dyżurnych po otrzymaniu zdjęć z fotopułapki patrol straży, łapał nawet na gorącym uczynku osoby nielegalnie wyrzucające śmieci. Bukowski dodał, że za zaśmiecanie grozi mandat w wysokości do 500 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka