Dodaj do ulubionych

OPUS DEI w Józefowie

08.05.06, 10:04
Czy wiecie o tym, że w Józefowie gdzieś przy ul. Nadwiślańskiej mieszkają 2
rodziny z tej organizacji, kolejnych osiem buduje się w okolicach ul.
Matejki. W Świdrze 14 rodzin, kupiło place koło siebie i będą się budować. W
lasku przy GONGU, też został wykupiony teren i będzie budowane przedszkole
dla członków tej organizacji.
Obserwuj wątek
    • mefistto Re: OPUS DEI w Józefowie 08.05.06, 11:46
      Coś już wiemy - o OPUS-DEI już było na forum:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19980&w=34181593&a=34181593
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19980&w=35119742&v=2&s=0
      Oczywiście wszystkie nowe informacje są mile widziane
      • truski1 Re: OPUS DEI w Józefowie 09.05.06, 07:42
        a ja myslałam, że wam jakieś rewelawelację podam, czy cuś....
    • michalin.pl Re: OPUS DEI w Józefowie 09.05.06, 14:49
      Pod koniec karnawalu bylem na balu tego stowarzyszenia.
      Dowiedzialem sie, ze "w lasku przy GONGU" (jak to napisala truski1)
      docelowo bedzie budowane nie tylko przedszkole.
      Stowarzyszenie prowadzi meskie i zenskie liceum (albo gimnazjum)
      i docelowo jest plan budowy wyzszej szkoly.
      --
      michalin.pl
      www.michalin.pl/
    • kiebab Re: OPUS DEI w Józefowie 09.05.06, 23:55
      > czy wiecie o tym, że w Józefowie gdzieś przy ul. Nadwiślańskiej mieszkają 2
      > rodziny z tej organizacji, kolejnych osiem buduje się w okolicach ul.
      > Matejki. W Świdrze 14 rodzin, kupiło place koło siebie i będą się budować. W
      > lasku przy GONGU, też został wykupiony teren i będzie budowane przedszkole
      > dla członków tej organizacji.

napraaaaawde? ło moj Boze! w zwiazku z tym proponuje zorganizowac lincz tych
      rodzin przed urzedem miejskim w jozefowie. w weekend w godzinach popoludniowych
      tak by mozna bylo polaczyc go ze spacerem rodzinnym - moze przy okazji jakis
      festyn sie zorganizuje... tak.najlepiej taki z inscenizacja powiesci dana
      browna, tak zeby stworzyc odpowiedni klimat. proponuje to ostatnie zadanie
      powierzyc naszej jozefowskiej mlodziezy. ewentualnie naszym dzielnym
      strazakom-ochotnikom, zeby impreza byla z odpowiednio wielka pompa.

no dobra..
      a tak powaznie.. to co z tego ? bo jakos nie zajarzylem..
      ...od dzisiaj bedziesz informowal(a) nas o kazdym nowym mieszkancu czy co?
      • truski1 Re: OPUS DEI w Józefowie 10.05.06, 07:38
        no oczywiście. Lincz to wspaniały pomysł!!!!. Moze pomozesz organizacyjnie, bo
        pomysły masz, ze aż miło. No i oczywiscie będę informowała o każdym nowym
        mieszkańcu, wkońcu trzeba mieć jakieś hobby
        • kiebab Re: OPUS DEI w Józefowie 10.05.06, 11:00
          >Moze pomozesz organizacyjnie, bo
          >pomysły masz, ze aż miło

dziekuje za uznanie.

> No i oczywiscie będę informowała o każdym nowym
          > mieszkańcu, wkońcu trzeba mieć jakieś hobby

prawde mowiac nic nie trzeba.
    • patyska Re: OPUS DEI w Józefowie 10.05.06, 11:21
      a czemu to tak wazna wiesc, ze az sie mowi o tym na forum? pala czarownice? wink
      • truski1 Re: OPUS DEI w Józefowie 10.05.06, 13:39
        Ważna, nie ważna????. Miałam taką potrzebę i podzieliłam się informacją jaką
        otrzymałam. Podobno zrzesza elitę intelektualną, mają swoje szkoły, swoje msze
        święte, swoje rekolekcje itd. Wydawało mi się, że to będzie ciekawa informacja,
        ale okazało się że już kiedyś o tym pisano, a jak teraz się okazuje.....
        A co do palenia czarownic- to mam nadzieję że nie- bo inaczej pewnie bym była
        pierwsza spalona na stosie
        • patyska Re: OPUS DEI w Józefowie 10.05.06, 13:46
          kurcze, szkoda ze ta intelektualna elita tak bardzo... no wiesz wink a dzieci "niewiernych" do swoich szkol
          przyjmuja? oby nie palili czarownic, bo juz po mniewink a swoja droga widze, ze tematu palenia nie moge sie
          pozbyc... wink
          • malinela Re: OPUS DEI w Józefowie 10.05.06, 14:41
            Nie bardzo podoba mi się kierunek, na który zboczył temat.

Nie widzę powodu, dla którego o nowej inicjatywie nie mielibyśmy wspominać, czy
            rozmawiać. A pisanie o linczu, paleniu czarownic.. jest sugerowaniem intencji
            założycielki wątku, przy czym zupełnie nietrafnym.

Ja o Opus Dei wiem niewiele (Kod Leonarda da Vinci, Dona Browna nie wystarczy)
            i miałam nadzieję, że w tym wątku odezwą się osoby, które powiedzą coś więcej.
            Chciałabym wiedzieć, na ile ta organizacja działa na zasadach sekty, a może
            jest zgromadzeniem światłych umysłów, jak zwykło się sądzić.
            ps
            Michalin.pl, chyba Ty pisałeś o przyjęciu w Opus Dei - może napiszesz coś
            więcej o organizacji.
            • patyska Re: OPUS DEI w Józefowie 10.05.06, 15:18
              chyba zle go odczytalas w takim razie - my sobie tutaj zartujemy, bodajze kiebab nawet wyraznie to
              napisal...
              mysle, ze zainteresowani Opus Dei powinni poczytac to:
              www.opusdei.pl/
              sekta nie sekta - tego nie sie nie dowiesz, poki nie znajdziesz sie w organizacji. dlaczego? bo ani
              czlonkowie, ani ludzie z zewnatrz nie sa obiektywni. poza tym - gdzie w tym watku jest zarzut
              sekciarstwa wobec opusow? dla mnie sekta to moherowe berety, ale nie chce rozwijac tego przykrego
              tematu.
              • malinela Re: OPUS DEI w Józefowie 10.05.06, 15:39
                Na oficjalnej stronie byłam wcześniej ....tak jak i większość osób, z dostępem
                do netu. Nie pytałam o Opus Dei, tylko o subiektywną ocenę tego stowarzyszenia.

O tym, że jest to sekta nikt nie pisał, ja również.
                Ania
                • malinela Re: OPUS DEI w Józefowie 10.05.06, 15:50
                  malinela napisała:

> O tym, że jest to sekta nikt nie pisał, ja również.

Powinnam dodać, że interesuje mnie, jaki jest to rodzaj stowarzyszenia, czy
                  zdradza tendencje do "sekciarstwa", czyli do bycia najważniejszym, lepszym ,
                  jedynym oświeconym..

Ania
                  • patyska Re: OPUS DEI w Józefowie 10.05.06, 16:14
                    uprzedzilas moj ruch cytujac sama siebie wink
                    subiektywna ocena moze nie oddawac prawdy o tych ludziach. najlepiej by bylo, zeby wypowiedzialy sie
                    osoby z obu stron "barykady". ale dlaczego czepiam sie subiektywizmu/obiektywizmu: otoz mialam
                    okazje rozmawiac z osoba pracujaca dla pewnej firmy, ktora czesc ludzi uwazala za "sekciarska".
                    wedlug niej o czyms takim w ogole nie bylo mowy, byla zachwcona etc. jakis czas potem zupelnie
                    przypadkiem trafilam na spotkanie "pracownikow" tejze firmy - wlos zjezyl mi sie na glowie...
                    nie wiem, czy sekciarstwo z definicji ma byc czyms wazniejszym, lepszym i jedynie oswieconym,
                    musialabym to sprawdzic w slowniku/encylkopedii. mam wrazenie, ze dzisiejsze znaczenie tego slowa
                    (bo jezyk jest zywy), zdecydowanie pejoratywne zreszta, mowi raczej o wykorzystywaniu, oglupianiu,
                    niebezpiecznych dzialaniach... rozumiesz o co mi chodzi? w takim znaczeniu pojecia "sekta" Opus Dei
                    zapewne sekta nie jest. ale to moje subiektywne zdanie, na ktorym byc moze wcale ci nie zalezy wink
                    przypomnialo mi sie jeszcze o Swiadkach Jehowy - tez uwazanych za sekte. poniewaz moja bliska
                    kolezanka, taka jeszcze z piaskownicy, nalezy do tego... hmmm... odlamu (?) i bardzo jej zalezalo,
                    zebym poszla choc raz na ich "msze" to poszlam. bylo bardzo przyjemnie! nic z sekciarstwa tam nie
                    znalazlam - byla to grupa gleboko wierzacych, sympatycznych i zupelnie zwyczajnych ludzi na swoj
                    sposob czczaca Boga. nawet na tace nie zbierali wink))
                    • malinela Re: OPUS DEI w Józefowie 10.05.06, 16:49
                      Z definicji, sekta jest raczej odłamem wyznaniowym , który wprowadza własne
                      zasady organizacyjne. Sekta to styl życia, i obranie Mistrza, za którym się
                      podążą, naśladuje.
                      To jest definicja, a niebezpiecznie robi się, kiedy z obranej ścieżki nie można
                      zejść, kiedy nie można dokonywać samodzielnych wyborów.

Dlatego nie pytam, czy Opus Dei jest sektą, zakładam, że nie, ale czy ma
                      tendencje "sekciarskie".
                      ps
                      "Sekciarskie" mogą być kółka różańcowe i elektorat Radia Maryja.
                      • truski1 Re: OPUS DEI w Józefowie 11.05.06, 08:00
                        Nie widzę powodu, dla którego o nowej inicjatywie nie mielibyśmy wspominać, czy
                        rozmawiać. A pisanie o linczu, paleniu czarownic.. jest sugerowaniem intencji
                        założycielki wątku, przy czym zupełnie nietrafnym.

moją intencją nie było sugerowanie linczu czy też palenie czarownic, te
                        stwierdzenia wynikły z odpowiedzi na założony przeze mnie wątek. Miałam
                        nadzieję, że temat bedzie pokierowany zupełnie inaczej. Miałm nadzieję, ze są
                        wśród nas osoby, które odniosą się do organizacji w sposób zupełnie inny, moze
                        wiedzą coś więcej, powiedzą co myslą o tej organizacji.
                        Natomiast wyszło na to ze w zasadzie to nie wiedzą po co ja o tym właściwie
                        napisałam i czy teraz bedę informowała o każdym nowym mieszkańcu, a mi nie o to
                        chodziło...
    • 111majka OPUS DEI w WP 11.05.06, 08:35
      Dzisiejszy artykuł na Wirtualneej Polsce
      wiadomosci.wp.pl/wid,8304210,prasaWiadomosc.html
      • doomi Re: OPUS DEI w WP 11.05.06, 12:07
        A ja sądzę, że wszystko co nowe, niepoznane, owiane aurą tajemniczości i
        niedomówień wpływa na naszą wyobraźnię. Nie znaczy to, że jesteśmy przeciw
        czemuś, ale towarzyszy nam strach przed nieznanym... Oczywiście w tej chwili
        nie odnoszę się konkretnie do OPUS DEI.

Ja na przykład też niewiele o Opus Dei wiem i z przyjemnością się czegoś dowiem.

Bardzo dobrze Truski, że piszesz o tym co nowe, w końcu po to jest to forum.
        Nie widzę nic złego ani sensacyjnego w Twoim poście. Gdyby były plany budowania
        nowego kościoła, czy bożnicy też pewnie ktoś by o tym napisał. Tak jak pisze
        się o nowych wystawach, spotkaniach itd. Jednych to interesuje, drugich nie.

I tak jak pisała Malinela nie podoba mi się sposób rozumowania niektórych osób.
        Te czarownice... nie zauważyłam nigdzie, żeby kiebab zaznaczył, że to żart. Ale
        cóż - im więcej ludzi, tym więcej będziemy mieć tutaj różnych osobowości i
        charakterów i to dobrze. Dobrze, pod warunkiem że pewne osoby będą zachowywały
        granicę dobrego smaku, żartu czy złośliwości.
        Musimy też pogodzić się z faktem, że od czasu do czasu wpadnie na forum osoba,
        która pojawi się tu po to tylko, żeby pomącić. Przeżyliśmy już takie sytaucje ;D
        Pamiętajcie, że atmosfera na forum zależy od NAS!

A teraz możemy z powrotem wrócić do dyskusji w temacie wink))
        • patyska Re: OPUS DEI w WP 11.05.06, 12:39
          skoro nie zauwazylas to sluze uprzejmie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=19980&w=41446674&a=41555044
          ja rozumiem, ze to co jest przed slowami "a tak powaznie" jest zartem - to chyba logiczne. czy sie
          myle? to samo jesli chodzi o czarownice - nie wyczuwasz, kiedy ludzie zartuja.
          przy zgodzie na roznorodnosc charakterow w pewnym srodowisku musimy pamietac o czyms takim jak
          tolerancja. wtedy, mimo konfliktu (bo roznorodnosc rodzi konflikty), bedziemy w stanie zachowac
          spokoj, obiektywne spojrzenie i bronic swoich racji bez "personalnych atakow".
          • doomi Re: OPUS DEI w WP 11.05.06, 13:06
            hi hi, wiedziałam że to Ty odpiszesz pierwsza ;D
            • patyska Re: OPUS DEI w WP 11.05.06, 13:08
              a ktoz mialby inny skoro napisalas o czarownicach? wink
        • kiebab Re: OPUS DEI w WP 11.05.06, 13:15
          >Te czarownice... nie zauważyłam nigdzie, żeby kiebab zaznaczył, że to żart. Ale
          > cóż - im więcej ludzi, tym więcej będziemy mieć tutaj różnych osobowości i
          > charakterów i to dobrze. Dobrze, pod warunkiem że pewne osoby będą zachowywały
          > granicę dobrego smaku, żartu czy złośliwości.

wg ciebie ja przekroczylem?

>Gdyby były plany budowania nowego kościoła, czy bożnicy też pewnie ktoś by o
          >tym napisał. Tak jak pisze się o nowych wystawach, spotkaniach itd. Jednych to
          >interesuje, drugich nie.

co innego jest pisanie i robienie sensacji z festynu/teatru/kina czy nawet
          osrodka kulturalnego/oswiatowego/religijnego a co innego robienie sensacji ze w
          jozefowie osiedlaja sie ludzie zwiazani z jakas organizacja. mnie prawde mowiac
          nie interesuje czy obok siebie wykupuja dzialki zwiazani z SLD, WOŚP, PiS, Opus
          Dei, czy Przymierza Rodzin - nawet jesli beda chcieli sobie zbudowac
          przedszkole(a ci z przymierza rodzin maja w samej warszawie kilka i to od
          dawna). to ich sprawa.. i proponuje sie zastanowic nad tym, co moze poczuc
          osoba, ktora znajdzie o sobie(nie konkretnie ale zawsze) rozbudowany watek na
          forum - mieszkancy obgaduja przyszlego sasiada...snujac domysly czy to sekta,
          czy moze jakas parasekta.. a moze cos gorszego. masz racje ze powoduje
          niektorymi tutaj strach - tylko zastanawiam sie przed czym..i obawiam sie,ze
          niestety ale 'kod... ' i cala otoczka wokol niego, podzialal na wyobraznie(i
          pewnie jeszcze podziala..jak tylko wejdzie film do kin) warto sie zastanowic nad
          swoja podatnoscia na wszelkiego rodzaju manipulacje.
          • doomi Re: OPUS DEI w WP 11.05.06, 13:59
            Sam sobie odpowiedz czy przekroczyłeś czy nie...

Poza tym nie sądzę aby ktokolwiek robił tu sensację. Nie czytałam ani książki,
            ani nie zamierzam obejrzeć filmu. To nie moje klimaty i dlatego wcześniej nie
            wypowiadałam się w tym wątku. Zresztą zaznaczyłam, że moja wypowiedź nie
            dotyczy bezpośrednio Opus Dei.

Na niektórych forach można przeczytać, że katolicyzm to też sekta, nie wspomnę
            już o opiniach na temat Świadków Jehowy. No i co?? i nic...
            Mamy wolność słowa i w granicach dobrego smaku można pisać co się chce. Dla
            jednych sekta to konkretny odłam religijny lub pseudoreligijny, dla drugiego to
            także uczestnicy spotkań typu "amway"! I cóż w tym złego? To jest forum
            dyskusyjne, więc dyskutujmy, przekonujmy się nawzajem lub nie - do swoich racji.
            Nikomu nie można zakazać pisać ani o sąsiadach, ani o innych rzeczach
            związanych czy to z miastem, czy to z uczestnikami forum.

i proponuje sie zastanowic nad tym, co moze poczuc
            > osoba, ktora znajdzie o sobie(nie konkretnie ale zawsze) rozbudowany watek na
            > forum - mieszkancy obgaduja przyszlego sasiada...snujac domysly czy to sekta,
            > czy moze jakas parasekta.. a moze cos gorszego

Czy zawsze się tak przejmujesz?? A co może czuć mieszkaniec bloków, gdy inni
            piszą, że osiedla to zalążek biedy i degeneracji?? Czy ja mogę komuś zabronić
            pisania w ten sposób?? Mogę tylko argumentować, przekonywać, ewentualnie
            kapitulować wink

Na pewno ta dyskusja też miałaby inny przebieg gdybyś zareagował inaczej. Bo to
            samo można przekazać na bardzo wiele sposobów. Ale o tym chyba nie muszę Cię
            przekonywać.

Więc żeby było łatwiej nam rozmawiać, spytam wprost: wiesz coś na temat zasad
            działania Opus Dei (konkretnie - z życia, nie ze stron www), czy też bronisz
            tematu "dla zasady"??
            • kiebab Re: OPUS DEI w WP 12.05.06, 01:48
              > Sam sobie odpowiedz czy przekroczyłeś czy nie...

moja reakcja byla wprost proporcjonalna do sposobu ogloszenia tematu (ze
              wspolczynnikiem proporcjonalnosci rownym 1 )

>Nie czytałam ani książki,
              >ani nie zamierzam obejrzeć filmu.

nie trzeba bylo czytac ani ogladac filmu. wystarczy ze przegladasz onet/gazete/
              internet. no chyba, ze twierdzisz, ze dopiero teraz dowiedzialas sie w ogole o
              tej organizacji - wobec tego, skad niepokoj? ano z przedstawienia sprawy jako
              sensacyjnej.

> Więc żeby było łatwiej nam rozmawiać, spytam wprost: wiesz coś na temat zasad
              > działania Opus Dei (konkretnie - z życia, nie ze stron www),

zastanawiam sie co ci odpowiedziec. poza tym samo pytanie znowu insynuuje jakis
              spisek i tajemnice..i manipulowanie informacjami na oficjalnych stronach www.
              rownie dobrze mozesz sie zastanawiac nad istnieniem jakies wielkiej tajemnicy
              watykanskiej i mistyfkacji w ogole w kosciele katolickim.

> czy też bronisz
              > tematu "dla zasady"??

nie jestem czlonkiem opus dei jesli o to ci chodzi. jesli uwazasz, ze bronie
              "dla zasady" (cokolwiek to mialoby znaczyc)- to widocznie tak jest.

natomiast nie zamierzam was przekonywac do swojej niezmiennie negatywnej oceny
              tego watku(a raczej sposobu jego przedstawienia). co mialem napisac - napisalem.
              jesli macie zapedy teorio-spiskowe to prosze bardzo.. w koncu mamy wolnosc
              slowa..jak sama napisalas.
              natomiast jesli chcecie czegos sie dowiedziec o opus dei (po prostu dowiedziec,
              a nie wietrzyc sensacje) to jest wystarczajaco duzo informacji dostepnych dla
              kazdego w internecie.
              • mefistto Re: OPUS DEI w WP 12.05.06, 09:32
                kiebab napisał:
                > jesli macie zapedy teorio-spiskowe to prosze bardzo.. w koncu mamy wolnosc
                > slowa..jak sama napisalas.

Wygląda na to że to właśnie Ty masz takie zapędy i niepotrzebnie bronisz tak
                zajadle Opus dei - nikt tej organizacji na naszym forum nie atakował.
                Proponuję trochę wyluzuj, bo sam się nakręcasz i prowokujesz robienie z tego
                tematu sensacji - tylko po co?
                • kiebab Re: OPUS DEI w WP 12.05.06, 10:06
                  >Wygląda na to że to właśnie Ty masz takie zapędy

1. nie ja zaczalem temat
                  2. nie ja sugeruje, ze podawane oficjalne informacje o funkcjonowaniu opus dei
                  sa nieprawdziwe.

> Proponuję trochę wyluzuj, bo sam się nakręcasz i prowokujesz robienie z tego
                  > tematu sensacji - tylko po co?

3. odwracasz kota ogonem
                  • mefistto Re: OPUS DEI w WP 12.05.06, 10:21
                    kiebab napisał:
                    > 1. nie ja zaczalem temat
                    A co to ma do rzeczy. Nikt nie napisał, że to Ty go zacząłeś.

> 2. nie ja sugeruje, ze podawane oficjalne informacje o funkcjonowaniu opus dei
                    > sa nieprawdziwe.
                    A kto tak sugeruje?

> 3. odwracasz kota ogonem
                    Nie, nie odwracam. Pierwszy post w tym wątku brzmiał:
                    "Czy wiecie o tym, że w Józefowie gdzieś przy ul. Nadwiślańskiej mieszkają 2
                    rodziny z tej organizacji, kolejnych osiem buduje się w okolicach ul.
                    Matejki. W Świdrze 14 rodzin, kupiło place koło siebie i będą się budować. W
                    lasku przy GONGU, też został wykupiony teren i będzie budowane przedszkole
                    dla członków tej organizacji."
                    To teraz bardzo Cię proszę wytłumacz mi prosto, tak jak pięcioletniemu dziecku
                    gdzie w tym widzisz jakąś nagonkę na Opus Dei? Przewrażliwiony jesteś chyba albo
                    próbujesz z tego zrobić temat tabu. Sam nie wiem po co - szukasz sensacji tam,
                    gdzie jej nie ma.
                    • kiebab Re: OPUS DEI w WP 12.05.06, 10:45
                      >To teraz bardzo Cię proszę wytłumacz mi prosto, tak jak pięcioletniemu dziecku
                      >gdzie w tym widzisz jakąś nagonkę na Opus Dei? Przewrażliwiony jesteś chyba albo
                      >próbujesz z tego zrobić temat tabu. Sam nie wiem po co - szukasz sensacji tam,
                      >gdzie jej nie ma.

nie skomentuje tego.
                      przemysl jeszcze raz kto nadal temu watkowi ton sensacyjny.
                      w koncu chyba masz wiecej niz 5 lat - trzymam kciuki.
                      • mefistto Re: OPUS DEI w WP 12.05.06, 10:52
                        kiebab napisał:
                        > przemysl jeszcze raz kto nadal temu watkowi ton sensacyjny.

Kto? Oczywiście odpowiedź jest prosta: niejaki Kiebab.
                        • kiebab Re: OPUS DEI w WP 12.05.06, 11:07
                          > > przemysl jeszcze raz kto nadal temu watkowi ton sensacyjny.
                          >
                          > Kto? Oczywiście odpowiedź jest prosta: niejaki Kiebab.

no tak, moze zrobilem blad sugerujac ci ponowne przemyslenie.

ciekawi mnie, czy gdyby kilka rodzin zwiazanych z nie wiem.. z oaza
                          czy .. z tercjarzami.. kupili obok siebie dzialki to rowniez byloby to takie
                          strasznie ciekawe.
                  • doomi Re: OPUS DEI w WP 12.05.06, 10:23
                    "2. nie ja sugeruje, ze podawane oficjalne informacje o funkcjonowaniu opus dei
                    sa nieprawdziwe"

Kiebab, naprawdę masz jakąś obsesję chyba... nikt nie napisał, że te informacje
                    ze strony www są nieprawdziwe. Po prostu co innego czytać suche fakty, a co
                    innego porozmawiać z osobą, która zna temat "z życia", czyli zna ludzi, którzy
                    należą do organizacji, bawiła się na organizowanej przez nich imprezie
                    (michalin.pl) itd.

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że ja na przykład jestem ciekawa tego
                    wszystkiego w pozytywnym tego słowa znaczeniu. A pisząc o obawach ludzi przed
                    nieznanym pisałam ogólnie... czy to tak trudno zrozumieć? ja wpuszczam
                    świadków Jehowy do domu i o zgrozo wink czytam ich gazetki, tam samo jak mam
                    znajomą którą jest buddystką, a moje dziecko koleguje się z
                    dziewczynką "zielonoświątkowcem" (przepraszam, nie wiem jak dokładnie się to
                    pisze). Mam też wśród znajomych osoby niewierzące. Sama zaś jestem katoliczką.
                    Więc naprawdę tak jak radził mefistto wrzuć na luz, bo Twoje niepotrzebne
                    emocje, wietrzenie tutaj sensacji i w końcu insynuowanie co też niektórzy mieli
                    na myśli nie służy niczemu dobremu.

Jedyną osobą która odwraca w tym wątku kota ogonem jesteś niestety Ty sam!!! Mi
                    akurat na myśl nie by nie przyszło, aby na post truski zareagować paleniem
                    czarownic, nawet gdyby to miał być świetny żart.
                    Naprawdę wycisz emocje i nie doszukuj się podstępu tam gdzie go nie ma.
                    • kiebab Re: OPUS DEI w WP 12.05.06, 10:55
                      > Kiebab, naprawdę masz jakąś obsesję chyba... nikt nie napisał, że te
                      >informacje ze strony www są nieprawdziwe

no dobra. moze nadinterpretowalem.

>Po prostu co innego czytać suche fakty, a co
                      >innego porozmawiać z osobą, która zna temat "z życia", czyli zna ludzi, którzy
                      >należą do organizacji, bawiła się na organizowanej przez nich imprezie

co nie zmienia faktu, ze watek zaczela wiadomosc w stylu plotek z bazaru czy
                      piaskownicy, a nie jak wiadomosc, w ktorej ktos wyraza chec dowiedzenia sie
                      czegos wiecej o samej organizacji ( w pozytywnym tego slowa znaczeniu )

• truski1 Re: OPUS DEI w WP 12.05.06, 11:22
                      Strasznie zboczył ten wątek, nie sądziłam, że wywołam takie zamieszanie i to
                      nie w kierunku, jaki myślałam, że pójdzie.
                      Ostatnio oglądałam, niestety końcówkę programu, który był pokazywany w
                      telewizji publicznej. Mówiono między innymi o tym, że wielu polityków i
                      urzędników na wysokich szczeblach oraz osób publicznych jest w tej organizacji.
                      Jeżeli kręcą o tym programy to chyba oznacza, ze jest zainteresowanie tą
                      organizacją (zdrowe, nie zdrowe) nie mnie to oceniać. Jeżeli o tym mówi się na
                      spotkaniach towarzyskich, jeżeli niektórzy chodzą na bale organizowane przez to
                      stowarzyszenie, to chyba jest to organizacja, która wzbudza zainteresowanie i
                      nie należy się oburzać, ze ktoś pozwolił sobie wspomnieć o tym na forum. Może
                      się mylę.
                      Ale bardzo przepraszam, jeżeli następnym razem wyda mi się, że coś o czym
                      wiem, może kogoś zainteresować (a w tym przypadku byłam pewna) nie zamierzam o
                      tym nie pisać, czy komuś się to podoba czy nie.
                      I tak -np. jedną z takich osób, które są w tej organizacji, jest dziennikarz z
                      TVN, który właśnie buduje się w Józefowie, a obecnie mieszka w blokach przy ul.
                      Polnej (sensacja no nie?).
                      W mojej ocenie to fajnie, jak tacy ludzie się osiedlają się w naszym
                      miasteczku. Mamy piosenkarzy, aktorów, polityków- w mojej ocenie to świadczy,
                      ze podoba się im nasze miasto i chcą tu mieszkać. Nie miałam zamiaru ganić, ani
                      krytykować organizacji Opus Dei- bo po prostu jej nie znam. Sensacja, czy ja
                      pytaniem „Czy wiecie, że....” ją wzbudziłam, może tak, ale nie chciałam, by
                      odebrano to negatywnie- tylko informacyjnie, zaczepnie, ale tylko po to by ktoś
                      mi powiedział coś więcej o tej organizacji, niż to co można przeczytać w
                      Internecie czy też usłyszeć w TV, może powinnam dodać jeszcze jakieś zdanie.
                      Ale naprawdę nie sądziłam, że to przez niektórych zostanie tak odebrane. Sorki.
          • wielebny123 Re: OPUS DEI w WP 12.05.06, 11:04
            To przez takich FANATYKÓW jak kiebab nazywa się potem fajne organizacje SEKTAMI.
            • kiebab Re: OPUS DEI w WP 12.05.06, 11:15

> To przez takich FANATYKÓW jak kiebab nazywa się potem fajne organizacje SEKTAMI
              > .

tia...
            • patyska wielebny... 12.05.06, 11:20
              mialam sie nie wtracac, ale twoje stwierdzenie jest krzywdzce dla kiebaba. jesli przesledzisz watek
              uwaznie, to na pewno zauwazysz, ze pierwszy post mozna odczytac jak wietrzenie sensacji (choc
              zapewne autor nie mial takich intencji), natomiast post kiebaba czyta sie (wedlug mnie) jak kontre dla
              takiego ujecia rzeczy. wiec gdzie tu fanatyzm?
              • wielebny123 Re: wielebny... 12.05.06, 11:52
                patyska napisała:
                > mialam sie nie wtracac
                I lepiej byś zrobiła, gdybyś zamiar ten podtrzymała. Z twojego wtrącania jakoś
                do tej pory nic konstruktywnego nie wynikło.
                Przyczytaj jeszcze raz cały wątek - może zrozumiesz, chociaż małe są na to szanse...

Fanatyzmu nie było. Z żadnej strony.
                Była tylko urażona ambicja Kiebaba, zresztą nie wiadomo o co.
                Tak to jest jak ktoś sobie coś ubzdura na siłę, nie ma racji ale jest uparty i
                zapalczywy.
                W ten sposób zamiast zrobić coś dobrego, narobił zamieszania, które nic dobrego
                dla PR organizacji Opus Dei nie zrobiło.
                Zresztą nie sądzę, że Kiebab jest członkiem tej organizacji. Raczej wygląda na
                małego moherka zasłuchanego w jedyną słuszną stację wink
                • patyska Re: wielebny... 12.05.06, 12:08
                  oczywiscie, bardziej konstruktywne jest nazywanie kogos fanatykiem odpowiedzialnym za uznawanie
                  roznych organizacji za sekty. a post dalej pisanie, ze nie bylo fanatyzmu i dalej (w tym samym)
                  mianowanie go "malym moherkiem". w swietle tego, twoje snucie domyslow o moich mozliwosciach
                  pojmowania jest wrecz komiczne big_grinDD
              • truski1 Re:patyska 12.05.06, 11:57
                nie zgadzam sie z twoim stwierdzeniem. Pierwsze odpowiedzi na mój post, były w
                dobrym kierunku, nikt nie odbrał go tak jak kiebab, a potem ty. A dopiero po
                waszych wypowiedziach zmienił kierunek. Dobrze, ze chociaż domyślasz sie, ze
                nie takie były moje intencje
                • patyska Re:patyska 12.05.06, 12:17
                  sorry truski, ale ja naprawde odczytalam twoj post jak wietrzenie sensacji sad potem post o "mile
                  widzianych wszelkich nowych informacjach" - zabrzmialo jak zbieranie dowodow wink potem kiebab. ale
                  ja wiem dlaczego - bo wszystkie "sensacje" w poradnikach dla mlodziezy zaczynaja sie: "czy wiesz,
                  ze...", a ja sie za duzo tego widocznie za lat szczeniecych naczytalam wink)) a poniewaz ja okropnie nie
                  lubie pietnowania, to jakos zbyt pochopnie zadzialal system obronny i stad te moje palenie czarownic.
                  przepraszam, mam nadzieje, ze mnie rozumiesz. ale ciesze sie, ze sobie probujemy to wszystko
                  wyjasnic, przeprosic i przyznac do bledu, zamiast sugerowac sobie nawzajem glupote i "inwektywowac"
                  wink
              • krzysio1972 Re: to jak nalezy pisac aby... 12.05.06, 12:11
                patyska napisała:
                > i przesledzisz watek
                > uwaznie, to na pewno zauwazysz, ze pierwszy post mozna odczytac jak wietrzenie
                > sensacji (choc
                > zapewne autor nie mial takich intencji)

sensacji nie wywolac, aby nikogo nie urazic, aby kazdy potraktowal to jako
                INFORMACJE?

Moze podobnie jak kiebab teraz powinienem napisac np. o zjezdzie absolwentow
                wybickiego:
                "napraaaaawde? ło moj Boze! (..) a tak powaznie.. to co z tego ? (..)
                ...od dzisiaj bedziesz informowal(a) nas o kazdym" zjezdzie absolwentow

Dla zrozumienia mojego oburzenia dodam, ze nie jestem absolwentem wybickiego wink

Konczac, uwazam, ze reakcja czesci interlokutorow byla nieadekwatna i dla mnie
                niezrozumiala w swietle tresci zamieszczonej informacji.

• patyska Re: to jak nalezy pisac aby... 12.05.06, 12:19
                  krzysio1972 napisał:
                  > Konczac, uwazam, ze reakcja czesci interlokutorow byla nieadekwatna i dla mnie
                  > niezrozumiala w swietle tresci zamieszczonej informacji.

big_grinDD piekne krzysiu72, piekne! wink
                  jako ze pisaniem zarabiam na zycie nie moge za darmo odpowiedziec na twoje pytanie wink))
                • truski1 Re: to jak nalezy pisac aby... 12.05.06, 12:19
                  dzieki krzysio, napisałeś chyba wszystko, co trzeba w tym temacie
                • kiebab ... 13.05.06, 01:41
                  > sensacji nie wywolac, aby nikogo nie urazic, aby kazdy potraktowal to jako
                  > INFORMACJE?

oczywiscie. mozna napisac cos w rodzaju:
                  czy ktos z was jest czlonkiem opus dei/ lub ma znajomych z tej organizacji i
                  moglby sie podzielic informacjami na jej temat ?

jesli nie widzicie roznicy miedzy postem truski a tym co napisalem powyzej,to
                  nic na to nie poradze. moze przyjrzyjcie sie jeszcze razwink

dodam jeszcze, ze twoje porownanie jest chybione.natomiast jesli ktos
                  wyskoczylby z informacja, ze 15 rodzin zwiazanych z liceum wybickiego wykupilo
                  obok siebie dzialki w jozefowie a 31 rodzin uczynilo to samo w swidrze..
                  uznalbym to za rownie bezsensowne wietrzenie sensacji(w tym wypadku, dodatkowo,
                  strasznie marnej)jak w poscie oryginalnym(tak wiem - intencje byly inne - temu
                  komus chodzilo przeciez o wybickiego...)

dobrej nocy mimo wszystko zycze.

patysce moge tylko podziekowac za wsparcie - bez niego dawno pozarliby kiebaba..
                  wink innym tez w zasadzie dziekuje za dyskusje.

natomiast postow wielebnego nawet nie chce mi sie komentowac.

• patyska Re: ... 13.05.06, 14:20
                    nie ma za co. po pierwsze bardzo lubie kiebab wink)) a po drugie mam cos w sobie
                    z janosika wink
    • malinela Dlaczego Opus Dei ? 12.05.06, 15:30
      Zatopiona w pracę, nie mogłam być świadkiem wspaniałej dyskusji - forum oddycha!

Czy Opus Dei jest sektą ?
      Nie , bo zostało zatwierdzone przez kongregację watykańską

Skąd zainteresowanie Opus Dei?
      Bo jest to jedna z najbardziej tajemniczych organizacji(jak głoszą media), lub
      ciesząca się największym zainteresowaniem, spośród zrzeszonych w Kościele
      Katolickim. Dużo bardziej niż Neokatechumenat.

Dlaczego Opus Dei jest interesujące dla forum Józefów?
      Bo na jego terenie, Opus Dei planuje inwestycje - przedszkole, szkoła wyższa.
      Nie jest to lęk przed nieznanym, bo w niedalekiej okolicy takie przedszkole już
      istnieje.

Dlaczego pytanie o "sekciarskie" tendencje?
      Bo każde stowarzyszenie tworzą ludzie,a dewiacje są groźne.

Dlaczego interesuje to malinelę ?
      Bo interesują mnie dobre przedszkola i dobre szkoły. O założeniach mogę
      przeczytać na oficjalnych stronach, ale gdzie są granice "opieki duchowej" już
      niestety nie.
      Jak i dlatego, że wiele rzeczy mnie interesuje.

Rożne interpretacje, wyniknęły z różnego akcentowania pierwszego postu. Ja
      zwróciłam uwagę na "będzie budowane przedszkole". Myślę (wszak nie wiem tego na
      100%), że kiebab, przede wszystkim zwrócił uwagę na "kilka rodzin".

Należy szperać, szukać, a przede wszystkim, powiem za Pospieszalskim - "warto
      rozmawiać".
      • morkub Re: Dlaczego Opus Dei ? 12.05.06, 15:37
        Chyba dobrze ten wątek podsumowałaś, malinela smile

A swoją drogę - ciekawie się go czytało ;P
    • abstrakt2003 W Aleksandrowie też się osiedliło kilka rodzin 13.05.06, 14:53

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka