morkub 23.05.06, 09:02 Drogie Mamy - jak go spędzicie? Mój synek jeszcze nieświadomy tego święta, to chociaż sobie poczytam, jak Wy będziecie świętować Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morkub to tak na początek :) 23.05.06, 09:09 J. Kulmowa - "Mamy Mamę" Najlepsze u Mamy jest to, że ją mamy. Mamy ją swoją, nie cudzą, nie inną, zawsze tę samą. I żeby nie wiem, co się stało, Mama zostanie Mamą. Nie na sprzedaż, nie do zamiany. Nasza wszędzie i przez cały czas. Więc najlepsze u Mamy jest to, że ją mamy i że Mama ma właśnie nas. Odpowiedz Link
morkub Re: to tak na początek :) 23.05.06, 09:09 T. Kubiak - "Wiersz na Dzień Matki" W zielonych oczach Matki Świeci wiosenna łąka. Słońce na drzewach śpiewa i budzi kwiaty w pąkach. W niebieskich oczach Matki szepcze kwitnący strumień. Tak opowiadać bajki to tylko Mama umie. W błękitnych oczach Matki pogodne niebo fruwa. Kiedy zasypiasz - Matka jak gwiazda nad snem czuwa. A w czarnych oczach Matki noc od samego świtu okrywa cię skrzydłami ze srebra i błękitu. Odpowiedz Link
jazzybelle Re: to tak na początek :) 23.05.06, 15:45 Och, może w tym roku dostanę pierwszą w życiu laurkę na Dzień Matki Wiersza mi pewnie nie napisze moje trzyletnie dziecię (te, które cytujesz są piękne), ale pewnie pod wpływem świadomego Dnia Matki dorosłego otoczenia coś narysuje:- )))) Nie mogę się doczekać. Odpowiedz Link
sylkwa1 Re: to tak na początek :) 23.05.06, 15:53 to może i ja coś dostanę? od drugiej. pierwsza ma juz takie "głupoty" za sobą. teraz wyciąga od ojca kasę na kwiatek. Odpowiedz Link
morkub Re: to tak na początek :) 23.05.06, 16:20 A ja właśnie nie mogę się doczekać takich "głupot" Hihi, moja mama do dziś przechowuje te laurki jeszcze z czasów przedszkolnych. A ja do dziś wysyłam jej własnoręcznie zrobiona kartkę Odpowiedz Link
maryla.l Re: to tak na początek :) 23.05.06, 16:28 Dla mnie wtym roku to dzień zarówno smutny jak i radosny. Smutny dlatego że moja mama nie żyje, a wesoły ponieważ to pierwszy dzień matki który mogę obchodzić jako matka. Odpowiedz Link
morkub Re: to tak na początek :) 23.05.06, 09:10 Twoje ręce - mamusiu dobre jak szafirek po deszczu jak czajki towarzyskie przyniosly mnie na ten świat kołysały ustawiały na podłodze sadzały na stołku mówiły że motyl dzwoni że młodych grzechów nie sposób rozeznać uczyły trzymać łyżkę by nie trafiała do ucha rozróżniać klon od jaworu prowadziły przy oknie po ciemku po ziemi co czernieje jak szpak (...) fragment wiersza Jana Twardowskiego „Ręce” Odpowiedz Link
111majka Re: Dzień Matki blisko 23.05.06, 22:34 Bardzo ładny wątek, wierszyki. Aż miło się robi Ja dzisiaj "niechcacy" napomknęłam dzieciom, że jakbym dostala psa na Dzień Matki, (a bronię się przed nowym psem rękami inogami), to przecież bym nie wyrzuciła... Odpowiedz Link
doomi Re: Dzień Matki blisko 24.05.06, 09:45 Oj blisko Starsze dziecię zapewne zakupi mamie-zapalonej-ogrodniczce jakąś roślinkę do ogrodu, bo pytał się mnie ostatnio czego nie mam, a co bym chciała Młodsze dziecię szykuje występ artystyczny z koleżanką Uwielbiam oglądać te ich wszystkie rysunki, laurki, wierszyki. Trzymam wszytko w wielkim pudle i nie zamierzam nigdy się tego pozbywać. Mam na przykład pierwszą laurkę od pięciomiesięcznej misi z jej odbitą łapką - pomysł tatusia Oj zaraz się wzruszę chyba ))) Odpowiedz Link
lamelka007 Re: Dzień Matki blisko 24.05.06, 15:06 moje dziecko już tworzy codziennie przynajmniej 2 arcydzieła plastyczne pewnie będzie również występ artystyczny... a ja jupiłam sobie taki superwygodny leżak z opcją leżącą - hihihi na dzień matki oczywiście.... Odpowiedz Link
do73 Re: Dzień Matki blisko 25.05.06, 00:12 Mamo, Mamo cos Ci dam Jedno serce, które mam A w tym sercu róży kwiat Mamo, Mamo żyj sto lat Pamiętacie ten wierszyk? Ja pisałam go na laurkach. Odpowiedz Link
morkub Re: Dzień Matki blisko 25.05.06, 00:13 Ja go znam ciut inaczej. Ale ja z daleka jestem Odpowiedz Link
do73 Re: Dzień Matki blisko 25.05.06, 00:15 Może i coś pokręciłam, ale jakoś tak to było. (Pamięć zawodna bywa) Odpowiedz Link
malinela Re: Dzień Matki blisko 25.05.06, 08:01 Moja starsza córka jest tak pochłonięta dzisiejszym przyjazdem kuzynki, na który bardzo długo czekała, że zupełnie nie ma głowy do Dnia Matki. Wszystkie laurki, wycinanki, plastelinowe figurki są przygotowane dla kuzynki. Młodsze dziecię jest, jak mówi nasz lekarz "skanerem" starszej, więc nie oczekuję zbyt wiele. Zapewne mój mąż (jak w każdą tego rodzaju uroczystość) będzie miał dużo pracy, aby zrobić "tło". A z okazji Dnia Matki warto przeczytać, a jeśli ktoś czytał przypomnieć sobie, książkę Tadeusza Różewicza "Matka odchodzi" . Hołd złożony matce przez genialnego syna. Książka niezwykła, zdobywczyni nagrody Nike. O tej książce, jakiś czas temu, Kamil Durczok powiedział, że ten starzec pisze tak, ze młodzi muszą słuchać. Odpowiedz Link
czempis Re: Dzień Matki blisko 25.05.06, 09:46 Nim Cię zaczęła piastować w ramionach dziecię beztroskie,śmiejące Nosiła Ciebie pod sercem, w swym łonie przez długie, ciężkie miesiace Nie przerywała swych codziennych zajęć dla tego trudu W domu, fabryce, na roli Twa Matka, kobieta z ludu Jej krew krążyła w Tobie Jej oddech Twoim był oddechem Jak teraz Twój płacz jest Jej płaczem A uśmiech Twój jest Jej uśmieche Nim chleb zacząłeś spożywać powszechny Ona swych piersi mlekiem karmiła Ciebie i rosłeś i jesteś dziś człowiekiem Przed Tobą wielkie stąpają postacie Przyszłość, ńadzieja, Sprawa A Matka? Myślisz, że Matka ostawa W domu, co taki mały, że z oczu Tobie ginie Nie - Matka idzie, Matka Cię wyprzedza Z myślą o Tobie synie Odpowiedz Link
morkub Dzień Matki już dziś 26.05.06, 14:16 Forumowe mamy - jak Wam mija dzisiejsze święto?? Odpowiedz Link
jazzybelle Re: Dzień Matki już dziś 26.05.06, 14:19 Ja dostałam pierwszą w życiu laurkę na Dzień Matki! Oprawię chyba w ramki. Na kartce jest kilka narysowanych (ręką mojej córy) kwiatków i kilka naklejonych (ręką niani, tu już nie mam wątpliwości Anka, mama Amelki Odpowiedz Link
111majka Re: Dzień Matki już dziś 26.05.06, 16:28 Ja już jestem raczej po etapie laurkowym, też większość trzymam na pamiątkę Dzisiaj przy wręczaniu mi kwiatków dzieci przestępowały z nogi na nogę, chciały jak najszybciej dać mi prezent właściwy. Pisałam na górze, że pozwoliłam im dać sobie psa w prezencie. No i była wyprawa do Celestynowa, szukanie w deszczu i w potwornym smrodzie jakiegoś najpiękniejszego pieska. Na widok jednego cała nasza czwórka zapiszczała z radości. (Podobnie parę lat temu jak wzięliśmy stamtąd naszą suczkę). Ale piesek jest na obserwacji, będzie do odebrania dopiero za tydzień. Odpowiedz Link
morkub Re: Dzień Matki już dziś 26.05.06, 21:31 O rany, ciekawa jestem, co to za cudo? Odpowiedz Link
111majka Re: Dzień Matki już dziś 26.05.06, 22:18 Morkub, to jest Tosa. Właśnie czytam o tych psiakach w internecie i mam pewne obawy. Ale ona może nie jest taka super rasowa. Podjedziemy tam jeszcze i podpytamy, popatrzymy... Odpowiedz Link
morkub Re: Dzień Matki już dziś 26.05.06, 22:23 Jakie obawy? Ja czytalam same dobre rzeczy o tej rasie. Odpowiedz Link
malkoska Re: Dzień Matki już dziś 26.05.06, 21:39 mnie moj maly zaskoczyl ... coprawda bardziej babcie dostalam pierwsza laurke ... kwiatki, samochod strazacki i imie mojego malego chlopzyka )) P I E K N A )))) Malkoska Odpowiedz Link
do73 Re: Dzień Matki już dziś 26.05.06, 22:13 Jak dzisiaj się obudziłam (ok. 5 rano) prezent lezał koło mojego łóżka. Moja starsza córa naprawdę się postarała. Wczoraj mnie podpytywała, o której godz. na pewno będę spać. Powiedziałam, że pewnie koło trzeciej, no i chyba czatowała ona tą trzecią)). Dostałam list-laurkę z życzeniami i podziękowwaniami, że jestem taką super mamąDD oraz gipsowe puzderko ozdobione (pomalowane) własnoręcznie przez moją córę. Od młodszej dostałam na razie tylko całusa, a reszta będzie po imprezie w przedszkolu. A Maluchy podobno też mi życzyły w swoim języku - tak mi te dwie starsze mówiły))) Odpowiedz Link
111majka Re: Dzień Matki już dziś 26.05.06, 22:20 A może by tak te laurki i prezenty uwiecznić i do galerii wstawić? Odpowiedz Link