Dodaj do ulubionych

Opłaty adiacenckie

29.10.06, 10:53
Jakie są ostateczne ustalenia dotyczące opłat adiacenckich?

Tylko przystępnie proszę, i tak od początku do końca.
Obserwuj wątek
    • doomi Re: Opłaty adiacenckie 30.10.06, 09:12
      Radni podjęli dwie uchwały o zmniejszeniu opłat adiacenckich:
      - podział działek
      z 50 procent na 30
      - jeśli chodzi o podłączenie się do sieci też zmieniono opłaty, ale to mnie
      mniej interesowało, więc nie wsłuchiwałam się z ilu na ile.
      • 111majka Re: Opłaty adiacenckie 30.10.06, 13:17
        Ech, miało być przystępnie i od początku.
        ...już nic nie rozumiem.
        O co chodzi z tymi procentami?
        • doomi Re: Opłaty adiacenckie 30.10.06, 13:45
          Majka, zerknij tutaj:
          www.jozefow.pl/WWW/RM/URM/03/urm135.pdf
        • wielebny123 Re: Opłaty adiacenckie 30.10.06, 13:46
          Dokładnie i (mam nadzieję) przystępnie - co to są opłaty adiacenckie:

Opłata adiacencka

Obowiązująca ustawa o samorządzie gminnym powierza samorządowi jako zadanie
          własne budowę i rozbudowę infrastruktury technicznej (wodociągi, kanalizacja,
          częściowo drogi) na administrowanym terenie. Gmina, chociaż zbiera podatki od
          wszystkich mieszkańców, ze względu jednak na ograniczone środki inwestuje na
          użytek niewielu z nich.

Wszelkie inwestycje gminne wpływają na wzrost wartości nie tylko terenów
          wyposażanych w urządzenia komunalne, ale także leżących w ich sąsiedztwie.
          Zgodnie z obowiązującą od 1997 roku ustawą o gospodarce nieruchomościami gmina
          ma prawo do pobierania tzw. opłaty adiacenckiej. Czym są opłaty adiacenckie i
          jaki jest mechanizm ich powstawania, ilustruje poniższy przykład.

Jeśli przed położeniem wodociągu czy kanalizacji wartość danej nieruchomości
          wynosiła 100, zaś po ich zainstalowaniu wzrosła do 140, to od różnicy wynoszącej
          40 gmina ma prawo pobierania opłaty adiacenckiej, która nie może jednak być
          wyższa niż 50% wzrostu wartości nieruchomości. Stawki procentowe tej opłaty są
          zróżnicowane i mogą zależeć od rodzaju inwestycji. W przypadku podanej wyżej
          działki (dla starej stawki, bo nowej nie znam) wyniosłaby: 30% x 40 = 12.

Opłaty adiacenckie na podobnych zadasach są pobierane przy podziale
          nieruchomości - oczywiście o ile z powodu tego podziału wzrośnie ich wartość.

O ile opłaty adiacenckie przy inwestycjach (drogi, media) są dla mnie
          zrozumiałe, to opłaty ustalane przy podziale nieruchomości to zwyczajny haracz,
          który płaci się gminie.
          • 111majka Re: Opłaty adiacenckie 30.10.06, 21:24
            Dzięki wielebny, bardzo przystępnie i od początku.
            A o końcu sobie doczytam w tej nowej uchwale. Albo marius w wolnej chwili napisze smile
    • marius68 Re: Opłaty adiacenckie 31.10.06, 12:10
      Też czekam na tekst nowej uchwały.
      Stara miała numer 135/IV/2003
      www.jozefow.pl/WWW/RM/URM/03/urm135.pdf
      Zmienili to że jeżeli ktoś podłączy się w ciągu 7 miesięcy to opłata będzie wynosić 0%.
      Ale szczegółowo dowiemy się dopiero jak umieszczą treść uchwały na stronie UM.
      Mariusz
      • surmia Re: Opłaty adiacenckie 02.11.06, 09:26
        czy określenie "podłączy się" dotyczy też takiej sytuacji, jak ktoś z ulicy
        poprowadzi rurę z wodą do domu, ale z tej wody nie korzysta? Tzn. dalej używa
        swojej wody a rura z wodą miejską jest nie używana, czy "podłączy się" i będzie
        zwolniony z opłaty adiacenckiej tylko wówczas, gdy wodomierz wskazuje pobór,
        czyli używana jest woda miejska a odcięta własna ze studni???
        • marius68 Re: Opłaty adiacenckie 02.11.06, 09:51
          Wystarczy zrobić przyłącze, zamontować licznik i podpisać umowę z ZGK.
          Możesz zostawić własne ujęcie wody. Muszą być tylko trwale oddzielone obiegi.
          Problem pojawi się kiedy doprowadzą do twojej posesji kanalizację. Nie ma innej metody pomiaru ścieków
          jak tylko przez pomiar wody. Wtedy tą własną wodą możesz już tylko podlewać ogród.
          Mariusz
          • surmia Re: Opłaty adiacenckie 02.11.06, 12:06
            ale ja już mam kanalizację i płacę pięknie ryczałtem za ilść osób w domu. I to
            mi odpowiada. Wody w zasadzie nie potrzebuję.
          • krzysio1972 Re: Opłaty adiacenckie 02.11.06, 12:23
            marius68 napisał:

> Problem pojawi się kiedy doprowadzą do twojej posesji kanalizację. Nie ma innej
            > metody pomiaru ścieków
            > jak tylko przez pomiar wody. Wtedy tą własną wodą możesz już tylko podlewać ogr
            > ód.

Nie ma zadnego problemu, trzeba tylko zalozyc licznik wody na wlasne ujecie
            wody. Nalezy tylko zwrocic uwage, aby licznik byl za rurami wyprowadzajacymi
            wode na zewnatrz bydunku sluzaca do np. podlewania ogrodka.

• krzysio1972 Re: Opłaty adiacenckie 02.11.06, 12:26
              lub rozliczac sie ryczaltowo. Oplata od kazdej osoby, wg mnie malo oplacalna.

• surmia Re: Opłaty adiacenckie 02.11.06, 12:37
                no fajnie. A jak chcę płacić ryczałtem za kanalizację i nie chcę płacić opłaty
                adiacenckiej za niedoprowadzenie wody? Może jest jakaś metoda? Jak wtedy
                podłączyć wodę, ale z niej w ogóle nie korzystać?
                • krzysio1972 Re: Opłaty adiacenckie 02.11.06, 15:27
                  surmia napisała:

> no fajnie. A jak chcę płacić ryczałtem za kanalizację i nie chcę płacić opłaty
                  > adiacenckiej za niedoprowadzenie wody? Może jest jakaś metoda? Jak wtedy
                  > podłączyć wodę, ale z niej w ogóle nie korzystać?

Teraz to ja nie rozumiem, czego Ty jeszcze nie rozumiesz, wszystko bylo juz
                  napisane, moze marius68 troche sie minal z prawda ("Nie ma innej metody pomiaru
                  ścieków jak tylko przez pomiar wody").

No to moze na przykladzie wink
                  Ja jestem zwolniony z oplaty, mam przylacze wody miejskiej, ale nie korzystam,
                  mam wlasne ujecie wody, mam kanalizacje. Jedyna roznica pomiedzy nami to taka,
                  ze ja place za kanalizacje na podstawie zuzycia wody, na prywatnym ujeciu mam
                  licznik wody. Ty chcesz ryczaltem, nie ma sprawy, nie montujesz dodatkowego
                  licznika, podlaczasz sie do wodociagu, tzn. wykonujesz tylko tzw. studzienke
                  wodomierzowa i juz. Nadal pijesz wlasna wode, a za scieki placisz ryczaltem.

I zastanow sie nad tym ryczaltem, wg mnie jest to malo oplacalne, bo zuzycie
                  wody i wynikajaca z tego oplata za kanalizacje jest mniejsza niz ryczalt na
                  osobe, no chyba, ze tych osob w rzeczywistosci jest wiecej (ale nie biore pod
                  uwage oszustwa) lub rzeczywiscie sa jakies inne powody zwiekszonego zuzycia wody.

• rupert3 Re: Opłaty adiacenckie 02.11.06, 10:33
        Dodany został tylko termin 7 miesięczny. Zwolnienie obowiązywało i w
        poprzedniej uchwale, a problem dotyczył okresu po którym wszczynano
        postępowanie dotyczące naliczania opłaty adiacenckiej.
        • marius68 Re: Opłaty adiacenckie 21.11.06, 08:21
          z odpowiedzi Burmistrza:
          Rada Miasta Józefowa w Uchwale Nr 566/IV/06 z dnia 27 października 2006 roku podjęła decyzję, iż
          "stawka opłaty adiacenckiej wynosi 0% w odniesieniu do nieruchomości, dla których zostały stworzone
          warunki do podłączenia do poszczególnych urządzeń infrastruktury technicznej". Właściciele
          nieruchomości, którzy skorzystają z możliwości podłączenia nieruchomości do wybudowanej przez
          Miasto sieci przed listopadem 2006 roku i zawrą umowę z Zakładem Gospodarki Komunalnej najpóźniej
          w terminie do dnia 15 lipca 2007 roku nie poniosą opłaty adiacenckiej.
          • marius68 Re: Opłaty adiacenckie 09.12.06, 21:37
            Oznacza to, że właściciele nieruchomości, którzy skorzystają z możliwości
            podłączenia nieruchomości do wybudowanej przez Miasto sieci i zawrą umowę z Zakładem
            Gospodarki Komunalnej do dnia 20 czerwca 2007, nie poniosą opłaty adiacenckiej.
            Po tej dacie zostanie wszczęta procedura administracyjna mająca na celu ustalenie
            wysokości tych opłat. W przypadku ulic, na których realizacja inwestycji została zakończona
            w roku 2005 i 2006 przyłącza muszą być wykonane do 30 kwietnia 2007.

Więcej tutaj:
            www.jozefow.pl/UNIA/JWU/JWU0611/11.html
            Już teraz warto poszukać wykonawcy.
            Mariusz
            • marius68 Wykonawcy przyłączy 09.12.06, 21:42
              Myśle, że można też poszukać we własnym zakresie wykonawcy, poniżej ci z biuletynu UM.

MITEX Dariusz Kita ? 0 501 358 804
              Oraz wykonawcy miejscowi:
              Jeżowski Waldemar ? 0 601 298 262
              Semeniuk Zygmunt ? 0 601 781 934
              Korporowicz Marek ? 0 601 223 991
              Kawka Marek ? 0 22 789 27 53
              Auguściński Piotr ? 0 607 041 761
              Idzikowski Dariusz ? 0 501 248 143
              • marius68 Wojewoda uchylił uchwałę 15.12.06, 12:32
                Wiadomość z wczorajszej sesji RM.

Wojewoda uchylił uchwałę o opłatach adiacenckich.

Pobieranie opłat nie może być uzależnione od tego czy się podłączymy , czy nie.
                Gmina ma prawo tylko ustalić wysokość stawek.

Tak więc albo zwolnią wszystkich, albo RM uchwali opłaty na bardzo niskim poziomie i pobiorą od
                wszystkich którzy mają nieruchomości przy budowanych wodociągach i kanalizacji.

Jest jeszcze trzecia możliwość, że będą pobierać wg stawek dotychczasowych.
                NIE , nie zapłacę takiej kwoty. NIE ZGADZAM SIĘ.
                Mariusz
                • muffinek2 Re: Wojewoda uchylił uchwałę 15.12.06, 12:39
                  a kiedy wyjasni sie ta sprawa, na nastepnej RM?
                  jesli by chcieli pobrac wg dotychczasowych stawek to musialbym zaplacic
                  kilkanascie tysiecy zl, tez sie nie zgadzam

marius68 napisał:

> Wiadomość z wczorajszej sesji RM.
                  >
                  > Wojewoda uchylił uchwałę o opłatach adiacenckich.
                  >
                  > Pobieranie opłat nie może być uzależnione od tego czy się podłączymy , czy
                  nie.
                  > Gmina ma prawo tylko ustalić wysokość stawek.
                  >
                  > Tak więc albo zwolnią wszystkich, albo RM uchwali opłaty na bardzo niskim
                  pozio
                  > mie i pobiorą od
                  > wszystkich którzy mają nieruchomości przy budowanych wodociągach i
                  kanalizacji.
                  >
                  > Jest jeszcze trzecia możliwość, że będą pobierać wg stawek dotychczasowych.
                  > NIE , nie zapłacę takiej kwoty. NIE ZGADZAM SIĘ.
                  > Mariusz
                • doomi Re: Wojewoda uchylił uchwałę 15.12.06, 12:40
                  Też jestem wściekła sad chociaż z innego powodu. Chodzi mi o opłaty z tytułu
                  podziału nieruchomości. To czyste złodziejstwo, bo niby dlaczego mamy płacić
                  jakiś haracz? za co? podobno za wzrost wartości nieruchomości po podziale (?).
                  Niewykluczone, że z tego powodu zrezygnujemy z podziału działki którą
                  chcieliśmy kupić. Na początku wydawało nam się, że to nie będzie wysoka opłata,
                  teraz okazuje się, że być może będzie ona rzędu nawet 50 tys. złotych.
                  A co w zamian? jak na razie już miesiąc minął od złożenia papierów w celu
                  otrzymania warunków zabudowy. I cisza!
                  Jakoś mi się powoli odechciewa tej budowy sad

Aha, przy "mojej" działce też niedawno zrobili wodociąg, za chwilę ma być
                  kanalizacja. Czyli co? kolejne opłaty mnie ewentualnie czekają? myślałam, że
                  się podłączę i będzie ok, ale z tego co pisze marius, to te 50 tys. to jeszcze
                  nic sad((
                  • muffinek2 Re: Wojewoda uchylił uchwałę 19.12.06, 13:58
                    doomi napisała:

> Też jestem wściekła sad chociaż z innego powodu. Chodzi mi o opłaty z tytułu
                    > podziału nieruchomości. To czyste złodziejstwo, bo niby dlaczego mamy płacić
                    > jakiś haracz? za co? podobno za wzrost wartości nieruchomości po podziale (?).
                    > Niewykluczone, że z tego powodu zrezygnujemy z podziału działki którą
                    > chcieliśmy kupić. Na początku wydawało nam się, że to nie będzie wysoka
                    opłata,
                    >
                    > teraz okazuje się, że być może będzie ona rzędu nawet 50 tys. złotych.
                    > A co w zamian? jak na razie już miesiąc minął od złożenia papierów w celu
                    > otrzymania warunków zabudowy. I cisza!
                    > Jakoś mi się powoli odechciewa tej budowy sad
                    >
                    > Aha, przy "mojej" działce też niedawno zrobili wodociąg, za chwilę ma być
                    > kanalizacja. Czyli co? kolejne opłaty mnie ewentualnie czekają? myślałam, że
                    > się podłączę i będzie ok, ale z tego co pisze marius, to te 50 tys. to
                    jeszcze nic sad((

Ja nie dziele dzialki geodezyjnie, tylko sadownie. Mozna to zrobic z 'powodow
                    spolecznych', ale dopiero jak stanie budynek i troche to trwa. Moze to w Twoim
                    przypadku nie ma sensu, w moim ma, a przynajmniej nie zaplace UM za podzial.
                    Cena jest to, ze buduje 'blizniaka' na dzialce ktora jest wspolwlasnoscia 2
                    rodzin, mamy jedno pozwolenie na budowe.
                    • gonziu Re: Wojewoda uchylił uchwałę 19.12.06, 14:54
                      Czy ktoś widział na piśmie to uchylenie??? Szukam w necie i nie mogę znaleźć.
                    • doomi Re: Wojewoda uchylił uchwałę 22.12.06, 11:20
                      Ano właśnie, każdy przypadek jest inny. Ja muszę zrobić podział przed
                      wystąpieniem o pozwolenie na budowę, inaczej się nie da!
                      No i "haracz" mnie nie minie niestety sad
              • muffinek2 Re: Wykonawcy przyłączy 15.12.06, 12:37
                ja korzystalam z uslug p. Jezowskiego, mily, solidny pan

marius68 napisał:

> Myśle, że można też poszukać we własnym zakresie wykonawcy, poniżej ci z
                biule
                > tynu UM.
                >
                > MITEX Dariusz Kita ? 0 501 358 804
                > Oraz wykonawcy miejscowi:
                > Jeżowski Waldemar ? 0 601 298 262
                > Semeniuk Zygmunt ? 0 601 781 934
                > Korporowicz Marek ? 0 601 223 991
                > Kawka Marek ? 0 22 789 27 53
                > Auguściński Piotr ? 0 607 041 761
                > Idzikowski Dariusz ? 0 501 248 143
              • milimetr007 Re: Wykonawcy przyłączy 29.12.06, 11:55
                Wszystko fajnie, zrobią w dwa dni i skasują cię jak nieszczęście. Na dzień dobry
                od jednego z nich dostałem 100 zł za metr. Natomiast gdy kupiłem samodzielnie
                wszystkie komponenty + opłaciłem ludzi, którzy mi to zrobili, bo sam nie miałem
                czasu, wyszło mi 2500 zamiast 4500. I jak? Cała różnica w tym, że musiałem
                wzywać pana z Urzędu aby stwierdził że przyłącze jest wykonane prawidłowo - to
                nic nie kosztuje. Uważam więc że takie polecanie firm trochę śmierdzi,
                zwłaszcza, że z podanej listy dziwnym trafem Mitex, p.Jeżowski i p. Semeniuk
                dziwnym trafem od zawsze są polecani lub są wykonawcami zleceń miejskich lub
                znajomych króliczka smile
                Ręka rękę myje?
                • marius68 Re: Wykonawcy przyłączy 31.12.06, 19:59
                  milimetr007 napisał:

kupiłem samodzielnie wszystkie komponenty + opłaciłem ludzi, którzy mi to zrobili, bo sam nie
                  miałem czasu, wyszło mi 2500 zamiast 4500. I jak? Cała różnica w tym, że musiałem wzywać pana z
                  Urzędu aby stwierdził że przyłącze jest wykonane prawidłowo - to nic nie kosztuje.

To daj namiary na tych ludzi.
                  Zostało mi jeszcze przyłącze wdociągowe. Z chęcią zaoszczędzę. Przecież nie ogłaszają się oni ani na
                  naszym forum ani na słupach ogłoszeniowych. Ja takich ludzi nie znam.
                  Nawet najprostsze roboty w ogrodzie z chęcią bym od czasu do czasu komuś zlecił. Ale do wyboru
                  mam tylko firmy. Wieć jak widzę ceny to zbieram się w sobie i robie sam. Ale w ogrodzie porządki
                  mogę zrobić dziś lub za pół roku. A w przypadku przyłączy czas gonił. (do niedawna było zwolnienie z
                  oplaty adiacenckiej).
                  Mariusz

• surmia Re: Wykonawcy przyłączy 04.01.07, 12:12
                    Te firmy to ściema. Wcale nie są wymagane. To taki brutalny chłit marketingowy -
                    zrobimy wszystko tak jak trzeba. Myślałam, że taka firma jest wymagana, bo tylko
                    ona ma jakieś uprawnienia czy coś takiego. Nic podobnego. Milimetr ma rację.
                    Właśnie zaczynam budowę przyłącza wody. Nie robi tego żadna "firma". Część
                    robimy we własnym zakresie, a potem przychodzi pan hydraulik i poskręca wszystko
                    jak trzeba. No i wizyta "odbieracza" z urzędu. Mam nadzieję, że się uda. W
                    każdym razie będzie o 2/3 taniej. Nie chce mi się płacić 150 zł z metra, bo mam
                    daleko do ulicy.
                    • doomi Re: Wykonawcy przyłączy 04.01.07, 14:20
                      Okolica idzie za przykładem józka. Radni z Wiązowny także wprowadzili opłaty
                      adiacenckie.
                      • gonziu Re: Opłaty adiacenckie 10.01.07, 08:13
                        To w końcu jak jest????? Są te opłaty czy nie???? Był wątek o uchyleniu przez
                        wojewodę i co ??? Napisałem pytanie do burmistrza na stronie, ale jeszcze nie ma
                        odpowiedzi (nie śpieszno mu coś...). Czy ktoś ma jakąś rzetelną wiedzę na ten
                        temat????
                      • arkadia67 Re: opłaty adiacenckie 29.01.07, 22:42
                        Doomi i tu właśnie baaardzzo się zmartwiłamsad Miałam zamiar podzielić wszystko
                        tak, żeby było gotowe do sprzedaży. A teraz gminie Wiązowna pewnie będę musiała
                        zapłacić haracz crying
                        Co za idiota wymyślił nasze polskie prawo?
                        • doomi Re: opłaty adiacenckie 29.01.07, 22:46
                          No tak wiązowna jakby wzięła z nas przykład. A to prawo to chyba unijne o ile
                          się orientuję...
    • gonziu Re: Opłaty adiacenckie nowości!!!! 10.01.07, 08:19
      Oto co się dowiedziałem od burmistrza:
      PYTANIE:
      Wiatm Pana Burmistrza. Słyszałem, że Wojewoda uchylił uchwałę o opłatach
      adiacenckich. Podobno pobieranie opłat nie może być uzależnione od tego czy się
      podłączymy do wybudowanego wodociągu, czy nie, a Gmina ma prawo tylko ustalić
      wysokość stawek. Proszę o sprostowanie tych wiadomości.

ODPOWIEDŹ:
      Przyznaję, że jest to dylemat prawny. Wojewoda rzeczywiście uchylił naszą
      ostatnią uchwałę, wyznaczającą 7 miesięczny termin zawarcia umowy z Zakładem
      Gospodarki Komunalnej. Nie została uchylona jednak poprzednia Uchwała Rady
      Miasta z 2003 r. Obowiązuje w dalszym ciągu zapis, że właściciel ma prawo być
      zwolniony z opłaty adiacenckiej w przypadku, kiedy zawrze umowę z ZGK.

Bałagan jak 150!!!!
      Czyli wychodzi na to że trzeba robić przyłącze. Czy ktoś się orientuje o ile
      może wzrosnąć wartość działki jak pojawi się wodociąg???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka