Dodaj do ulubionych

Zostawienie auta w komisie - TAK czy NIE

IP: 80.48.103.* 13.01.04, 19:14
Wystawilem auto na sprzedaz dzis wyszlo ogloszenie. Zadzwonil do mnie facet z
komisu i powiedzial ze ma klienta na moje auto i ze chce wstawic na 4 dni
samochod by bank mogl ocenic auto i dokonac formalnosci do udzielenia nabywcy
kredytu.
Doradzcie co robic? Cena korzystna ale przeraza mnie mysl ze mam oddac
samochod kluczyki i DOKUMENTY. Mamy niby spisac umowe komisu ale zawsze to
strach.
Jakie jest wasze zdanie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Arturro Re: Zostawienie auta w komisie - TAK czy NIE IP: *.tkb.net.pl 13.01.04, 19:42
      Wstawiaj tylko przyjezdzaj co 2 dzien sprawdzic czy wszystko gra. Ja wstawialem
      2 razy samochody do komisow jednoczesnie dajac ogloszenia do gazet i z nich
      sprzedalem samochody, jesli jednak wlasciciel komisu bedzie szybszy zadna
      roznica byle cena byla dobra.
    • bytkowiak Na 80% koleś Cię ściemnia,że ma klienta na ....... 13.01.04, 21:21
      Jest prawie pewne,że koleś z komisu ściemnia,że ma klienta na Twój samochód.
      Po prostu chce Cię zwabić do siebie (każdy chce mieć większą ofertę
      autek.Prawda?). A jak już wstawisz, to po umówionych czterech dniach, powie
      Ci, że klient ma jakieś małe problemy z bankiem i troszkę to jeszcze potrwa. I
      autko dalej będzie stało u niego.A jak w miedzy czasie znajdzie prawdziwego
      klienta to SUPER, a jak nie to trudno. Tak samo robią na giełdach. Jak sie
      giełda kończy to chodzą po niesprzedanych samochodach i też mówią, że mają
      klienta na taki właśnie samochgód jak Twój, ale trzeba wstawić auto na parę
      dni, bo oczywiście bank.
      Jask chcesz wstawić auto do komisu to wstaw go do porządnego, często
      uczęszczanego i żądaj na piśmie pełnej odpowiedzialności komisu za auto. I
      zwróć uwagę po ilu dniach możesz go nieodpłatnie wyciagnąć z komisu (jeśli np
      znajdziesz klienta sam), bo większość komisów bierzę kasę za wstawienie auta
      na krócej niż tydzień.
      • bytkowiak I jeszcze jedno!! Polisa AutoCasco nie obowi...... 13.01.04, 21:27
        Nie wiem czy wszystkie firmy ubezpieczeniowe, ale np. Filar ma w swoim
        regulaminie dotyczącym AutoCasco, że odszkodowania z AC nie są wypłacane gdy
        auto jest w autokomisie.
      • Gość: Mar to niech komisiarz od razu wypłaci forsę! IP: *.skorosze.2a.pl 13.01.04, 21:29
        Ja tak już dwukrotnie sprzedawałem samochody. Cena była może nie rewelacyjna,
        ale i tak o ok. 5% wyższa niż proponował komis przydealerski. Komisiarz wypłaca
        CAŁĄ forsę, ale zawiera umowę komisu. Kiedy faktycznie sprzeda auto nowemu
        klientowi, przysyła ostateczną (trójstronną) umowę sprzedaży komisowej. Dopiero
        wtedy można wyrejestrować samochód i odebrać np. resztę z polisy
        ubezpieczeniowej.
        • zdecydowany4 Re: to niech komisiarz od razu wypłaci forsę! 13.01.04, 23:32
          Gość portalu: Mar napisał(a):

> wtedy można wyrejestrować samochód i odebrać np. resztę z polisy
          > ubezpieczeniowej.

G ....o prawda sprzedałem komisowi za gotówkę i do dzisiaj u nich gnije bo się
          wygłupili z ceną, ale po miesiącu sam zarządałem ostatecznej umowy bo po co
          robić im prezent skoro można odebrać ubezpieczenie. TEgo samego dnia zgłosiłem
          fakt sprzedaży w urzędzie komunikacji i odebrałem resztę ubezpieczenia u
          ajenta, a samochód dalej gnije w komisie.
      • Gość: marcinc3 0m IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.01.04, 11:44
        na 100 to sciema jak ma klienta bez ogladania no ale jak tak mowi ze ma to
        super wstaw ale po wplaceniu zaliczki zobaczysz co on wtedy powie
    • Gość: lol NIE IP: *.wloclawek.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.04, 07:52
      Podmieniaja czesci detale i czesto zwijaja zagle i ani kasy ani
      auta . Ja mialem kilka lat temu poldka w komisie prawie cala kase
      wydebnilem a po jakims czasie facet znikl a znim auta i kasa.
      Czesto do mnie dzwoniol z ogloszen zebym wstawil i mowie nie sprzedaje z
      ogloszen.
    • Gość: olo Re: Zostawienie auta w komisie - TAK czy NIE IP: *.example.net / 217.8.188.* 14.01.04, 09:50
      zdecydowanie NIE - jest to ryzyko duze, przypadków przekretow było w
      nieskonczonosć. Osobiscie mam taka metodę - prawie wszystkie auta uzywane
      co miałem kupowałem lub sprzedawałem ludziom mniej lub bardziej znajomym, nawet
      jak cena była mniej atrakcyjna. A miałem kiedys auto (probe,niesprzedawalne) w
      potężnym komisie, na szczęście je odebrałem zanim padł - nie wypłacił klientom
      kasy za sprzedane auta. A była to nawet spólka akcyjna, na placu byto jakieś
      150 aut.
    • hocest ABSOLUTNIE NIE 14.01.04, 12:21
      wstawisz autko, on je sprzeda i bedzie zwlekał z oddaniem Tobie pieniążkó, po
      dwóch tygodniach zaproponuje Tobie zamiast pieniędzy któryś z samochodów jaki
      ma na placu.
      nie oddawaj absolutnie do komisu no chyba, że dostaniesz od razu całą cenę,
      inaczej nie ma siły żeby nie próbowali Ciebie kiwać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka