Dodaj do ulubionych

Historia kołem się toczy - Lexus

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 16:31
Uważam, że pierwsza generacja IS (konkurenta BMW 3) wyglądała lepiej niż obecna - szczególnie świetna była deska rozdzielcza z zegarami przypominającymi ekskluzywny "sportowy" zegarek. Aktualnym modelom Lexusa brakuje nieco charakteru.
Obserwuj wątek
    • Gość: arturx2 Re: Historia kołem się toczy - Lexus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.09, 23:21
      Zastanawialem sie nad IS250, odbylem nawet jazde probna. Bardzo ciasne wnetrze, ciasne fotele. malenki bagaznik, twarde zawieszenie, slaba dynamika, w tym egzemplarzu (ok. 10 kkm) juz huczalo lozysko ktoregos z kol. IS220d nawet nie chcialo mi sie ruszac z miejsca - klekotal i trzasl sie jak stary traktor. Kiedys byl mit Mercedesa, teraz jest mit Lexusa. Ciekawe czy nastepnym obiektem zachwytow bedzie Hyundai czy Tata. A moze Dacia?
    • Gość: Mercedes Benc Re: Historia kołem się toczy - Lexus IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 15.10.09, 02:21
      Chyba sie arturx2 obudziles caly zlany potem i z penisem "na bacznosc", po tak dramatycznym i koszmarnym snie jak jazda Lexusem co?
    • Gość: rysiek Re: Historia kołem się toczy - Lexus IP: *.szczecin.mm.pl 15.10.09, 12:14
      ALFA ROMEO - 100 lat w tym roku!
    • Gość: Arrrrrrr Re: Historia kołem się toczy - Lexus IP: *.dip.t-dialin.net 15.10.09, 13:11
      Alfa 159 i mniejszego Lexusa Boze.
    • Gość: lolek Re: Historia kołem się toczy - Lexus IP: *.tktelekom.pl 15.10.09, 18:24
      Ciekawy artykuł, bravo;)
    • Gość: Piotrek Re: Historia kołem się toczy - Lexus IP: *.pool.mediaWays.net 15.10.09, 20:52
      > IS220d nawet nie chcialo mi sie ruszac z miejsca - klekotal i trzasl sie jak stary traktor.

To niestety prawda. Sam miałem takie odczucia po przejażdżce Lexusem IS220d. Ale to raczej czeste w samochodach z czterocylindrowym silnikiem diesla. Co mi w Lexusie IS przeszkadza:

- brak automatycznej skrzyni biegów w kombinacji z silnikiem diesla
      - brak większych, sześciocylindrowych silników diesla
      - malutki bagażnik (378 litrów)

Ale cała reszta jest super.
    • Gość: arturx2 Re: Historia kołem się toczy - Lexus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.09, 23:01
      "to raczej czeste w samochodach z czterocylindrowym silnikiem diesla." W BMW 3 i Mercedesie C o tym, że jest diesel zapomnieć się nie da, ale jest bez porównania lepiej. Nie znam aktualnego A4 z CR, stary model na pompowtryskiwaczach był równie beznadziejny jak Lexus. Tyle że to było 10 lat temu!
      A co do braku automatu to zgadzam się, dla mnie dyskwalifikacja. Noga-ręka-noga-ręka... patataj-patataj...
    • globy_ms Re: Historia kołem się toczy - Lexus 16.10.09, 11:02
      Niestety, D-Cat Toyoty jest średnio udany zarówno w kwestii kultury pracy (hałas na zewnątrz), jak i charakterystyki (nierówna). O oszczędności też nie można wiele dobrego powiedzieć. W IS'ie dochodzi problem filigranowych foteli, a niektóre plastiki można by zastąpić prawdziwym alu (np. manetki zmiany biegów). Właśnie przez takie niuanse (i ten nieszczęsny brak automatu oraz większego diesla) Lexus przegrywa w Europie. Japończycy z powodów ekonomiczno-logistycznych dostarczają auta w gotowych specyfikacjach, a niska sprzedaż nie zachęca do utrzymywania w parku zbyt wielu wersji. Mimo wszystko kibicuję im i każdemu polecam przejażdżkę LS'em, tym najstarszym. Nie było prosto od zera zbudować model, który można postawić obok W140.

Lexusy długo pozostawały wyzute z emocji, jeśli chodzi o prowadzenie, ale komfort i bezawaryjna elektronika czyniły je wiernymi towarzyszami podróży. IS-F jest dowodem, że Lexus potrafi budować też auta z pazurem i mam nadzieję, że to nie ostatni z takich kroków. Choćby i po to, żeby w segmencie premium nie było nudno :-)

Dziękuję za komentarze.
    • Gość: arek Historia kołem się toczy - Lexus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 14:11
      Lexus w Europie niestety zderzyl sie z gorzka rzeczywistoscia - tu dobry
      samochod to zbyt malo.Wyniki sprzedazy sa miazdzaco slabe w stosunku do
      niemieckiej konkurencji i nie widac postepow a ostanie 2 lata to wyrazny
      spadek.
      To co kupili amerykanie europejczycy juz nie, choc nawet w USA Lexus traci
      rynek
    • Gość: fox Re: Historia kołem się toczy - Lexus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 14:25
      W Europie jest inna specyfika rynku. Kazdy chce miec mozliwosc zindywidualizowanie swojego auta. Chce moc przebierac w opcjach silnikowych, najlepiej dieslowskich. Lexus tego nie ma, co nie zmienia faktu, ze jego auta postawione obok wersji benzynowych konkurencji wypadaja wysmienicie.
    • Gość: xyz Re: Historia kołem się toczy - Lexus IP: *.pai.net.pl 17.10.09, 16:43
      fox - lexus nie daje możliwości przebierania, bo tym autom niczego nie brakuje, w przeciwieństwie do audi czy bmw które każą sobie dopłacać za rzeczy które sa w lexusie normą.
    • Gość: Mickey hiwater Re: Historia kołem się toczy - Lexus IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.11.09, 21:23
      Z przykrością stwierdzam że osobą prowadzącym i przygotowującym ten program niestety absolutnie brak wiedzy merytorycznej dotyczącej tego zagadnienia.

Należało by bowiem zauważyć, że Lexus to przecież Toyota, a to właśnie ze stajni Toyoty w maju 1993 roku wyjechała Supra , która do dziś pozostaje bezkonkurencyjna nawet względem ponad 15lat młodszego bmw e92 M3.

Supra w wersji RZ wyposażona była w silnik 2jz-gte, który to był rozwinięciem silnika 1jz-gte stosowanego w równie starym lexusie SC300, kolejnym przykładem silnika sygnowanego przez Lexa o jakim bmw mogło by pomarzyć jest 1uz-fe znana 4litrowa jednostka, która po fabrycznym uturbieniu i zamontowaniu do budy przypominającej suprę, została wystawiona na próbę podczas 24 godzinnego wyścigu la mans z doskonałym rezultatem

Nie bez znaczenia pozostaje też aspekt awaryjności silników o wysokiej mocy, w którym bmw wypada raczej blado, nie wspominając o podatności na modyfikacje.

Czy ktoś z Was widział Bmw które mogło by się poszczycić mocami w granicach 1500hp i funkcjonujące przez lata , jak chociażby nasza polska Supra intercarsu i dziesiątki, jak nie setki innych na całym świecie?

Apeluję więc do rozsądku prowadzących, by nie wypowiadali się w autorytatywny i błędny sposób jak w załączonym powyżej materiale, twierdząc że to pierwsze tego typu auto tej marki:-(
    • Gość: Mickey hiwater Re: Historia kołem się toczy - Lexus IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.11.09, 21:31
      Dodam iż powyższy komentarz odnosi się do materiału filmowego a nie do artykułu, który jest interesujący
      -Pozdrawiam
    • Gość: soul Re: Historia kołem się toczy - Lexus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 08:39
      IS to rok 1999 a nie 2000 - wiem bo tak mam wpisane w dowodzie rejestracyjnym :-) nieśmiertelne auto z charakterem.....
    • Gość: stanczyk Re: Historia kołem się toczy - Lexus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.10, 13:18
      sorri ale kiedys te auta miały jakiiś wyraz..mimo , ze Toyotowate troche:
      Lexus ES 300 zdjecie powyzej, najlepiej dwukolorowy..
    • Gość: tomek Re: Historia ko?em si? toczy - Lexus IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 27.07.10, 16:58
      Diabel tkwi jak zwykle w szczegole
      --
      zakladaniepodsluchow
    • Gość: solid Re: Historia ko?em si? toczy - Lexus IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 01.08.10, 08:37
      jw
      --
      Podsluchy
    • Gość: edzio Re: Historia kołem się toczy - Lexus IP: 89.174.178.* 11.10.10, 10:57
      www.lexus-forum.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka