Dodaj do ulubionych

Lista najgorszych samochodów...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.04, 11:03
"Brytyjska Federacja Konsumentów opracowała listę dwunastu najgorszych
używanych samochodów. Ranking powstał na podstawie opinii kierowców –
informuje "The Sun".

Ankietę federacji wypełniło prawie 33 tys. kierowców – donosi "The Sun".

Lista najgorszych używanych samochodów:
- Peugeot 106,
- Citroen Saxo,
- Fiat Brava/Fiat Bravo,
- Mitsubishi Carisma,
- Opel Vectra,
- Opel Omega,
- Peugeot 406,
- Renault Laguna,
- Volkswagen Sharan/Seat Alhambra/Ford Galaxy."

francuskie górą :-DDDDDD

Obserwuj wątek
    • Gość: LOLROTFL Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 11:26
      Niemieckie tez niezle :DDDD
      • Gość: bolo Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.04, 11:31
        > Niemieckie tez niezle :DDDD

i tutaj mamy problem - marki Opel w GB nie ma, jest tylko Vauxhall, a to jak
        wiadomo angielska marka :-D

VWSharan, Seat Alhambra, Ford Galaxy - to jaka w końcu marka? niemiecka?,
        hiszpańska? czy amerykańska? :-D
        • Gość: Emilek Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.04, 13:21
          VW to niemiecka marka.Jak auto nazywa sie VW a produkowany w Meksyku to tez VW.
          Opel i Ford to amerykanskie marki.Obojetnie gdzie produkowane.Bo produkuje sie tam auta na wzor i modle amerykanska i szef to Amerykanin.Skoda to czeskie auto.Wprawdzie w koncernie VW,ale koncern to mozna porownac z Cesarstwem:sklada sie z samodzielnych krolestw,a te sie moga bardzo roznic kultura,jezykiem i rzadza sie u siebie po swojemu ale w koncu ostatnie slowo ma cesarz...
          • Gość: stasiu Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.arcor-ip.net 14.01.04, 17:24
            ale gosciu pie.. bez sensu
            az sobie boki ze smiechu poderwalem

i opel (czyli GM) i ford maja swoje europejskie biura konstrukcyjne
            opel - russelsheim; ford - kolonia

skoda bazuje w duzej mierze na platformach vw (polo i golfa)
            seat z tych platform tez korzysta

pozdr
            stasiu

• Gość: Emilek Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.04, 21:05
              Oczywiscie ze maja.I produkuja od 40 lat auta do dupy.NBo szefami sa Amerykany,a robolami Turki.Kazdy wie w Niemczech,ze tam 80% zalogi to Tury i dlatego Omega roczna Omega kosztuje mniej niz 2 letni Passat.
              Znasz ten niemiecki wic?Turek gdzies z Anatoli zegna sie z rodzina przed emigracja do Niemiec i mowi(tlumaczenie po niemiecku)Ich gehe Fort,nach Opel.Gra slow:po niemiecku fort znaczy wyjezdzam,ale w wymowie tez marke auta Ford.
              Ja mieszkam kolo Bochum gdzie jest najwieksza fabryka Opla w Niemczech i 80 km.od Kolonii gdzire jest najwieksza fabryka Forda.I co?100 tys.miasto bez Salonu Opla i Forda.Kto by kupowal takie dziadostwo.To sa niemieckie auta:BMW,MB,Porsche,VW i AUDI!!!
          • greenblack Re: Lista najgorszych samochodów... 14.01.04, 21:41
            Gość portalu: Emilek napisał(a):

> Opel i Ford to amerykanskie marki.

Adam Opel był Niemcem. W takim układzie Chrysler, Jaguar, Saab i Volvo też
            marki amerykańskie.

Obojetnie gdzie produkowane.Bo produkuje sie
            > tam auta na wzor i modle amerykanska

Co amerykańskiego jest w Corsie albo Vectrze?

>Skoda to czeskie auto
            > .Wprawdzie w koncernie VW,ale koncern to mozna porownac z Cesarstwem:sklada
            sie
            > z samodzielnych krolestw,

Samodzielność Skody=ZERO.
            • greenblack Re: Lista najgorszych samochodów... 14.01.04, 21:42
              greenblack napisał:

> Gość portalu: Emilek napisał(a):
              >
              > > Opel i Ford to amerykanskie marki.
              >
              > Adam Opel był Niemcem. W takim układzie Jaguar, Saab i Volvo też
              > marki amerykańskie.

Bez Chrylsera, kóry oczywiście jest marką niemiecką.
            • Gość: Emilek Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.dip.t-dialin.net 14.01.04, 21:58
              Szkoda ze sprzedal firme Amerykanom i to w latach 20 tych.I mamy Opla....
              Szkoda ze Levi Strauss czy Chrysler wyjechali z Niemiec,bo mielibysmy nastepne fajne niemieckie firmy.
    • Gość: Michotek Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.giszowiec.sti.net.pl / *.crowley.pl 14.01.04, 11:29
      A jakie są - zacny przyjacielu - kryteria? Ja za najgorszy uznaję Rolls-Royce,
      bo nie można nim wygrać rajdu Paryż-Dakar.
    • Gość: Odin Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.telia.com 14.01.04, 11:40
      Nie ma zlych samochodow,juz nie.To wylacznie wina niedbalych wlascicieli-
      kierowcow(?),ze auta im padaja.Proponuje przeniesc sie na traktory.
      • Gość: roboot Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 17:53
        hmmm, a tavrie?
    • Gość: kanciak ;-) Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 14.01.04, 11:44
      Ja protestuję!!
      Dlaczego na tej liście brak Skody???
      Te brytyjskie głupki nie znają się na samochodach!!
      • Gość: Wiktor Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.netia.pl 14.01.04, 16:44
        Czytałem kilka miesięcy, że w jakichś "badaniach satysfakcji klientów" właśnie
        w GB wygrała Skoda (trzeba uwzględnić, że w GB to zapewne b. egzotyczna marka i
        kupujący nie spodziewali się niczego dobrego :-)
        • Gość: roboot Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.04, 18:00
          trzeba uwzględnić, że w GB to zapewne b. egzotyczna marka i
          kupujący nie spodziewali się niczego dobrego :-)

a nieprawda... octavia zrobła tam furorę, zabijając konkurencję ceną... w
          angielskich gazetach motoryzacyjnych dziennikarze porównywali ją do passata
          (!?), oczywiście uwzględniając różnicę w cenie obu pojazdów...
          • niknejm Re: Lista najgorszych samochodów... 15.01.04, 18:25
            Gość portalu: roboot napisał(a):

> a nieprawda... octavia zrobła tam furorę, zabijając konkurencję ceną... w
            > angielskich gazetach motoryzacyjnych dziennikarze porównywali ją do passata
            > (!?), oczywiście uwzględniając różnicę w cenie obu pojazdów...

W GB rzeczywiście jest sporo Octavii, ale głównie w roli taksówek.
            Ciekawostka - we wszystkich takich Octaviach co pewien czas otwierał się
            samoczynnie schowek, a taksiarze klnąc zatrzaskiwali go :-)

Pzdr
            Niknejm
    • niknejm Re: Lista najgorszych samochodów... 14.01.04, 13:24
      Krótko mówiąc - potwierdza to statystyki ADAC dotyczące awaryjności pojazdów. I
      dobre uzasadnienie mojej prywatnej tezy, że nie może byc nic bardziej
      wkurzającego niz psujący się samochód.

Pzdr
      Niknejm
      • Gość: kwasek statystyka ADAC IP: *.erlf.siemens.de / *.sbs.de 14.01.04, 13:56
        skad ta pewnosc ze statystyka ADAC jest poprawna???
        oczywiscie na tym forum wszyscy sa zdania ze jest ona niezawodna
        ona przeciez nie bierze wiele faktorow pod uwage!
        skad takie zacofane zadufanie
        panie niknejmie??
        pozdrowienia kwasek
        • niknejm Re: statystyka ADAC 14.01.04, 14:17
          Gość portalu: kwasek napisał(a):

> skad ta pewnosc ze statystyka ADAC jest poprawna???
          > oczywiscie na tym forum wszyscy sa zdania ze jest ona niezawodna
          > ona przeciez nie bierze wiele faktorow pod uwage!

Bierze pod uwagę, jak często pomoc drogowa była wzywana do danego modelu auta.
          Jak dla mnie dość dobrze obrazuje to poziom niezawodności, tym bardziej że
          dstępne jest info, z czym były problemy najczęściej.
          Są i inne statystyki (Dekra, TUV), inaczej liczone, ale na ogół dość zbieżne z
          ADAC.

> skad takie zacofane zadufanie panie niknejmie??

Widać mam zacofany światopogląd... O ja zacofaniec! Ale oświecisz mnie
          nowoczesnymi ideami, prawda kwasku? ;-))))))

> pozdrowienia kwasek
          Też pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: kwasek Re: statystyka ADAC IP: *.erlf.siemens.de / *.sbs.de 14.01.04, 14:38
            szanowny panie niknejmie,
            dziekuje za obszerna informacje o statystyce ADAC (a h2o to woda)

teraz do rzeczy nie tedy droga panie niknejmie
            nie chodzi mi o funkcje, a o wiarygodnosc

jest stare i sprawdzone powiedzonko:
            nie wierz zadnej statystyce ktorej sam nie sfalszowales

oczywiscie nie chodzi tutaj znowu ze ktos falszuje statystyke ADAC
            tylko o to ze ona nie wszystko uwzglednia i tym samym nie jest wiecej warta niz
            papier na ktorym jest napisana

w pana olsnienie osobiscie nie wierze
            pozdrowienia kwasek
            • niknejm Re: statystyka ADAC 14.01.04, 17:07
              A ja dziękuję za... nihilizm, Kwasku :-) Rozumiem z Twojej wypowiedzi, że w
              takim razie nie ma na świecie żadnego źródła, które mogłoby ze sporym
              prawdopodobieństwem powiedzieć nam, czy dany model samochodu, który chcemy
              kupić, będzie awaryjny, czy nie? ;-) Bo w żadne statystyki nie wierzymy?
              Nic na tym świecie nie jest doskonałe, ale jeśli założymy, że Z GÓRY ODRZUCAMY
              wszelkie statystyki bezawaryjności (bo nie uwzgledniają wszystkiego), to czym
              się kierować przy zakupie? Kupić sobie wszystkie auta z klasy która nas
              interesuje i przetestować samemu? ;-)
              Mogę tylko z własnego doświadczenia powiedzieć, że dobre oceny Hondy Civic w
              statystykach ADAC (na podstawie 3 egzemplarzy w mojej rodzinie) znalazły
              potwierdzenie w rzeczywistości.
              Choć próba na 3 egzemplarzach na pewno nie jest reprezentatywna. :-) W dodatku
              operujemy tu w kategoriach prawdopodobieństwa. Czyli może się zdarzyć
              niesamowicie awaryjny Civic i absolutnie bezawaryjne Alfa Romeo 145. Tyle, że
              jest to znacznie mniej prawdpodobne, niz sytuacja odwrotna.

Pzdr
              Niknejm
              • Gość: kwasek Re: statystyka ADAC IP: *.arcor-ip.net 14.01.04, 20:00
                gdybym sie statystyka ADAC kierowal nikt u nas w rodzinie nie mialby tego
                samochodu ktorym aktualnie jezdzi.
                (przyklad z alfa dobrze trafiony ;-) - jezdzi absolutnie bezawaryjnie)

przy zakupie auta egzystuja inne, dla mnie bardziej wazne aspekty, anizeli
                statystyka ADAC

1. cena (stac mnie na dane auto??)
                - koszt kupna
                - utrzymanie (diesel czy benzyna)
                - spadek wartosci
                2. wyglad (nikt mnie nie zmusi jezdzic czyms co mi sie nie podoba)
                - ksztalt i kolor
                - wnetrze
                3. osiagi i koncept techniczny auta (nigdy niezrozumiem ludzi ktorzy wola
                wiekszy model gabarytowo oszczedzajac na kubaturze silnika)
                - przyspieszenie
                - moment obrotowy?
                - naped przod/tyl
                4. funkcjonalnosc
                - ilosc drzwi
                - kombi?
                - wielkosc bagaznika, ilosc schowkow
                5. bezpieczenstwo (dla mnie jest wazniejsze aktywne bezpieczenstwo niz pasywne -
                wole ABS i ESP z dwiema poduszkami zamiast szesciu bez ABS i ESP)
                - hamulce
                - zawieszenie
                - swiatla i widocznosc
                6. komfort ( nie kupie auta bez klimatyzacji)
                - akustyka (ja chce tylko to slyszec na co mam ochote)
                - tapicerka (skorzane fotele sa praktyczne przy malych dzieciach)

a ostateczna decyzja czy dany samochod kupuje zalezy od jazdy probnej,

czy pan niknejm kierowal sie przy zakupie trzech hond civic statystyka ADAC?

• niknejm Re: statystyka ADAC 15.01.04, 10:17
                  Gość portalu: kwasek napisał(a):

> przy zakupie auta egzystuja inne, dla mnie bardziej wazne aspekty, anizeli
                  > statystyka ADAC

OK, no to teraz rozumiem. Było od razu tak pisać.
                  Dla mnie statystyki bezawaryjności są JEDNYM z elementów wyboru samochodu,
                  aczkolwiek jednym z najważniejszych. Nie raz i nie dwa pisałem, że ludzie
                  kierują się przy wyborze auta bardzo różnymi przesłankami i kryteriami - mój
                  sąsiad na przykłąd wybiera samochody, do których łatwo się wsiada (!). Powód
                  jest prozaiczny - ma problemy z korzonkami :-)

Ja wybrałem Hondę, bo:
                  - jest mało awaryjna
                  - oferuje dobrą dynamikę/osiągi
                  - koszty zakupu i utrzymania były na akceptowalnym dla mnie poziomie
                  - jest praktyczna w codziennej eksploatacji (w tym ilość miejsca, bagażnik)
                  - nie rzuca się w oczy

Pzdr
                  Niknejm
          • devote Re: statystyka ADAC 14.01.04, 23:01
            niknejm napisał:

> Bierze pod uwagę, jak często pomoc drogowa była wzywana

to w zimie ADAC ma co robic
            jak auto nie chce odpalic bo duzy mroz i slaby akumulator
            i wtedy badania ADAC beda przeklamane z powody slabego akumulatora.
            • Gość: wredny Re: statystyka ADAC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.04, 00:11
              devote napisał:

> to w zimie ADAC ma co robic
              > jak auto nie chce odpalic bo duzy mroz i slaby akumulator
              > i wtedy badania ADAC beda przeklamane z powody slabego akumulatora.

Popatrz tylko,miliony samochodow maja w swoich bazach a nie potrafia z tego
              korzystac i wyciagac odpowiednich wnioskow.
              Mozesz ich oswiecic - tylko wyslij ten post do nich , bo tego forum chyba nie
              czytaja.
              • Gość: Mathias_sammer Re: statystyka ADAC IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.04, 00:15
                Najgorsza to syrenka, warszawska, zdaje sie?

A moze dzisiaj jezdzi sie innymi samochodami i a ja nie na czasie?
    • Gość: XXX Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.novartis.com 14.01.04, 17:02
      Ciekawe czy jakies statystyki awaryjności biora pod uwagę styl jazdy
      właściciela i generalnie troske o samochód?
      Bo jak widze co wyczynia moja znajoma ze swoja vectra to szczeka mi opada ze
      zdumienia że to co jej sie zepsuło to sie zepsuło dopiero teraz... bo powinno
      duzo wcześniej.

No i oczywiście w jej opinii vectra to taki niemiecki szmelc bo sie psuje...

Bez komentarza...
      • niknejm Re: Lista najgorszych samochodów... 14.01.04, 17:20
        Gość portalu: XXX napisał(a):

> Ciekawe czy jakies statystyki awaryjności biora pod uwagę styl jazdy
        > właściciela i generalnie troske o samochód?
        > Bo jak widze co wyczynia moja znajoma ze swoja vectra to szczeka mi opada ze
        > zdumienia że to co jej sie zepsuło to sie zepsuło dopiero teraz... bo powinno
        > duzo wcześniej.
        > No i oczywiście w jej opinii vectra to taki niemiecki szmelc bo sie psuje...

Zakładasz, że kierowcy Vectr są generalnie beznadziejni, a np. Accordów -
        genialni?
        Ciekawa sugestia ;-)

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: XXX Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.novartis.com 15.01.04, 07:58
          nie, po prostu uwazam, ze tyle są warte rankingi wg kierowców...
          Jeżdzę juz ktorąś z kolei marką i bynajmniej nie uważam, żeby którys z moich
          samochodów był szczególnie awaryjny, a generalnie przejeżdzam nimi 150 tys
          zanim ida do innego właściciela
          • niknejm Re: Lista najgorszych samochodów... 15.01.04, 10:21

> nie, po prostu uwazam, ze tyle są warte rankingi wg kierowców...
            > Jeżdzę juz ktorąś z kolei marką i bynajmniej nie uważam, żeby którys z moich
            > samochodów był szczególnie awaryjny, a generalnie przejeżdzam nimi 150 tys
            > zanim ida do innego właściciela

OK, ale mówiliśmy tu o ADAC, a to nie są rankingi układane przez kierowców
            (choć rankingi tworzone przez użytkowników też są).

Pzdr
            Niknejm
            • Gość: XXX Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.novartis.com 15.01.04, 12:25
              pozwole sobie wkleic to co jest przedmiotem tego wątka...

"Brytyjska Federacja Konsumentów opracowała listę dwunastu najgorszych
              używanych samochodów. Ranking powstał na podstawie opinii kierowców –
              informuje "The Sun".

• niknejm Re: Lista najgorszych samochodów... 15.01.04, 14:49

> pozwole sobie wkleic to co jest przedmiotem tego wątka...
                > "Brytyjska Federacja Konsumentów opracowała listę dwunastu najgorszych
                > używanych samochodów. Ranking powstał na podstawie opinii kierowców –
                > informuje "The Sun".

A fakt, masz rację. Natomiast zbieżność z ADAC jest zastanawiająca co najmniej,
                nieprawdaz? ;-)

Pzdr
                Niknejm
      • zippo1 Re: Lista najgorszych samochodów... 14.01.04, 19:41

> Ciekawe czy jakies statystyki awaryjności biora pod uwagę styl jazdy
        > właściciela i generalnie troske o samochód?

Jezeli ilosc testowanych samochodow jest duza to :
        1 nie ma wielkiego wplywu na wynik kilku jezdzacych "inaczej"
        2 jezeli wiekszosc ostro traktuje swoje pojazdy to nic sie nie zmieni w
        statystykach ( te same warynki )- gorsze i tak padna predzej
    • Gość: V Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.gdynia.mm.pl 14.01.04, 18:23
      Niknejm, ty sie dasz zawsze złapać na kazdy post który w tekscie
      ma "awaryjnosc" jak juz wczesniej zauwazyłem jest to Twoja mala obsesja he he
      No ale jak sam powiedziales kupujesz starsze auta i dla ciebie te słupki i
      wykresiki maja Bardzo Duze znaczenie.

Tak przy okazji Czegpo sie ludzie spodziewali po brytyjczykach ? ze beda
      jechac na japonce ? przeciez ich niechęć do francuzów jest znana jak niechęć
      Polaków do samych siebie i wszystkich wokół

pzdr
      • Gość: gregor Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.cs.bialystok.pl 14.01.04, 19:20
        Czytam posty Niknejma i zadziwia mnie, że nic nie napisał o "wysokiej" poxzycji
        w tym sondażu mitsubishi. Jakby nie patrzeć "japońca". Pewnie, można
        powiedzieć, że to "holender" i nie ma nic wspólnego z japońską bezawaryjnością.
        • Gość: Milos Re: Lista najgorszych samochodów... IP: 193.19.140.* 14.01.04, 19:42
          Dokładnie, Carisma to chyba najgorszy "japończyk" wszechczasów, wiadomo nie od
          dziś. Awaryjny jak cholera, totalny szmelc, tak jak Volvo S/V 40 :-) No ale
          każdy ci powie że Volvo jest the best, choćby dlatego że to Volvo. A Mitsubishi
          jakie jest każdy widzi, bo nie chroni go plakietka Volvo.

Pzdr
          • niknejm Re: Lista najgorszych samochodów... 15.01.04, 10:30
            Gość portalu: Milos napisał(a):

> Dokładnie, Carisma to chyba najgorszy "japończyk" wszechczasów, wiadomo nie
            > od
            > dziś. Awaryjny jak cholera, totalny szmelc, tak jak Volvo S/V 40 :-) No ale
            > każdy ci powie że Volvo jest the best, choćby dlatego że to Volvo. A
            > Mitsubishi jakie jest każdy widzi, bo nie chroni go plakietka Volvo.

Niestety Mitsubishi od lat odstaje od reszty japońców, jesli chodzi o
            bezawaryjność.

Pzdr
            Niknejm
      • niknejm Re: Lista najgorszych samochodów... 15.01.04, 10:36
        Gość portalu: V napisał(a):

> Niknejm, ty sie dasz zawsze złapać na kazdy post

Zdefiniuj 'złapać'.

> który w tekscie ma "awaryjnosc"

Zwróć uwagę, że to ja, a nie autor wątku, zasugerowałem zaskakującą zbieżność
        ze statystykami bezawaryjności.

> jak juz wczesniej zauwazyłem jest to Twoja mala obsesja he he
        > No ale jak sam powiedziales kupujesz starsze auta i dla ciebie te słupki i
        > wykresiki maja Bardzo Duze znaczenie.

Tak. Mają dla mnie duże znaczenie. Niektórzy wolą Alfę bo ma np. ładny design.
        I co?

> Tak przy okazji Czegpo sie ludzie spodziewali po brytyjczykach ? ze beda
        > jechac na japonce ? przeciez ich niechęć do francuzów jest znana jak niechęć
        > Polaków do samych siebie i wszystkich wokół

To dlaczego 'pojechali' też na Fiata, Mitsu, Opla i VW? Hę?

Pzdr
        Niknejm
    • wizet Re: Lista najgorszych samochodów... 14.01.04, 21:07
      Troszeczkę zbyt mało konkretów. Na jakiej podstawie opracowano tę listę?
      • Gość: Yatoya Re: Lista najgorszych samochodów... IP: *.dami / 213.76.164.* 14.01.04, 23:40
        Jak dla mnie to jakieś bzdety.Przede wsystkim, jak mozna wierzyć na słowo
        komuś (mowa o angolach)kto powierza swe życie podczas jazdy pasażerowi
        siedzącemu obok...
        Chciałoby się powiedzieć:-przecież on moze być komletnie pijany ect
        Inną sprawą jest że określenie "najgorszy" nie jest synonimem
        słowa "najbardziej awaryjny", bo jeśliby tak było, to obok wyzej wymienionych
        powinny się znaleźć Aston martin, Jag i cały amerykański szmelc z ich
        wybujałami normami bepieczeństwa i goła odmiennym pojmowaniem wszystkiego co
        wiąże się z samochodem.

Pozdrawiam serdecznie
        • devote Re: Lista najgorszych samochodów... 15.01.04, 00:34
          www.eastboundnj.com/seizure.gif
    • michotek Re: Lista najgorszych samochodów... 15.01.04, 12:49
      Gość portalu: bolo napisał(a):

> "Brytyjska Federacja Konsumentów opracowała listę dwunastu najgorszych
      > używanych samochodów. Ranking powstał na podstawie opinii kierowców –
      > informuje "The Sun".

A kiedy będzie ranking najgorszych kierowców opracowany przez samochody? To by
      wiele wyjaśniało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka