Dodaj do ulubionych

Renault - niemożliwe !!

IP: *.gdynia.mm.pl 18.01.04, 21:26

Wg piątkowej wyborczej Renault sprzedało najwiecej samochodów w Europie
zachodniej 1.504.454 szt.
na drugim miejscu jest VW 1.418.763 !! dalej Opel/Vauxhall 1.3mln, Ford
1.227mln i Peugeot.

jak takie scierwiaste auta które sie wiecznie psują moga byc na piewrszym
miejscu ! a nie Vw ! nie kumam tego

fan vw
Obserwuj wątek
    • wowo5 Re: Renault - niemożliwe !! 18.01.04, 21:38
      Mozliwe. Widocznie ludziska lubia "scierwiaste". Do VW naleza rowniez Skoda i
      Seat. A swoja droga to 80% zyskow VW pochodzi z Chin. W USA firma przynosi
      straty i jej sprzedaz obnizyla sie o 10% w stosunku do 2002. W grudniu spadek
      wyniosl 20% w stosunku do grudnia 2002. Gdyby nie Touareg bylo by jeszcze
      gorzej. To jedyny VW jaki sie dobrze sprzedaje w tej chwili. VW przynosi tez
      straty w Brazylii. W Europie natomiast VW przynosi zyski dzieki dzialalnosci
      finansowej, sama produkcja aut jest deficytowa. Moody's znana agencja
      rankingowa obnizyla ranking kredytowy VW ze wzgledu na uzaleznienie firmy od
      rynku chinskiego. Wzrost wartosci euro moze jeszcze tylko zaszkodzic (chinska
      waluta jest powiazana z dolarem amerykanskim).
      • Gość: Henio Re: Renault - niemoN?liwe !! IP: *.sympatico.ca 18.01.04, 22:05
        Ludowoz sprzedaje samochody (auta) robione w Chinach dla
        Chinczykow. Jak wartosc ich waluty ma tu jakies znaczenie?

Z drugiej zawsze sam sie dziwie, jak ludzie w Stanach moga placic takie
        sumy za samochody (auta) skladane w Brazylii czy Mexico ...
        • Gość: Kompressor Re: Renault - niemoN?liwe !! IP: 212.160.230.* 19.01.04, 10:54
          Wzrost Euro nie idacy w parze ze wsrostem Dolara zmniejsza dochody VW (
          centrali )ktora swoje zyski wlasnie przelicza na Euro. Jak drozsze Euro to
          mniej ich mozna kupic za iles tam jenów.
          • Gość: Henio Re: Renault - niemoN?liwe !! IP: *.sympatico.ca 19.01.04, 13:43
            Normalnie jakbym czytal najaranego Griniego, hehe ... Wytlumacz SVP, co
            ma dollar do zysku Ludowozu w Euro z produkcji w Chinach!
            Co do tego maja jeny?

Co Ty palisz?
      • devote Re: Renault - niemożliwe !! 18.01.04, 22:06
        w USA ludziska juz sie opkupili volkswagenami i teraz czekaja na nowe
        modele.nowy golf i nowa Bora dopiero na poczatku 05.wlasnie Bora/Jetta
        sprzedaje sie najlepiej ze wszystkich modeli volkswagena w ameryce.

a spadek do grudnia 02 wynosi 30%

www.vwvortex.com/artman/publish/volkswagen_news/article_565.shtml
    • Gość: Henio Re: Renault - niemoN?liwe !! IP: *.sympatico.ca 18.01.04, 22:01
      Masz racje! Kiedys (poczatek lat 80-tych) Renowka chciala ekspansji na
      rynek amerykanski. Kupili bankruta AMC (Gremlin) i zaczeli skladac 9-tki i
      11-tki. Trwalo to kilka lat i sprzedali interes Chryslerowi. Byl to taki produkt,
      ze nawet poloski rdzewialy, nie mowiac o nadwoziu i problemach z
      ukladami zaplonu i elektryka. Zenada!
    • Gość: bb Re: Renault - niemożliwe !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 22:02
      Z trzech aut jakimi jeździłem - Honda Civic, Passat 1.8CL, Laguna II - tylko
      Honda nigdy się nie zepsuła ani na trochę, Laguna II miała jeden kłopot z
      kontrolką poduszki (jedna wizyta w serwisie), VW psuł się często i szlag mnie
      trafiał, zresztą w firmie było ok. 200 takich aut i to była pomyłka - duża
      awaryjność (potem przeszli na Toyoty). Teraz mamy w firmie ok. 20 renówek od
      dwóch lat i awaryjność jest symboliczna (naprawdę, dwa, trzy drobne przypadki -
      bardziej kwestie wymagające regulacji jednorazowej niż napraw)
      bb
      • Gość: Henio Re: Renault - niemoN?liwe !! IP: *.sympatico.ca 18.01.04, 22:07
        Czy to bylo na poczcie? Rowery by Wam nie starczyly?
        • Gość: bb Re: Renault - niemoN?liwe !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.04, 22:11
          nie, w dużej firmie typu fmcg; zupełnie niepotrzebny ten cynizm. jak już
          pisałem w innym wątku, liczą się fakty, przytaczane przez użytkowników
          samochodów lub rzetelne dane statystyczne. wszelkie inne "opinie" są śmieszne,
          po prostu, takie uogólnienia i truizmy zasłyszane, żenada
    • Gość: ja Re: Renault - niemożliwe !! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.04, 09:45
      Możliwe bo to dobre auta wbrew głupim opiniom renofobów, pewnie zyjesz jeszcze
      mitem 20 letniego zajeżdzonego ścierwiastego golfa w latach osiemdziesiątych
      przywleczonego z Niemiec. Jak na drogach królowały Syreny,125 i 126 fiaty to
      taki golf mimo że ze schrottu robił na niektórych wrażenie. Od tego czasu
      trochę sie zmieniło,

ja
      • Gość: Tomek F. Re: Renault - niemożliwe !! IP: 195.116.99.* 19.01.04, 10:55
        > jak takie scierwiaste auta które sie wiecznie psują moga byc na piewrszym
        > miejscu ! a nie Vw ! nie kumam tego
        > fan vw

ja nie kumam czego innego
        jak taki syfny VW ciagle majcy wpadki i psujacy sie a do tego tandetnie
        zrobiony moze byc ciagle az na drugim miejscu? ludzie sa chyba slepi

• Gość: Jogi Re: Renault - niemożliwe !! IP: *.adm.us.edu.pl 19.01.04, 15:19
      Aleś ty kurwa debil czemu sprzedaż im wzrosła bo mili speca od sprzedaży a nie
      durniów od krytyki
    • Gość: Ogniomistrz Re: Renault - niemożliwe !! IP: *.radio.com.pl 19.01.04, 15:31
      Poprównaj sobie ceny i wyposazenie równoległych modeli renault i VW, i
      odpowoedź nasunie się sama. Ludzie wolą kupić kompletnie wyposażoną megane z 95-
      konnym silnikien, niż golfa z abs-em i dwiema poduszkami, a do tego 75-konnym
      silnikiem. Dopłacić trzeba nawet za elektryczne szyby. Jak ktoś kupuje nowy
      samochód, to nie zastanawia się czy będzie się psuł, czy nie, bo to nowy
      samochód, z gwarancją. O takiej rzeczy jak design nie będę już pisał. Poza tym
      w mit niezawodnego VW i kiepskiej renówki już mało kto wierzy. I ma rację.
      • Gość: marcinc3 tto sedno IP: 217.30.136.* 19.01.04, 16:32
        szczegolnie co do wyposazenie renowki a pustoty golfa
    • Gość: cezy Re: Renault - niemożliwe !! IP: 80.51.246.* 19.01.04, 20:04
      130 ts.km.renault scenic praktycznie bezawaryjne jedynie wymieniałem cefke
      (wada fabryczna)jest to moje drugie reno,naprawde wszystkim polecam ta
      firme,wczesniej miałem auta niemieckie -koszmar.Dopiero jak kupiłem troche bez
      przekonania pierwsze reno naprawde polubiłem jazde
      samochodem.JAKOSC,KOMFORT,BEZAWARYJNOSC---POLECAM-)
    • Gość: Gijo Re: Renault - niemożliwe !! IP: *.adm.us.edu.pl 21.01.04, 11:04
      Najlepsze auta ma teraz Renault byle je nie zepsuli
      • Gość: Realista Re: Renault - niemożliwe !! IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.04, 11:20
        Japonce , Germany ....dlugo,dlugo nic... Francuzy, Wlochy itp ...USA:
        To nie zadna filozofia - wystarczy zajrzec do statystyk europejskich Auto-
        Klubow ! Prowadzone sa od dziesiatkow lat - szczegolowo i obiektywnie , majac
        do dyspozycji miliony danych !
        Kolejnosc nie zmienia sie od lat - jedynie w kategorii Auta Luxusowe wyglada
        nieco inaczej . Ale to chyba nie jest glownym zmartwieniem forumowiczow ?!
        • Gość: Ogniomistrz Re: Renault - niemożliwe !! IP: *.radio.com.pl 21.01.04, 16:39
          Masz rację. Statystycznie tak to faktycznie wygląda. Trzeba się tylko
          zastanowić nad jednym. W japończyku prawdopodobieństwo wystąpienia usterku
          wynosi 1,5%,w VW 1,8%, a renówce 2,8 (wartości wpisałem na rybkę, ale myślę że
          te dysproporcje nie są dużo większe). Można zatem przyjąć, że owo
          prawdopodobieństwo wystąpienia usterki jest porównywalne. Co więc jest bardziej
          racjonalne: kupić drogo VW, lub japońca i liczyć na to, że nic się z nim nie
          stanie, czy kupić taniej renault i mieć parę tysięcy na ewentualną naprawę?
          Widocznie ludzie na świecie wybierają coraz częściej to drugie rozwiązanie. A
          czy jest ono słuszne? Czas pokaże. Okaże się to też przy sprzedaży używanego
          samochodu i utracie wartości. Stereotypy są jeszcze bardzo silne (no, może już
          nie tak bardzo).
          • niknejm Re: Renault - niemożliwe !! 21.01.04, 17:39
            Gość portalu: Ogniomistrz napisał(a):

> Masz rację. Statystycznie tak to faktycznie wygląda. Trzeba się tylko
            > zastanowić nad jednym. W japończyku prawdopodobieństwo wystąpienia usterku
            > wynosi 1,5%,w VW 1,8%, a renówce 2,8

Dla samochodów 0-3 lata. A dla np. 8 czy 10-letnich? Ja np. kupuję 3-letnie
            auta.
            Jeśli samochód mający 8 lat ma 20% lub 40% prawdopodobieństwa wystąpienia
            poważnej usterki (wartości też wzięte 'z sufitu') to jest to pewna różnica,
            prawda?
            Poza tym, użytkujesz auto przez kilka lat, niech w każdym roku będzie kilka %
            prawdopodobieństwa awarii, więc im dłuższy czas, tym większe
            prawdopodobieństwo, że coś 'padnie' (choćby jeden raz). A ja bym wolał ani razu
            nie wołać lawety w czasie kilku lat eksploatacji samochodu.
            Dlatego te kilka % wydaje się niewielką wartością, ale w rzeczywistości może to
            mieć znaczenie, zwłaszcza jak kupujemy auto używane i jeździmy nim przez kilka
            lat.

Pzdr
            Niknejm
            • Gość: real. Re: Renault - niemożliwe !! IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.04, 23:52
              Wg szczegolowej statystyki niemieckiego ADAC w zeszlym roku zanotowano 3,5 Mln
              przypadkow awarii z czego , jezeli chodzi o auta klasy sredniej 3-6 letnie na
              kazde 1000 sztuk : 7,5 Toyota Aven.- Car.
              9,1 Merc. SLK
              10,5 BMW 3
              11,5 - 12,0 Mazda 626,Mits.Char., Nissan Prim.
              16,1 VW Passa
              21,3 Peugeot 406
              25,0 Skoda Octavia
              27,7 Volvo 40
              30,6 Renault Laguna

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka