viki75 04.12.09, 12:22 czy pownno się stosowac dodatki do paliw..?? konkretnie do diesla HDI PEUGEOT 206, Link Zgłoś Obserwuj wątek
wujaszek_joe Re: dodatki do paliw.... 04.12.09, 13:55 sprawdź w instrukcji. W mojej (1.6tdci) napisano, żeby nie dolewać żadnych dodatków Link Zgłoś
ulubiony19 Re: dodatki do paliw.... 04.12.09, 14:01 Na cholerę Ci jakieś soczki wlewane do baku.Czasem mogą pomóc(jak silnik sfajdany kiepski żywotem),ale generalnie spójrz obiektywnie- bak to pojemnik na paliwo;).Nie uchroni Cię to przed postojem w bokasch. Dobre paliwo,dbałość i sprawna jazda wszystko załatwiają;) A co było z tym HDi(bo temat już miałeś na forum)? Link Zgłoś
qqbek Re: dodatki do paliw.... 04.12.09, 16:08 ulubiony19 napisał: > A co było z tym HDi(bo temat już miałeś na forum)? Z tego co pamiętam, to nie palił na jeden cylinder. Co do dodatków zaś, podzielam ulubiony19 Twoje zdanie w całości. Jak ktoś ma ciężarówka, to może się nie zgodzić, bo dodatek mocznika (nazwa komercyjna AdBlue) rzeczywiście redukuje trochę zużycie paliwa i znacznie emisję tlenków azotu. Poza tym jednym przykładem (do stosowania jedynie w najnowocześniejszych dużych silnikach diesla) nie jestem w stanie pomyśleć o żadnym, wartym polecenia dodatku do paliwa. Link Zgłoś
crannmer Baju baju 04.12.09, 16:39 qqbek napisał: > dodatek mocznika (nazwa > komercyjna AdBlue) rzeczywiście redukuje > trochę zużycie paliwa i znacznie emisję Rzekome dolewanie mocznika do paliwa to bardzo interesujaca teza. Acz niestety zupelnie wyssana z palca. Rowniez gadka o wplywie na zuzycie paliwa bezpodstawna. Slyszales, ze dzwonia, ale zadnej dzwonnicy nie widzisz. Link Zgłoś
tomek854 Re: Baju baju 05.12.09, 01:31 Cranmerze, byłoby fajnie, gdybyś to wyjasnił a nie tylko informował o błędzie. Bo ja tam dzwonnicę widzę, ale poza tym, że te siuśki wlewam do osobnego baku i ze zdaje się one gdzieś przy wydechu dopiero mają coś do roboty to niewiele wiem na ten temat i z chęcią bym przeczytał. Link Zgłoś