camrat25 11.01.10, 08:52 Co to znaczy? Pytam poważnie, bo coraz częściej widzę taki zwrot nawet w "fachowej: prasie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
boomslang99 Re: Samochód "w dyzlu" 11.01.10, 09:32 Irytujący skrót myślowy. Używający tego sformułowania mieli chyba duże problemy na maturze z jęz. polskiego Link Zgłoś
camrat25 Re: Samochód "w dyzlu" 11.01.10, 09:43 boomslang99 napisał: > Irytujący skrót myślowy. Używający tego sformułowania mieli chyba duże problemy > na maturze z jęz. polskiego Rozumiem. A to ma coś wspólnego z wozem zaprzęgowym? Link Zgłoś
pan99 Re: Samochód "w dyzlu" 11.01.10, 09:44 wyluzuj. a jak powaznie nie wiesz co to znaczy to dziwi mnie , że radzisz sobie ze stukaniem literek w klawiaturę. nie trzeba być wiele rozgarniętym, żeby zrozumieć o co chodzi. a to , że ci się nie podoba taki zwrot to już inna sprawa. może poszukaj jakiegoś forum miłośników języka polskiego i tam się wypłacz jakie to błędy robi "chołota" motoryzacyjna. pozdr Link Zgłoś
tommy_bx Re: Samochód "w dyzlu" 11.01.10, 11:08 błedy to na razie ty robisz, Pan99. Hołota się pisze, a nie chołota. Najpierw solidna nauka a potem zabieraj głos na forum. Link Zgłoś
pan99 Re: Samochód "w dyzlu" 11.01.10, 11:31 do tomiego_beiksa - hej "mondralo" - cudzysłów nie służy tylko do napisania tytułu książki czy filmu. poza tym nie będzie ciętej riposty bo mi się nie chce. bez odbioru Link Zgłoś
qqbek Re: Samochód "w dyzlu" 11.01.10, 09:53 camrat25 napisał: > Co to znaczy? Pytam poważnie, bo coraz częściej widzę taki zwrot nawet w > "fachowej: prasie. Oznacza, że imć redaktorzyna tytułu dosłużył się zgodnie z zasadą: "nie matura, lecz chęć szczera". Z resztą teraz nawet magister może być półanalfabetą... takie czasy :( Samochód w dyzlu, w najbogatszej wersji wyposażeniowej, w skórze, w klimie... było już o tym tutaj i próżno szukać jakiejkolwiek poprawy. Śmiem twierdzić, że będzie gorzej. "Bendom kupywać i w dyzlu i w klimie i, o zgrozo, w skórze" Link Zgłoś
aprox99 Re: Samochód "w dyzlu" 11.01.10, 09:55 Camrat 25 ma racje.Samochod w dizlu albo dyzlu tak jak sledz w occie.Tu nie chodzi o wyluzowanie tylko o debilizm.wiem ze jezyk sie zmienia i dochodza nowe slowa ale samochod w dislu czy w benzynie to szczyt.Bo ja jeszcze nigdy nie widzialem takiego auta,chyba ze wpadl do beczki z dieslem.Pozdr Link Zgłoś
camrat25 Re: Samochód "w dyzlu" 11.01.10, 10:00 aprox99 napisał: > Camrat 25 ma racje.Samochod w dizlu albo dyzlu tak jak sledz w occie.Tu nie > chodzi o wyluzowanie tylko o debilizm.wiem ze jezyk sie zmienia i dochodza nowe > slowa ale samochod w dislu czy w benzynie to szczyt.Bo ja jeszcze nigdy nie > widzialem takiego auta,chyba ze wpadl do beczki z dieslem.Pozdr No właśnie. BTW: a widziałeś samochód w metaliku? Link Zgłoś
programistajava Re: Samochód "w dyzlu" 11.01.10, 14:25 Najlepsze to tu na forum zasłyszane: auto "nie bite w geometrię" :D Strasznie mi się spodobało ;) Link Zgłoś
pan99 Re: Samochód "w dyzlu" 11.01.10, 10:04 "Bo ja jeszcze nigdy nie > widzialem takiego auta,chyba ze wpadl do beczki z dieslem.Pozdr" czyli, że co? że w tej beczce siedział Rudolf Diesel? Chyba nie bo wtedy napisałbyś diesel z dużej litery. a może miałeś na myśli, że w beczce był silnik spalinowy? też chyba nie bo to trochę bez sensu. no to może chodziło ci o to, że w beczce był olej napędowy? kurde, poważnie nie wiem o co ci chodzi. Link Zgłoś
aprox99 Re: Samochód "w dyzlu" 11.01.10, 10:12 Jusz wiesz dokladnie o co chodzi.Apropo Rudolfa Diesla to po smierci go otwarli i tam byl samochod w Dieslu!!!Ten sam szajs to okreslenie: nie bity zamiast bezwypadkowy.Pozdr. Link Zgłoś
pan99 Re: Samochód "w dyzlu" 11.01.10, 10:35 :-) jest sporo ludzi (ja do nie nie należę) zakochanych w dieslu (ale nie w śp. rudolfie), stąd najczęściej ściąganym szrotem jest własnie takie "zadyzlowane kombi" :-) Link Zgłoś
swan_ganz chłopie to jest juz drugi powazny 11.01.10, 10:52 problem który zgłaszasz na forum... Kuziwa... albo jestes bezrobotny i z nudów Ci tak w dekiel bije albo faktycznie upierdliwy z charakteru jesteś Camrat... :-) p.s; do wieczora jest jeszcze szamt czasu; ciekawe co jeszcze dziś wymyslisz... :-) Link Zgłoś
tommy_bx Re: chłopie to jest juz drugi powazny 11.01.10, 11:09 ma racje chłopak. Język ojczysty jest ważny a hołota go zaśmieca. Nieuki. Prostactwo. Link Zgłoś
cloclo80 Re: Samochód "w dyzlu" 11.01.10, 13:57 U Czechów mówi się np. że auto jest "ve vepri" (w wieprzu) tj. ma skórzaną tapicerkę. Link Zgłoś
bezzebnypirat W dyzlu to jeszcze nic. Jaka kasta? 11.01.10, 14:15 W jakiej kascie bylo to auto w dyzlu? Kasta to juz szczyt handlarskich makaronizmow. Link Zgłoś
camrat25 Re: W dyzlu to jeszcze nic. Jaka kasta? 11.01.10, 14:58 bezzebnypirat napisał: > W jakiej kascie bylo to auto w dyzlu? Kasta to juz szczyt handlarskich makaroni > zmow. A co to "kasta"? Marka? Link Zgłoś
robert888 Re: W dyzlu to jeszcze nic. Jaka kasta? 11.01.10, 15:24 to marka andaluzyjskich kastanietów. Link Zgłoś
bezzebnypirat Re: W dyzlu to jeszcze nic. Jaka kasta? 11.01.10, 17:34 Zapozyczone z niemieckiego, chodzi o 'bude'. Link Zgłoś
camrat25 Fura w skórze, na alusach i na ksenonie - ROTFL 11.01.10, 15:03 Brzmi jak jajecznica na boczku ze skwarkami. Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Fura w skórze, na alusach i na ksenonie - ROT 11.01.10, 15:10 Civic w starej kaście z pięcioma furtkami na jebutnym felunku. Już wiesz camracie,o co biega?:) Pozdr Link Zgłoś
camrat25 Re: Fura w skórze, na alusach i na ksenonie - ROT 11.01.10, 15:22 ulubiony19 napisał: > Civic w starej kaście z pięcioma furtkami na jebutnym felunku. > Już wiesz camracie,o co biega?:) > > Pozdr W starej budzie? Link Zgłoś
ulubiony19 Re: Fura w skórze, na alusach i na ksenonie - ROT 11.01.10, 21:37 Bingo gringo!:) W nagrodę otrzymujesz talon na sto darmowych logowań na forum auto- moto. Link Zgłoś
mgr.nauk Re: Samochód "w dyzlu" 11.01.10, 15:55 Ten i podobne tematy o (nie)czystości polszczyzny był tu już wiele razy poruszany. Faktycznie, to wyjątkowy prymitywizm mieć samochód "w dyzlu". Ale są tacy co mają samochody "w dresie" albo "w białych skarpetkach". Swoją drogą, "nie bity w geometrie" to piękne określenie. Ja tu kiedyś założyłem wątek-prowokację używając mojego ulubionego określenia o tym jak to podczas jazdy "trzepie mi sterem". I wielu wzięło to na serio i odpowiadało :):) Link Zgłoś
jeepwdyzlu wypowiedź eksperta 11.01.10, 16:10 dizel śmierdzi nie ma jak wysokoobrotowa benzynka jeep Link Zgłoś
arnoldboczek po co karmicie durnia ? 11.01.10, 17:14 przestańcie , sam zdechnie z braku zainteresowania... Link Zgłoś
remo29 Re: Samochód "w dyzlu" 12.01.10, 23:51 To coś takiego jak "przysłowiowy ołówek", "strzał z klepki", "mnożenie PRZEZ trzy" (respect for Karol Cheesburger), "cofanie w tył", jazda "na Chorwację" i rok "dwutysięczny dziesiąty". Nieuctwo i językowa ignorancja, na które w obecnych czasach jest pewnie jakieś medyczne wytłumaczenie (dysgrafia, dysleksja, dysortografia itp. dysinteligenckie pierdy). Passat w kombiku i dizlu to niestety norma... Link Zgłoś
bwavatek Re: Samochód "w dyzlu" 13.01.10, 10:14 Kiedyś już grzmiało z tego powodu, polecam link: forum.gazeta.pl/forum/w,20,101872874,101872874,Jak_na_ironie_gosc_ma_racje_D.html Link Zgłoś