Dodaj do ulubionych

Fiat Punto II

IP: *.wist.com.pl 15.01.10, 18:48
Jeżdżę Punto II JTD z 2001 roku i problemów prawie nie ma. Jedyne co padło to czujnik ABS (dziury robią swoje), silnik wycieraczek, a właściwie uchwyty ramion które są zaprojektowane przez idiotę i silnik wspomagania kierownicy. Prowadzi się bardzo dobrze, trochę przyciężki jest przód ze względu na silnik ale ten sam silnik bardzo sprawnie radzi sobie z samochodem, umożliwia sprawne wyprzedzanie mimo lekkiej turbodziury poniżej 2000 rpm, ale może to wynikać z przeprogramowania na 90KM.

A kanapa tylna jest dzielona asymetrycznie.
Obserwuj wątek
    • Gość: pinio Re: Fiat Punto II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.10, 02:29
      jezdzilem Punto II 1200 ccm 60KM 5-drzw. w latach 2003-2006. lacznie 125 000 km. naprawy: spaw tłumika tylnego (po 65000km, uderzyłem o tory na przejezdzie kolejowym, kosztowalo u kowala 100m dalej 30 zł). koniec.
      auto bardzo dobrze i bezpiecznie sie prowadzi, do tego raczej nietypowo dla fiata jest 'miekkie'; poczatkowo balem sie wchodzic w zakrety, ale okazalo sie, ze samochod tylko 'straszy', ale nie traci przyczepnosci nawet w skrajnie niekorzystnych warunkach.
      do tego oszczedne: spalanie w trasie mozna sprowadzic ponizej 5l/100km, 7l/100 trudno przekroczyc nawet zima w miescie.
      calkowicie obciazony rozpedzal sie na autostradzie do prawie 170 km/h, ale to wymagalo dluuuugiej prostej. realnie powyzej 145 to przyspieszenia sa raczej symboliczne. za to do 100 to ladnie sie zbiera.
      nie wiem skad tuw i dekra wziely te dane o usterkach - mnie nic takiego sie nie zdarzylo, mimo ze auto jezdzilo codziennie, garazowalo pod chmurka i w ogole robilo za roboczego osiolka.
      sprzedalem za prawie 20 kzl, co oznaczalo okolo 60% ceny zakupu, mimo ze auto bylo wprawdzie zadbane, ale tez i jezdzone, z nie tak znowu malym przebiegiem.
      sadze, ze jesli pilnuje sie przegladow, to nic nie moze sie zepsuc. nie wolno tylko 'oszczedzac' - fiaty tego nie daruja, jedno wtedy sie psuje od drugiego, seryjnie.
      bardzo mily samochodzik. polecam.
    • Gość: wojtass18 Re: Fiat Punto II IP: *.chello.pl 16.04.10, 00:20
      polecam forum www.fiatpunto.com.pl
    • Gość: Necro Re: Fiat Punto II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.10, 09:49
      Jeżdżę nim 10 lat i mogę spokojnie go polecić. Tylko jedna awaria wyeliminowała Kropkę z jazdy. Komputer sterujący wtryskiem. Nie należy go wymieniać na nowy, bo też padnie. W serwisie mieli regenerowane- kupowało się je oddając swój stary i dopłacając jakąś kwotę. Regenerowany nie zawodzi. Wymiana paska rozrządu jest tania (silnik 1,2)- nie trzeba nic rozkręcać, bo pasek jest na wierzchu, więc idzie błyskawicznie. Usunięcie wycieku spod pokrywy zaworów zajęło kilka minut (wymiana uszczelki) i kosztowało 80zł w ASO. Dzięki niskim kosztom serwisowania Punciak jeździ jak nowy. W trasie zszedłem ze spalaniem benzyny do 4,7 litra, ale trzeba się wtedy nieźle wlec. 5,5 wystarczy przy takiej jeździe, że się nie jest zawalidrogą. Jazda autostradą non stop z prędkością 140-160 km/h zaowocowała spalaniem 7,2 litra. Komputer wyświetlał średnią prędkość 92 km/h ale zanim do autostrady dojechałem, to trochę się przez wiochy powlokłem ;)
      Jak potrzebujesz samochodu większego i wygodniejszego od seicento, a taniego w eksploatacji i serwisowaniu, to kup Punto2. Ja bym polecał ten silnik 1,2- nie pościgasz się, ale nie zrujnujesz też ani na serwis ani na paliwo. Teraz ma przejechane 143 tys km i poza tym komputerem sterującym i lekko cieknącą pokrywą nic mu się nie działo. Jak kupisz z przebiegiem od 90 tys to już na pewno przed tobą ktoś to wymienił, więc masz spokój.
      Warto o niego dbać, bo to już nie jest taki Fiat, co to się ciągle psuje. Nie boję się nim jechać daleko w trasę, bo on nie zawodzi. Chociaż warto mieć klucz do odkręcania reflektora, bo bez tego wymienić żarówki się nie da.
    • ionen76 Re: Fiat Punto II 06.09.10, 13:41
      Posiadałem Punto przez 6 lat. Jedyna naprawa to wymiana wiatraka chłodnicy bo się zatarł. Auto bezproblemowe i bezawaryjne. Bardzo fajne auto do miasta.
    • fiatosgratos Re: Fiat Punto II 06.09.10, 15:43
      Też polecam punta to dobre samochody za rozsądne pieniądze. Nie słuchać ludzi co mówią "nie kupuj fiata" bo to takie same samochody co niemieckie.
    • Gość: Anonimowy Re: Fiat Punto II IP: *.static.ptr.magnet.ie 07.09.10, 09:47
      Ha, mialem tez takie Punto - to byla naprawde dobra bryka, zjezdzilem nia pol europy. Ale musze przyznac, ze wersja przed FL byla duzo ladniejsza z tymi malymi reflektorami.

--------------------
      Zobacz profil F1 2010 - Gra na Facebooku. Najświeższe informacje o F1 2010 - symulacji Formuły 1 firmy Codemasters.
      www.facebook.com/pages/F1-2010-Gra/149181418444071?ref=sgm
    • Gość: Lopez Re: Fiat Punto II IP: 81.219.121.* 23.12.10, 22:25
      Jeździłem tym autem i stwierdzam, że nie ma żadnych właściwości jezdnych, nieprecyzyjny układ kierowniczy, fatalne zawieszenie. Dobre fiaty zaczęły się od obecnej generacji Bravo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka