Dodaj do ulubionych

Diesel kontra mróz

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 18:31
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Diesel kontra mróz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.10, 18:34
      Pozdrawiam firmę Statoil i jej "rewelacyjne" paliwo Diesel Gold! Zamarzło mi szybciej niż płyn do spryskiwaczy...
    • Gość: Adzio Re: Diesel kontra mróz IP: *.chello.pl 26.01.10, 19:08
      pozdrawiam wszystkich traktorzystow :D walczcie dalej :D
    • Gość: luk Re: Diesel kontra mróz IP: 78.155.127.* 26.01.10, 19:13
      jak to awaryjnie dolać 3-5 litrów benzyny a potem ropy do pełna ?
    • Gość: .. Re: Diesel kontra mróz IP: *.opera-mini.net 26.01.10, 19:16
      Mój traktor odpalił za 2 razem na -26, podobny wynik miałem bmką na benzynę 4 czy 5 zim temu
    • jorn Re: Diesel kontra mróz 26.01.10, 19:19
      A ja swojego diesla odpalam tak: przekręcam klucz, czekam aż zgaśnie kontrolka podgrzewacza świec żarowych (max. 5 sekund) i odpalam. Nawet w te wielkie mrozy odpalał najpóźniej za drugim razem. Paliwo od Esso, Orlenu i Tesco. Zamarzł tylko płyn w spryskiwaczu:)

Pozdrawiam

Jorn.
    • Gość: obywatel Re: Diesel kontra mróz IP: *.acn.abpl.pl 26.01.10, 19:23
      Zestaw bzdur a juz najwieksza to ta o kilkakrotnym podgrzewaniu swiec :)))) Kazdy szanujacy sie dieslowiec powie ze to najszybszy sposob na ich skonczenie :))) Podgrzewa sie raz i odpala albo zapali albo nie. Jak nie to trzeba odczekac wlasnie po to zeby odstygly i znow palimy. Mam 14 letniego diesla z nie wiem jakim przebiegiem i pomimo tych mrozow z trudem ale odpalam bez zadnych swinstw w ropie. Tankuje w jednej sieci dobra rope wymieiam raz w roku filtr paliwa dbam aby wszytskie swiece grzaly i sprawny akumulator. Nic wiecej tylko dbac o silnik i auto tak jak jest w instrukcji. A dolewanie pskudztw typu benzyna itp to katowanie pompy wtryskowej nic wiecej.
    • Gość: rheum Re: Diesel kontra mróz IP: 77.242.233.* 26.01.10, 19:25
      Nigdy więcej Diesli! Mam teraz TDI, był wcześniej HDi i już mam dość. Żona jeździ zwykłym 1.8 16V i rano idzie i zapala, a ja się użeram przy każdym spadku temperatury do minus -15'C. Never ever!
      • Gość: mndkjvhfivjik Re: Diesel kontra mróz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.10, 20:09
        tzrebabylo kupic nowe auto
        diesel tyoty 8 letni pali potrzech tyg stania na mrozach na parkingu
        wybralesniemiecka padake tomasz
    • Gość: .--. Re: Diesel kontra mróz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 19:39
      do luk: normalnie - benzyna rozpuszcza parafinę
    • Gość: w Re: Diesel kontra mróz IP: *.217.146.194.generacja.pl 26.01.10, 19:41
      do rheum:
      oszczędni płacą 2 razy.
      Zwykły 1.8 16v to pewnie żłopie aż miło,
    • Gość: Tomazi Re: Diesel kontra mróz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 19:56
      ~rheum, może benzynę przez pomyłkę wlałeś?;)
      Jednostki TDI z koncernu VW, jeżeli są zadbane(mają sprawne świece etc.) i mają sprawny akumulator, odpalają bez problemu.Jedyny problem to to jakość paliwa,ale na to już nic się nie poradzi. A jak ktoś wcześniej słusznie zauważył dolewanie różnego rodzaju "uszlachetniaczy" to katowanie pompy i wtrysków.
    • Gość: owoc Diesel kontra mróz IP: 82.160.252.* 26.01.10, 20:01
      Ale my w popiepszonym kraju zyjemy! Nawet na paliwie nas chca orznac:-(((
    • Gość: Tomek Re: Diesel kontra mróz IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.01.10, 20:01
      do rheum: o diesla trzeba dbać! Ja nie mam problemów nawet przy -25 (więcej chyba jeszcze u mnie nie było) a auto cały czas stoi pod Kamienicą. PS. Jak ma się dobrego diesla to się go nie sprzedaje:) Ja swoim jeżdżę 7 zimę a on sam już 12
      • Gość: mmflkerfrekgltrlg Re: Diesel kontra mróz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.10, 20:12
        podaj marke?
        mam toyote yaris 1,4
        8 rok
        jak patzre co sie dzieje na parkingu rano to sie łapie za głowe
        az sie wierzyc nie chce ze to moje toczydlo tak pieknie pali
    • Gość: kola Re: Diesel kontra mróz IP: 90.156.110.* 26.01.10, 20:05
      Mój traktor z jednym z najnowocześniejszych silników diesla obecnie na świecie pali za pierwszym razem. I było -22:P:P:P
      I jeździ po polu. Po śniegu też. I po górach ośnieżonych i nie traci odwagi ani animuszu.
      Jak to traktor.

Nie chcę uprawiać kryptoreklamy, ale teraz leję mu paliwo z muszelką.

rheum, to nie pierwszy mój diesel. Jeżdżę już kilka dobrych lat na ropie i NIGDY nie odmówił mi silnik posłuszeństwa nie chcąc zaskoczyć.
    • Gość: gosc Diesel kontra mróz IP: *.chello.pl 26.01.10, 20:16
      Mam sprintera 312,pali bez problemu.
    • kutafonycz Diesel kontra mróz 26.01.10, 20:27
      disel to auto nie dla blondynki:)))
    • Gość: kola Diesel kontra mróz IP: 90.156.110.* 26.01.10, 20:40
      @kutafonycz
      ooooooo, wypraszam sobie......:P:P:P:P
    • Gość: kretko Diesel kontra mróz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 21:02
      Czternastoletni mondek mk2 TD z 3 paczkami na stanie jeszcze nie skapitulował. Silnik dbany, olej, płyny i filtry pilnowane, paliwo "zwykły diesel" w jednej z ogólnopolskiej sieci. Więc nie ma reguły na traktorki ;) Poniżej -20 upalam świece, bo grzeję dwa razy - ale pali za pierwszym razem.
    • Gość: Gosc Toni Diesel kontra mróz IP: *.167.216.81.static.h.siw.siwnet.net 26.01.10, 21:04
      Ogrzewanie powietrzem jest pracowite bardzo, radze dac plytke -kuchenke na 220 v, postawic na niej solidny gar z woda i dac to pod silnik. Z bokow usczelnic jakims starym kocem. Para wodna o wiele szybciej rozgrzeje masyw silnika i filtr paliwa. Naturalnie paliwo musi byc odpowiednie dla temp. Ewentualna wode z paliwa mozna usunac wpuszczajac na noc do zbiornika lancuch zelazny. Woda na nim zamarznie i wyciagniemy ja w postaci lodu.
    • Gość: krezus Diesel kontra mróz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 21:16
      oj maluczkie ludziki.....ja wsiadam, wciskam sprzegło, wciskam guzik startera i koniec...sam podgrzewa swiece, wylicza czas i odpala....zawsze za 1 razem
    • Gość: jacek Diesel kontra mróz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.10, 21:21
      Rady całkiem dobre, ale trochę późno na skorzystanie z tych najskuteczniejszych, czyli prewencyjnych. Dorzuciłbym jeszcze metodę "dać gazetę do poczytania" - w razie rozpaczy starym gratom może rzeczywiście pomóc, jeśli paliwo jest w stanie ciekłym. Na pocieszenie pomyślcie, co za 10 lat w takiej sytuacji będą sobie doradzali posiadacze wtyczkowozów. Obstawiam montaż haków pod psie zaprzęgi. Tak na serio, najlepszym sposobem na diesla jest zabunkrowany na parkingu stary benzynowy Japończyk z naładowanym akumulatorem trzymanym w domu. W razie skrajnych mrozów wsadzasz akumulator, odpalasz i jedziesz.
    • Gość: Marek Diesel kontra mróz IP: *.aster.pl 26.01.10, 21:25
      Artykuł pisał ktoś nieodpowiedzialny! Rada aby dolac benzyny do diesla jest radą rzywcem przeniesioną z lat siedemdziesiątych. We współczesnym samochodzie spowoduje to niechybnie awarię całego układu zasilającego, czyli pompy wysokociśnieniowej i wtryskiwaczy co może kosztować nawet 15.000zł a czasem więcej.
    • Gość: Marek Diesel kontra mróz IP: *.aster.pl 26.01.10, 21:26
      żywcem nie rzywcem oczywiście
    • Gość: . Diesel kontra mróz IP: 82.160.252.* 26.01.10, 21:28
      krezus dzisiaj ci odpala. A co bedzie za kilka lat?
    • Gość: now Diesel kontra mróz IP: *.chello.pl 26.01.10, 21:37
      Diesel to przerost formy nad treścią.

Jest droższy, Avensis 2.2 i 1.8 ta sama moc a różnica prawie 30tys PLN. Za taką kasę jeżdżę przez 3 lata tą benzyną.

Droższy serwis. Droższy olej, wszelkie elementy eksploatacyjne są droższe bo muszą znosić większe ciśnienie i cięższe warunki niż benzyna.

No i naprawy ... Dla właścicieli benzyny terminy "koło dwu masowe', pompowtryskiwacze, czy filtr paliwa - nie istnieją. Kwoty za remont diesla w porównaniu z benzyną są wielokrotnie większe.

Z dieslowskich ciekawostek warto poszukać ile kosztuje uzupełnienie Adblue do mercedesa GL. A benzyna, no cóż w USA najtańsza regular ma 87 oktanów ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka