Dodaj do ulubionych

Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda

• Gość: pp Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.05.10, 13:48
      więcej o Priusie i innych, ekologicznych autach na portalu Gramwzielone.pl

www.gramwzielone.pl/zielone/auto-ekologiczne
    • Gość: Miras Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 14:57
      rafal,

A czy myslisz że pobranie na stacji szybkiego ładowania kilkuset amperów będzie tanie ?
      kWh nie jest tania sama w sobie.
      Pomijam że takie stacje to jednak inwestycje energetyczne.
      Druga sprawa, to czas ładowania.
      Nie będzie to na pewno 30 minut. Czas ładowania baterii bedzie sie wydłużał wraz ze wzrostem uzytkowania jej.
      20kWh..... czyli 27KM
    • Gość: MIras Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 14:59
      c.d.:
      27KM przez godzine, to niestety 20 minut jazdy po mieście autem 100KM.
      A teraz każde auto ma ok. 100KM i mniej nie bedzie mieć, bo to nie czasy Golfa I który ważył 800 kg.
      Proces łądowania baterii wyklucza przyszłość tego czegoś.
    • Gość: MIras Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 15:08
      Możecie nie wycinać tego co pisze ?!

Rafal:
      Stacje ładowania to inwestycje energetyczne, wcale nie takie proste, bo będą wymagaly duzych mocy.
      kWh nie jest również tania, a ilość energii jaka zjada samochod to jak napisalem, 2 bloki po 30 mieszkan.

Czas ładownia 30 min to lipa, podjazd, podłączenie, ładowanie, bateria nie nowa, mniejsza sprawność.
      Wynikiem jest brak użyteczności.

20kWh.... to 27KM. Czyli 20 min jazdy autem 100KM, zwykłym autem, które waży 1,6t. bo czasy Golfa I z jego 800kg juz nie wrócą.....

Te auta to ślepa uliczke...
      Prąd owszem, ale z ogniw paliwowych.
      Albo wdrożyć gun-engine, gotowy wynalazek na obniżenie spalania o 90% w każdym silniku.
    • Gość: lukas Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.chello.pl 11.06.10, 23:40
      Można by tak dywagować i nie wyciągnąć żadnych wniosków - każdy ma inne potrzeby, gusta i rolę auta w swoim życiu. Ja jeżdżę Priusem z 2005r i jestem b.zadowolony. Śmigam głównie po zakorkowanym mieście, więc niskie spalanie w takim cyklu + bezstopniowa automatyczna skrzynia pozwoliły mi się skutecznie uspokoić jako kierowcy - a znerwicowanych osób wokół mnie jest całe mnóstwo (zwłaszcza jak boli noga od wciskania sprzęgła w korku!).
      Co do spalania: w mieście oscyluje od 6-6.5l/100km. I nie porównujmy tego do diesla z manualną skrzynią, tylko chciałbym aby ktoś napisał ile mu pali oszczędny diesel w automacie, ktoś kto jezdzi w wielkomiejskich korkach (miasto typu W-wa, Kraków, Wrocław) i któremu turbina włącza się ciągle i wyłącza... a nie przy jeździe na trasie 90-120 (w takim trybie mój Prius nigdy nie spalił mi 5l - jadąc 700km nad polskie morze, zapakowany z całą rodziną, spaliłem 4,7l / 100km).
      Co do tej wersji z wtyczką - pożyjemy, zobaczymy. Takie auto faktycznie moze być kompromisem miedzy autem całkowicie benzynowym (dalekobieżnym) i modelami elektrycznymi, które teraz wchodzą na rynki (o zasiegu 100-150km), a którym zarzuca się, że są bezużyteczne do jazdy na trasie (konieczność postojów na ładowanie i brak takich miejsc). Nowy Prius z wtyczką ma chyba być kompromisem: po mieście jeździsz na prąd (ładujesz sobie w nocy w garażu, a potem ew. kiedy jesteś w pracy), a na trasę śmigasz tanio na benzynie (vide podane przeze mnie spalanie).
      Dodam, że jeśli ktoś szuka emocji sportowych to w Priusie ich nie znajdzie. Poprzednim moim autem było Mondeo 2,5l (170KM) i nawet takie auto to inna bajka co do charakteru sportowego - Prius to taka fajna taczka do miasta;))) tania w eksploatacji (spalanie, typowy rozmiar opon, bezawaryjność), droga w zakupie - dlatego kupiłem z rynku wtórnego za sensowne pieniądze.

PS. ludzie przestańcie wyliczać jak "produkcja" prądu b.zatruwa środowisko, ew. zróbcie to dokładnie i porównajcie z "produkcją" paliw, bo te również wymagają infrastruktury (to nie tylko stacja benzynowa z rabatową kartą na kawę)
    • Gość: stanczyk Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.10, 18:16
      prosty zabieg stylistyuczny i auto byloby rozchwytywane....

GM tez wtopi z Voltem,
      \powinni dac to Cadillcowi do obróbki: patrz Converj concept...wtedy wysoka cena bylaby uzasadniona..
    • Gość: mk Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.ghnet.pl 25.06.10, 19:56
      moim zdaniem to volt czy ampera to bedzie zdecydowanie sensowniejszy samochod, 60 to jest dopiero wartosc ktora faktycznie pozwoli na pokonywanie srednio krotkich dystansow z pracy i z powrotem (przy zalozeniu ze moze to byc 35-40 w zimie to tez nie jest zle)

pozatym jesli agregat spalinowy ktory bedzie tam ladowal akumulatory bedzie wydajny, to nawet po rozladowaniu uzyskamy nienajgorsze spalanie
      plus zasieg ma wyniesc lacznie 500km
    • Gość: hamak Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.07.11, 19:23
      Wyobraź sobie, że musisz zawieźć żonę w ciąży do szpitala, oddalonego o STRASZNE 25km...
    • fragles102 Re: Toyota Prius PHV | Pierwsza jazda 14.11.11, 19:15
      Półtora roku po art. dodam że przejechanie 100km dizlem kosztuje teraz nie 23zł. tylko 32zł widziały gały

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka