Dodaj do ulubionych

Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny

IP: *.icpnet.pl 05.09.10, 10:16
Model laguny 3 przed FL nie sprzedawał się najlepiej (chyba głównie przez opinię poprzedniczki), były chyba nawet plotki o wstrzymaniu produkcji.
Ciekawe jak z awaryjnością laguny 3, mi się nigdzie nie obiło, żeby 3 była tak usterkowa jak 2.
Obserwuj wątek
    • Gość: tip Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 10:25
      Z fracuzami jest zawsze tak samo.
      Kazdy kolejny model ma byc wlasnie tym pierwszym przełomowym
      o zupelnie nowej jakosci,
      a potem jest jak zwykle (tak jak z C5 co do którego miarą desparaji było hasło "niemiecki").
      Potem są oczywiście gigantyczne rabaty i robienie tym samym
      wczesiejszych klientłów w konia. Ktoś kto ma wapliwości niech pojedzie do Francji
      i zobaczy mentalnośc tych ludzi: tolerancja dla brudu, szczury nad sekwaną, mnóstwo imigrantów którzy później to składają ...

• Gość: vvvvvv Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.multimo.pl 05.09.10, 10:57
      i tu się zgodzę pod względem czystości dużo niby zachodnich krajów, a lubią żyć w syfie(choć nie wszyscy)... w restauracjach jest podawana kranówa do posiłków... jak jechałem pociągiem cały chyba obrzygany... lepki... tam chyba nic nie myto od nowości...
    • Gość: w/w Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.chello.pl 05.09.10, 11:15
      efektem takiej mentalności potem staramy się jeździć, ale nie do końca. czemu? bo stoi w warsztacie! :D
    • Gość: BA Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.183.229.52.dsl.dynamic.eranet.pl 05.09.10, 12:12
      z raportów niezawodności, wynika, że laguna 3 jest mniej awaryjna niż większość rynkowych rywali, o czym mogą świadczyć stosunkowo wysokie ceny aut używanych. Laguny w wersji liftback może nie sprzedają się jak świeże bułeczki, ale wersji kombi moim zdaniem jeździ bardzo dużo.
    • Gość: wer Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.10, 12:25
      te same "raporty niezawodności", o których wspominał @BA informowały wszem i wobec, że poprzednia meganka była wzorem niezawodności, a ostatnio o dziwo na Waszym portalu można było wyczytać że 25% tych samochodów ma poważne usterki i jest najbardziej awaryjnym autem . Chyba czas przestać zwracać uwagę na te raporty.
    • Gość: Artur Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.ghnet.pl 05.09.10, 13:14
      Rzeczywiście poprzednia Laguna i Megane - szczególnie z silnikami diesla 1.9 i 2.2 dci (już nieprodukowane) były ponad średnią awaryjne. Raporty wszelakie w tym opinie polskich mechaników mówią z kolei, że Clio od 2001, Modus oraz obecna Megane oraz Laguna faktycznie są jednymi z najmniej awaryjnych samochodów. Mogę to potwierdzić z osobistych doświadczeń.

• Gość: efr Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 18:11
        A jakie ty masz osobiste doswiadczenia ze mozesz to potwierdzic.Wyprobowales
        odpowiednia ilosc sztuk aby uznac to za wartosc statystyczna?
    • Gość: japan Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 14:03
      "Mega popularne auto"

Na ulicy dotychczas widziałem chyba 3 sztuki (wrocław) a tu już lifting? To pewnie przez następne 3 lata zobaczę kolejne 3 wyrwane sztuki.

Wygląda na to że polski popyt na Lagunę obsługuje jedna laweta z 5 autami raz na miesiąc
    • Gość: jacek Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 14:07
      Nie wiem, czy nowa Laguna jest bardziej, czy mniej zawodna od poprzedniej i nie zamierzam sprawdzać. Kupowanie dość drogiego samochodu, by się o tym przekonać na własnej skórze nie byłoby raczej dowodem przezorności.
    • Gość: gondor Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.chello.pl 05.09.10, 14:11
      Teraz jeżdżę Laguną 3, 2.0dci 150KM, wersja privilege, nie mogę powiedzieć złego słowa. Zrobiłem tym samochodem od nowości 60k km (od 2009roku) nic się nie dzieje. Jedyna uwaga to przy dużych upałach podczas składania (elektryka), prawe lusterko skrzypiało. Z racji tego, że samochód jeszcze na gwarancji to zrobili mi to od ręki w serwisie - podobno wystarczyło "przesmarować". W cenie Golfa kupiłem samochód z fajnym wyposażeniem (xenony, grzane i elektryczne fotele, automatyczna klima, czujniki parkowania przód-tył itd.).
      Miałem też poprzedniczkę z 1.6 benzyna, przed fs. Tam elektronika i cewki zapłonowe dawały się we znaki. Do zakupu obecnej Laguny przekonał mnie znajomy, który jeździ taką samą w Lotosie - samochód firmowy. Prawie 3 lata jazdy i ponad 100k km ,i nic się nie dzieje. Zawieszenie też wytrzymuje nasze drogi.
      Osobiście jestem bardzo zadowolony.
    • Gość: wer-yfikacja Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.adsl.inetia.pl 05.09.10, 14:12
      a niby ten portal jest jakims wyznacznikiem? Kup lagune/Megane albo clio (36 tys to mozna dac) i zobacz czy aby na pewno jest az tak zle. Tylko nie serwisuj u kowala, bo jedna naprawa będzie pociągała 3 kolejne. Z własnych obserwacji auta niemieckie są najbardziej awaryjne.
    • Gość: ludek Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.raciborz.vectranet.pl 05.09.10, 16:28
      Nie wiem jakie to są obserwacje że niemieckie auta są bardziej awaryjne. Wszystkie rankingi potwierdzają że właśnie niemieckie samochody są najmniej awaryjne. Dla porównania segmentu klasy średniej 1. Mercedes, 2. Audi, 3. BMW, 4.Volkswagen, 5. Skoda, Laguna zajmuje miejsce 9. A tak wizualnie to bardziej podchodzi mi Passat CC taki z silnikiem Blumotion i spalaniem 3,8l/100km. Jeżeli chodzi o innowacje to w VW mamy ich od wyboru do koloru, można coś do siebie dopasować
    • kiks11 Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny 05.09.10, 17:42
      jeżdżę L2 2.0T205KM 100k km i tylko wizyty na przeglądach, po przeglądzie na 100k nie mam nic do roboty, oczywiście poza wymianą rozrządu, ale to normalne, zawieszenie nie tknięte. Wygodne i mocne autko, uwielbiam wszystkich "niemiaszków" rozdziawiających gęby po starcie spod świateł, chyba nie zdążą nawet zauwazyć co ich bzyknęło. Probowałem passata, czułem się w nim jak w trumnie, jak takim czymś można wogóle jeździć. Nie wspomnę o insigni, czy avensisie, albo hondzie. Porażka. Wymieniam na nową III, z takim wyposażeniem, że konkurencja ledwie w opcjach oferuje, że o kasie nie wspomnę.
    • Gość: addams Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.152.132.94.dsl.dynamic.eranet.pl 05.09.10, 17:49
      Kto naprawdę trochę zna się na motoryzacji wie, że Laguna to faktycznie przełom w Renault jeśli chodzi o jakość montażu i bezawaryjność. Szczególnie w wersji privilege trudno na rynku znaleźć lepszy samochód za mniejsze pieniądze (oczywiście uwzględniając wysokie rabaty). Jasne, za dobre pieniądze można było teraz kupić Passata z bogatym wyposażeniem. Ja jednak ciesze się, że po drogach nie jeżdżą same Passaty, a czasem można spotkać mniej opatrzone auta takiej jak właśnie Laguna czy Alfa 159.
    • Gość: Gosc Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 17:58
      Temu brzydalowi to nawet FL nie pomoże.

Jasne, że się słabo sprzedaje, ale nie tylko dlatego, że poprzedniczka była awaryjna. Ludziom którzy kupują francuskie samochody nie chodzi tylko o niezawodność, ale także o wygląd - a tutaj Laguna 3 zawodzi na całej linii... Teraz sprzedaż chyba idzie całkiem nieźle, ale to głównie dzięki rabatom - jak w grudniu byłem w salonie, to obok siebie stało Megan kombi i Laguna kombi... Silnik ten sam, cena (po upustach) mniej więcej taka sama. Klientom pozostaje dylemat - większe i brzydkie, czy mniejsze i ładniejsze...
    • Gość: th Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.09.10, 18:06
      Mamy w rodzinie dwa nowe auta. C5 MkIII w kombi i Golfa V kombi. Oba w dieslu.
      Różnica w cenie zakupu wynosiła OSIEM (8) tysięcy.
      Polecam przejść się do salonów i wziąć oba te auta na jazdę próbną. Wszelki komentarz będzie zbędny....
    • Gość: a Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.wroclaw.vectranet.pl 05.09.10, 18:09
      Drogi Redaktorze - 4Control to nie napęd na 4 koła a 4 koła skrętne. Różnica nie taka znowu drobna ;)

• Gość: jacek Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 18:13
      Gdybym właśnie spadł z Księżyca i poczytał ostatnie wpisy, to bym uznał, że Renault jest najwspanialszą firmą samochodową na tej planecie. Sprzedaje samochody bezawaryjne, lepiej skonstruowane i lepiej wyposażone od konkurencji za cenę, za którą tamci (idioci jacyś?) oferują swoje beznadziejne, bazowe wersje. Ciekawe, czy da się to jakoś racjonalnie wyjaśnić?
    • Gość: atr Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 18:15
      dotychczas laguna sprzedawala sie tragicznie , ponizej 70tys sztuk rocznie
      dla 3 wersji nadwozia Dla porownania Passat to okolo 260tys sztuk w
      samej Europie w 2009
    • Gość: Gość Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.gdynia.mm.pl 05.09.10, 18:23
      Mam Lagunę 3 i co prawda ma na liczniku tylko 40k km ale jest świetna, wykończenie wnętrza bardzo dobre, osiągi w porządku (mam wersję 2.0 benzyna 16V). Nic absolutnie nic się nie dzieje. Prowadzi się bardzo dobrze na trasie i w mieście. Dobrze trzyma się drogi w zakrętach. Byłem sceptyczny co do francuskich samochodów ale Laguna jak na razie skutecznie przeczy tym stereotypom. Zobaczymy jak będzie dalej ale prezentuje się lepiej niż mój wcześniejszy samochód Mitsubishi Lancer. Tam z awaryjnością było sporo problemów.
    • Gość: gość: mako Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 18:30
      Jeżdżę Laguną III 2,0 w benzynie privilage ,zrobiłem 126 tyś, samochód bezawaryjny w porównaiu do poprzedniczki którą udało mi się zrobić 60 tyś (po prezesie) dobiłem do 120 tyś i laweta pieprznął komputer sterujący silnikiem, naprawdę obecne Laguny to dobre i niezawodne samochody
    • Gość: hellypton Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.09.10, 18:39
      Nie powiem - ładne auto. Tylko jakoś nie wierzę w niezawodność i trwałość Renault.
    • Gość: Miki Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.slupsk.vectranet.pl 05.09.10, 18:55
      No ta wersja laguny jest śliczna. Może nieco mniej urodziwa od laguny 1 ale ma swój wyraz. Ja chętnie kupię yą wersję.
    • diver77 Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny 05.09.10, 19:37
      Ależ wy jesteście śmieszni i żałośni z tą waszą niezawodnością !
      Jak się wam jakaś kobieta bardzo podoba to się zastanawiacie czy będą jej kości skrzypieć za 20 lat czy też po prostu nie będzie was stać za 3 lata na nowe auto ?
      W samochodzie liczy się przede wszystkim:
      1. przyjemność
      2. przyjemność
      3. przyjemność
      4. cała reszta...
    • Gość: ezomir Re: Paryż 2010 | Nowa twarz Laguny IP: *.sdn-bng-011.adsl.virginmedia.net 05.09.10, 19:38
      Tragedia: zwroty w stylu "samochod w kombi w benzynie" staja sie niestety uzusem. Komedia: ocenianie auta po tym jak "bzyka" inne samochody na skrzyzowaniach...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka