Dodaj do ulubionych

Do wszystkich dziennikarzyn w Polsce

29.03.04, 16:36
Po raz kolejny, tym razem w AMiS (też już nie kupują tego badziewia) czytam,
że w Jaguarze X-Type montuje się diesla PSA. Otóż nauczcie się debile, że w
Jagurze jest jeszcze stary diesel Forda, ten sam, co w Mondeo i nie ma on nic
wspólnego z 2.0 TDCI w C-Maksie i Volvo S40/V50.
Obserwuj wątek
    • Gość: bolo Re: Do wszystkich dziennikarzyn w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 09:13
      a zauważyłeś, co napisali pod obrazkiem przedstawiającym diesla audi/VW 2.0
      TDI? że wykorzystuje on system common-rail :-D
      • Gość: Yatoya Re: Do wszystkich dziennikarzyn w Polsce IP: *.dami / 213.76.164.* 30.03.04, 09:26
        AŚ napisał, że 150 konny dyzel w astrze to nowa, oplowska konstrukcja...
    • x-darekk-x Re: Do wszystkich dziennikarzyn w Polsce 30.03.04, 09:25
      skolei motor niedawno pisal, ze vw concept c, to pierwsze coupe-cabrio ze
      skladanym panoramicznym dachem. pisali tez, ze nowy studyjny rolls, to pierwszy
      pick-up tej marki. problem w tym, ze 1. nie jest to pick-up, tylko kabrio z
      podwojna klapa bagaznika (up and down) i 2. rolls ma swojej historii wiele
      niewielkich ciezarowek.
      • x-darekk-x Re: Do wszystkich dziennikarzyn w Polsce 30.03.04, 09:25
        x-darekk-x napisał:

> skolei

wstyd! chyba sie nie wyspalem. to jest oczywiscie blad.
    • angermax Re: Do wszystkich dziennikarzyn w Polsce 30.03.04, 09:45
      Nie wymagaj za wiele od tych "znawców i speców", bo utrzymują ich Kurty, Hansy
      i inne Helmuty. Wystarczy jakiś wyjazd w Europę na test, kurtka firmowa, parę
      bankiecików, uścisk łapy i artykuł sponsorowany gotowy. Od pół roku nie kupuję
      żadnego gównianego pisma, wystarczy że przejrzę obrazki czekając na myjni.
      • Gość: Tomek F. Re: Do wszystkich dziennikarzyn w Polsce IP: *.terminus.pl / 195.116.99.* 30.03.04, 09:57
        Dla mnie wszystkie gazety motoryzacyjne sa do d...
        Nie kupuje, jak jestem w empiku przekartkuje je i mi wystarczy.
        Auto motor und Szport na potege kreci i pisze to co mu sie podoba a nie to co
        jest. Auto Swiat tez klamie ale tam klamstwa sa dziecinnie proste do wykrycia
        (np w tekscie pisza ze X jest lepszy od Y a w punktacji odwrotnie).
        Wyraznie widac ze VW jest glownym sponsorem gazet.
        Ostatnio rozsmieszylo mnie jak przeczytalem ze wiekowy Passat prowadzi sie
        lepiej od duzo nowszego i uznanego Mondeo (AS 13/2004).
    • myfirstalfa dziennikarze hobbysci - na bruk z nimi!! 30.03.04, 10:04
      pomylilo sie biednej dziennikarzynie z s-type
      (jak juz sam zauwazyles debil=slaby umyslowo)

jednego tylko nie rozumiem:
      jezeli ja bym w mojej pracy strzelal takie "gafy"
      to dlugo bym radosci z mojego stanowiska nie mial
      pozatym zanim moja konstukcja jest wdrozona do produkcji
      seryjnej, to przechodzi przynajmniej jeden review!

pzdr
    • grzek Re: Do wszystkich dziennikarzyn w Polsce 30.03.04, 10:41
      Za dużo wymagasz! Jaki przemysł motoryzacyjny takie gazety. Szkoda słów.
      Ja ostatnio w tego typu gazetach przegladam zdjęcia i dane techniczne w
      tabelkach (czasami też są błędy), a beletrystyki między zdjęciami staram się
      nie czytać, zwłaszcza jak przeprowadzają jakieś tesy porównawcze. Kiedyś
      zauważyłem, że np: droga hamowania w teście porównawczym jednego z samochodów
      jest inna niż numerze późniejszym, gdy test dotyczył wyłacznie tego samochody
      (akurat nie dotyczy to Auto+). A o sloganach dotyczacych zawieszenia
      czy "elastyczności" silnika nie wspomnę. Potem krążą opinie na forum, że jedno
      jest lepsze od drugiego, bo ktoś tam gdzieś wyczytał.

• bosmina Re: Do wszystkich dziennikarzyn w Polsce 30.03.04, 15:57
        Mnie to już nawet nie boli chamskie promowanie pewnych
        marek w gazetkach motoryzacyjnych, przyzwyczaiłem się, jak widzę na okladce
        auto szmaty test porównawczy to jestem w stanie w 99% przewidzieć wynik
        bez zaglądania do środka, ale dalej bawią mnie niektóre stwierdzenia
        redaktorzyn np. jakieś dwa czy trzy lata temu przeczytałem w AŚ wywody jakiegoś
        zachwycającego się układami jezdnymi palanta o tym że Lexus
        IS 200 prowadzi się jak typowy przednionapędowy samochód, pomyślałem sobie, ze
        moze źle zrozumialem fachowca, spojrzałem do tabelki na końcu tekstu "Lexus IS
        200 - napęd przedni"..... szczęka mi opadła
        Pozdrawiam
    • Gość: Orzel Re: Do wszystkich dziennikarzyn w Polsce IP: *.acn.pl 30.03.04, 19:16
      Polskie dziennikarstwo motoryzacyjne stoi na zenujaco niskim poziomie i wiadomo
      o tym nie od dzisiaj. Jest to srodowisko skorumpowane, przesiakniete
      znajomosciami i ukladami, nie dopuszczajace nikogo z zewnatrz. Te same mordy,
      nazwiska, te same belkotliwe teksty.
      Juz dawno nie pracuja za kurtke i breloczek, jak nie dostana ciezkiej kasy to
      obsmaruja samochod tak, ze go rodzony konstruktor nie pozna. Jest bardzo scisla
      zaleznosc pomiedzy trescia artykulow a wykupionymi w pismie reklamami.
      Dziennikarstwo motoryzacyjne od prostytucji rozni sie jedynie
      organem....prasowym!
      Chlubnym wyjatkiem jest Jerzy Dyszy. Szkoda ze jest tylko jeden, zwlaszcza ze
      jego koledzy z redakcji Motoru to skurw..... jak sie patrzy.
    • 01boryna Re: Do wszystkich dziennikarzyn w Polsce 30.03.04, 19:40
      Jezeli cala fachowa prasa motoryzacyjna w Polsce stoi na tak zenujaco niskim
      poziomie jak napisano powyzej, to na podstawie czego czerpiecie szanowni
      Panowie informacje o tym co sie w swiecie motoryzacyjnym dzieje? Czy wszyscy
      forumowicze operuja jezykami obcymi w takim zakresie ze obca prasa jest dla
      nich wystarczajacym zrodlem motoryzacyjnej wiedzy.
      Z drugiej strony stworca powyzszego watku stwierdzil kiedys w typowy dla siebie
      (czytaj bezczelny) sposob ze my (chodzilo o tych ktorzy z racji miejsca
      zamieszkania czytaja prase niepolskojezyczna) informacje czerpia z
      pseudofachowych gazet.
      Rodzi sie pytanie: co czytac? Poza ewidentnymi bledami i wydawnictwami ktore
      poprzez powiazania finansowe (Autobild - VW) zajmuja sie platna promocja, sa
      jeszcze i takie ktore staraja sie pisac sensownie. No bo skad nasz ulubiony
      Guru sciagalby te wszystkie madrosci?
      • x-darekk-x Re: Do wszystkich dziennikarzyn w Polsce 31.03.04, 09:15
        01boryna napisał:

> Jezeli cala fachowa prasa motoryzacyjna w Polsce stoi na tak zenujaco niskim
        > poziomie jak napisano powyzej, to na podstawie czego czerpiecie szanowni
        > Panowie informacje o tym co sie w swiecie motoryzacyjnym dzieje? Czy wszyscy
        > forumowicze operuja jezykami obcymi w takim zakresie ze obca prasa jest dla
        > nich wystarczajacym zrodlem motoryzacyjnej wiedzy.

rzeczywiscie czytam przede wszystkim zagraniczna prase. z polskich kupuje tylko
        motor, ale od jakiegos czasu nie chce mi sie czytac juz zamieszczonych tam
        testow czy wrazen z jazd(amatorskie, pisane pod ludzi zupelnie nie znajacych
        sie na motoryzacji - czy jest jakies pismo, ktore zaklada duza wiedze
        czytelnika?), wiec tylko ogladam obrazki, ceny, a czytami tylko informacje,
        wiadomosci i felietony o polskim rynku i gospodarce.

darekk
    • Gość: Eagel2 Re: Do wszystkich dziennikarzyn w Polsce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 20:33
      Ciekawy temat - wszyscy się ze sobą zgadzają a ja z wami. Kiedyś czytałem Auto
      Technike Motoryzacyjną, ale zniknęła z rynku. Jest tylko część zajmująca się
      ciężarówkami. W ATM były konkretne opisy jak np. silnika to były zdjęcia,
      przekroje, opis a nie teksty typu: ładną ma osłene z góry i ogólne jest fajny
      itd. Błędy bywały ale to był mój lider w gazetkach motoryzacyjnych. Do tej pory
      mam kilka roczników na półce, szkoda mi wywalić. Pozdr
      • Gość: Maciek Re: Do wszystkich dziennikarzyn w Polsce IP: *.arkonskie.v.pl 01.04.04, 18:24
        to fakt... w sumie klamia w kazdej gazecie...jak opisali Fiata Pande ze to duze
        auto i ze kazdemu tam wygodnie to poszedlem do salonu i wsiadam..mam 190 cm
        wzrostu 100 kg wagi...w matizie vanie sie mieszcze...jest wporzadku, ale po
        dlugiej trasie boli mnie prawe kolano od opierania sie o radio...no ale chociaz
        nogi moge rozlozyc szeroko...wsiadam do pandy i czuje sie jakbym byl w
        konserwie...I jak oni mogli napisac ze to obszerny calkiem samochod (jak na
        swoje wymairy)...Tak samo z innymi autami do niedawna nigdy nie wygral Opel,
        Renault czy Citroen w porownaniach z Passatem...No a jesli chodzi o AMiS to
        dobil mnie test kombi Accord, Mondeo, Passata i Vectry...Opisuja ze Vectra cena
        130 tys...patrze do srodka skora, nawigacja spoko cena moze byc i tak
        duza...Patrze na cene Passata 86 tys...a zdjecia z srodka:skora, 3 zaglowek
        (doplata 840 zl, sic!)...podobnie z innymi autami...to dlaczego podaja tak rozne
        ceny i wyposazenia....I zauwzazylem ze tak jest bardzo czesto...No i dobijaja
        mnie jeszcze ich porady..testuja auto za 60000 i opisuja ze ksenony sa
        konieczne, a przeciez czesto stanowia one 10% wartosci auta...Chore!
        Ale mimo to zawsze kupuje AMiS, a inne gazety przegladam sobie w sklepach...Milo
        popatrzec na te wszystkie obrazki!
        • fullman Re: Do wszystkich dziennikarzy w Polsce 01.04.04, 18:36
          --------------------------------------------------------------------------------
          nauczycielka mówi do ucznia:
          - "Jasiu, nie wolno ci palic papierosów - przeciez jestes dopiero w
          3klasie" .
          - "Tak, prosze Pani, ale Lepper jak byl w 3. klasie to juz palil .. "
          - "Owszem, Jasiu, ale Lepper mial juz wtedy skonczone 18 lat. "

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka