Dodaj do ulubionych

Jakie mamy 7-os mini/micro-vany na rynku PL ?

29.10.10, 21:25
Mam zamiar kupić samochod 5-os ( ja, żona 3 dzieci 6-9 lat) z możiwością przewżenia 6 osób. Nasz parking jest b. ciasny i są wąskie uliczki. Nie widzi nam się van typu Ford Galaxy czy VW Sharan (mże za 5 lat jak zmienimy mieszkanie i dzieci podrosną ?).
Szukamy 7-osobowego wozu (2-3 letni ?) wielkości VW Touran, Mazda 5.
Czy poza ww dwoma są jeszcze jakieś inne? Jakieś opinie wobec dwóch ww lub innych z tego segmentu?.
Obserwuj wątek
    • carfan Re: Jakie mamy 7-os mini/micro-vany na rynku PL ? 29.10.10, 21:40
      Są i C-Max, C4 Picasso. Pytanie co jest istotne z twojego pkt. widzenia. Touran posiada w ofercie sporo systemów ułatwiających życie - skrzynia DSG, Park Assist, itp. Dosyć bezpieczny - ulepszona sztywność nadwozia, spory bagażnik i ogólnie ustawne wnętrze.
      • archonix Re: Jakie mamy 7-os mini/micro-vany na rynku PL ? 11.11.10, 15:23
        Takze doblo i caddy wystepuja w takiej wersji, kiedys byl taki peugeot partner nie wiem czy nowa generacja jest w takiej wersji, bylo tez cudo o nazwie kia clarus i peugeot 406 combi, 307 jakis podwyzszony byl w wersji na 7 os,
    • milos75 Re: Jakie mamy 7-os mini/micro-vany na rynku PL ? 29.10.10, 22:01
      Jest całe mnóstwo tego typu aut. Akurat C-MAX jest wyłącznie 5-miejscowy, więc odpada, dopiero właśnie wchodzący na rynek Grand C-MAX ma 7 miejsc. Ale spośród 2-3 letnich 6-7 miejscowych kompaktowych minivanów mamy VW Tourana, Toyotę Corollę Verso, Mazdę 5, Citroena C4 Grand Picasso, Renault Grand Scenica, Opla Zafirę, Kię Carens i Hondę FRV. To chyba wszystko w tej wielkości o jaką Ci chodzi, większych aut nie wymieniam. Trudno mi radzić, który z nich powinieneś wybrać, bo nie napisałeś, na czym Ci najbardziej zależy. Ja skupiłbym się na Corolli Verso i Maździe 5, w dalszej kolejności Grand Scenic, który jest fajny i przyjemny, ale nie bezproblemowy.
      • carfan Re: Jakie mamy 7-os mini/micro-vany na rynku PL ? 30.10.10, 21:09
        Fakt, pomyliło mi się z S-Maxem, a ten to już jest nieco większy.
      • ajaskolski Re: Jakie mamy 7-os mini/micro-vany na rynku PL ? 02.11.10, 09:23
        Dla rodziny 2+3 polecam Zafire,
        u mnie w razie potrzeby dzieci chetnie przesiadają sie do tyłu.
        W zaleznosci od przebiegów benzyna lub diesel 1.9
        • galtom Re: Jakie mamy 7-os mini/micro-vany na rynku PL ? 02.11.10, 09:28
          Taka Zafira jechalem dwa razy i bylo ciasnow.
          Bardzo ciasno.
          Mam 188 cm wzrostu i na przednim siedzeniu (pasazera) bylo mi nie wygodnie, nogami wbijalem sie w deske rozdzielcza pomimo odsuniecia fotela na maks.
          Za mna moglo siedziec tylko male dziecko bo na nogi miejsca juz nie bylo.
          Bagaznik faktycznie spory ale gdy jest pusty.
          Dla mnie ta klas jest bez sensu.
          Lepiej kupic spore kombi (albo prawdziwe MPV - dla parkowania w miescie nie ma roznicy bo oba potrzebuja wolnej koerty i tyle) niz cos co udaje VANA - to tak jak kupowanie "terenowego" auta ktore jest malym corss-overem z napedem na jedna os.
          tylko wyglada jak prawdziwe.
    • tocqueville Re: Jakie mamy 7-os mini/micro-vany na rynku PL ? 29.10.10, 22:04
      warto jeszcze rozważyć: Opel Zafira - udany model

PS: ktoś polecał c-maxa, ale przecież on ma tylko 5 miejsc
    • elfkabezhaltera Dacia by Renault 30.10.10, 03:46
      glabella napisał:

> Mam zamiar kupić samochod 5-os ( ja, żona 3 dzieci 6-9 lat) z możiwością przewż
      > enia 6 osób.
      Brzmi to trochę zabawnie :)

> Szukamy 7-osobowego wozu (2-3 letni ?) wielkości VW Touran, Mazda 5.

Dacia MCV - jest wersja 7-mio osobowa.
    • pocieszne Multipla po fl 30.10.10, 05:13

• galtom Re: Jakie mamy 7-os mini/micro-vany na rynku PL ? 31.10.10, 06:59
      glabella napisał:

> Mam zamiar kupić samochod 5-os ( ja, żona 3 dzieci 6-9 lat) z możiwością przewż
      > enia 6 osób. Nasz parking jest b. ciasny i są wąskie uliczki. Nie widzi nam się
      > van typu Ford Galaxy czy VW Sharan (mże za 5 lat jak zmienimy mieszkanie i dzi
      > eci podrosną ?).

1. W ilosci miejsca do parkowania (chyba, ze wjezdzasz naprawde na centrymetry i masz to wszytko pomierzone) tak naprawde nie ma znaczenia czy parkujesz Touranem czy Sharanem. Z p. widzenia kierowcy potrzeba tyle samo miejsca na manewr.
      2. Co do 5 osob i w sumie malych dzieci... teraz (tak sadze) potrzebujesz znacznie wiecej miejsca w aucie niz za 5 lat. Dzieci podrosna i coraz mniej gratow beda ze soba zabierac... poza tym za 5 lat to jedno lub dwojka z nich moze juz zadko zWami gdzies dalej jezdzic...
      3. Jesli myslisz o wozeniu ludzi w bagazniku na krotkie dystansse (kilka minut w aucie) to OK - ale jesli planujesz w takim sestawie dluzsze wycieczki to polecam najpierw samemu spedzenie na takich siedzeniach godziny zebys wiedzial na co skazujesz swoich znajomych.
      4. Pamietaj, ze jesli z siedzen w bagazniku korzystasz to ewentualne bagaze wieziecie na kolanach!
      5. Auto kombi (poza siedzeniami w bagazniku), oparte na tych samych platformach podlogowych co te MIKRO Vany - bedzie miec tyle samo miejsca do fizycznego wykorzystania. Mikro Vany to troche oszustwo - czlowiek wisiada do, ma kupe luzu nad glowa, ma wrazenie przestrzeni i miejsca - tylko jak przychodzi co do czego (do pakowania) to sie okazuje, ze miesci sie tyle samo co w kombi, bo nad glowa choc miejsca duzo nic sie nie polozy.

> Szukamy 7-osobowego wozu (2-3 letni ?) wielkości VW Touran, Mazda 5.
      7 osobowego na nascie minut. Tak naprawde te auta to wysokie kombiki.

> Czy poza ww dwoma są jeszcze jakieś inne? Jakieś opinie wobec dwóch ww lub inny
      > ch z tego segmentu?.

Raczej rozwalazbym (przy opisanych wyzej potrzebach) jednak wyznalazki typu SHaran/Galaxy. To tez sa male vany kopkatowe gdy orownac je z prawdziwymi przedsawicielami klasy minivan a przynajmniej sie zmiescisz i z bagazem i z "ludziem".
      • elfkabezhaltera 3-ci rząd 31.10.10, 12:27
        Te tylne miejsca w Loganie MCV są przestronne. Mówię to jako gruby facet 185cm. Wygodniej tam niż w drugim rzędzie :)
        Bagażnik jest dość mały, owszem. Co do miejsca nad głową - właśnie w MCV jest fajna półka pod sufitem, mnie więcej nad kolanami pasażerów 2-giego rzedu.
    • miszasty Re: Jakie mamy 7-os mini/micro-vany na rynku PL ? 01.11.10, 20:43
      C4 GRAND Picasso: długość niewiele dłuższa niż kompakt i np. Mazda5 (4,59 m), komfort jazdy podobny jak Galaxy, ale w mieście dużo lepiej się jeździ. Inna sprawa, że bagażnik przy 7 os. dość niewielki.
    • galtom Z ciekawosci.... :-) 01.11.10, 21:53
      Po co w microvanie 7 miejsc?
      To jak tworzenie takiego karabinu jak (chyba) m14 tyle, ze kieszonkowego, z dwoma nabojami :-)
      Nie ma to jak pojechac seria z takiej broni :-)
      • milos75 Re: Z ciekawosci.... :-) 01.11.10, 23:16
        Nie ma 7-miejscowych microvanów, chyba że o czymś nie wiem - ale nie sądzę :)
        • sergap Re: Z ciekawosci.... :-) 01.11.10, 23:21
          Polecam Renault Grand Scenic np. (pierwszy lepszy) moto.allegro.pl/renault-grand-scenic-1-9dci-navi-7-osobowy-idealny-i1287795365.html....
          • glabella Mazda 5 wygląda najlepiej 08.11.10, 19:25
            Tak jak mówiłem potrzebujemy na co dzień i na dłuższe wyjazdy auta 5-osobowego, a czasem 7-osobowego na krótkie odcinki (dzieci sąsiadów lub babcię dowieźć na działkę w 30 min.)
            Mamy 2 samochody - na naszym parkingu sprawdza się GOLF III, ale już Skoda Oktavia I ma problemy przy wyjeździe tyłem (głównie przez gorszą widoczność z tyłu) - wszystko jest tak wąsko i parkowane na ścisk.
            Przeglądając ofert najbardziej podoba mi się Mazda 5 - głównie przez przesuwne tylne drzwi - dzieci nie obijają drzwiami sąsiadów (a każdy stoi w oknie i lampi się czy przypadkiem nie muśniemy ich lakieru).
            Przydałyby się przesuwne drzwi dla kierowcy bo zazwyczaj wychodzę "na glonojada" ;)
            Szkoda tylko że kilkuletnich Mazd jest tak mało.
            • czesiu71 Re: Mazda 5 wygląda najlepiej 09.11.10, 09:55
              Mazda 5 byłaby super, gdyby nie idiotyczny rozkład siedzeń w drugim rzędzie, które mają szerokość 50/25/50 - tam praktycznie nie ma środkowego siedzenia, tylko coś, co w razie potrzeby ma być podłokietnikiem - sprawdż sam/a!
              • miszasty Re: Mazda 5 wygląda najlepiej 09.11.10, 15:24
                W pelni sie zgadzam - z tymi siedzeniami w 2/gim rzedzie jest kanal! A i w bagazniku chyba tez jest dalej laweczka podwojna, zamiast dwoch foteli. Gdyby nie to - bylaby super!
            • nazimno Re kilkuletnia mazda 5 09.11.10, 11:09
              Model lipiec/2007/ 42.000km /silnik 2l /140 koni, benzyna poszla niedawno za 15.450 €
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka