Dodaj do ulubionych

Honda Stream opinie!!!!!

04.12.10, 23:54
witam proszę o opinie użytkowników Hondy Stream z rocznika2004 Jestem co prawda posiadaczem Hondy Civic z 2002 r.ale w związku z podróżami i rodziną chciałbym zmienić na autko nieco większe Bardzo mało jest opinii uzytkowników o tym aucie A w związku z tym iż jednak marka Hondy /jak dla mnie niezawodna/jest godna polecenia dlatego też szukam autka również tej marki.Jak wygląda sprawa npjazdy czy spalanie w mieście Co się psuje Jak wygląda serwis etc.
Na co należy zwrócić uwagę przy ew zakupie Dziękuje za poradę MW
Obserwuj wątek
    • tocqueville Re: Honda Stream opinie!!!!! 05.12.10, 01:50
    • lupota Re: Honda Stream opinie!!!!! 05.12.10, 08:11
      Spójrz na Honde FRV. Bo Stream to taki rozdmuchany Civic jest . Jak Zafira a Astra .
      A FRV to samochód o rozmiar większy . Ale sam Stream nie był chyba oficjalnie sprzedawany w Polsce. Z mechanicznymi częściami i serwisem nie będzie problemu bo w Hondzie dużo części pasuje od innych modeli ale problem będzie z częściami karoseryjnymi - lampami, lusterkami , szybami . Więc lepiej mieć AC .
      • tocqueville Re: Honda Stream opinie!!!!! 07.12.10, 11:23
        Spójrz na Honde FRV. Bo Stream to taki rozdmuchany Civic jest
        A FRV to samochód o rozmiar większy

wystarczy porównać wymiary tych aut zeby stwierdzić, że to nieprawda.
        FRV jest krótszy od stream (prawie od 30 cm), ma mniejszy rozstaw osi i bagaznik.
    • do.ki Re: Honda Stream opinie!!!!! 05.12.10, 23:14
      Miałem Streama z 2004 roku. W 4 lata zrobiliśmy przeszło 100000 km. O usterkach nic Ci nie powiem, bo przez ten czas nie zepsuło się NIC. Po prostu nic, wszystko działało jak trzeba.

Auto sprzedałem za pół ceny nowego, a nabywca nawet się nie targował.

Silnik 2 litry jest optympalny, 1,7 to trochę mało. Mam dość ciężką nogę, ale spalanie wychodziło ok. 10 l/100 km. Dla mnie do przyjęcia.

Przestrzeń na bagaż duża, jeśli nie rozkładasz kanapy w trzecim rzędzie. Z drugiej strony, rzeczona kanapa pomieści osoby dorosłe, nie to co chociażby Zafira.

Ja byłem z tego auta baaardzo zadowolony i z żalem się z nim rozstałem. Uważam, że w swoim segmencie to bardzo niedoceniane auto (pewnie przez brak diesla w ofercie). Silnik znakomity. Zawieszenie niezależne z tyłu, nie ma w swojej klasie konkurenta, który pochwaliłby się taką stabilnością i pewnością prowadzenia. CRV jest znacznie ciaśniejsze, a Premacy to raczej coś z dostawczaków, nie samochód do podróżowania. FRV w teorii ma 6 miejsc, ale mieści się tam góra 6 Japończyków, a nie ludzi o normalnych wymiarach, o bagażu nie wspomnę.

Stream ma rozstaw osi taki sam jak Accord współczesnej mu generacji. To nie jest po prostu Civic, choc części ponoć pasują.

Powiem tak: w 2004 to było ryzykowne kupić takie auto (w Belgii sprzedano go może 20 sztuk). Ale nie zawiodłem się. To dobry samochód, i dodatkowo jest inny niż cała reszta. No chyba że przeszkadza Ci brak zegarka i komputera pokładowego.
      • tocqueville Re: Honda Stream opinie!!!!! 06.12.10, 18:03
        CRV jest znacznie ciaśniejsze, a Premacy to raczej coś z dostawczaków, nie samochód do podróżowania

??
        Premacy ma b. dobre zawieszenie i prowadzenie, jest bardzo zwrotna, dobrze tłumi nierówności
        co potwierdzają opinie kierowców: Tekst linka)
        premacy ma płytę od mazdy 626 - co ma wspolnego z dostawczakami?

• do.ki Re: Honda Stream opinie!!!!! 06.12.10, 21:59
          > premacy ma płytę od mazdy 626 - co ma wspolnego z dostawczakami?

Wygląd. Te rozsuwane drzwi i w środku też jakoś tak mi nie pasuje. No dobra, niech będzie, Premacy mi się po prostu nie podoba.
          • tocqueville Re: Honda Stream opinie!!!!! 06.12.10, 22:08
            Premacy nie ma rozsuwanych drzwi.
            www.autocentrum.pl/galerie/mazda/premacy.html
            • do.ki Re: Honda Stream opinie!!!!! 07.12.10, 07:07
              Widzisz, czas zaciera pamiec, ale jeszcze sprobuje. Jest rok 2004. Szukam pakownego, praktycznego auta, bo mam dwoje malych dzieci. Jakikolwiek osobowy nie wchodzi w gre- za malo miejsca na bagaz. To bedzie wiec na pewno monovolume/minivan. Co jest na rynku? Swiezo wypuszczony Grand Scenic, Premacy, Almera Tino, moze cos jeszcze, czego juz nie wspomne albo odpadlo w przedbiegach. Scenika juz mialem i sprzedalem go po kosztownych problemach z silnikiem. Tino jest maly i niekorzystny fiskalnie (diesel powyzej 2 litrow), w koncu zostal pojedynek Premacy vs. Stream i bezapelacyjnie wygrywa Stream- bo ladniejszy, oryginalniejszy wyglad (jesli juz nie chcesz dostawczaka, to Mazda bedzie jezdzic soccer mom), no i lepszy silnik, osiagi i zawieszenie. Osobne, rozkladane DWA fotele w drugim rzedzie. Dla mnie auto bliskie idealu, dlatego uwazam, ze niedoceniane.
              Opinia jest jak d...., kazdy ma swoja.
              • tocqueville Re: Honda Stream opinie!!!!! 07.12.10, 11:09
                Nie neguję, że Stream jest świetnym autem.
                chodzi o to, że w Polsce jest bardzo słabo dostępny - a przecież autor wątku nie bedzie kupował w salonie, tylko przebierał w tym co jest na rynku wtórnym.
                • do.ki Re: Honda Stream opinie!!!!! 07.12.10, 11:22
                  Moze cos sie zmienilo, ale czytalem tu na tym forum skargi na slaba siec serwisowa Mazdy.

Pytanie autorki watku bylo jednak postawione tak specyficznie, ze zalozylem, ze ma juz jakiegos konkretnego Streama na oku.
    • galtom Eeee tam... 07.12.10, 10:23
      Ja to bym Wam napisal jakie MPV nalezy kupic :-) ale Wy juz wiecie ;-)
      Inna sprawa, ze osobiscie (szczegolnie patrzac na snieg i lud na drogach) ja bede celowal w MPV z napedem 4x4 - a ani Honda ani Mazda takowego w ofercie nie maja (a amerykanskich aut na wszelki wypadek lepiej nie kupwac) - wiec wybor jest tylko jeden :-)
      • tocqueville Re: Eeee tam... 07.12.10, 11:10
        w MPV z napedem 4x4 - a ani Honda ani Mazda takowego w ofercie nie maja

honda ma crv - wg mnie to auto ma wiele cech kompaktowego mpv
        • galtom CRV 07.12.10, 11:30
          @tocq:

Przeciez to taki sredni "SUV" jak Rav4 czy Sorento.
          Nawet wyglada jak maly SUV a nie jak MPV :-)

A jakie opinie ma CRV generalnie.
          W sumie auto mi sie podoba... biorac pod uwage, ze Sienne 4x4 czy Highlandera trzeba sciagac z USA to moze tkie CRV (poprzedni model jest szpetny jak noc) nie jest glupim pomyslem?

Jesli jest fajny silnik beznynowy i automat do kompletu...?
          • tocqueville Re: CRV 07.12.10, 17:13
            wygląda jak wygląda
            a cechy MPV?
            - wysokie siedzenie, krzesełkowe
            - raczej wyższa niż dłuższa
            - dużo miejsca w środku
            - dużo schowków i tzw. bajerów (stoliki, podłokietniki ze schowkiem, w bagażniku rozkładany stół turystyczny)
            - niezależnie przesuwane siedzenia z tyłu
            - chyba największy bagażnik w klasie
            - nie nadaje się do jazd w terenie :)

silniki Honda ma b. dobre, nawet ten podstawowy 2.0 ma b. dobre osiągi (do setki poniżej 10 sek.) i umiarkowane spalanie
            • galtom Re: CRV 09.12.10, 10:54
              tocqueville napisał:

> - nie nadaje się do jazd w terenie :)

A jak z wytrzymaloscia zawieszenia i radzeniem sobie na nieodsniezanych podmiejskich drogach, w gorach?
              Previa 4x4 radzi sobie dobrze, Outback tez bez problemow - jesli CRV tez da rade w takich warunkach to moge sie blizej zainteresowac :-)
              Do tej pory caly czas biore pod uwage Highlander'a albo Sienne (bo w 4x4 nie w teren o odpowiedniej wielkosci to zbyt wielkiego wyboru nie ma).
              Ale jak sadze CRV powinna byc znacznie tansza w utrzymaniu....
              • galtom CRV a Santa Fe 09.12.10, 10:55
                W innymwatku piszesz cos o santa fe... sa jakos porownywalne?

Kiedys prawie sie stalem wlascicielem takiego Santa Fe (V6 bylo w automacie) - do dzis nie wiem czy zrobilem dobrze czy zle ze faktycznie tego auta nie nabylem (mowimy o pierwszej budzie).
    • carmeliska00 Re: Honda Stream opinie!!!!! 15.02.11, 11:55
      jestem właścicielem hondy stream 2 lata zrobiłem nią ponad 70tys km polecam wazie pytań bart251@tlen.pl lub na hondastream.fora.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka