Dodaj do ulubionych

Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ?

19.01.11, 12:35
Zastanawiam się nad wykonaniem remontu kapitalnego silnika fiata 1,9 jtd. Co o tym sądzicie ? Czy warto ?
Obserwuj wątek
    • novationen Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 19.01.11, 12:51
      z jakiego auta, po jakim przebiegu, w jakim wieku no i za ile??? :)
      • crannmer Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 19.01.11, 13:07
        A przede wszystkim jakie sa symptomy i motywacja, jaki jest zakres przewidzianych prac oraz kto to ma robic.
      • jerzyk.eu Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 19.01.11, 13:21
        10 letni Ducato. Nadwozie w bardzo dobrym stanie jak na ten wiek. Przebieg nieznany ale pewnie duży. Silnik zatarty poprzez jazdę bez płynu w chłodnicy. Koszt remontu łącznie z planowaniem i regeneracją głowicy około 5 - 6 tys. zł. Mechanik daje gwarancję na 30 tys km i twierdzi, że po remoncie silnik powinien wytrzymać 200 tys km
        • crannmer Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 19.01.11, 15:14
          jerzyk.eu napisał:

> Silnik zatarty poprzez jazdę bez płynu w chłodnicy. Koszt
          > remontu łącznie z planowaniem i regeneracją głowicy około 5 - 6 tys. zł.

Pytalem sie o zakres prac. Co sie zatarlo? Beda wymieniane koszulki cylindrow (o ile ten silnik wogole ma wymienialne koszulki), tloki, pierscienie? Co obejmuje regeneracja glowicy?

> Mechanik daje gwarancję na 30 tys km
          > i twierdzi, że po remoncie silnik powinien wytr
          > zymać 200 tys km

Mowic kazdy moze.
          • jerzyk.eu Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 19.01.11, 15:21
            Głowica do regeneracji, pierścienie do wymiany, tłoki mogą chyba zostać stare, wał do regeneracji.
            Pytam czy ktoś miał doświadczenia z poważnym remontem silnika i jego późniejszą eksploatacją.
            • dewulot1 Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 19.01.11, 16:54
              > wał do regeneracji.

Waly sie regeneruje raczej jezeli silnik "zatarl sie" bo chodzil bez oleju
              a nie dlatego ze chodzil bez plynu w chlodnicy. Czy tym silnikiem mozna zakrecic?
              Bo moze potrzeba tylko naprawic zawory albo zawory i pierscienie.
              Przegrzanie silnika moglo byc na skutek zlego termostatu, pompy wodnej, wentylatora, wycieku z chlodnicy, wycieku gdzies indziej z ukladu, wszystko to musisz sprawdzic i dodac jakies nowe elementy do kosztow. Sam remont silnika usunie skutek a nie przyczyne pierwszego przegrzania i jak bedziesz nieostrozny to przegrzejesz nowy silnik tez.
              To jest turbo? Chlodzone woda moze? Tez moglo sie przegrzac.
            • flamengista miałem 19.01.11, 22:11
              w mojej starej corolli, ale benzyniaku.

Chłodnica padła gdy jechałem pod górkę, nie było możliwości stanąć i silnik się ugotował. Regeneracja wału, wymiana tłoków i pierścieni.

Silnik nawet po tym remoncie chodził nieźle, problem w tym że po pół roku - na skutek gwałtownego hamowania padł cały układ hamulcowy (pęknięte przewody, pompa i korektor ABS do wymiany). Koszt - 3 tys. zł praktycznie przekraczał wartość auta, więc staruszka zezłomowałem.

Piszesz o aucie 10-letnim? Fiacie? Moim zdaniem nie warto - zrobisz silnik, za chwile padnie coś innego. To idealny moment, by zmienić samochód.
              • flamengista PS 19.01.11, 22:14
                doczytałem: koszt 6 tys. Moim zdaniem nie ma szans, dolicz do 20% na nieprzewidziane wydatki. Ja bym się na to nie pisał.
    • chimera03 Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 19.01.11, 13:43
      Wszystko zalezy od funduszy. Mi sie wydaje ze nie warto tego robic. Wiem z doswiadczenia ze jak sie rozgrzebie "bebechy" ;) to zawsze pojawiaja sie dodatkowe koszty... pewnie minimum 6 tys remont, nie wiadomo jaki jest stan zawieszenia, przeniesienia napedu itp... takiego Ducato mozna kupic za okolo 15tys jakies promocje ;) da sie kupic taniej.... musisz sie zastanowic ciezka sprawa....
      • jerzyk.eu Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 19.01.11, 13:59
        To wszystko prawda. Tyle tylko, że Ducato za 15 tys zł też na ogół jest już zajeżdżony. Takie samochody są prawie zawsze mocno eksploatowane. Pozostaje jeszcze możliwość kupienia używanego silnika, ale to też loteria.
      • novationen Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 19.01.11, 14:02
        no tak, kupi ducato za 15 tyś, a po 20 tyś przejechanych km może mieć silnik do remontu. Takie dostawczaki to z reguły auta mocno wykesploatowane, na pusto tym się raczej nie jeździ - moim zdaniem spore ryzyko. może się okazać niezłą skarbonką.

może bardziej by się opłacało kupić sam silnik we w miarę dobrym stanie? goły, a osprzęt przełożyć...?
        • jerzyk.eu Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 19.01.11, 14:06
          Też się nad tym zastanawiam. Tylko jak sprawdzić stan używanego silnika.
          • novationen Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 19.01.11, 14:26
            musiałbys się rozejrzeć za autem jeszcze na chodzie, ale przeznaczonym do sprzedaży na części. Jak odpala bez problemu, chodzi w miarę równo to można by zaryzykować.

Z reguły jak ma coś pie*olnąć to przeważnie jest to osprzęt.
            • novationen Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 19.01.11, 14:30
              potem jak byś już mial wymontowany, to kwestia ceny - bierzesz z osprzętem, bądź bez. Przy okazji wymieniasz paski, filtry, płyny i oleje, a jednoczesnie możesz sobie go obejrzeć, czy tylko pozalewny olejem, czy gdzieś olej wywalał... przy okazji rozrządu to można by i uszczelkę pod głowicą wymienić - i tak masz rozbebeszony i tak. A może w sumie to wszystko taniej by wyszło niż generalka.

Zależy kto by to robił - czy ceniący się serwis, który da Ci (choćby na rozrząd) gwarancję, czy może sam, czy może masz jakiegoś znajomego/zaufanego mechanika który zejdzie Ci z ceny robocizny, a częsci dostarczysz mu sam.

no nie wiem - głośno myślę, bo tak czy siak to nie wiem co lepsze. z jednej strony dobra generalka to faktycznie powinien być spokój na dłuższy czas, a z drugiej znam przypadki gdzie była generalka, a po 10 tysiącach silnik poszedł na złom.
            • jerzyk.eu Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 19.01.11, 14:30
              Na pewno dobra rada ale takie poszukiwanie może trwać bardzo długo. Nie mam tyle czasu.
              • maks-777 Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 19.01.11, 21:29
                Jeżeli auto jest Ok, a regenerację ma robić ktoś sprawdzony z doświadczeniem to warto, nawet jeśli cena skoczyłaby do 8 Tyś.
                Za ducato nadające się do jazdy trzeba zapłacić minimum 20 tyś, plus dodatkowe koszty, pewnie jakies wymiany pasków płynów ITD, więc lepiej postawić na to o czym się wie w jakim jest stanie.
    • fredoo Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 20.01.11, 09:07
      Po poprawnie wykonanym remoncie silnika przebieg jest prawie taki sam jak na nowym.
      Kiedyś się tym zajmowałem. Kalkulacja jest prosta. Porównujesz koszt naprawy z silnikiem ze złomu pewnego pochodzenia.
      • jerzyk.eu Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 20.01.11, 10:17
        Porównujesz koszt naprawy z
        > silnikiem ze złomu pewnego pochodzenia.

A czy jest coś takiego jak silnik ze złomu pewnego pochodzenia ? Myślę, że niesłychanie rzadki przypadek
        • misiaczek1281 Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 20.01.11, 13:30
          zamiast remontować kup 5 letniego to pojeździsz długo...
    • mechanik72 Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 16.02.11, 10:49
      Remont kapitalny każdego diesla jest drogi zwłaszcza nowszej generacji z wysokociśnieniowym układem wtryskowym JTD. Na przyszłość polecam silnik benzynowy + LPG, przecież instalacje takich renomowanych firm jak Lovato czy LandiRenzo sprawują się bezawaryjnie.
      • jestklawo Re: Remont kapitalny silnika diesla - czy warto ? 16.02.11, 11:42
        mechanik72 napisał:

>instalacje takich renomowanych firm jak Lovato czy LandiRenzo spra
        > wują się bezawaryjnie

co za bajki tu opowiadasz. To najgorsze złomy. Są drogie i beznadziejne. Nie ma do nich części zamiennych, a padają po 5 tys. km. Najlepsze są BRC

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka