Dodaj do ulubionych

40 tys zł: mazda3, focusII, volvo340...inne?

19.01.11, 13:32
Interesują mnie te modele w dieslu:

1. Dziennie 70km, połowa w mieście.
2. 2-3 jazdy dalekie po ok 1000-2000 km jednorazowo
3. Mam małe dziecko.

Raczej więc diesel, choć niekoniecznie.

Jeśli ktoś by na zasadzie ankiety podpowiedział mi - bardzo mi to pomoże.
Dzieki
tenti
Obserwuj wątek
    • flamengista mazda? 19.01.11, 22:47
      Ja rozpatrywałem kupno 3ki parę miesięcy temu, tyle że w niższym pułapie cenowym (ok. 30 tys.). Przede wszystkim dlatego, że w rankingach niezawodności to auto wypada naprawdę dobrze.

Za 40 tys. możesz kupić 3-latka w świetnym stanie.
      • tocqueville Re: mazda? 19.01.11, 22:55
        mazda 3 jest kuzynem focusa II - to podobne auta, z tym, że focus nieco tańszy :)
        fajne auto, tylko bagażnik nieco mały
        mam wielki żal do mazdy, że nie robi kompaktowych kombiaków
        ps: jest szansa że będą rdzewieć nadkola (jak to w maździe, i focusie)
        • flamengista Re: mazda? 20.01.11, 19:55
          Tocq,

kupienie za 40 tys. Mazdy 3 ze rdzewiejącymi nadkolami graniczy z cudem, ale zakładam że chodziło o niezbyt odległą przyszłość (3-4 lata).

Focus II jest bardzo fajnym autkiem, rozumiem twoją miłość do tej firmy i jej samochodów, ale Mazda to ciągle auto Made in Japan, co oznacza znacznie większą trwałość.

Wyższa cena nie bierze się z niczego, po prostu to są b. trwałe auta.

W przypadku 40 tys. nie ma szans na nówkę, więc zdecydowanie wolałbym Mazdę. W przypadku nówki - jasne, Ford jest trochę tańszy i można zaryzykować.
          • tocqueville Re: mazda? 20.01.11, 20:09
            korodują już dwu-trzy letnie mazdy 6
            podobno trójki nieco mniej, ale także:
            tutaj

miłość do forda? ale skąd taka teza? jezdziłem kiedyś co prawda escorcikiem, ale to było b. dawno
            ja bardzo lubię mazdy - ale nie robią kompaktowych kombiaków, co mi przeszkadza

• flamengista ciekawe 20.01.11, 20:15
              dzięki za linka

Z (dość pobieżnej) lektury wynika, że jednak te nadkola wymieniają w ramach akcji gwarancyjnej. I to w szóstkach.

W mojej Corollce też padło sprzęgło, wymieniono gratis. Shit happens.
              • tocqueville Re: ciekawe 20.01.11, 20:54
                tak to głównie szóstka
                tutaj co druga skarga na rdzę
                tutaj kilkanaście stron wątku na forum:
                rdza

poza tym mazdy są super :)
          • k2i Re: mazda? 20.01.11, 23:45
            hmm niby bliźniacze są to samochody jednak focus ma zdecydowanie lepiej zestrojone zawieszenie...to tak według mnie, natomiast M3 góruje nad focusem spasowaniem tego wszystkiego wewnątrz i ogólnym wrażeniem tego jak się nią jeździ....a co do korodowania:) hmmm nie cztajcie tego autoŚwiata, w focusie i M3 po lifcie sporo w ttej sprawie zrobiono...jednak to mazda jest bardziej niezawodna może przez to że składana jest w tej japonii i do tego pewnie mają lepszych dostawców podzespołow dobranych.
            Ogólnie skłaniałbym się ku mazdzie 3
            • tocqueville Re: mazda? 21.01.11, 07:32
              hmmm nie cztajcie tego autoŚwiata

sorry, ale nie opieram się na autoświecie tylko na relacjach użytkowników
              mazda3 to świetny samochód (gdyby miała wersję kombi to pewnie bym już nią jeździł) ale nie ma aut idealnych (jeśli szukać minusów to jeszcze silniki mogłyby być mniej spalające, jednak trochę konkurencja odskoczyła w tej kwestii :)
              • loyezoo Re: mazda? 21.01.11, 09:12
                Ja bym brał Volvo.Tyle ,że za 340 nie dałbym więcej jak 4tys.To już w super stanie można znaleźć no i sprawdzone auto, w końcu ma ponad 20 lat:) Pzdr.

P/S bez obrazy:))
              • k2i Re: mazda? 21.01.11, 12:34
                ale kiedy to ja nie mówię że akurat ty czytasz AutoŚwiat tylko właśnie słyszałem że tam takie głupoty piszą jako by nowe mazdy "gniły" fakt zdarzają się szóstki i trójki z lat 2002-2005 gdzie wychodziły wrzody na tylnim nadkolu i n a ramkach drzwi no ale mazda ma już to za sobą.... jeśli chodzi o jazdę to focus się swietnie prowadzi, świetnie wygląda z zewnątrz i wewnątrz tyle że barkuje mu tego czegoś....a mazda3 jako bliźniaczy samochód już to ma, trzeba sie poprostu przejechać aby poczuć różnicę....bo są samochody któe niby mają wszystko co potrzeba a jednak są do bani i jazda nimi to mordęga.
                Co do jednostek napędowych to mazda wiele nigdy w tej kwestii nie wymyślała....heh pamiętam jak w starych mazdach od 1990 roku do 2002 montowane były we wszystkich modelach te same jednostki 1.8.... śmiać mi się chciao bo jaką byś wtedy mazdę z tamtych lat nie kupił to zawsze było 1.8....chyba tylko demio nie mialoo tego silnika.
    • sven_b Re: 40 tys zł: mazda3, focusII, volvo340...inne? 21.01.11, 09:12
      Golf Plus
    • 59zl.pl Re: 40 tys zł: mazda3, focusII, volvo340...inne? 21.01.11, 13:09
      kupuj 3-kę, rób systematycznie przeglądy i wymieniaj co potrzeba, a będziesz zadowolony:)

-----

www.wypozycz.auto.pl/59zl.pl Wypożyczalnia Samochodów Łódź Lublinek infolinia : 888 733 333
      www.wypozycz.auto.pl/89zl.pl Wypożyczalnia Samochodów Warszawa Okęcie infolinia : 888 155 888

• tentimenti Re: 40 tys zł: mazda3, focusII, volvo340...inne? 21.01.11, 18:22
      Dzięki. Szukam zatem M3 :)
    • motylanoga71 a moze Nowe w tej cenie? Okazuje sie 24.01.11, 15:50
      .. ze kilka sztuk z rocznika 2010 mozna za ta kwote znalezc i niekoniecznie bedzie to Logan.
      Wpisalem je jako kombi bo przy malym dziecku sie przyda.

Zreszta zobacz:
      otomoto.pl/skoda-fabia-combi-1-2tsi-105km-classic-fun-C15676156.html
      otomoto.pl/skoda-fabia-combi-1-6tdi-75km-classic-fun-C15680069.html
      otomoto.pl/seat-ibiza-st-reference-C16707145.html
      otomoto.pl/seat-ibiza-st-reference-C16707145.html
      • elfkabezhaltera Re: a moze Nowe w tej cenie? 14.02.11, 13:35
        Jest jeszcze Venga za 42, lub Cyd za 46
        Oraz jakaś szalona promocja Hjundaja i30SW -
        hyundai.pl/Promocje/Promocje_na_modele/
        11,800 PLN
        Brałbym właśnie to ...
    • big.helmut Re: 40 tys zł: mazda3, focusII, volvo340...inne? 24.01.11, 18:03
      volvo 340 , to to jeszcze jezdzi?
      byly volvo 66
      byly daf 66

hollender ska rozpacz
      • kinman Re: 40 tys zł: mazda3, focusII, volvo340...inne? 25.01.11, 23:41
        Pewnie że jeżdżą :P jak kupisz OC to możesz pomykać hehe bez niego niby też ale te kary pieniężne później trochę bolą...
    • mechanik72 Re: 40 tys zł: mazda3, focusII, volvo340...inne? 14.02.11, 13:24
      Myslę, że FOCUS II, najbardziej popularny dobry dostęp do części. Największy w swojej klasie, duzy rozstaw osi i duze otwory drzwiowe. Ułatwi to zajmowanie miejsca dzieciom. Silnik raczej benzyna na miasto + LPG najlepiej solidna instalacja: LandiRenzo,Lovato.
      • jestklawo Re: 40 tys zł: mazda3, focusII, volvo340...inne? 16.02.11, 11:57
        mechanik72 napisał:

> LPG najlepiej solidna instala
        > cja: LandiRenzo,Lovato.

co za bajki tu opowiadasz. To najgorsze złomy. Są drogie i beznadziejne. Nie ma do nich części zamiennych, a padają po 5 tys. km. Najlepsze są BRC

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka